neděle 9. prosince 2012

TGIF aneb všeho s mírou

Američané mají hezkou hlášku, ta zkrátka TGIF znamená, díky bohu, že je pátek a má naznačit, že konec zmatků je na obzoru a teď už nás čeká jen příjemný víkend a mezi námi, vnímal jsem to také tak, i když mi bylo jasné, že to bude epické... Jen mi na začátku nebylo jasné, jestli to bude epické vítězství nebo epická prohra.:) Tak jako tak jsem rozhodnutý po vzoru svých westernových hrdinů jít do toho s hlavou vztyčenou a tak říkajíc naplno.

Celý týden proběhl v tak hektickém a pracovním duchu, že jsem nejen spal málo, ale ani den před závodem nebyl čas pořádně se vyspat, o přípravě a nějakém studování trasy se nedá ani mluvit. Moje nejmilejší manželka, jasné slunéčko mi večer položila na stůl tři modré Fidorky se slovy, že doufá, že se jí v pořádku vrátím.. Co na to říci, že? To je pravá podpora:)

Pátek začal akčním přesunem do práce s hromadou věcí, rychle se převlékám do obleku a spěchám na promoci dcery, abych se dojatě koukal a pak ještě přes práci spěchal na slavnostní oběd. Dvě piva a long drink na závěr.. styl je styl -- když long run, tak long drink:) a volba padá na "Mexican runner" i když se trochu obávám, aby tomu mexikánci nebylo v noci moc zima..:)

V práci pracuji tak intenzívně:) že málem zapomínám se přesunout na večerní výuku a nemám zabaleno! Mapy nesestříhané a žádné poznámky. Rychle a na poslední chvíli dělám pracovní verzi map a utíkám s běžeckým báglem a extra balíkem oblečení na večerní směnu:). Během první a druhé pauzy si postupně zabalím a koukám do map. Rozhoduji se pro taxíka, abych se stihl včas premístit do Modřan a snažím se dohnat zapomenutý pitný režim.. ve 20:30 končím, rychle se převlékám do běžeckého, zbytek svých věci zamykám v učebně a vyrazím, chytám taxi a spěchám do Modřan. Všechno jde podle plánu, mám nádherné číslo 93, ovšem popisek cesty není pro mě moc vypovídající.. časem se musím lépe naučit se orientovat v terénu! Ve zbytku času si v modřanské kavárně/kinu dávám dvě velké kofoly a dva velké čaje..

S Lubošem se sice po telefonu domlouváme na srazu na startu, ale pro množství lidí se nikde nevidíme... Přicházím pár minut do startu, pod můstkem je celkem zima, naštěstí větší koncentrace lidí překonává okolní mráz. Za pár minut začínáme všichni hlasitě odpočítávat a najednou je tu 10-9-..3-2-1 ! Start!!!

Hlavou se mi v těch posledních chvílích pod mostem honí šílené myšlenky. Jestli je to moudré vůbec běžet. Ten strach není tolik o vzdálenosti, ani ne o zimě. Běhal jsem už delší trati, běhal jsem i ve větších mrazech. Sice ne 60 km v takovém mrazu, ale.. Víc se bojím, jak zvládnu noc, zimu, trail a neznámé stezky. Mám silné brýle, (v noci) špatně vidím, oči mi slzí, v mrazech tím víc:), prostě uměl bych si velmi logicky zdůvodnit, proč ne... Proč neběžet. Ale taky možná proč ano. Strach z toho co mě čeká mě skoro sžírá, nohy tuhnou, cítím zimu, až se klepu. A v tuhle chvíli si říkám, musíš běžet. Právě proto, abys překonal ten strach v sobě, ať už je daný a vedený čímkoliv, abys trochu posunul hranice svých strachů, obav a získal něco víc.

A tak jsme vyrazili, já plný strachu o to, že zabloudím...Když mě to tak trápilo, tak jsem si jako první pomoc v duchu řekl, že určitě zabloudím a hned se mi ulevilo) ... Uklidnil jsem se. Běžíme po známé cyklostezce kolem Vltavy, snažím se držet rozumnou rychlost, poslouchám lidí kolem a slyším zkušené, co mají vše nahrané v GPS a mají mapy a všechno znají, všude byli třikrát:) ... rozhoduji se jich držet... jenže.. moje tradiční slabost.. mě nutí po pár km odběhnout stranou a přikrčit se za stromkem:). Když vybíhám, tak první i druhé čelo závodníků je pryč a je mi jasné, že tuhle šanci jsem si pr***al :).

Pokorně se vracím na trať a tradičně mi běžečtí boží jsou nakloněni. Možná právě pro ten návrat. Říkám si klid Honzo, postupně, všeho s mírou.. No a potkávám jednoho sympatického týpka v dresu "šlapek", který se jmenuje Míra a postupně zjištuji, že zná velké kusy tratě a má i perfektní itinerář a beru to jako skvělé znamení.. Na trati se spojíme do skupinky ještě s dalším sympatickým  běžcem, ovšem přimrzlá čepice a nedoslýchavost starce mi zabránila k tomu, abych slyšel jeho jméno a pak už mi bylo hloupé se zeptat! Škoda, protože se s nimi běželo fajn a bylo mi i líto se s nimi po ránu v Píkovicích loučit.

Nedokáži popsat dobře trasu, ale dokáži si dobře připomenout svoje pocity.. Byly úplně maximální. Tedy nejsem zvyklý po pár hodinách si vyměňovat čepici, protože je jako helma zmrzlá.. nejsem zvyklý běžet v noci, kdy je houbec vidět a cesty jsou zmrzlé a uklouzané, namrzají mi brýle a já navíc nevím a nevidím kudy, značky skoro vůbec nevidím.. ale stálo to za to..
To, že jsem překonal únavu, strach že zabloudění, běžel jsem a někdy lezl i do stráni, kde se sotva dalo jít.. Slíbil jsem si, že se naučím lépe orientovat v terénu.. Nebudu se toho bát.. to ultra je přeci v nás.. :). Líbili se mi nadšení pomocníci, kteří stáli hodiny v mrazu, aby nás zkontrolovali a občerstvili, poprvé jsem stal několikaminutovou frontu na cíl:), a musel jsem z ní dokonce odejít, protože jsem si volal taxíka! :).. Prostě střípky zážitků budou ve mě ještě dlouho roztávat.

Završení závodu hovoří samo za sebe. Nejdříve ze svého iPhonu oloupávám ledovou krustu a snažím se rozmrazit dotykový displaj, abych mohl telefonovat. Po objednání taxi, piji zde -- ano právě tady pivo z rodného města! Čepují tady hlineckého Rychtáře (!), což mě fakt potěšilo a beru to jako další znamení a skrytý symbol..

Do práce se dostávám v 8:51, rychle beru svoje věci a spěchám se na WC rychle umýt. Machy mi na dálku posílá ledový pozdrav -- neteče teplá voda a navíc tam mají jen málo mýdla.. běs:). ale co, když stylově, tak stylově. Vcházím za minutu 9 a začínám, jako by se nechumelilo (taky že se venku vůbec nechumelí) a snažím se -- usilovně se snažím -- aby nikdo nemohl říci, že jsem unavený. Například skoro při každém obrázku lezu na židli, abych ukazovátkem mohl něco tu a tam ukázat. Myslím, že odborníci to doporučují jako velmi dobrý trening stehenních svalů.. nevím, já jsem cítil při tom i malíčky na rukou:).

Večer jsem sice doma byl brzo v posteli a po osmé hodině už jsem spal, ale dnešních 14.5 v údolí s Deri a s dcerou jsou jednoznačným potvrzením, že to byla vydařená akce, která proběhla přesně tak jak má .. a teď už zase budu běhat do práce a z práce..

Něco se ale změnilo... koupím si mapy a budu běhat víc podle map.

VSEMU ZDAR! Nejvíc kamarádům a nadšení v nás! 12:)
PS. Míro moc díky!!!

55 komentářů:

  1. Hele, v hospodě domluvíme mapové tréninky!!! S Tebou a s Leonou!!! Za třicet let jsem to naučil spoustu lidí. Jeden se ke mě hlásil i včera cestou z cíle Řípu. Tak to zkusím naučit i vás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ja se urcite hlasim... Vis, ta atmosfera me celkem dost chytla, pres vsechny sve komplikace si rikam, nejak se s tim musim poprat.. predevsim je dobre se naucit behat v opravdovem neznamem terenu.. ne jako kdyz tady vim o kazdem klacku:) a umet se orientovat a sledovat znacky..
      Diky predem. 12:)

      Vymazat
  2. 1234: Jsi drak. Bál bych se té zimy.

    Evžen: Jestli sis nevzal moc velké sousto. Oba najednou... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Davide, zima byla celkem impozantni (aspon pro me) rozmer toho dobrodruzstvi. Asi pro radu nezkusenych lidi se silnymi brylemi to mohl byt hezky prvni zazitek...
      Mozna i motivace pro cocky:). MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Honzu by to možná naučil, ale se mnou si možná hodí mašli :oDDD

      Vymazat
    3. No hlavne, kdyz ty to vidis pozitivne, tak uz to skoro umim..:). verim, ze Evzen snad nauci a poradi zaklady, neco nastuduju sam a budu pilne trenovat.. (ne)bloudeni. 12:)

      Vymazat
    4. Sára mi taky nevěří. Prý radši cvičí dva vodicí holuby. :-)

      Vymazat
  3. Pojď se mnou na Brutus. To je 6 (so) a 5 (ne) hodin sbírání kontrol podle turistické mapy. Ve dvojici, takže pod kontrolou. 16.-17.3.2013 někde na Kokořínsku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je skvela nabidka, ovsem v tomhle case jsem mimo republiku a stejne nevim, jak by se na to divala moje nejmilejsi, ze bych s nejakou zenou, bezkyni po nocich pobihal...:)
      To bych musel dlouhodobe a lepsi pripravit.. Ale moc diky! 12:)

      Vymazat
  4. V noci stejně nejsou vidět turistické značky ;-) Nebo aspoň zelenou od modré nerozeznáš ani po "školení" :) Jinak gratulace, jak jsi to pěkně stihnul do práce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi me potesila! Videt znacky a rozpoznat barvy.. No a taky se orientovat lip.. Ale verim, ze me snad Evzen zaskoli... Budu se tomu usilovneji venovat:).
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  5. Uzasne!!! Uz ten beh sam o sebe je vykon, ale ked k tomu este pridas ten svoj nabity program, tak je to fakt sila, to tomu dodava tu epickost. Raz, ked sa v spravnom case objavim v Prahe, tak si takyto beh dam s tebou. Hoci, mozno by bolo lepsie, aby som to isiel ako ty, uplne na blink, bez pripravy, ze ved nejako bude...:) Fakt ma mrzi, ze som aktualne mimo a taketo akcie mi unikaju. Ale je super o nich aspon citat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Urcite az se objevis v Praze neco vymyslime.. a kdyz nic nebude, tak neco strihneme spolu:). MSF! at se dari! 12:)

      Vymazat
    2. A neslo by mozno troska viac popisat tu trat? Aby sme my nezucasteni mali aspon trocha predstavu, ze co sa deje pocas tych 60km. Ci pre tmu a zamrznute okuliare si nic nevidel a iba slepo bezal za teplom bezca pred tebou? :)

      Vymazat
    3. :) byly chvile kdy jsem bezel i vepredu, ale byl kontrolovan abych nezbloudil nasi malou triclenou skupinku:).
      Vis, ja jsem "pocitovy" bezec... Muzu ti sice rici, ze to bylo nahoru dolu, nejvic se statisticky bezelo po cervene:).. nejmin asi po zelene..schody a kameny na ceste u reky byly oklouzane..
      Lepe bych asi dokazal popsat svoje pocity, i kdyz by to asi bylo az moc osobni napsat, jak mi pri jednom sebehu prestala svitit poradne celovka a ja ztratil cestu a rychlost. Na par vterin mi nebylo jasne kterou cesticku pri sebehu zvolit a sebehl jsem spatne.. Nikde jsem nevidel svetlo Mirovo celovky a tak jsem se rychle drapal zpatky. V tu chvili jsem si vubec nebyl jisty, jestli se odsud dostanu, nebot jsem sice vedel, ze bezim po modre, ale presnejsi pozice mi byla utajena:).
      Nastesti jsem brzo nasel znacku, sebehnul dolu a na kolejich nasel Miru, jak ceka na me a hleda dalsi znacku..
      Proste bylo to objevne v pravem slova smyslu... Tradicne lama na cestach:). MSF! 12:)

      Vymazat
    4. No, uz aj tie pocity za to stoja, urcite by som sa dal nahovorit. Ale este zaujimavejsie by bolo potom bezat to iste cez den a asi by si cumel, kade vsade si to bezal :)

      Vymazat
  6. No tvoje koncovka nemá chybu, solidní maraton několika disciplín :) A ten ledový pozdrav jsi mi jistě zase poslal zpátky, jinak si tu sprchu v loděnici v Tróji nedovedu vysvětlit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) myslim si, ze o tobe vsichni daleko siroko vedi a kamkoliv jedes uz dopredu zaviraji kohoutky a vedeni teple vody, aby ti udelali radost:)!
      Tvuj pristup a myslenka na tvoje otuzilecke akce mi pomohla bez problemu prekonat nocni chlad a beh. Vlastne to bylo uplne v poradku, jen jsem v pulce vymenil ledovou helmu za cerstvou mekkou cepici..MSF! tesim se na shledani.. 12:)

      Vymazat
    2. Machy,to byla jiste specialita jen a jen pro tebe. V damskych tekla luxusni horka voda :)

      Vymazat
    3. Tak to dík za info. Jestli vám tekla luxusní horká voda, tak nám tekla jenom luxusní. Ale chladná jak sviňa :-)

      Vymazat
    4. :) nahravka na smec tradicnimu skvelemu hraci se slovicky! :) Hodne vydarena odpoved! 12:)

      Vymazat
    5. Machy, krásně teplá tekla i v pánských sprchách v patře. Jen jestli jsi nebyl ve sprše u sauny, kde teče jen studená. Jako já vloni :-)
      Pepa

      Vymazat
    6. Ona i u sauny tekla teplá. Ale musel jsi tam mít Smrčku, který to zná a stiskl správný čudlík. Bez něj bych tam přimrzl k podlaze. :-)

      Vymazat
  7. Honzo, jsi bojovník s velkým B, a jsi mi ohromným příkladem. Vzpomínal jsem na tebe a když jsem v sobotu v 4:45 vstával, tak jsem si pomyslel: "Honza už to má za sebou a nás to teprve čeká". Spletl jsem se :-) Podmínky jsi měl ale nesrovnatelně těžší. Veliká gratulace nejen k výkonu, ale hlavně k tomu, jak se umíš "kousnout" :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petre, myslim si, ze kolobeh Rip byla nemene epicka akce a urcite si to vsichni patricne uzili. Velka gratulace! MSF! 12:)

      Vymazat
    2. "Honza už to má za sebou a nás to teprve čeká"

      Takové černé myšlenky. :D

      Vymazat
    3. Davide, tvoje umeni cist, co si lide opravdu mysli me vzdycky dostane..:). Honza uz to ma za sebou..:)
      OMG! Tak silenostem zdar! 12:)

      Vymazat
  8. Ty jsi ukázka rčení:když nemůžeš, ještě 2x můžeš. Ve tvém pojetí tedy..ještě 12x můžeš :)) Velký obdiv a gratulace!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukal jsem na RS na vase vykony v kolobehu.. a nemuzu nez vratit gratulaci. A neni jen takova zdvorilost. Radsi to cele bezet nez se stridat na kole a promrznout.:)
      Jste fakt dobry! MSF! 12:)

      Vymazat
  9. Jó když někdo umí to se to pak jen ostatním čumí :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda.. to potvrzuju.. Mira umel navigovat a ja jsem tak maximalne mzoural:). I kdyz nektere useky jsem si preci jen z mapy zapamatoval a mel jsem s sebou neco vytiskleho. Nastesti to nebylo zapotrebi. 12:)

      Vymazat
  10. Kroutím hlavou před monitorem..
    To mě zase bude zítra bolet za krkem :)
    To je neuvěřitelný!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzdyt to nekdy zkus.. Urcite bys to dal a zazitku by byl kotel:). Samozrejme u toho nemusis delat tolik opicin jako ja:), ale i bez toho je to silny a urcite stoji za to.. MSF! 12:)

      Vymazat
  11. Jseš neuvěřitelnej!. Taky v Praze celej den tak chumelí? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), dneska po ranu jsem nestihl beh, protoze jsem 1.5 hodiny vykazoval snih... Ale zitra, zitra bych i kdyz chumelilo, mel bezet do prace.. to si nemuzu nechat ujit.. MSF! Cross-treningu zdar!

      Vymazat
  12. Smekám...úctyhodnej výkon...velká gratulace...tohle dokáže opravdu jen rozený optimista :-)
    MSF! Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, nadsenci to my jiste jsme... to nadseni i optimismus ve me taky urcite je ve velkych davkach, ovsem.. v te chvili pod mostem.. v te chvili byla ve me mala dusicka:). To jsem se fakt bal, ze (hodne) zabloudim... Dik za podporu! MSF! 12:)

      Vymazat
  13. tedy upřímně - nepochybovala jsem, že to zvládneš... ale stejně NEUVĚŘITELNY! congrats!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, ale to jsi asi vyjimka.. Ja jsem o sobe pochyboval, ale ... byl jsem rozhodnuty to bezet a maximalne si to uzit. Jak rikam, mel jsem stesti na skvely (nahodne sebehnuvsi) spolubezce a bylo to hezky probehnuti. At se dari! 12:)

      Vymazat
  14. Těší mě, že teorie byla dost šílená. Jinak se hlásím jako další motivovaný/inspirovaný. V sobotu ráno byla kosa a nechtělo se mi na desítku, tak jsem si řekl Honza měl šedesátku přes noc a hned to šlo líp.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ondreji musime si davat pozor, co rikame.. s temi dvacitkami, tricitkami... Moje uprimna hlaska v baru.. "ta sedesatka mi dala celkem zabrat"..:).. Vyznela v tom prostredi uplne jinak!
      Si myslim, ze ty navraty do tepla s telem plnych "chechtalinu":) stoji za nejakou tu drobnou nechut na zacatku.. At se dari! 12:)

      Vymazat
  15. Paráda. Provádím hlubokou poklonu před timemanagementem třetího stupně.

    Ten "strach" před startem znám, takový šimprání za ušima :-) (někoho to šimrá i jinde :-)) Ale není to strach, je to očekávání věcí příštích, co přijdou po výstřelu. Buď na ně člověk najde odpověď v hlavě a batohu nebo v opačném případě nastane skutečné sbírání nezapomenutelných chvil :-)

    Dalším silným zážitkům zdar.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, napsal jsi to moc hezky .. o hledani odpovedi v hlave v batohu.. nebo sbirani opravdu silnych zazitku. Je videt, ze o tom hodne vis!
      mezi nami muj casovy management se sice zlepsil, ale tim, jak se snazim veci dodelavat, tak jsem mozna ve vetsim casovem prusvihu, nez pred tim, ale je skvele si do toho vseho proste rici to furiantske.. kdyz uz, tak uz..:)
      I kdyz mi bude padesat, tak si rici.. "kdyz praskla zahradka, at prijdu i o plot!" :). Blaznivostem a cistym radostem zdar! MSF! 12:)

      Vymazat
  16. Parada! Gratulace! Ja vedela ze to zmaknes. Ty a Stin si umite vzdycky najit nejaky zajimavy beh aby jste meli o cem vypravet, co??
    Behu zdar a epickym zaziteckum dvakrat tedy dvanackrat... V

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravum jemezke stezky! jsem rozhodnuty :) jarni loterii vyhrat a tak bychom se mohli treba videt v dubnu! Pokud ne tak srpen vidim jako "tutovku" :). MSF! 12:)

      Vymazat
  17. Hezké. Noční běh se dá dát, ale ta studená očista a převlečení za 8 min. s následným fungováním celej den - to není o level, ale alespoň o tři jinde.
    Tetu Kateřinu jsme komentovali minule. Letos jsem jel na kole asi jen jednu cestu - přesun na Šumavu / noc, déšť, 97 km na horáku/- druhý den jsem běžel kros Lipno /výběh 3 sjezdovek/. Krátce po půlnoci mi začala hlava přehrávat "Víš Kryštůfku ono v noci není takové horko...čistě mezi námi je docela zima. Zaslechl jsi taky Ijáčka, nebo /odrostlejší děti-promoce/ už na něm tak neulétáváš ?

    Stch

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) To je mily.. Ja jsem po vetsinou cetl dokola vikinga Vika a bileho tesaka a jak jsi zacal s medvidkem Pu, tak ted bych se bal, ze mi naskoci ta scena s vlky, jak se muz snazi nespat a udrzovat ohen! :)
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  18. Kdyz jsem se V pokousela vysvetlit, co je to ta Prazska stovka (trebaze ji znam jenom teoreticky a z doslechu), hned se ptala vsetecnymi otazkami na detaily: "A to jsou v noci ty turisticky znacky v Cesku videt?", "A to Honzovi nezamrznou bryle (iPhone, cepice,...) - zdalo se mi, ze je ma pomerne silny?", "A spat teda o vikendu vubec nebude?" Takze diky, zes ve svym liceni te noci plne vasni (jen ty a sedesatka a jinak nikde nikdo...) na vsechno podrobne odpovedel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Tvoje krasna odpoved.. Vasniva noc, jen ja a sedesatka!! OMG! Pozdravy V! 12:)

      Vymazat
  19. Ahoj Honzo rád jsem se s Tebou a Mírou propletl částí P100,máš bohatý sloh a i mluvené slovo Ti jde dobře aspoň to rychleji uteklo.S Mírou se nám podařilo společně proplést i druhou částí tak ať Ti to běhá a studenti nezlobí pozor na svou důstojnost!To prý říkala tvoje maminka.RW.

    OdpovědětVymazat
  20. :) koukal jsem na vysledky a gratuluju! A aspon jsem si mohl zafixovat tvoje jmeno, kdyz jsem ho pred zamrzly usi neslysel.. Tak doufam, ze pristi rok mi vsechno bude prat a sejdeme se nekde na trati spolu.. MSF! At nam to beha! 12:)

    OdpovědětVymazat
  21. Pěkné čtení. Také dík za podporu na trati. Míra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miro, diky! Kdyz jsem zjistil tvoje nacionale, tak jsem se potesil. Muj oblibeny Cimrman mi opet znel v usich..:)...
      Bylo to skvely na tebe narazit, doufam, ze jsem hodne pochytil pro svoje behani v terenu a tesim se, ze na sebe zase nekde narazime! Hodne stesti a at nam to beha! MSF! 12:)

      Vymazat
  22. Něco k průběhu trasy: http://vinohradskeslapky.com/akce.php?id_akce=2005#

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvelej popis... Moc me mrzi, ze jsem nemohl byt s vami az do konce. Treba pristi rok! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...