čtvrtek 31. ledna 2013

Na to já mám nos.:)


... kolikrát jsem si tuhle větu říkal.. Prostě v důvěře, že dokáží v čas odhadnout pravý stav věci a odhalit to, co je potřeba...Ať už se jedná o počasí nebo o možné signály únavy.
V poslední době počasí udělalo pořádný kotrmelec a jak se obecně říká, že běhání v zimě má svá úskalí, tak teď to asi platí dvojnásob. Zejména, abych se správné oblékl, naplánoval delší běhy do dní, kdy není taková zima, případně, kdy nejsou zledovatělé cesty pokryté vrstvou vody..

No zrovna ke konci minulého týdne mě jeden že sousedů varoval před mým běháním, že to není zdravé a moje univerzální a vše objímající odpověď suveréna ..."na to já mám nos" se mi málem nevyplatila. V pátek pozdě večer, kdy jsem se celkem promrzlý vracel z údolí (po 16.5km v -16C, aby to bylo tak nějak vyrovnané).. Prostě v tu chvíli se - jako na potvoru - potkávám se sousedem a ten kritickým pohledem kouká na moje omrzlé brýle, jinovatku na čepici.. A má okamžitě připravenou skvělou odpověď.. "Tak ten váš nos to dneska.. nebyla žádná výhra, co?.. na ten se nedá moc spoléhat, co?:)... A jak jsem byl v závěrečné euforii, domů už zbývalo jen pár set metrů, tak jsem částečně otřel, částečně odlomil umrzající nudle od nosu:) a povídám.. kdepak.. Nos zatím drží!:)

Ale možná právě za tohle fanfarónství jsem hned v pondělí dostal zásah tak říkajíc skoro do živého... Asi jsem podcenil odpočinek a dělání si radosti a byl jsem v začínajícím 3D stavu (americká zkrátka pro down, depressed and demotivated), prostě nic se mi nechtělo, nic mi nešlo. Naštěstí mám trenéra! Deri otravovala tak mohutně, že jsem se převlékl a šel s ní na chvilku běhat.. Něco ale bylo ve vzduchu - i Deri po 2.5km najednou vytuhla a nechtěla nic jiného než se vrátit domů. Musím přiznat, že když jsem ji "na pátém km" vypouštěl doma, tak to byl asi jeden z nejsilnějších bojů v poslední době.. vrátit se do údolí a ještě hodinku běhat..


V takových chvílích vždy vzpomenu na Běžícího Stína a jeho motivační hlášky o tom, že vlastně v takových chvílích se rozhoduje. Moc mi to pomáhá. A stejně jako mi radil i ultra Miloš, dělám to, co by se prý mělo dělat ve všech krizích.. prostě pokračují. Snažím se ukázat své hlavě, že i já mám "svou hlavu" :) a že se budu  bojovat do posledních sil a třeba i o chvíli déle..:)

Zajímavé pocity po návratu. Druhý den jsem pro jistotu vyrazil do práce nalehko, aby bylo jasné, že "se" poběží i domů:). Stín by určitě dodal to, co já si v takové chvíli opakují jako matru.. "Ultra se rodí v unaveném těle na unavených nohách.." :). No nerozumím tomu, ale jak říká to velký BS, tak se toho držím.

A jak vy a lednové nabírání km? Je to úsilí nebo radost, nebo radostné úsilí, nebo usilovná radost ? :)

Tradičně běhu zdar, ultra zvlášť! 12:)

26 komentářů:

  1. No mne sa tazko pridavaju trable s januarovym behanim, ked je u nas zvacsa sucho a denne teploty okolo 15'C. Ale vcera cestou domov som predsa len trochu vahal, ze ci nie je na tricko prilis teplo, ze som si mal radsej zobrat tielko...vonku bolo vyse 20.
    Ale realne, unavu a nechut citim aj ja, prave tento tyzden. Asi to bude tym polmaratonom v nedelu a hoci som chcel plynule pokracovat v 100kach za tyzden, po dnesnej skoro-rannej 21ke do prace si moje telo razne zaziadalo o volno do konca tyzdna...stin, nestin, ultra, neultra...netreba to hrotit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) po zavodech je treba odpocivat.. a navic mas krasne heslo..
      Rikam si.. normalni unava.. to prekonam .. ale porad to nekde ciha:).
      Nasim bojum zdar! 12:)

      Vymazat
  2. Já v zimě kryze nemám, ale ,když se mi nechce a přesto jdu. Tak se pak cítím moc hezky tělo a příroda mi to vrátí. Tělo pocitem příroda od zvěře po rostliny. V těchto chvílích je běh život.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mas pravdu.. taky si myslim a verim, ze kdyz se clovek "prekonava" a jednoduse drzi, ze se to "vrati"..:). At se dari! Drzim palce v priprave! 12:)

      Vymazat
  3. K otázce: u mě to byla v lednu radost.
    Ale včera a dnes rýmička :( které by sis ty možná ani nevšiml :)

    Ale já jsem vopatrnej a trochu línej.
    Fandím ti, fandím ultra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, u me je to taky vetsinou radost. Nekdy je ovsem v tom trochu vic toho usili:)... Vlastne kus prosince a ledna kolem bylo spousta lidi nemocnych, take me obcas neco svedilo v nose:), ale snazil jsem se nevynechat.. Holt srabacky drzet. Se strachem, co kdyby to zitra nevyslo:), co bych dela pozitri a popozitri?
      At se nam dari a uzivame si to! Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  4. Honzo, odpověď na tvojí otázku je v mém případě radost a radostné úsilí :-) Nikam se nehnat a přidávat pomaloučku každý týden něco málo minut :-) s mi nejen líbí, ale přišel jsem na to, že mému tělu i víceméně vyhovuje :-)Byly dne, kdy jsem byl lenivější a do sněhu se mi až tak nechtělo, ale po návratu jsem jasně věděl, že to byla paráda a že běh ve sněhu miluji:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ..presne tak.. radost a radostne usili prevazuji..:)
      taky se nikam nezenu, neni kam..
      At nam to hezky beha.. 12:)

      Vymazat
  5. Běhal jsem usilovně v posilovně a teď už snad budu běhat s radostí venku. Včera poprvé v rukavicích ve 12°C. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ty tvoje casy 4:30km (jak jsem u tebe koukal) a i lip (!) v te zime svedci o mladi a velke rychlosti.. to zase bude na jare osobaku..[To zas bude v alejich ...:)]
      MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Kluci (a holky), behejte ve snehu a mrazu a uzivejte si to, co to jde! Tady u nas mrazy a snehy presly, aniz bych vytahla maratonky nebo rukavice a verte mi, nebehat vubec je daleko horsi, nez po dobehu doma rozmrazovat zadek a lamat slany rampouchy z nosu. Behu zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rampouchy nemám. Mám stalagnáty. :D

      Vymazat
    2. Zlaty slova.. at clovek jeden den zehra, jak chce,.. tak stejne..:)
      No vsak si to zase brzo uzijes a naplno.. MSF! 12:)

      Vymazat
  7. Ivan
    To mám podobny zkusenosti.Kdyz na trase potkavam samotne zeny a divky tak se usmeji a citim,jak si v duchu rikaji-to je sikovny chlap jak tak beha po ranu.Kdyz ovsem probiham kousek mestskou casti slysim nejcasteji slova-blb,blbec,idiot,ktery hlupak muze behat v zime rano,kreten,co to je za blbce,asi mu hrablo ze musi behat,asi ho vyhnali z domu,doma netopi tak beha at se zahreje a dalsi vety.A tak to v zivote chodi.Pro jednoho je to dobry-pro druhe totez jen k smichu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivane.. divnej je dobrej:)... Myslim, ze ten pocit blaznovstvi a "jinakosti" ... urcite pomaha a dela dobre sberatelum znamek, radiamaterum, rybarum.. a pochopitelne i bezcum a pobihacum...
      Pokud to nekdo rika hanlive ze jsi(jsme) blazni, tak ma asi tu smulu, ze neni v nicem "blazen", neni do niceho zazranej a nic ho "nebere".. to je asi nejvetsi skoda, kdyz cloveka nic nebavi tak, aby to delal s nasazenim.. ze lidi kolem budou rikat (vesele ci s obdivem).. to je silenej chovatel, zahradnik, rybar... ten dokaze.. a zacnou pridavat historky k lepsimu.:)
      A takovy lidi ja mam rad, jsou zajimavy. MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Honzo, dá se Ti i přes "umrzající nudle u nosu" stále při běhu dýchat nosem? Já s tím mám v takových teplotách problém jako hrom. Ale třeba mi poradíš nějaký fígl :o) Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Jirko, ja jsem cune:) a tak se casto snazim smrkat (pomoci rukavic, pripadne s sebou vlacim kapesnik, fakr nejlepsi jsou stare seprane latkove) i si otirat nos do rukavu..:)
      Ale proste nosem dycham.. tak zpomalim, kdyz to nejde rychleji.. koneckoncu jsem starsi chlapek a vsichni moudri treneri rikaji, ze priprava starsich bezcu je o pomalem behu ve vetsich objemech..[vse samozrejme v relativnim meritku:)].
      a tak beham pomalu a dycham nosem.. otiram si jej .. no co mam zrovna po ruce:). a jde to..
      drzim palce! 12:)

      Vymazat
    2. Slib, že si nos nebudeš v neděli otírat o mě. Ani když budu po ruce. :)

      Vymazat
    3. Davide, me picne.. zrovna s timhle jsem ti chtel v nedeli pohrozit..:). Abys nebyl moc po ruce..:)

      Vymazat
    4. Kdo se mnou běhá, tak ti může potvrdit, že v tomhle si se mnou neradno zahrávat. Když to lítá, tak to lítá na všechny strany. :D

      Vymazat
  9. V lednu v zásadě radostně a zvesela - muž změnil pracovní zařazení a já se vláčela s kočárem ve sněhu jen JEDNOU (!) neb stíhám chodit ráno. Ale je fakt, že jak rtuť klesla pod -10°C, musela jsem přiznat, že doba ledová, je doba ledová a moc příjemný to teda nebylo... A to jsem přes 20 - na rozdíl od tebe - v lednu snad ani nešla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja jsem vlastne v lednu taky mockrat (v tahu) vic jak 20km nedal... Musim se setrit a nabirat postupne.. ale jak jsem koukal, i tak se nasbiralo nejak kolem 465? Nemusi prset, jen kdyz kape (porad)..:)
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  10. Na to se neda nic napsat, to je proste obdivuhodny a skvely :) Kdyz uz i trener odpadl... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no nevim, jestli je to moudre, jestli "odpadnuti" trenera mi nema neco naznacit:)?
      Ale kdyz se tak divam zpet, tak to bylo urcite radostne usili:).
      MSF!

      Vymazat
  11. Ahoj Honzo, po dlouhé době jsem se zase dostala k četbě Tvého blogu a koukám, že vše je při starém (věčně dobrá nálada a optimismus), ale že jsi tedy začal běhat ještě výrazně více (nebo snad dál?). No klobouk dolů:-).Já jsem se vrátila k blogu (a nejen k tomu), tak budu ráda když někdy navštívíš, okomentuješ:-). Ať to běhá! Anička- Tuuli https://zpatkyksobe.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim Mrazivy vetre!
      Udelalas jiste dobre:), me se uz na samem zacatku libilo, ze jsi si zvolila nadherne finske jmeno(snad si jeste ty zbytky pamatuji -- Tuuli Pakkanen?).. vlastne volba "sveho jmena" je mi sympaticka, je to takove "indianske" a otevira ten prostor vlastni volby...
      Tak at se ti dari dobre, urcite se alespon virtualne zastavim:). 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...