neděle 28. října 2012

Narozeniny... a hlad přede mnou:), aneb SAVO

Po veškerém mém úsilí -- ať už v maratónu nebo i v dietologické oblasti [možná by bylo na místě říci divočinách:)] -- jsem se zase šťastně proběhal do podzimu a to znamená, že je na čase provést před zimou nějakou speciální (nejlépe) antistresovou vytrvaleckou očistu (pojmenoval jsem si ji zkrácené podle známého čisticího a bělícího prostředků SAVO). :). Na autě jsem vyměnil zimní gumy za letní -- a ve stejnou dobu co měním pneumatiky bych symbolicky vždy chtěl podstoupit (kamarády tolik opěvovanou) čistící "kůru".

Už vím, do čeho jdu.. Tři dny nejíst, jen pít vodu (a občas zelený čaj) zní možná trochu masochisticky, ale myslím, že jako drobná mentální příprava na ultra se to bude určitě hodit:). Aspoň  teď se mi to jeví jako dobrý nápad.:). Opatrně jdu do rozumné třídenní varianty. Stejně jako Jiří Dědeček ve své známé písni s refrénem pivo, rum, pivo, rum, pivo, pivo, pivo, rum.. říkal, že nejlepší je tahle dvojtrojková kombinace, ale pokud si to nedáte aspoň třikrát, tak nezjistíte vůbec nic:)... no tak i moji kamarádi a známí mě přesvědčili, že jeden den je je málo a tři je takové optimální minimum..

Stejně jako na jaře mě bude zajímat, jestli ta "orální fixace" :) ten pocit si pořád něco cpát do obličeje:) je stále stejně silný, nebo jestli tím, jak už jsem takovou zkouškou prošel, to bude jednodušší? Nedá se jinak, musím vyzkoušet.:)

Obecně téma hladu a občasného hladovění je i medicínsky velmi zajímavé téma (jak v klasické i v alternativní medicíně), existují studie, které ukazují velmi pozitivní vliv hladovění na lidské aktivity (ve spojení s pitím dostatečného množství čisté vody mají i silný detoxikační účinek), dokonce při hladovění byla prokázána tvorba nových mozkových buněk, které se jinak netvoří.. Pro lidí a generace, mající omezený přístup potravy v dospělosti se obecně ukazovala delší střední délka života (hospodářská krize a 2.svět.válka měla prokazatelně na přeživší efekt delšího věku a zdravějšího stáří)... Sice se objevují i jiné studie, které naznačují, že rozdíly v dožití nejsou tak veliké, ale že nástup nemocí ve stáří je výrazně pozdější pro ty, kteří se občas výrazněji postí..:). Pro běžce dodatek.. paradoxně při hladovění se vytvářejí i nové chrupavkové buňky(!). No ať už tomu věřím nebo ne.. posledně to bylo (mentálně i jinak) zajímavé a protože 29.října je úplněk, tak nemůže být lepší časování i v souvislosti s oslavou mých narozenin a tak nejedení a běhání zdar!:)

Jakmile mluvím o jídle, hned se mi vybavila hezká příhoda. Byli jsme (v dávných dobách) s kamarády na čundru a sedíme v hospodě, pěkná třetí cenová skupina, měli relativně velký výběr jídla a tak tam každý něco jíme, když v tom vstoupila "váhové velmi významná" rodinka. Muž, žena a syn. Objednali si na "chuť" taky hned něco většinou se šesti:) a protože jsme tam byli sami, číšník jim to obratem přinesl. Pan byl takový bodrý a hned, jak se zakousli, tak se zeptal manželky, "máš to dobrý?" No a manželka říká, no Bedřichu, mám to dobrý, ale já když dělám doma guláš, tak zásadně hovězí i vepřový, však víš a nechám to víc uležet. Kdoví jestli to zahušťovali chlebem. Ale jinak to mám dobrý.. A co ty máš to dobrý? A Béďa, taky komentoval, že on má svíčkovou dobrou, ale že on když dělá svíčkovou, tak ji pořádně prošpikuje a nechá taky víc odležet.. Ale co nás dostalo, že se hned obrátil na kamaráda Standu a zeptal se.. A co vy mladej máte to dobrý? Standa nehnul ani brvou a povídá, ale jo, mám to dobrý.. Ale já když si doma dělám sekanou, tak si do ní dávám kousek majoránky a čerstvej česnek! [málem jsem se udusil zadržovaným smíchem], ale od těch dob jsme se vždycky v hospodě ptali jeden druhého... a tak se těším, že se ve čtvrtek nad jídlem zase zeptám, tak co Honzo? Máš to dobrý?...

Běhu a blbostem zdar! Ultra zvlášť! 12:)
PS. Tak jsem si zase změnil číslovku na stránce a posunuji se příští rok do další běžecké kategorie. Skvělé pocity..Včerejší kalamitní situace mě dostala.. Nádhera, i když jsem díky odhazování sněhu. oklepávání stromů a celkovému zachraňování zahrady jsem našel čas jen na 9km do údolí..



52 komentářů:

  1. Krrááá.
    Tak koukám, že slavíme ve stejný den. A dokonce i stejný koncový číslo. Mě je dnes devět let. To abych se někdy stavila v pár žížalama a dáme si spolu do zobáku. A můžu vzít i postní. Ty se můžou zobat i v zimě.
    A jsou dobrý. Zvlášť, když se nechaj odležet.
    Krrááá.
    Sára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Saro, pokud to budou ty kysely zizalky, tak jdu do toho!! Jinak se na tebe budu jen divat:). Pozdravuj toho, co ho vzdycky tahnes za sebou! 12:)

      Vymazat
  2. tak vše nejlepší a hlavně skvělé běžecké zážitky!

    OdpovědětVymazat
  3. Aha, takze taky Stir. Byl to dobry rok. Ja slavim az na Halloween, to uz budes mit po ocistne kure spoustu nove chrupavky a cerstvych mozkovych bunek... Hodne stesti se Savem, shodou okolnosti ted zrovna piju zelenej caj - ale mam k nemu i pernicek ;-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stiri rok! Super rok! Rok 12... Tak at si to uzijeme.. Muj bratranec je na haloween, otec na VRSR! :)
      JJo, to jsou flaky. MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Vse nej k narozeninam!
    A pis a behej a bud hladovej a..
    No proste blbni dal :)

    OdpovědětVymazat
  5. Většina lidí, které znám, oslavují narozeniny jídlem a pitím, ne půstem :-)
    Ať ti to běhá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no ja mam narozeniny dneska a pust zacinam zitra..:) me to prijde jako idealni kombinace.. I kdyz dneska se nijak neprecpavam.. to vis ramosova dieta:).. prejim se aprijde Ramos a robije mi hubu:)! MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Honzo, všechno nejlepší k narozeninám ! Škoda, že je nemáš o pár dní dřív, jinak bych tu myšlenku půstu stačil vyzkoušet. Měl jsem narozky včera a nemůžu nějak shodit a tak po Manhatanu ponesu nejméně o 3 kg navíc.

    Vladimír Němec

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak 4.11 ti budu drzet palce! no snad mi budes ve fl vypravet, jaky to bylo... msf!12:)

      Vymazat
  7. pratele.. moc diky! moc hezka prani, az jsem z toho dojatej... zazitky verim, ze se me budou drzet, aspon pokud si udrzim ten pohled na svet, co bych moc rad.
    s tim pustem:).. v minulych dnech to bylo takove .. no hodne narocne.. navic by asi bylo dobre se pred temi prosincovymi dny opravdu zase nejak uvolnit.. trochu seo cistit, malicko poznat, co to se mnou zase bude delat:).. jak to sprAVNE napsa RVM.. blbnout dal:).
    tak behu zdar, ultra zvlast.. 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzo, hodne stesti a moc se nerduj, mas vubec predstavu kolik Te jeste ceka behu ?
      Musite to byt deprimujici, byt tak mlady :-)

      Vymazat
    2. Petre, hezky prani..:). DIKY! Muzu si zpivat.. diky za kazde nove rano, diky za kazdy dalsi beh:)!
      At se dari, at se nam dobre a vesele beha a jeste lip zije! 12:)

      Vymazat
  8. Honzo, vsetko najlepsie! Ja to velmi nesledujem, ale dobre, ze si sa pripomenul.
    Ja na tie hladovky velmi nie som, jedlo mam az prilis rad. Ale kedze mam este stale asi 8kg navyse, tak zvazujem, ze co by som kde skrtol. Na uplnu hladovku to ale este nevidim. Mozno neskor :)
    PS - ten sneh vam uprimne zavidim!
    PS2 - ty si teraz obuval letne gumy? To je drsne, pravy ultra trening na ceste! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. duri, jsi tradicni provokater.. ale jako muj prvni trener mas dovoleno skoro vse:).. tak behu zdar, ultra zvlast.. tesim se, ze se uvidime na brdske v dubnu.. 12:)

      Vymazat
  9. Taky ti Honzo přeji vše nejlepší ke krásným skorokulatým narozeninám a hlavně pohodu a další tisíce ve zdraví naběhaných kilometrů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc diky.. dneska jsem symbolicky behal postupne s holkama i sam.. pak nasledne se Deri vyvalela v h..nech:), takze velmi vydarena oslava..
      podle cinske tradice bych naopak ja mel rozdavat darky kolem a oslavovat sve blizke a kamarady, protoze diky nim jsem se dnesniho dne ve zdravi dozil.:)
      Je to pravda. VSEM MYM BLIZKYM a KAMARADUM DIK! 12:)

      Vymazat
  10. Přidávám se ke všem gratulantům ... ať ti to běhá, kategorie vítězů se blíží !! Až se jednou potkáme, přidám potřesení rukou.
    P.S. ...se skloněnou hlavou ... vždyť máš na "svědomí" můj blog.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co blbnes? :)
      Ja jsem moc rad, ze pises.. rad te ctu..
      tesim se, ze se jednou potkame.. Advid/david neco planuje v Liberci.. sice nevim, zadne podrobnosti, ale kdyz uz budu v oblasti.. MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Taky ještě nevím žádné podrobnosti. :)

      Vymazat
    3. Tak to me malicko znervoznuje:), ale ono se to jiste casem provali:).

      Vymazat
    4. Pánové, velice by mě potěšilo se s vámi setkat ...

      Vymazat
    5. Urcite se neco naskytne... Koukam, ze Advid a ty jste takovi extremni horale.. abych ty vase akce preckal ve zdravi:)... MSF! HH

      Vymazat
  11. Taky prejeme vsechno nej nej nej! At ti to beha a spoustu prima zazitku z behu i jinak.. V+M z LA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky! Pozdravy miri na Mitchell trail! At se vam dobre beha po svazich Pajarito a vsude kolem! 12:)

      Vymazat
  12. Také se připojím s gratulací at ti drží zdravíčko a at tě běhání neustále těší. Hlavně to ultra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, to potesi. Ultra je ultra.. ted se k nemu musim zase pomalicku probehat.. vcera postupne 25km, ale jde to nahoru.. Mesic snad skoncim se 400:). MSF! ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  13. Dnes v noci se mi zdálo, že jsem měl na talíři 4 krásně vypečené vepřové vrabce a ani jsem se jich nedotkl, protože držím hladovku. Takže tímto se k tobě spontánně připojuju a dávám dnes první zelený čaj. Akorát nevím, jak dlouho to vydržím. Ty jsi lehký atlet, já jsem těžký atlet a ti jak známo furt něco žerou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi me dojal.. Dneska po ranu v te ranni zime bezim do prace a rikam si, -2C, vzdyt ja uplne odvykl:)... To nemuzu snad ani Machymu rici.. ale nastesti, nastesti jsem se rozpomnel na km a km v lonske zime a najednou to nejen slo, ale i bezelo..:)
      Moc dekuju za podporu.. Jo, podpora je potvora!
      MSF! Zime a boji heroickemu boji s chladem zdar! At uz ve vode nebo na suchu! 12:)

      Vymazat
    2. když vás tak chlapci poslouchám budu to muset zkusit o žrádle se mi nezdálo ani nepamatuju :)) A to už za to stoji :) Teda to je ale významů :))

      Vymazat
    3. A ty do toho všeho ještě běháš :) Já jsem se bál hladové zimy, tak jsem dnes netypicky nevyrazil do práce jen v tričku, ale vzal jsem i mikinu. Od rána se mě už tři kolegové zeptali, jestli jsem nemocný, někteří mě s dlouhým rukávem viděli určitě poprvé :) A jedné kolegyni to vrtá hlavou a ptá se pokaždé, když mě vidí. Jsou nám to ale při plnoluní mystéria :)

      Ráno sice byl hlad a tělo škemralo o džauly, ale útok jsem odrazil a držím. Akorát po obědě (voda) jsem zhřešil maličkým kafíčkem :) Drž se, jsem s tebou. A pokud se odlepím od země, půjdu si na tvou počest večer slavnostně zaplavat při měsíčku, tam.. Našim bojům 3x ZDAR! :)

      Vymazat
    4. No dneska jsem poznal, co zkuseni otuzilci nazyvaji "hladovou zimou"..:)
      jjo, jak se snizi prijem potravy, tak telo snizi (pochopitelne) vydej a v te vlezle zime je fakt kosa! ja kdyz vencim deri po ranu/vecer tak jsem zmrzlej jako vrabec... jeste zitra, ale pak se ma snad i malicko oteplit.. Bylo by to potreba.. MSF! Nasim bojum mockrat zdar! 12:)

      Vymazat
  14. Nenápadně se vmísím do houfu gratulantů, i když s křížkem po ... narozkách ...

    OdpovědětVymazat
  15. Honzo, máš mou podporu. Hladovka zatím dobrá - lépe snášená než v minulosti, jen na běh jsem se dneska opravdu necítil. Dva zelené čaje - snad večer usnu:-)))) a něco vody. Zrovna tak jako Machymu, i mě kručí v břiše, ale snad za chvíli ti muzikanti umřou hladem :-)))Tak že se drž celé 3 dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No zatim cekam, az v tech mych ocich prestanou blikat pecene kachny ci dalsi jidlo..:)
      Myslim, ze ten druhy den je tradicne lepsi.. Aspon si to namlouvam..:). Uvidim, jak zitra behani.. jednosmerka by byla fajn, dvojsmerka? to bych musel veci poradneji naplanovat.. MSF! 12:)

      Vymazat
    2. U mě SAVO zatím v pohodě, jsem zvědavej na zítra a hlavně se těším na středeční snídani..
      Keep starving :)

      Vymazat
    3. Taky drzim, jak jinak, jsme preci "drzaci" a "modry oddil". at uz fyzicky nebo virtualne blbnem spolu..:)
      Tak uzivej posledniho dne..Ja jeste stredu.. Na jare zopaknem..12:)

      Vymazat
    4. Přesně, chtěl jsem to napsat, že dříve než na jaře to zkoušet znovu nebudu. Držím palce na do konce..

      Vymazat
    5. Zazitky nemuseji byt vzdy krasne, ze? Hlavne, ze jsou silne!:)
      Vitezstvim v nas a nad nami zdar! 12:)

      Vymazat
  16. Tak jsem se taky připojil první den bez žvance zatím držím.

    OdpovědětVymazat
  17. Tady se to s těmi hladovkáři nějak rozjelo, že bych se taky připojil? Dneska už mám po běhu i vydatné snídani. Na dnešek i zítřek mám v lednici navařeno, tak snad až to všechno sním :-) Ale to už mi žena řekne že jsem se opravdu zbláznil. Budu ji na to muset nějak připravit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prosim te, z ceho bys hladovel? :)
      Ledaze by do te doby se vyvynula technologie a ty bys palil sadlo nekoho jineho..:)
      Blaznivinam zdar!

      Vymazat
  18. Kluci (a holky), vydrzte. Ja se sice ze znamych (docasnych) duvodu tenotokrat nepripojim, ale mam uz vyzkousenou i sedmidenni hladovku a da se to. Hodne pit, pit a pit. Zeleny caj radeji nez cerny. Myslim na vsechny!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, je to jak vime "zajimava kulturni zkusenost"..:)
      A rozhodne ti, kteri tim prosli se citi silnejsi, blaznivejsi.. proste "weird factor" na cisle blizkem 12:)..
      At se dari! Ty se v zadnym pripade do zadnych divocin nepoustej! MSF! 12:)

      Vymazat
  19. Jen mala poznamka ke druhemu dni... Machy mel jako vzdy pravdu. Jeho termin "hladova zima", svedci o velke znalosti problematiky nizkych teplot..
    Ja jak vcer tak dnes po ranu bezim do prace tradicni jednosmerku (15km) a citim, ze motor moc netahne, protoze cast "paliva" je spotrebovana na ohrivani vozidla, abych tak rekl:). Presto mi nebylo nijaky vedro, na to, jak jsem se obliknul. Ale ty pocity, vitezstvi nad chladem a zradlem:), abych tak rekl, jsou naprosto luxusni.
    Jinak hezky ranni zazitek. Bavim se s jednim pejskarem pri venceni Deri.. Rika, vcera byl uplnek. Vsude ctu, ze je desne ucinny pri uplnku nejist, tak jsem zacal taky (!). Vzapeti dodava.. no vydrzel jsem skoro celej den. V poledne jsem sel kolem stoduleckyho reznictvi, meli cerstve uzeny jeste teply na krame.. No to se nedalo, 1/4 chleba.. ale pak jsem zase hladovel az do vecere..:)
    Jjo, svet je maly a o nahody tu neni nouze. VSEMU ZDAR! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pocit vítězství nad žrádlem - to je přesné. Mám ho taky. A přidal jsem o jeden pocit vítězství navíc, ale to snad až ve vlastním kikirikí článku :)

      Vymazat
    2. Tesim se! Ty tradicne das vsemu korunu.. No moje babicka a maminka rikavaji sprave.. ti tvoji kamaradi.. ti te privedou chlapce akorat do prusvihu:). MSF!

      Vymazat
  20. Nějak jsem tě zapomenul číst a díky tomu přeju k narozeninám se zpožděním (za obojí se stydím:-) A jináč všechno nej, ať ti to běhá a ať ti to žije, dav

    OdpovědětVymazat
  21. Děkuji Vám za článek a přeji do Nového Roku přeji mnoho dalších naběhaných kilometrů.

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...