pondělí 8. října 2012

Běžecká typologie

V poslední době jsem zaznamenal, že většina běžeckých serverů řeší otázky běžeckého stylu, věnují neuvěřitelně prostoru a zanícené diskutují o došlapu. Tábory, pata, špička a celá noha na sebe téměř pořádají "hony", minimalisté proti maximalistům:), téměř bratrovražedný běh:), ale ...
... ale přitom se mi zdá, že míjejí velmi důležitou typologii běžců, protože neberou v potaz, že běháme taky rukama...

Jak pobíhám a pozoruji všechny kolem sebe, tak jsem si dovolil začít stručnou typologii českých běžců a pobíhačů.

Intelektuál .. Poznávací znamení, brýle, ruce drží jako lachtan, jako kdyby zrovna ještě psal na klávesnici... prostě ohnuté, vypadají zmrzačené, jako by mu nepatřily.. vyšší a propracované stadium tohoto stylu je

Kavárenský povaleč .. který k tomu přidává jako kastovní znak výrazně odstávající maliček, patrně odkoukané z anglických filmů, jako znak vyšší společnosti při držení šálku kávy/čaje ..

Kulturista/boxer .. Ti běží relativně pomalu, demonstrují utajenou sílu, našlapuji opatrně, jako by tancoval v ringu.. Snadný poznávací znak -- často v má rukou činky, při běhu posiluje, boxuje, mírně vytáčí zápěstí.. nebezpečný společník..

Mlynář/plavec/závodník.. Také občas nebezpečný spoluběžec. Při běhu nebezpečně máchá rukama, získává poslední ztracené desetiny a setiny sekund pomoci pohybů vyvinutých paží.,. doslova plave vzduchem, využívajíc (často mohutných) svalů na rukou, rozený sprinter bez ohledu na délku tratě...

Tarzan/Amazonka .. Zajímavý typ, při běhu pohybuje rukama směrem k hrudníku, takže to vypadá, že se buší do prsou. Velmi sugestivní až bojovný typ! Budí strach, pohyb rukou připomíná rituál před bojem, nezkoušel jsem oslovit, potřeba dalšího výzkumu.

Hadrák.. Běžec/pobíhač, který při styku s veřejnosti ostentativně relaxuje, ruce většinou volně vlají podle těla... Zatím nevím, jestli tak běží i v soukromí, opět vyžaduje dodatečný výzkum.

Ultrák... Specifická kategorie, běžce soumara, který je připraven skoro na všechno. Většinou táhne v každé ruce láhev, případně ještě jídlo, baterku, mapu, s sebou případně stan, spacák, vařič a jídlo na dva dny..

Sokol - Můj oblíbený typ. Běží s rukama přilepenýma na prsou, nepohne s nimi ani o milimetr. Tyrš by měl radost, kolena zvedá vysoko, věk většinou 80 a víc, čas na maratón lehce nad třemi hodinami, poznávací znamení -- zdraví spoluběžce hlasitým "Nazdar/Zdar"!

Japonský turista - V rukou má vždy v pohotovosti fotoaparát, se kterým i při běhu fotografuje kde co.. Ono se něco chytí! Z běhu se většinou raduje až doma, kdy si prohlíží fotografické úlovky na svém počítači :).

Žonglér/pejskař - Tak tuhle kategorii znám dobře -- z ruky do ruky neustále přehazuje vodítko, na kterém se škrtí jeho pes. Různě při běhu tancuje, zamotává se, rozmotává se do vodítka. Šťastný pes a šťastný běžec.

Lidový vypravěč - Vyskytuje se při párovém nebo skupinovém běhu, máchá rukama, naznačuje velikosti čehokoliv, komplikované vazby v motoru nebo mezi lidmi.. prostě, kdyby nemohl pohybovat rukama, tak nic neřekne (což by možná taky bylo dobře) ..:).

Sběrač - kapsy běžecké bundy má většinou plné zajímavých kamínků, samorostů, hub, lesních plodů, jablek, švestek.. prostě úlovků z běhu. Při běhu přidržuje kapsy nebo využívá běžecké triko jako klokaní kapsu.. Mimo sezónu sbírá i odpadky a nosí je do kontejneru. Užitečný druh:).

S vaší pomocí jsem doplnil ještě následující kategorie:

Vědec/programátor - Charakteristické znaky: jedinci mají zcela nezávislou horní a spodní polovinu těla. Zatímco spodní polovina těla vykonává něco, co lze s jistou mírou aproximace nazvat během, horní polovina těla si žije svým životem, respektive řeší zapeklitý problém. A protože na to mozek sám nestačí, je potřeba si pomoci rukama. Pokud rukama vodorovně krouží, může jít buďto o experimentálního fyzika, který urychluje částice v cyklotronu, nebo o programátora, který po způsobu Chucka Norrise právě proběhl nekonečný cyklus. Zato dvakrát. Pokud střídavě ukazuje levou a pravou rukou, půjde pravděpodobně o matematika, který střídavě dává ε(epsilon) a δ(delta) (vždy ale kladné). Jedinec odškrtávájící virtuální body je programátor ladící komplikovaný program. [doplnil Ondřej]
 

Žena v tom - vyznačující se pobíháním osob něžného pohlaví, které na první pohled připomínají kategorii 'Tyrš' (při běhu si rukama nenápadně přidržují rostoucí a vzdor nejmodernějším sportovním podprsenkám nekontrolovatelně se pohybující poprsí), ale k tomu si ještě pohrávají se šňůrkou u trenýrek a v nelogicky krátkých intervalech (2-3x za hodinu) zaskakují za keříky podél běžeckých tras a s mírně provinilým výrazem ulevuji svým přeplněným močovým měchýřům, aby se záhy blaženě a vyprázdněné opět vrhly na trať... [doplnila Romana]

Tak kde jste vy a na koho jsme ještě zapomněli? Běhu zdar! Ať už při tom děláme cokoliv, neberme to (se) vážně... I když třeba vypadáme legračně, je to jedno, hlavně, když nás to baví..:)

Všemu zdar!Ultra pobíhání zvlášť! 12:)



42 komentářů:

  1. 'Sberac' ma subkategorii 'Zahradnik/Strihac vetvi' (viz tvoje vlastni dobrovolnicka aktivita).

    No a ja samozrejme pridam novou kategorii: 'Zena v tom', vyznacujici se pobihanim osob nezneho pohlavi, ktere na prvni pohled pripominaji kategorii 'Tyrs' (pri behu si rukama nenapadne pridrzuji rostouci a vzdor state-of-the-art-heavy-duty-sport podprsenkam nekontrolovatelne se pohybujici poprsi), ale k tomu si jeste pohravaji se snurkou u trenyrek a v nelogicky kratkych intervalech (2-3x za hodinu) zaskakuji za keriky podel bezeckych tras a s mirne provinilym vyrazem ulevuji svym preplnenym mocovym mechyrum, aby se zahy blazene a vyprazdnene opet vrhly na trat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. naprosto luxusni popis kategorie.. naprosto skvely pristup k tehotenstvi:).. mas tradicne muj velky obdiv a jeste vetsi podporu!!! 12:)

      Vymazat
  2. Já se tedy nenašla... Ale je fakt, že se nevidím :o)
    Spíš souhlasím s April, že neustále koukám, kam bych si odskočila, takže možná nějaká kategorie prostatiků

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to ze nam dobre funguji streva a telo vubec bys brala spatne?:)
      .. no ty jsi kategorie "pokojny bojovnik", celou dobu rukama, oblicejem, slovy, gesty naznacuje, ze uz to nejde, ze nemuze.. dela to vehementne tak dlouho, ze sisama nevsimne, ze uz probehla cilem:).
      MSF!

      Vymazat
  3. Já se taky nenašel. Leda bych byl japonský turista řízlý sběračem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ciste kategorie jsou ridke.. ty jsi mozna i zavodnik/plavec.. msf! mozna i vypravec:).. treba zjistit vic.. 12:)

      Vymazat
  4. Ja se po dnesku radim do kategori "trdlo", "smolar" nebo "nepoucitelny kulhac"... asi tady budu muset zacit nosit boty :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. poslu ti fotku deri po dnesnim osetreni na veterine.. vypada jak pirat flint s drevenou nohou:). vyndali ji strep obrovskych rozmeru z nohy.. ale uz radostne pajda kolem!! 12)

      Vymazat
    2. Chudinka! :)) Ja jsem v zivote nevyprodukovala jediny strep ani do prirody, ani na ulici. Proc to ti lidi delaj? :( Tak at se brzo uzdravi, pozdravuj, ze jsme v to spolu :) (Ja teda nebyla na veterine, jsem si ho z te nohy vyskubla sama:) Fotku posli urcite :)

      Vymazat
  5. Příbuzný Sokola bude Žokej. Má taky ruce přilepené na prsa, ale je shrbený :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je skvely!! ruce dopredu, jako by vyjizdel Zeleznika na cilove rovince ve Velke pardubicke! 12:)

      Vymazat
  6. "Ultrak" ma pobavil :D
    Ale inak som sa tiez nenasiel - si spravil vela specialnych kategorii, ale ziadnu normalnu. Hm, ale ani tam by som asi nepatril. Na mna by sa hodila kategoria "umierac/trpitel", podla vyrazu tvare...ale rukami podla mna cisty priemer, ziadne anomalie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Duri, misto Umirac/Trpitel navrhuju trochu honosnejsi nazev: "Zatopek" :-).

      Vymazat
    2. No dat si kategoriu "Zatopek", to mi pride az prilis sebavedome :)

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. to ja jsem taky a i v dalsich kategoriich..:). MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Parádní článek, moc mě pobavil...když neběžím, tak jsem zřejmě lidový vypravěč :-( ...při běhu mi pak dochází dech....Zuzu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. staci trochu zpomalit a muzes byt vypravec i pri behu.. ovsem, mne vypraveni pomaha zapomenout, jak bezim rychle a jak dlouho.. zkus to.. 12:)

      Vymazat
    2. Ovšem někdy je lepší poslouchat své tělo nebo okolní přírodu...že :-) Z.

      Vymazat
    3. Kdyz jsem sam (coz je nejcasteji), tak je to pochopitelne jiny... Vsechno ma svoje, aspon ja se snazim drzet balanci, spolecnych behu se "svyma":) a samostatnych vybehu sam se sebou, protoze oboji se mi libi. 12:)

      Vymazat
  9. Kombinace pejskař a ultrák. V jedné ruce lahev a v druhé vodítko s neposlušnou čubou. Vzhledem k povaze psa z toho vyplývá charakteristika "polní tanečník", jak se pořád snažím vymotat z vodítka, popř. "hadr na holi", když se zrovna snaží něco ulovit.
    Radek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsem taky obcas ja:)... tedy v parku.. v udoli uz jen tahnu vodu a voditko, deri skace a beha kolem na volno:). me se libi hadr na holi...
      jmeno moji cubky:).. derivace.. je volene z tehle analogie.. kdyz mam voditko, tak je to moje tecna! msf! 12:)

      Vymazat
    2. Sakra, donutil jsi mě vyhrabat z paměti dávno zapomenutou matiku. Analogie mezi derivací a hadrem na holi mě opravdu nenapadla. :-) Já spíš počítal, jakou energii musí absorbovat moje ruka a záda, když se 35kg těžká čuba zarazí na konci 8m dlouhého samonavíjecího vodítka. Radek

      Vymazat
    3. Radku, ta matika byla vice-mene symbolicka, vychazejici z toho, ze derivace je smernice tecny (v danem bode). Pokud si predstavis voditko a ruku pejskare, tak Deri je moje derivace jak s malym tak s velkym D.:).. [podarilo se mi jeji jmeno dostat i do jejich papiru, nebot je z vrhu D!:).. pro poradek dodavam, ze by se jmenovala "Correlation" a rikal bych ji "Kori", kdyby byla z vrhu C a pod.. Nic neni nahoda!:)
      Jinak ja to mam jednodussi.. Deri vazi 5kg a ted behame na 3m voditku pres park a silnici, pak taky na volno..Behu s pejsky zdar! 12:)

      Vymazat
  10. Houbař,
    v lese vždy sleduju kozáky a hřiby.. Dneska třeba zářily muchomůrky.
    Ale nejen v lese hodně sleduju cestu a nejbližší okolí, takže jako shrbený houbař vypadám furt..

    Jinak na závodech potkávám ještě "vysmáté pobíhače", určitě jste je také potkali :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takze sberac! :) ja vcera tusim vlacel skvostny jablka z udoli.. Vypadala mozna ne tak hezka jako v obchode, ale my zemedelci a sedlaci:) pozname stare druhy a i kdyz rostla skoro plane, byla fakt luxusni.. takze jsem pridrzoval kapsy, abych z jablek neprinesl domu uz rovnou pyre:).
      Behu a sberu zdar! 12:)

      Vymazat
    2. Ne ne, jenom koukám. Houby cesto nesbírám, dokonce je ani nejím. Jen se kochám :-)

      Jinak také teď na podzim utrhnu u silnice nějaká pláňata a s chutí se zakousnu, ale abych to sebou tahal jako ty, to tedy zatím ne.. Ale člověk nikdy neví :-)

      Vymazat
  11. Pejskař, podkategorie "tanečník". Dokud běžíme ulicemi k lesu je Samík na vodítku, které si různě přetahuju přes hlavu, otáčím se kolem dokola, vše v běhu se snahou nezměnit tempo a nerozbít si hubu s pětimetrovou stopovačkou utaženou kolem kotníků. Naštěstí v lese tuhle kategorii opouštím ... jen mi pak trochu začíná vybočovat ten malíček. Budu to víc kontrolovat !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) presne.. s tim malickem to mam taky.. pokud te to potesi..:)
      Ja bych se na to "kontrolovani" se.. vykaslal.. proste to prijmeme, ze jsme jaci jsme a muzeme si aspon z toho delat legraci. Vzdyt je hned veseleji a o to asi jde.. at se nam hezky beha a moc se do toho (vseho) nezamotame! 12:)

      Vymazat
  12. Také bych se nezařadil do nějaké vyhraněné kategorie. Poznávací znamení brýle, ale sluneční :-) v ruce foťák jen těsně před závodem nebo po závodě :-) - tak že ne při běhu, tak že mám čas se radovat nejen z fotek, ale i z běhu. Tak že bych byl něco jako intelektuální japonský turista? :-))))

    OdpovědětVymazat
  13. Úpně stejný, jako když člověk hledá v lékařské encyklopedii a zjistí, že na něj pasují všechny nemoci co tam jsou, tak jsem se našel skoro v každém typu včetně "ženy v tom" :-) dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dave, to mi pripomnelo uvodni kapitolu z Tri muzu ve clunu a uvahu hlavniho (muzskeho) hrdiny o tom, jak s jistotou vedet, ze netrpi sklonem k samovolnym potratum.

      Vymazat
    2. ta uvaha je hezka.. cesky preklad pouziva "sklon k samovolnym potratum" anglicka puvodni verze, pokud si vzpominam, pouziva kolena otlacena od umyvani podlahy:). Cesky preklad byl ale velmi mistrny! Moje oblibena kapitola, ovsem ve ctene verzi s Miroslavem Hornickem nema chybu.. ted jsem sem chtel dat odkaz, ale uz to zase na ulozto neni:).. ale doporucuji.. fakt mily.. 12:)

      Vymazat
    3. Znam, znam - a diky za tip, pustim si to pri nejblizsi prilezitosti na pasu z iPodu do usi :-).

      Vymazat
  14. Jsem míšenka ulráka, pejskaře a japonského turisty. Jelikož nejsem bohužel chobotnice, jsem při běhu ověšena batůžky, pásy s pitím, ledvinami a plnými kapsami, aby mi zbyly ruce na vodítko a fotoaparát :-).
    Gábina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no obcas kdyz vidim na netu ty Vase fotky, tak je jasne, ze to neni focene telefonem:) a vypravy se skupinou psu neznamo kam vyzaduji dukladnou pripravu.. vzdycky si rikam, kde to vsechno vlaci:).. behu zdar! ultra zvlast! 12:)

      Vymazat
  15. Nenašel jsem se, ale hned se zadefinuji.

    Vědec/programátor - Charakteristické znaky: jedinci mají zcela nezávislou horní a spodní polovinu těla. Zatímco spodní polovina těla vykonává něco, co lze s jistou mírou aproximace nazvat během, horní polovina těla si žije svým životem, respektive řeší zapeklitý problém. A protože na to mozek sám nestačí, je potřeba si pomoci rukama. Pokud rukama vodorovně krouží, může jít buďto o experimentálního fyzika, který urychluje částice v cyklotronu, nebo o programátora, který po způsobu Chucka Norrise právě proběhl nekonečný cyklus. Zato dvakrát. Pokud střídavě ukazuje levou a pravou rukou, půjde pravděpodobně o matematika, který střídavě dává ε(epsilon) a δ(delta) (vždy ale kladné). Jedinec odškrtávájící virtuální body je programátor ladící komplikovaný program. Další sub specie ponecáváme P. T. čtenářstvu jako snadný domácí úkol.

    Rozšíření: V podstatě endemické. Jedinec je v důsledku ponoření do vnitřního světa natolik slabý, že jakýkoli přirozený nepřítel (auta, psi, schody) je fatální a znamená v lepším případě přerušení běžecké kariéry.

    P.S. Sám jsem při běhu vyřešil několik zapeklitých problémů, čímž bych chtěl poděkovat nikoli Grantové agentuře, alébrž svému Andělu strážnému.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ondreji, to je luxusni kategorie a naprosto pregnantne jsi ji popsal! :) Me se pochopitelne libi nezbytna zminka a Chuck Norrisovi a dvojim probehnuti nekonecneho cyklu [asi to bylo vzapeti pote, co (po treti) uspesne spachal sebevrazdu, cimz se zaradil mezi tradicni konecne auto-maty [tedy sebe-vrahy]).
      Mezi nama, nespoctukrat jsem neco taky resil a hodnekrat bud vyresil nebo prisel na to, ze je lepsi resit problem jiny:).
      To, ze jsem si u toho neco nepolamal nebo nerozbil povazuji za zazrak a myslim, ze muj andel strazny by mel dostat nejakou odmenu!
      MSF! behu zdar a veselemu behu zvlast! 12:)

      Vymazat
  16. No tak dobře, přistupuju na hru:
    Teď o víkendu jsem si hrála na japonského turistu. Jinak jsem někdy VelBloud (toho myslím dobře znáš, jenom já ho na trailech myslím doháním k dokonalosti počtem škrábanců na těle, bodláků na funkčním oblečení a kilogramy bahna na nohách a litry vody v botách), ale většinou teda něco, co by můj manžel nevybíravě nazval něco jako "s*áč" nebo "pose*a", a to asi jenom proto, že nejsem "žena v tom", ale má to co dělat s tou (ne)fungující peristaltikou. Když se mě onehdá pan doktor ptal, jestli mám pravidelnou stolici, tak jsem mu řekla: "Jo, jdu pravidelně na 3. kilometru." :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) super charakteristika.. S tim 3.km si to tak neber. Ja to mam nekde u 2.km:). Zaplatbanbu, ze uz v ty dobe jsem prekrocil hranice prokopskeho udoli:)..Tak ze behu zdar, hlavne ze je veselo:). 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...