sobota 29. prosince 2012

Objevům vstříc!

Myslím si, že dobrý -- co dobrý, skvělý rok je potřeba oslavit, jak jinak než během a jak jinak než během za hranice (svých) všedních dnů, směrem k novému roku, novým cílům, novým obzorům...
Je jasné, že stejně, jako zákony jsou definovány jejich hranicemi a tím, jak je lidé různě překračují, tak i moje hranice a strachy/obavy jsou daný pouze tím, co jsem dosud nepřekročil. A protože mám pořád velký strach že své orientace v terénu, rozhodl jsem se s tím něco dělat, jak jinak než hned.:) a nač čekat do nového roku.

Uvědomil jsem si, jaká je to ostuda -- tolik let bydlím v Praze a neznám pořádně zdejší končiny, parky a stezky, co vedou doslova pár km od mého bydliště a rozhodl jsem se, že to co nejdříve napravím a postupně tu naši Prahu proběhám křížem krážem, oba břehy, západ/východ, sever/jih... Maličko jsem základní navigaci prodiskutoval s Nikie, ale protože jsou svátky, tak jsem si připravil sám podrobné pokyny pro svůj první výlet směr Hostivařská přehrada a zpět.
Namazal jsem si chleba s máslem a se šunkou (David promine), vzal čaj, bidon s vodou a termosku s čajem a natěšeně vyrazil ven..Myslím, že žiji Cimrmanem až příliš... podobně jako otec hraběte Nikoliče uložil jmění na heslo.. [Dobro je prisjetiti se da prividno prav prut prema cilju predstavja u stvari pravodlivo krivudanje], které zapomněl, tak jsem si já připravil velmi podrobné pokyny na cestu, které jsem jak jinak nechal doma.:)

Zjistil jsem to až v Hlubočepech a říkal jsem si, to už se nestojí za to vracet:) a tak jsem kopíroval cestu přes řeku Krčským lesem, vše šlo úplně perfektně až na Chodov, kde jsem maličko zabloudil...tedy zabloudil.. domorodci mi dávali velmi protichůdné pokyny.. navíc většina z nich mě navigovala po silnici, ti ekologicky zaměření udávali čísla autobusu:). A tak jsem si mohl akorát tak zanotovat ... Chodove Chodove, kdo po tobě běhá???..:). Ale nic není náhoda a asi po dvou/třech km bloudění jsem se ocitl před domem, kde jsem vyzvedával láhev od Stína (!!!) Byl jsem zachráněn. Věděl jsem, že kousek vedle vede stezka do Záběhlic a že Hostivař musí být na druhou stranu (!). Ještě teď se chválím za skvělý navigační postup.:)
Doběhl jsem do Hostivařského lesíka, podíval se na výpust z nádrže a pohrával si z myšlenkou, zatočit to někam směrem na Černý most a pozdravit alespoň symbolicky Leonu...



Jenže... mapy žádné, stezky žádné... a tak jsem se otočil směrem, kde jsem tušil Černý most, zamával a alespoň pronesl nahlas památné "Hic sunt leones" [pro neznalce latiny volně překládám,.. Tam žijí Leony] a začal jsem přemýšlet o cestě nazpět. A tady se -- jak jinak -- musím opět pochválit. Vzpomínka na dobrodružnou četbu z dětství mě neomylně vedla správným směrem ... "Drž se toku vody, chlapce, přivede tě do civilizace" :).

A tak jsem podle toku Botiče proběhl Záběhlice, abych ho zase rozvodněný na úplně stejném místě překračoval, tentokráte přes most do Michle. [ale už to mám napříště od Nikie namalované a už vím kudy:)] a dole jsem narazil na stezku A23, která mě nasměrovala do Nuslí a tam, tam už se vyznám.. Zastavuji se u benzínové pumpy, "čerpám" pohonné hmoty... V tom mi paní u pokladny říká, měl jste si to kolo radši zamknout, tady se děsně krade:). Měl jsem asi zlomek sekundy pokušení tam sehrát krádež kola:), ale radši jsem se prásknul, že běžím jen tak (bez kola), že mi to možná o chvilku déle trvá, ale tím, že neumím opravovat kolo, tak je to ve finále určitě rychlejší:). Jak jsem se pohnul směrem ven, tak mi GPS v mobilu hlásí čas a km (33)... obsluha trochu divně kouká a tak jsem se hned omluvil, že jsem to zapomněl zastavit a běžel radši hned dál..:).


Pak už byl Vyšehrad a směrem k vodě už tradiční cestou po nábřeží na most a hupky šupky do Prokopského údolí. Zastavují GPS při výlezu z parku na nádherně symetrických 47.74, u vrátek přesně 48 (=4x12). Nádherný výlet, nádherný čísla (čas 5:12), jsem téměř navigátor a bez mapy a už zase kousek nových cest znám... Slibuji si, že na ten Černý most od nás ze Stodůlek brzo doběhnu. Vždyť tam přeci jezdí metro, to nemůže být tak složité..:)


 Bloudění, objevování a běhu zdar, ultra zvlášť! 12:)

30 komentářů:

  1. Mne se desne libi, ze jsme vcera snad vsichni vyrazili ven a malem jsme se vsichni potkali. Skutecne jsem potkala Johari a Baru, s Nikie jsme evidentne jely stejnym smerem ve stejnou chvili po ruznych stranach reky a po tobe jsem koukala cely prokopak, jak jsem videla nekoho v zelenem a nebo s nekym, kdo by mohla byt Deri, hnedka jsem zpozornela :) Muselo to byt o fous... ;) A kdo vi, za kterym kerem jsme se minula jeste s otatnimi... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vitej zpatky z ostrovu!!!
      no to kdybych tusil, tak ti poslu koordinaty:), setkat se takhle po ceste nema chybu...
      tak at se dari, vse nej do noveho roku a brzo nashledanou na trati:). 12:)

      Vymazat
    2. No jo, jsem se nemela ostychat a mela jsem zavolat... priste! :)

      Vymazat
  2. Pěkně sis zaběhal a poznal okolí. Já si něco podobného chystám na zítřejší silvestrovskou noc. Ale dnes se chystám objevovat nepoznané, hlavně Machy by měl radost. Chystám se na akci zábřežských plavců, zakusit účinky ledových vod na mou tělesnou schránku. Objevování všeho nového zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no ty jsi dabel! koukam. ze Machy je jako pocitacovy virus:)... Iva se ponorila do chladnych vln,... na 6.1. to radu lidi nemine:), no myslim, ze by v Braniku meli udelat machymu fotku na desku cti. neco jako titanik. velkolepy ponor:).
      nam preju, at to objevovani zdarne preckame..msf! ar se dari!!! 12:)

      Vymazat
    2. Zimní plavání a v Zábřehu, to je skvělá kombinace. Nahoď pak fotky.
      12: Takto silný ročník nepamatuju, ale je to v lidu, já nikoho nepřemlouvám :-)

      Vymazat
    3. 2 Machy: Jak rikam, myslim, ze branicky oddil by mel vazne uvazovat o nejakem cestnem titulu:). Neco jako propagator zimniho plavani roku! :)
      Ty bys to mel podle vseho nafurt:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
    4. Krátký fotoreport u mě na blogu.

      Vymazat
    5. Jj, Machy by zaslouzil metal za nenasilnou propagaci :) (u nas doma to nazyvaji "silene", ale uz pracuju na zmene na slovo "normalni" :)

      Vymazat
  3. Pěkné objemy jen co je pravda! Moc pěkný výlet a úplně si tě dovedu představit, jak hraješ tu krádež kola :-)))) Ať ti to běhá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dddddddddik!! ty mas pravou zavodni pripravu, ja zase tu lamskou:), proste pres ty km..:). Nakonec je hezke, za nas to oba bavi a ze tak nejak plus minus behame i stejne:).
      Porad slysim jednoho znameho, jak mi rika, ze s takovymi objemy behat to, co beham dokaze kde-kdo:). Odpoved je nasnade.. Prave proto to tak beham, protoze ja jsem kde-kdo.:). Zadny zavodak, zadny kenan, zadny velky sportovec, ale ryzi nadsenec!
      Dik a at nam to beha! 12:)

      Vymazat
  4. No už vidím pokračování - s čelovkou proběhané tunely metra. Nádherná romantika. To my tady nemáme...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) koukam, ze jsem ti skvele nahral na smec:).
      No ja to myslel tak, ze i kdyz to bude komplikovanejsi na dvojsmerku, ze se tam muzu lehce prepravit a cesta zpet i s bloudenim by se pod 40km mela dostat:)
      Ovsem probehnout si trasy metra s celouvkou? To je zajimavy napad! treba se vyskytne moznost pri otevirani nove trasy metra...:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Oběvování nás dostává dál a dál. Mě moc baví. Hezké fotky. At to běhá tak pěkně i v novém roce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tobe taky at se dari, beha a at mas porad radost ze zivota.. VSEMU co nas tesi ZDAR! 12:)

      Vymazat
  6. Moc peknej vybeh. A jeste jsi ulovil bobrika orientace!
    Priste se urcite stav na Hajich u nasi mamy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, no je to zajimave, jak clovek beha kol kolem, tak zjistuje, ze spousta kamaradu, ci jejich rodin bydli zrovna, zrovinka tam, kudy jsem bezel.. Svet je maly a o nahody tu neni nouze.:)
      At se ti hezky beha s kocarkem:)! 12:)

      Vymazat
    2. No budes se smat, ale terenni 'behaci' kolecka figurovala na prednim miste v seznamu kriterii, ktera kocarek musi splnovat. Az daleko za odpruzenym podvozkem byly nesmysly jako skladnost, cena, prakticnost pri pohybu ve meste...

      Vymazat
    3. Naopak. Me by prekvapilo, kdyby tomu tak nebylo. Ja bych to ted taky volil uplne stejne..)
      Treba se dockam ve zdravi vnoucat a jako spravny deda budu mit behaci kocarek a budeme taky drandit po udoli..
      MSF! 12:)

      Vymazat
    4. To vis, ze se dockas - ale jeste pred tim urcite zavitas k nam do LowLands a probehnem se nekde na plazi nebo v zarostlych pisecnych dunach - necekej ale 48 km...
      Happy 2013!

      Vymazat
  7. "Hic sunt leones"

    Ty jsi zvíře. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty bys to prelozil jinak? ... To je preci jasne.. tady ziji Leony! :)
      Uvidime se na trikralove party. Samozrejme pocitam s moznosti spolecneho nabirani km. ja jsem pro kazdou "spatnost":).
      MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Až zavítáš do našeho kraje, přivítá tě krojovaná družina s chlebem (se šunkou) a solí. Řeknu Leoně a vyrazíme hned, ať tě nepropásnem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovinka dneska jsem dojel metrem na Cerny most a cvicne bezel po A44 k pamatnemu rybniku "Martinak" a nasledne podle Rokytky dolu k Vltave a podle Vltavy domu do Stodulek. Moc hezkych 37km. Neboj, urcite pribehnu an neco spolecneho. nastesti moje nejmilejsi manzelka, jasne slunecko na Tebe a na Stina nezarli.:)
      I kdyz o vas neustale mluvim! MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Hohó, označíme ti pamětnou běžcostezku Mostenegro-Stodůlky ;) Případní přebíhači budou překvapení, že je to jenom 12 kilometrů ;)

      Vymazat
    3. Bezkostezka Montenegro-Stodulky! To je uplny teminus-technikus:). Mozna si vnimavejsi vsimnou, ze je to 12 MachyKilometru:).
      AT SE DARI!12:)

      Vymazat
  9. Sakra, tak to tento beh moze za to, ze si ma aj tento mesiac predbehol v celkovych km :( Ale inak to musel byt super beh podla tych zazitkov a fotiek. Inac, ako je to s tym chlebom a sunkou? Dobre ako energia pri behu? To musim vyskusat...ja furt zeriem akurat nejake banany a cokoladky, ale keby som mal nejaky fajnovy sendvic spraveny, to by mi robilo tie vybehy este lakavejsimi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Duri v tomhle mesici te asi nepredhonim:), ale vzdyt to oba bereme jako legraci.. v pulce mesice se starostmi pred koncem roku a s upenlivym resenim restu jsem mel vylozene slabe tydny az u 60km.. v tydnu co ted skocil to bylo zase naopak 158, ale hlavne me to tesilo a to je to hlavni..
      S tim chlemem a sladkym cajem v termosce. To je takova lahudka, ze by clovek behal dlouhe trate snad jen kvuli tomu:), doporucuji vyzkouset. Ja nepouzivam zadne gely, turbosnacky ani cokoliv podobneho.. ze susenek prevazne fidorky a tatranky.., ale hlavni cast tvori chleba, nekdy i jablko:), jsem "sedlak":).
      At se dari a tesim se, ze me na brdske pozenes dopredu za osobnim rekordem?:) msf! 12:)

      Vymazat
    2. Ten chlieb urcite vyskusam, mat po 3h behu normalnu svacinu, to ma nohy same ponesu. Si spominam na stina, ako jedol mexicke placky, ci co. Ja sa spolieham vacsinou na bounty tycinky a banany, ziadne gely nezeriem.
      Na brdoch to rozbalim a urcite z toho bude osobak, o tom vobec nepochybujem, hehe :)

      Vymazat
    3. Brdy to se tesim.. to je moje 1.insignacni ultra... I kdyz moje cilene, vytouzene byla Silva.. Brdy jsou taky skvely, urcite se ti budou libit. 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...