sobota 15. září 2012

Váha a maratónský čas

Teď jsem na dovolené a před odjezdem jsem přemýšlel, co udělat víc pro zlepšení mého pobíhání? Jak si já starší chlápek můžu zlepšit svůj nezlepšitelný :) čas na dlouhé vzdálenosti?

Při všem přemýšlení a konzultacích se strýčkem Googlem jsem narazil na zajímavý článek s radou jak si jednoduše zlepšit svůj maratónský čas o 17 minut... Rada byla celkem krátká.. Zhubněte 10 kg! ... Na základě nejrůznějších statistik doplněna tabulkou, jak úbytek váhy ovlivňuje v průměru nás výsledný maratónský čas...

V podstatě je to prostě, hodně názoru na běh se mění, ale když přijde na vytrvalecké závody tak se všichni shodnou. Čím méně vážíme, tím rychleji se dostaneme do cíle...:). Doporučuji se kouknout třeba i na zajímavý článek zde.
TAB. Efekt zhubnutí na zlepšení běžeckého času
Změna
Váhy 5k (min:s) 10k 1/2 Maratón Maratón
1kg 0:12 0:25 0:52 1:45
2.5kg 0:31 1:02 2:11 4:22
5 kg 1:02 2:04 4:22 8:44
10kg 2:04 4:08 8:44 17:28


Náhody evidentně neexistují a tak když se kamarádka a externí poradce :) našeho modrého oddílu -- ano, Leona -- při našem běžecko-blogerském srazu rozhovořila o stravovacích návycích a dietách, věděl jsem, že je to znamení.

Malá odbočka. Je zajímavý, že když jsem vážil 105kg a byl jsem nejen tlustej, ale i obézní, tak mě nikdy nenapadlo držet dietu. Ted po té, co jsem díky běhání a pobíhání zhubl velký kus člověka a moje váha se ustálila kolem 80kg a pro většinu svého okolí jsem prý štíhlý chlap:), tak jsem otočil a vidím, že prostor k hubnutí tu je, podle Leony bych mohl dojít či doběhnout i na 73kg spíše i 70kg, bez jakékoliv újmy (měřeno tabulkami) a tak do toho!!!

Cituji Leonu:...Je drsný, sám to vidíš...Když budeš mít hlad, tak se napij, hlad je převlečená žízeň:)... ... Hlavně to prosím nedrž déle jak ty tři týdny! :).. [abych na Leonu lépe odkázal, najdete ji, jak nesedí za pecí, případně zde má svoje služby]

V jejích pokynech se objevují samá dobrá slova, .. drsný...vydržet.... nepodceňuj.. úplný ultra :) a tak si říkám, proč ne. Žádný výmluvy, musím to zkusit, začnu hned a udělám co půjde. Od začátku jsem jako výmluvu proti dietám a změnám jídelníčku slyšel různé hlášky -- i já jsem je používal -- o silných kostech, robustní postavě:), ale jsou to kecy. Jak jsem koukal do různých váhových tabulek, tak ty rozdíly často nedělaly víc než 3-4 kg v maximální variantě:), tak se nemám na co vymlouvat..:).

Držte mi palce a třeba se i připojte se svým úsilím, půjde (nám) to líp:). Já začínám v úterý.:)

Běhu zdar a našemu úsilí zvlášť! 12:)

49 komentářů:

  1. Budu držet palce, ať vynaložené úsilí zúročíš nějakým pěkným číslem na časomíře :-) Já při svých 63kg na 178cm už moc prostoru na zlepšení tímto způsobem nemám, tak mě nezbude než začít makat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) jjo, to je naprosto idealni bezecka vaha..:)... tam se urcite rychle nedostanu..:). Dik, 12:)

      Vymazat
  2. Ja mam taky do Vanoc v planu zhubnout :) Tak mi aspon budes motivaci :) Drzim palce a dekuju .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jjo, uvidime, jak to pujde.. uz jsem stary pes a daleko vetsi vahu jsem an sobe nosil mnoho let.. proto ten sok.:). 12:)

      Vymazat
  3. zacinam hned zitra :-) je potreba se zbavit zateze a zrychlit, ja mam tedy rezerv dostatek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to nam drzim palce, ja ted vratil z Alp, pripravuju do prace, resim maily.. zitra mam setkani s kamarady v restauracnim zarizeni, zacnu hned potom! 12:)

      Vymazat
    2. jen se to ponekud neslucuje s mym mottem - beham, abych mohla normalne jist (teda krome toho, ze me to bavi):o)

      Vymazat
    3. Ja vim, taky jsem si rikal podobne veci..:).. Ovsem, znam to z minula. Vaha i vykonnost se casto zastavi na nejake urovni a pak to chce dalsi impuls nebo mensi sok. Pak zase clovek muze prejit do normalnejsich koleji..:)
      Kazdopadne, kdybych to nezkusil, tak bych nevedel, do ceho jdu, ze? :) MSF! 12:)

      Vymazat
  4. vymyslel sis hladovky zvládnul si to. Teď sis vymyslel upravit jidelníček abys zhubnul tak to zvladneš taky :)) uvidíme kolik pujde dolu.Průser je že pokud to přestaneš držet pujde to nahoru a je jen otázka jak rychle :( A udělat životní rozhodnutí a změnit návyky napořad to už chce kus odhodlání. A když už si budeš myslet že máš vyhráno zjistíš že metabolismus je ... řekněme prevít :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, no je jasny, ze to nebude zadarmo a ze to nebude jednoduchy.. Ovsem myslim si, ze ke zmene je potreba sok, pak by se to mohlo snaz udrzovat, ale nejlepsi je to vyzkouset! Vsak me znas, ja jdu do vseho po hlave.. Diky za podporu a rady! 12:)

      Vymazat
  5. Jo, jo, já se rozhodla po návratu z Olympiády ... jednak jsem tam trošičku přibrala (i když v mém případě už se mi všichni smějí, že vidím trávu růst - jenže při tréninku se to prostě pozná!) a pak setkání s olympijskými atlety ... hlavně ta moje Paula. Prostě s 21 % tělesného tuku to pod 3 hodiny asi nepůjde ... (Pozor u mužů a žen jsou ta procenta hodně rozdílná!) Takže jsem v tom s Tebou, zkouším nějaký experiment, o kterém začnu za chvíli psát na blogu, ale musím to nejdřív ozkoušet.

    Jinak souhlasím s Il, pokud "držíš dietu", má to ten problém, že to půjde zase zpátky, chce to upravit návyky, tak abys byl spokojený, ale zároveň se blížil svému cíli - je to cesta delší, ale výsledky jsou podtsatně trvanlivější!

    Držím palce, ráda někdy zkonzultuju :) Na toto téma dokážu vyprávět dlouhé hodiny :D :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tak se mnou asi nekonzultovat!:) ja jsem vetsinou ten, kterymu se musi radit a nic nevi..:). Ovsem jdu do toho tradicne naplno, spis povidej a konzultuj s Leonou a odborniky.. Ja se neodvazim radit vubec nic! MSF! 12:)

      Vymazat
    2. To já jsem se nabízela jako konzultant :D :D :D

      Vymazat
    3. jo, tak to jo!!! ja se bal obracene varianty a dopredu jsem rekl, jak jsem na tom.. :) 12

      Vymazat
  6. A jéééé.
    Moje oblíbené zakázané téma; při mých 176 je 86 kg moc.
    Ale zkouším to dávat dolů pomalu a postupně.

    Samozřejmě že to zatím nefunguje :-)
    Držím pěsti, palce je málo..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja jsem sice vzdycky slysel pomalu a postupne.. ono to jde urcite do urcitych urovni, pak si myslim, ze maly sok pomuze zase, aby se to pohnulo dolu..Dik za podporu! Tak zkus taky neco, mozna systematictejsiho..:).. 12:)

      Vymazat
    2. K snidani jsem mel ted cely tyden chleba s domacim sadlem a se skvarkama a zitra se tesim na pivo :)
      Ted to fakt nejde...

      Ale podporuju te! Protoze ty urcite vis co delas a ta Stromovka za to stoji!

      Vymazat
    3. :) no jestli vim, co delam, to nevim:), chleba s domacima skvarkama, to celkem chapu:)... Tri dni se tak nejak laicky snazim:), verim, ze to nekam vede.. zmena je zivot..DIK za podporu! Stromovce zdar! 12:)

      Vymazat
  7. no, kdyz uz jsme u tech cisel ... 186cm, 93 kilo :) ... o ctyri vic nez pred Leadville ... holt tech chybejicich 200-250km za posledni mesic se nejak projevit muselo ... ale zase o to lip mi to jde z kopce ;)
    P.S. V dubnu ... zhubnu!
    P.S.S. Zane Grey zdar! ... modri asi jeste nevedi, ale brzy budou. D. uz vi, a vse OK ;)
    P.S.S.S. ... jak jsem ti psal, i pres chybejici kilometry a prebivajici kilogramy zabehl jsem si osobak na 12 km i s bolavou nohou. Vaha je dulezita, ale spravny taper asi jeste vic, a nemusis si nic odrikat ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty ses tradicne neskutecnej!!!
      Ovsem Zane Gray taky! Modri asi jiz tusi, moje D. uz vi..:)
      Zkusim si malicko odrikat a pak par veci prehodit, protoze preci jen ten vek jde silneji proti me, ale budu s tim bojovat ze vsech sil:). Vyhrat se neda, ale ten boj stoji za to!
      Tesim se na tym Los a lamos! 12:)!

      Vymazat
  8. Ach jo, moje vecne tema... Jsem ale zivoucim dokladem toho, jak to funguje. Hubnuti ale bohuzel vubec nepripada v uvahu, nejdriv tak nekdy se Stinem, v dubnu... Chvalim ti, ze zacinas az v utery, preci jenom by byla skoda v Zell nebo v Salzburku vynechat nedelni obed!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, ja zacinam v utery taky proto, ze v pondeli jdu jeste s kamarady rozebrat potrebne otazky do restauracniho zarizeni a to by se nehodilo zacinat ten den rano:). Drzim palce... 12:)

      Vymazat
  9. Honzo, na tohle mám opravdu zcela odlišný názor. Ale budu ti držet pěsti, aby ti ten pokus vyšel. Máš to jistě jako matematik dobře spočítané. A přidám citaci od Gallowaye: "Dont try to burn fat when training for marathon or a time goal! After youve crossed marathon finish line at PB, you are free to set up a five-year plan for making nutritional changes".
    Opatruj se - metabolismus je víc než prevít!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja vim bubo.. ale tyhle rady vetsinou plati pro lidi, co cely zivot sportovali, ziji neskutecne zdrave..) Pro nas byvale velke hrisniky tohle bohuzel neplati.. po urcite dobe se dostanes na hladinu, ktera vypada jako trvala.. pak je potreba mensi sok, postouchnuti, aby se veci vydaly tim spravnym smerem..dik za podporu!!! 12:)

      Vymazat
  10. nemam o tebe starost. ty umis ledascos, i ukecat metabolismus :) na spolecne usili asi nemam, ale pesti drzim, jasna vec!

    OdpovědětVymazat
  11. za posledních asi 41 let si nepamatuju, že bych neměl v plánu zhubnout, jenom realizace holt nějak pokulhává. Držím Ti palce, já na to, dokud nezazimuju gril (je pořád vlastně nový, chápeš), zatím kašlu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja to naprosto chapu! :) me to nemusis vypravet. ja mam gril i udirnu pod strechou na zastresene pergole u baraku.. O to horsi, nebot je to vlastne porad k dispozici! Ale tak nejak jsem si rekl, ze by to chtelo nejaky sok, aby se to pohlo dopredu, tak jdu do toho. Dik za podporu! MSF! 12:)

      Vymazat
  12. Doporucuji nedrzet zadnou radikalni dietu ale pozmenit jidelnicek. Vic zeleniny a ovoce (radsi zeleninu - vic vlakniny mene cukru) a jist pravidelne aspon 5x denne mensi davky.. Staci mala zmena (malinko kalorii ubrat) a behat stejne a uvidis ze se vaha bude pomalu snizovat. Pokdu budes zkouset nejake diety a jak mile skoncis bude vaha zpet.. Dulezite si nic neodpirat a nahradit mene zdrave potraviny zdravejsimi ci jen o trochu mensim mnozstvim. Michal je toho dukazem. zadne diety nedrzel, pridali jsme spoustu zeleniny a ovoce, nejaky beh a slo to samo. Tak at se dari. Zdravi V z Los Alamos. P.S. cim delsi behy tim je kazdy kilicko znat ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele Veroniko, todle na nas nezkousej: " ... Dulezite si nic neodpirat ..." vzdyt chudak uplne prestal pit pivo !!! ... a pak proc vypada tak nezdrave ;)

      Vymazat
    2. No pockat, pockat - Lamos prestal pit pivo? To uz ale prestava legrace. Los, nemuzes mu ho naordinovat v ramci pravidel zdravy ultra vyzivy?

      Vymazat
    3. 2 veronika: no jasne, ono je pochopitelne trosku vetsi rozdil, kdyz clovek ta kila nosi par let a nebo let dvacet a vic:) a kolik tech kil je.. :).. ja jich sice hodne uz sundal, ale jeste tam rezerva, o tom zadna:)
      proste si myslim, ze nejaky startovni sok by tomu pomohl... nicmene uprava jidelnicku a celkova zmena bude taky potrebna:)...
      2 april: no behem soku pivo nebudu pit:)! ale ineni to nafurt:), pivo patri k ultra.. neboj,
      msf, 12:)

      Vymazat
    4. Tak to mi spadl kamen ze stdce...

      Vymazat
    5. Hele Stine, Michal si nic neodrika jen z piva presel na vino, ale je dobre vseho s mirou, ze? Predstav si jak by ses pri tech svych zavodech vznasel kdybys taky nejaky to kolicko shodil.. A jak by se ulevilo tvym nozkam... Nikdo nerika ze musis na pivo zanevrit, ale kdyz uberes jen malicko a pridas vic zeleniny a ovoce tak ti to jen prospeje a jak se pak bude behat!!!!
      NO Honzo, ty uz mas asi plan vymysleny jak to tak vypada. Ja jen ze kdykoliv kdokoliv tyhle veci zkousel tak se to pak zase vratilo.. Jinak Michal co ho znam a i predtim mel okolo 97 ci tak kg. Tech 20 kg shodil jen tim ze zacal behat a pozmenili jsme jidelnicek, tedy jime napr k veceri zeleninove salaty a k tomu jen trochu toast a nejaky syr a maso.. Naucili jsme se delat vselijake salata ktere nam oboum moooc chutnaji, takze zadne odpirani. Clovek tu zeleninu musi trochu dochutit.. No a pak jde vaha dolu sama. Michal se nikdy nesnazil zhubnout ci drzet diety a je v pohode... Mala zmena po delsi dobu dela zazraky ;-) Behu zdar!!! V

      Vymazat
    6. Veroniko, dik za podporu.. plan moc vymyslenej nemam:), muzes soudit, ze jdu do toho po hlave s tim, ze to neni jen na den dva..:), ale ze urcite udelam neco dlohodobejsiho.. ale ten pocatecni impuls chci udelat silnejsi:). Nic vic nic min..
      Dam vedet.. Pozdravuj Michala. 12:)

      Vymazat
  13. Ahoj ,
    nedávno jsem si na Amazonu koupil knížku Finding Ultra: Rejecting Middle Age, Becoming One of the World's Fittest Men, and Discovering Myself [Kindle Edition] od chlápka jménem Rich Roll .

    S ultra začal ve 40 . Shodil asi 30 kg a podle fotek je dneska vyrýsovanej na kost .

    Hodně mu v tom pomohla jeho radikální změna jídelníčku . Dřív to byl klasický amík , hamburgry , steaky atd... Dneska je něco jako vegan.

    Doporučuju jako motivační čtení.

    Lišák

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, dobj tip.. urcite kouknu... cesty muzou byt ruzne krivolake, zmeny jsou dobre... ja mam rad, kdyz se trochu clovek zmeni sokem, pak se postupne upravy delaji snaz:).. jeste jednou diky za tip, 12:)

      Vymazat
    2. Jjo, jeste mala poznamka na vysvetleni.. Kdyz jsem zacal v lednu 2009, bylo mi pres 45, vazil jsem pres 100kg asi vrcholova vaha pred kolem vanoc byla 104.. takze pokud vezmu ted svoji "startovni" vahu tohoto dobrodruzstvi, tak zacina na 80kg, tedy uz 24 jsem jakoby sundal:)... Sice jsem zacal dnes (mentalne uz behem minuleho tydne a vceras kamarady v hospode to zpecetil tedy pivem) ale kupodivu se na zmeny celkem tesim... Uvidim, co to se mnou udela:). Dik za tip, na knizku koukam.. 12:)

      Vymazat
  14. Na takové dobrodrůžo potřebuješ pořádné jištění, mých 186cm a 92 kilo tě jistí shora :) Tohle bych dělat nemohl, já shodím kilo a jsem samá kost :)

    Jak čtu Lišáka, tak nějaké alternativní knihkupectví by mohlo vydávat knížku "Becoming One of the World's Fattest Men" :)

    Právě jsem se studentsky zpečetil, můžeš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. machy, ty umis vzdycky, ale naprosto vzdycky podporit!!! Diky, ses pravej kamarad! Jinak potvrzuji, v tvem pripade je to pravda.. shodis kilo a ses sama kost a kuze. To podepisuju!

      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Ja bych dodal že budeš sama kost ale hlavně taky žádnej neoprén a to by ti mohla bejt v té teple 5st vodě i zima :))

      Vymazat
  15. No Honzo, tak z tohodle článku si příklad tentokrát brát nemohu. -10, to už bych byla na třiačtyřiceti a nevím, jestli bych vůbec někam doběhla:-). Pro příště by mě potěšil třeba článek, jak obalit kostru masem :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ani to tak nebylo mysleno.. :)
      Nerozumim tomu, ale slysel jsem kolem, ze hubnuti je jednodussi (v porovnani s obalovanim masem:) )... Normalne bych to neresil, ale jako impuls ke zmene mi to prislo jako dobrej napad.:). MSF! 12:)

      Vymazat
  16. Mám podobnou zkušenost i věk, zhubl jsem z 94 až na 63kg (výška 173, pomohla lehká dieta a kolo). Ale tam už se tělo necítilo vůbec dobře, stále zmrzlé ruce a nohy, rychlá únava, horší spaní..Pak jsem začal běhat a stal se veganem. Váha vylezla na 68-70kg a nehýbe se. Běhám 50 - 80km/týden. Bodystat ukazuje 10 - 11% sádla. Rezervy tedy jsou, ale ne moc velké.
    Ne, že bych Tě chtěl zrazovat, tyhle experimenty jsou vžycky trochu dobrodružný, ale při Tvé aktivitě si tělo stejně udělá rovnováhu samo.
    Radek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky Radku.. Ono vlastne brat to moje "dobrodruzstvi" jako citlive sestavenou dietu je asi odvazne tvrzeni.. V podstate davam telu ponekud vetsi sok, kdy nepiju alkohol, zvysil jsem konzumaci zeleniny, zmensil porce a dodrzuju -- tedy snazim se:) -- zasady, co mi rekla Leona. Asi je to vic zmena ke strukture nez cokoliv jineho plus to moje behani by melo pomoci vyrazne odbourat radu zbyvajich tuku.. No uvidime...:)
      Ono spis bylo demotivujici, ze i pri me kilometrazi se to zase moc nelepsilo a tak jsem citil, ze je po case potreba udelat "neco".. Dik za podporu, taky verim, ze telo a behani zase spusti dalsi ozdravne procesy:). 12:)

      Vymazat
    2. Tak držím palce. To "něco" abych se začal zase zlepšovat řeším taky. Z nuly se tak pěkně rostlo. BTW, včera mi dorazil film Unbreakable (WS 100). Parádní motivace.
      Radek

      Vymazat
    3. :) tak to gratuluju.. ten film je naprosto libovej!!
      Mimochodem, vis, ze velky Gordy, zakladatel Western States byl podle vseho drzitel nejrychlejsiho maratonskeho casu pro bezce s vahou nad 200 liber (100kg)?
      Casto se (otevrene priznavam a) opakuju, nerozumim behu, ale mam ho desne rad. U me vzdycky fungovaly nabehane km. Na 100%. I kdyz jsem mel spatnou strukturu treninku, chybely useky... protoze jsem nabehal, tak jsem se zlepsoval:). Drzim palce! 12:)

      Vymazat
    4. Ahoj, koukám, že čteme asi podobný knížky. Někde jsem to četl. Možná v "Eat and run" od Scotta Jureka. On ten Gordy taky není žádný mrňous, 6 stop a pár palců navíc určitě má.
      Podle mého názoru, pokud běháš v terénu, tak ty úseky stejně simuluješ (kopec je maskovaná rychlost) a je to mnohem zábavnější. Moje ambice je dát 100km za rozumný čas, 5km za 17 už se asi nenaučím. To by mě nesměli tělocvikáři v mládí odnaučit sportovat.
      Radek

      Vymazat
    5. :) jjo, Gordy nebyl zadnej susinka.. jinak na ultra a maratonech se mi libi, ze kazdej si najde svuj cil a s tim jak sportoval nebo nesportoval v detstvi to casto nema vubec co delat. behu zdar! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...