úterý 16. října 2012

Hledání výmluv


Uvědomuji si, že jsem potenciální srab! Totiž skoro před každým závodem hledám nějaké výmluvy, proč bych zrovna (teď, tenhle závod) neměl běžet, nebo alespoň proč bych neměl závodit, proč neběžet na čas... Je to takové permanentní hledání výmluv, které asi sílí s tím, jak se zlepšujeme a kam se posouvají hranice našich možnosti a osobních rekordů..Jako bychom už dopředu počítali s prohrou a už si ještě za tepla sháněli svoje výmluvy, že to nedopadlo protože...protože jsme třeba "nechtěli", protože nás netěší běhat na čas a závodit, atd.. :)

Přitom je to naprostá pitomost. O nic přeci nejde.

Přesto mi i teď určitou chvíli trvalo se se svými "obavami" vyrovnat. Projít si tím, že neběhám "správně", že můj "tréning", pokud se tak moje pobíhání dá nazvat, nemá žádnou pořádnou skladbu, dynamiku a možná ani cíl a ani správné časování.. Vždycky to chvíli trvá, než si uvědomím, že je mi to vlastně jedno -- že je jedno, že nemám naběhané žádné rychle úseky, žádné intervaly, nic co by se mělo, pokud se chceme přiblížit na dosah 3h maratónské hranice.. Vlastně na mě z mých zápisků kouká dlouhá řádka hluchých a jalových km, které jsou ale naplněné něčím jiným, silnějším.. Zážitky, pohodou a třeba i tím, že jsem hodně běhal s Deri, s dcerou, třeba i s moji nejmilejší, jasným slunéčkem ..Odtud bych chtěl brát tu sílu, energii a nadšení pro sobotní maratónský běh...

Při hledání výmluv zjišťuji,  že žádné nejsou, žádné nemůžu najít.. Jak by řekl Konfucius: "Je těžké najít černou kočku v tmavé místnosti, obzvlášť, když tam není"! :). Průšvih! Prostě nemám se na co vymlouvat, všechno v přípravě proběhlo tak jak mělo, užil jsem si každý km a že jich "pár" bylo:).. teď v ty poslední dny před Stromovkou mám různé služební cesty, chci vyřešit zbytek restů v práci a tak vlastně "cíleně" snížím potřebnou kilometráž, abych byl na maratón patřičně natěšený..Prostě ideální ladění formy:)

Navíc řada známých a kamarádů poběží v sobotu taky a různě si plánujeme, že poběžíme "spolu", i když mám o tom různé představy:), odpověď je jasná.. Ano Michale, Davide, Petře...Ať je mi kolik chce let, poběžím pokud budu moci s Vámi a budeme si povídat, poběžím, jak to půjde rychle, prostě užijeme ten okamžik přítomného času a závod naplno a co neprobereme v závodě, dopovíme si potom v restauračním zařízení!:)

Poslední notička: Někteří sportovci po úspěšném závodě poděkují svému trenérovi. Jako správný hobík a pobíhač cítím, že trenérovi se má děkovat pořád a raději před závodem, co kdyby se na to v rámci oslav nebo neúspěchu :) zapomnělo.

Takže... Deri, moc děkuju! Děkuji ti, za to, že se mnou běháš, že mě povzbuzuješ v kopcích a na blátě, kde jsi stále o moc rychlejší a že mě brzdíš, když je třeba. Děkuji, za všechno. Mám podezření, že jsi si i rozřízla nohu, abys mě týden před maratónem přibrzdila v mém úsilí... Prostě děkuji! Jsi ten nejlepší trenér! Ďuri i ultrák určitě prominou a pochopí..:)


Deri v tričku v týmové zelené

Náš tým




Společný odpočinek a rozbor tréningu


Špinavá po návratu z "trailu" :)


















S "medailí" kterou si sama našla a ukořistila


Se zraněnou tlapkou

Astrologové o mém znamení říkají, že jednou z jeho největší přednosti je houževnatost a síla vydržet... tak doufám, že mi to platí a že to tak zůstane:).

Stromovce zdar! Pokud tam budete a poznáte mě, přihlaste se..:). Ať nám to běží, na plný pecky a po celou dobu! Hezky si to užijem, moje stará maminka zase vyšilovala, prý, že slyšela, že zase o víkendu běžím nějaký závod?? Aby to nebylo něco dlouhýho a náročnýho?? Moje odpověď je tradiční a pravdivá.. Ale mami.. běžím s kamarády ve Stromovce, osmkrát kolem šaten a domů!

Tak ať se nám s kamarády hezky běhají kolečka.

12:)

32 komentářů:

  1. Fotky jsou naprosto uzasny :) Nejlepsi je po navratu z trailu, to je narez :)) A tymovy dres!! :)
    A odpoved mamince... to je proste dokonaly :D Tak si uzij ladeni formy, ja ted taky "ladim" cestovanim, i kdyz uplne neni na co .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) jjo po navratu z trailu byla spinava jako cert! :) taky, kdyz to bere oranici, blatem a lita tak, ze hlina a blato litaji na vsechny strany, jak od terenniho auta..
      No maminkam se nema lhat, ovsem pravdive informace (8 cca 5km okruhu ve stromovce) lze prezentovat v priznivejsim svetle:).
      Maraton je stale kral! MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Marťa: Přesně, taky se mi "Po návratu z trailu" líbí nejvíc. :-)

    Honza: Jo, užijeme si to. Taky jsem běhal samé "jalové", ale o to víc zážitkové kilometry. Osm krát kolem šaten a na pivo. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak! Predstav si, ze by nas slysel nekdo nezasvedceny, tak by si rekl, ty bezci a pobihaci jsou desny alkoholici! Aby je nepomluvili doma, tak pred hospodou 8x obehnou satny! Budu se tesit! 12:)

      Vymazat
  3. Co dodat ? Tomu Danovi to nedej zadarmo :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No budu se snazit, minimalne pri prvnim kolecku ci druhem (az me bude o kolo nebo o dve predbihat), tak ho budu povzbuzovat!! MSF!

      Vymazat
  4. Nezapomeň si natrhat 8 lístků a u šaten vždy jeden zahodit ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvela strategie, jak na zapomnetlivost... Ovsem, ja uz bych po prvnim kolem zapomnel odhodit listek a po druhem bych se divil, proc mam s sebou ty listecky..:)
      Spoleham na mladsi kamarady a spolubezce.. navic myslim, ze oni to hlasi, kdyz probehnes.. A kdyz ne? tak holt obehnu o kolo vic..DIK! 12:)

      Vymazat
  5. Tak to pobezime spolu! Sice ja o 3000km juznejsie a iba polku, ale predsa. Deri je na tych fotkach uzasna - ja sice oblecenych psov nemusim, ale jej to ako spravnemu bezcovi celkom sekne :)
    A tie vyhovorky? No, ono je asi lepsie sa dostat do pesimistickeho modu a potom byt prijemne prekvapeny. Urcite lepsie, nez byt prehnany optimista a prepalit start (to byva casto moj pripad, hehe). Ale mas velku pravdu v tom, ze najlepsie je zasadit trening do normalneho zivota - proste behat do prace a spat, po bankach, uradoch a ked zvysi cas, tak sa da aj nieco cielene ist, ale...ved to netreba hrotit :) Nech si tu Stromovku uzijes!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bude super, myslim, ze i Stin ve stejnou dobu bezi Deadman peaks, takze se to fakt sejde.. Leona Drazdany? Tak to bude virtualni spolubezeni jedna radost.
      Mimochodem, reknu tajnost.. to tricko ji vetsinou davam na noc. Ona je v nem takova trochu utapla a nesteka!:).. Beha(me) bez tricka, jako spravny minimalisti:).
      MSF!

      Vymazat
  6. Jo, a urcite ti prominu - ja som ti dal par rad iba v uplnych zaciatkoch, ale uz si ma daleko prerastol. Teraz sa ja nesmelo ucim od teba!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vubec nesnizuj svoje zasluhy.. Tvoje pamatne tequilove rundy a hromadna sazka, ze vsichni pobezime pulmaraton na jare a pak i maraton v kvetnu byl ten potrebny impuls. A rady v zacatcich? ty jsou nejdulezitejsi..
      DIKY! 12:)

      Vymazat
  7. Más supr trenéra a spoustu odběhané radosti. Tak si tu stromovku uží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vsak "coklari" vedi, ze neni nad behani se psem.. Chvili to da se nejak sladit, ale potom je to pohoda. Stesti na vsechny strany.. Tak at se nam skvele pobiha.. 12:)

      Vymazat
  8. Koukam, ze kombinovane a psi a lidske tymy se i nadale tesi popularite. Za nas Team AprilRuns teda trikrat uplivnu TFUJ TFUJ TFUJ a at to vsem tem systematicky trenyrkove plany dodrzujicim spolubezcum v sobotu poradne natres! Verime ti a dekujeme za super motivaci a priklady, ktere davas a ktere tahnou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc diky! Myslim, ze Stromovka bude tradicne naprosto super... Ted jen sladit vsechny zname a kamarady, kteri pobezi na ruzne casy a zpusoby:) a najit je, pozdravit a aspon chvili s nima si popovidat, nejlip je vsechny dostat do jedne hospody, nebo do hospod pobliz..:)
      To bude ta prava honicka! MSF! 12:)

      Vymazat
    2. To mi pripomnelo, jak jsme kdysi s biatlonovym oddilem tak dlouho ladili formu, az jsme ji den pred zavodem uplne sladili - v cukrarne :-).

      Vymazat
    3. To je krasna slovni hricka.. To mi pripomnelo, jak kamarad se strevnimi potizemi bezel maraton (povidej mi o tom) a ve finale, jak porad musel odbihat do kadibudek mu par minut chybelo do prekonani osobaku a prohlasil, dneska jsem si ten osobak doslova.. p***l :). At se dari! 12:)

      Vymazat
  9. Honzo, dej si cislo na zada ! :-)
    Na 3 hodiny ? :-) Az me budes predbihat, tak ja na Tebe houknu ju ? :-)

    Ted vazne: 3 hod urcite nedam, na to jeste nemam, ale rozhodne bych se chtel dostat "kamkoliv" pod 4 :-) Nicmene kolecka ja nerad, ale zase, kdyz to "prokecame" tak to vidim realne ...

    Pamatuju jednou, jak jsem "prokecal" cca 15 km na Ladronce a nakonec z 15 km bylo 32 :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Urcite se uvidime, pred zavodem i po zavode, pokud to nekomu z nas pobezi rychleji ci pomaleji vubec nic se nedeje, v cili na sebe pockame.. Ja mam z jara osobak, pod magickych 3:12, ovsem, ze kolik to pobezim ted je velka neznama.. Ale budu se snazit, o tom zadna..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  10. Tak opět jsi nezklamal, zase jsem se při čtení skvěle pobavila ...jsem už na Tvém blogu závislá...A odpověď mamince fakt nemá chybu...
    Coby začátečník mám jeden dotaz: co znamená MSF? Zuzka

    OdpovědětVymazat
  11. :).. diky moc. Je to moje podpora, kterou si sice primarne pisu pro sebe, ale jsem moc rad, kdyz se neco libi i ostatnim..
    Jinak coby odrostly na zkratkach.. je to proste -- Mej Se Fajn!:)
    At se dari! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jo, to jsem celá já, ani by mě nenapadlo hledat v tom něco tak jednoduchého :-)) MSF!!! Zuzka

      Vymazat
    2. Od včerejška si marně vybavuju, že za "našich mladých let" zpíval, myslím Ivan Mládek, takovou písničku ze zkratek..jó... našla jsem to: http://www.mladek.nespi.cz/index.php?m=show&idpisne=187

      :-)Zuzka

      Vymazat
  12. Honzo, moc Ti přeji čas pod 3 hodiny, a ikdyž je to velké zlepšení (prměrné tempo musí být o téměř 15 s na km lepší), tuším, že to v Tobě je, Tak moc nekecej a zkus to. Já jsem původně chtěl loňskou Stromovku letos napravit (vzdal jsem na 36 km pro úplné promrznutí a ztuhnutí) ale povolali mne na 4.11.2012 do New Yorku a oba maratony bych během 14 dnů nedal. A to i proto, že po operaci slepého střeva běhám teprve 6 týdnů. Ale moc bych chtěl být s vámi na startu a pak v hospodě. Tak až příští rok. A možná to probereme ve Frant. Lázních v listopadu.
    Tak ještě jednou : všem držím palce.
    Vláďa Němec z Chebu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlado, uzij si noveho jorku! urcite to stoji za to si uzit nekdy ten blazinec a bezet po manhattanu s desetitisicema dalsich:)..
      dekuju za podporu, no na 3h to pri veskerem optismu (a ze ho mam mraky) nevidim, ale udelam, co pujde, abych se zlepsil.. ale i kdyby cas byl horsi, uz ted verim, ze pocity budou vic nez dobre..:).. bude tam spousta znamych, kamaradu a zajimavych lidi, ze kterych verim se brzo kamaradi stanou:).
      udelam co pujde, abych se aspon na par hodin do FL dostal na vas/milosovo beh.
      msf! 12:)

      Vymazat
    2. Tak to vypadá, 12Honzo, že Tvoje proroctví se naplní (někde jsem četla, že když si s někým na blogu povídáš, tak se sejdete při běhu...)..do Frantovek se i s manželem taky chystáme :-)MSF!!! Zuzka

      Vymazat
  13. No myslim, ze letos nepromrzneme, vypada to, ze pocasi bude famozni :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. vsak to rikam.. Neni se na co vymlouvat!!!
      Podle vseho to vypada na velmi vydarenou akci. Spousta zajimavych lidi kolem, co nestihneme behem zavodu, vyresime nasledne v restauracnim zarizeni..:)
      Budu se tesit! 12:)

      Vymazat
  14. Po každé akci, ať běhu či čemkoliv jiném, kde se vždy řádně zničíme, se ptáme sami sebe, zda právě tohle je to, co nás baví. A hned si odpovíme: Ano, tohle nás baví !!! Takže myslím, že žádné výmluvy nejsou.
    Na sobotu držím palce, alespoň virtuálně se na závodu setkáš s mým občasným běžeckým partnerem, titulovaným v některých mých příspěvcích "pan MRKM". Tak si to rozdejte ... zkontroluju výsledky :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Honzo, pěkně jsi to napsal a rozebral. Stromovka bude príma, ať už čas bude jakýkoliv. Všichni se potkáme a povzbudíme se na startu, povzbudíme se na trati, až nás ti rychlejší budou "brát" o kolo a pokecáme spokojeni v cíli. Na tohle všechno se z celého srdce těším :-)
    MSF a v sobotu na viděnou.

    OdpovědětVymazat
  16. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...