středa 14. listopadu 2012

Famous by proxy, aneb celebrita v zastoupení:)

"Famous by proxy" je takový obrat, který se používá v situaci, kdy se naprostý ňouma stává díky (populárním) lidem kolem sebe známým a tak říkajíc "celebritou". Nás pan prezident, tento postup umí na jedničku, stačí si občas poslechnout některé jeho projevy nebo přečíst některé jeho články [jak já to nesnáším!:)], .. pro neznalce si to dovolím názorně předvézt ... "na tuto myšlenku jsem přišel v letadle z Davosu, při návratu z ekonomického fóra, kde jsem -- teď přijde seznam známých jmen, prezidentů, nositelů Nobelovy ceny.. -- vysvětloval základní principy privatizace a upozornil je na to, že mají ve svých úvahách chybu.." :)

Na rozdíl od pana prezidenta, se já trouba (nechtěně) díky známosti a přátelské vazbě s RS, aneb Běžícím Stínem --tedy ne vlastní zásluhou-- stávám téměř slavným:). Známí i naprosto neznámí lidé mi píšou, zastavují mě na závodech, volají na mě v parku... "Ahoj Honzo! Tak co Stín? Je v pořádku? Dopíše už ten seriál? Nezrušil blog? ..." A já trpělivě se snažím odpovídat, že Stín žije ne v zemí stínů, ale spokojeně za oceánem a v rámci možností:) i bojuje, běhá, stará se o rodinu a snaží se všechno si užívat. Jen je na tom nějak na štýru s časem, ale slíbil, že další pokračování už je doslova na spadnutí a že se zase vrátí ke psaní blogu.

V pondělí jsem mluvil dokonce s jeho maminkou a ta mi řekla, že mi od něj přivezla láhev alkoholu, kterou jsem u něj zapomněl a abych si ji co nejdříve vyzvedl. A že pracuje na Chodově/Opatově a v úterý ji vezme do práce. Moje nejmilejší, jasné slunéčko to komentovala, že nás nechápe.. Já mu vezu alkohol tam, on mi ho posílá složitě sem:), jestli by nebylo lepší pít spolu, i doma, co máme a nedělat zbytečně přesuny. Ale co, ženy podobným věcem tradičně tolik nerozumí, nechápou totiž ten rozměr výměny darů a navíc, alkohol vezený přes kořeny a celnice má příchuť dálek a sdíleného kamarádství.

Abych to zkrátil. Alkohol od Běžícího Stína se nedá jen tak vyzvednout autem nebo městskou dopravou, to jistě každý jeho příznivce chápe. To by láhev ztratila svoje kamarádské a běžecké kouzlo. Pro láhev se prostě musí doběhnout a s ní se musí běžet do práce..:).

Proto v pondělí večer na poslední chvíli, když koukám na trasu Stodůlky, Opatov, Václavské náměstí (a na čas, který budu mít k dispozici) píšu Nikie S.O.S., jak tam a zpět. Nikie je totiž v mých očích naprostý guru, nejlepší znalec pražských cest a stezek, vítěz v jakékoliv navigační soutěži,...  u mě má řád Zlatá bludička 1.stupně, protože dokáže navigovat i mě. GPS je proti ní naprosto zaostalej systém. Nedá mi to ukázat její detailní popis aspoň kousek, ať můžete obdivovat [upozorňuju, že skoro dvojstránkový popis cesty z ní vytryskl během chvilky, včetně rychle naklikané detailní mapky na cykloserveru:

...Miris k branickemu fotbalovemu hristi, cesta vede jakoby dal k satnam k hristi, ale stezka uhyba mirne doprava nahoru, je to sterk, uprostred kamenny sloupek, uz tam nemuzou auta. Po leve strane mas fotbalove hriste, bezis dal, za chvili mas po prave strane baseballove hriste, drzis se stezky, zamkova dlazba a dva retardery, dovede Te az k hlavni silnici, bezis doprava, podbehnes jizni spojku, semafor, prechod pro chodce a cyklisty, ,...

Stačí jen dodat... "pravá je ta ruka, co s ní píšeš a levá, ta co s ní nepíšeš!!! " :).. Koneckonců, ona ví, že já dokážu zabloudit i na okruhu ve FL.

Cesta díky detailnímu značení až na Chodov neměla chybu, úplná poznávačka. Až ke konci jsem se musel ptát na domov pro seniory, kde pracuje Stínovo maminka. Jedna paní mě navigovala, ať proběhnu metrem, že je to nejkratší, tak vlítnu do metra, běžím na druhou stranu, ovšem, tam žádný vylez(!) a tak spěchám rychle zpět, utíkám... jeden mladší chlápek se ustrašeně rozhlíží a říká. ".. revizoři? kde jsou? ":)

Dosahuji první kótu a přebírám kontraband ... a pokračuji v cestě směr Záběhlice/ Michle/ Nusle/ Václavské náměstí..Zrovna v místě, kde Nikie už usoudila, že pokud jsem dosposud nezabloudil, tak už se umím lépe orientovat.. [ne neumím!] .. tak tam, přesně tam jsem se ztratil:).. cituji:
... vbehnes na cyklostezku co je jenom takova uzka stezka a vede smerem do Zabehlic, tady se to blbe popisuje, ale proste se drzis potoka ..
No a tak jsem se prostě držel potoka a skončil jsem před nádražím. ostnatý dráty a širokej potok. Přece se nebudu vracet, že? Přelézt ostnatý dráty se mi nechtělo a tak zbýval potok. Co by tomu řekl Stín, že? ... Asi po 20 metrech jsem pod splavem objevil trochu slabší místo a v rámci městského trailu:) jsem jej překonal.





Následně jsem proběhl přes různá rumiště, částečně oplocenky a nakonec se dostávám k elektrárně a díky znalosti hromadné dopravy se postupně napojuju na nuselskou variantu.

Přibíhám do práce téměř na čas, magických 30.03 km, jak jsem si následně dopočítal:). Zbyl mi přesně čas na rychlou sprchu a ještě s předstihem začínám po 1/2 dní dovolené zase pracovat. Postupně vyndávám z batůžku nejen tradiční... bundu, kalhoty, oblečení...papíry.. ale i 0.7 l láhev novomexické brandy, která přeletěla Atlantik a přes (bludné) kořeny přistála u mě na stole.



...téměř nábožně si předčítám z etikety, že byla vyrobená z vína, které bylo destilováno na svazích Los Alamos, díky vysoké nadmořské výšce při velmi nízké teplotě a tak si drží silnou a výraznou chuť, která prostupuje a obohacuje tuto jedinečnou brandy.:)...

Piju na Stínovo zdraví a už se těším, až zase spolu budeme někde blbnout "na živo". ... teď se budu ale těšit spolu s vámi se všemi na další pokračování Leadvilskéch dobrodružství...:)

Všemu zdar! Ať žijou kamarádi a ultra v nás. 12:)



25 komentářů:

  1. No proste uzasne!!! A aj ja som sa v tomto blogu nasiel...no jo, ten jeho blog je silne navykovy. Ale ako to robis, ze aj po takychto krkolomnych cestach vies na konci 'presnu' vzdialenost? Mne by moje HTC urcite zblblo po 10km a na zaver ukazalo bud 8km alebo 192. Ale ked to tak citam, tak uz sa necudujem, ze mas nalogovanych uz vyse 200 tento mesiac...
    Hm, ale ako to tak citam, tak som si akurat spomenul na moje pobiehanie vo Washingtone a zufale hladanie ambasady...bez mapy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasne, ze Stinovo zapisky jsou skvely.. O tom zadna..
      No me vetsinou muj iPhone meri relativne presne. Dopocitavam, (doklikam) kdyz se mi treba stane, ze pri prekracovani vodniho toku pri uklizeni telefoni jinam ho omylem vypnu:). To se mi stava.. no a taky kdyz neni plne nabity a po par hodinach dojde stava..:)
      Jinak to tvoje hledani ambasady, schuzka na urcitou hodinu a bez mapy? to je vyzva... To ja bych asi bloudil:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Tomu teda říkám navigace, jen než bych našel v tolika textu, kde zrovna se na trase nacházím, tak bych asi radši bloudil a doufal, že dobloudím zdárně k cíli :-)
    Na tu brandy jsem hned dostal chuť, a protože už mám dnes odběháno a řídit nehodlám, tak jsem ji zahnal výbornou meruňkovicí z mého rodného kraje - Moravského Slovácka. Na zdraví!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na zdravi! Na Stinovo i nase!
      Musim priznat, ze diky podrobnemu popisu jsem mel asi vyrazne pomalejsi cas, pripadal jsem si jako ctenarsky krouzek na cestach:), ale zase.. zase jsem nasel cestu. Nikie je skvela!
      MSF! Taky si na dalku s tebou tukam.. 12:)

      Vymazat
  3. no s tebou bych někdy chtěla běžet orienťák

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslis jako, ze bychom vybehli na 10km a zvrtlo by se to v 1/2m?, ze..:) .. jeden muj kamarad rika, ze vlastne beham vic diky mym bloudicim schopnostem. Ze jsou velkym prinosem pro me pobihani..
      A tak bloudeni zdar! :)

      Vymazat
  4. Kdyz mi bylo asi 16 let, jezdila jsem do skoly na kole - z treninkovych duvodu kazdej den z Jizniho Mesta do Nusli a zpatky, obcas s ranni prestavkou v bazenu Podoli. Cast toho skvelyho popisku, kterej sis cetl cestou, dobre poznavam...
    Pozor ovsem: ja byla tehdy pubertalni socialisticky sportovec, tim se dalo bahno na kalhotach a kousky ostnatyho dratu ve vlasech pomerne snadno omluvit. Na co se vymlouvas ty v dnesni dobe (a ve strednim veku, haha), to je mi zahadou :-). Behu a rumu zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) naopak ja uz mam statut blazna, takze tohle jsou naproste drobnosti..:). Behu a vsemu zdar!

      Vymazat
  5. to nema chybu :) po tom zazitku uz bych asi nebyla schopna pracovat. na zdravi! tedy pokud v te lahvi jeste neco zbylo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. lahev je jeste skoro plna, pripijim decentne! Zazitek nejen silny, ale i krasny! MSF! At se dari!

      Vymazat
  6. Honzo, rekl bych, ze literarne STIHAS STINA :-D
    Miluju tohle cteni a MUSIME nekdy dat ten prokopak ....

    Jen musim zrychlit tempo na 4min abych Ti stacil :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petre, s obema body nesouhlasim.. :)
      Beham ted naopak vyrazne pomaleji... Takze neco potom probehneme.. MSF! 12:)

      Vymazat
  7. Skvělé :) Přiznám, že jsem taky "brandy wanderer" - po Arménii a Gruzii teď poznávám kolébku Francii. Sportu zdar, lihu zvlášť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyz i velky ledovy muz pije brandy, co mohu ja dodat? Tak na zdravi celeho (siroce definovaneho) modreho oddilu.. At se dari!

      Vymazat
  8. Stín ti dodává nepančovanej líh? Dobrej zdroj na kámoše je spoleh. Pro lahvinku od přítele se muselo běžet z radostí vid? At to běhá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro lahev od Stina bych bezel i o hoooodne dal..:). Je videt, ze to naprosto chapes..Coz me neprekvapuje..:) MSF!

      Vymazat
  9. no, neda mi to :) .... :
    1) nebyt Honzy tak tri ctvrtiny mych ctenaru o mem blogu nevi ... :) ... "famous by proxy" pak nabyva trochu jineho vyznamu ;)
    2) ta lahev by si zaslouzila vypit, naplnit a poslat zpatky. Jen si prosim te nevybirej nikoho v Albuquerque. To bych musel bezet 100 mil tam a 100 zpatky. Kdybys chtel, posli to treba k Veronice. Do White Rocku je to jen 15 kilaku :) ...
    3) Leadville bude pokracovat ... jen jeste predtim "Mrtvy Muz" vrati uder ... mozna uz zitra ...
    4) ultra zdar, nebezpecne optimistickejm kamaradum zvlast !

    OdpovědětVymazat
  10. Honzo jezdíš na to palivo jako na tekutý nebo jen na výpary já jen že ti to pak vydrží déle :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) tak tohle by me nenapadlo:). No Stinovo samohonku:), piju jen pozvolna...Na balicim bapiru byli takovi mali dracci..Trochu jsem znejistel.. Znas to.. "Likerka Drak, vytre ti zrak!" :), takovej cernej humor mi zaznel v hlave, ale ne.. je to bezpecny a dobry piti!
      Spalovaci a vznetove motory .. to by me nenapadlo:). MSF!

      Vymazat
    2. Nebud skromnej Stine ;-)
      Jinak k nam do White Rocku je pod Stinovu uroven ne?? Tak do Santa Fe by to chtelo.. Co je pro Stina 15km..
      Behu zdar a uz nas nenapinej a koukej tam dat dalsi cteni na ten tvuj posledni dobou zanedbavany blog at ma clovek v praci aspon neco zajimaveho ke cteni ;-) V z LA

      Vymazat
    3. Veronika ma pravdu! [=ma pravdu, predsedo!:)]
      falesna skromnost stranou.. Stine, tak uz to tam dej:).

      Vymazat
  11. Tak tenhle článek mě přiměl vytáhnout flašku panamskýho rumu. To je od Mexika kousek. A je stará 7 let. Já tvrdej alkohol skoro nepiju. Ale na vaši počest jsem si dal malého frťana. Byl dobrej!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ses hodnej.. na tvoje zdravi! bylo to moc fajn te videt na SUTRu.. at se dari!!

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...