pátek 22. března 2013

Pravděpodobnost kolem a šance pro nás:)

Jak jsemsi tu minule udělal poznámku o statistice, bylo by chybou vynechat její dvojče - pravděpodobnost. Obojí jsem pět let pilně studoval, mám na to dokonce i papíry a tituly:), ale pochopil jsem celý problém až později. Náhodně procesy jsou skvělá intelektuální záležitost, ale v běžném životě náhoda moc neexistuje:).

Myslím, že mi to krátce po studiích osvětlila jedna blondýna:). Tedy, abyste si nemysleli něco nepatřičného... Přiseděl jsem na jedné zkoušce z pravděpodobnosti jako mladý asistent a jedna ze studentek zoufale bojovala o zkoušku. Bylo nám jasné, že jaksi "teoreticky" věci snad zvládá, ovšem prakticky o tom nemá ani páru:). Můj starší kolega, profesor, byl správně bodrý a povídá, ... dobře, dobře, paní kolegyně. Udělejme to jinak, jak byste vysvětlila a spočítala pravděpodobnost, že z balíčku 32 karet vytáhnu červeného krále? Blondýnka se zamyslela jen chviličku a odpověděla...1/2. Buď ho vytáhnu, nebo ne :)

Ta odpověď mě tehdy dostala, myslím, že po bojích tu zkoušku snad i získala:)... ale až později jsem pochopil, že vlastně měla svým způsobem neuvěřitelnou pravdu. V běžném životě kombinatorické hrátky neplatí. A člověk zjišťuje, že jevy s nulovou pravděpodobností nastávají nejčastěji..

Uvažujte a počítejte se mnou.. Jaká je pravděpodobnost, že 46 letý tlustý chlápek se změní natolik, že začne běhat a vydrží u toho... nejen, že zhubne, ale nalezne zálibu v dlouhých bězích, maratónech a dokonce pošilhává po ultra v horách? Nula nula nic.. velmi slušné řečeno:)

Stejně tak se mohu ptát, jaká je šance, že potkám svého oblíbeného Gordyho (zakladatele tradice Western States a jednoho z velkých propagátorů ultra?)? Nula nula houbec, protože bych se nejdříve musel dostat do loterie na Western States a věřit, že on v té době ještě WS100 poběží...No a vida... WS100 nám sice (celkem pochopitelně) nevyšlo, ale Stín mi píše... "Viděl's seznam účastníků na Zane Grey 50 M ??? [písmeno H je skvěle zastoupené týmem Los a Lamos a jeden maník z Prahy 5 dělá dokonce i mezinárodní účast:)] Otevřu seznam a nevěřím svým očím... Gordy, charismatický "stařík" Gordy Ainsleigh... tam je!!!!"

Mám neskutečnou radost. Je to opět signál, že pravděpodobnost je vždy 1/2 polovina, buď to vyjde nebo ne:), ale pokud v něco věříme a jdeme, případně tomu maličko i popoběhneme naproti.. tak ta naše šance hranici téměř s jistotou..

Abych to správně ukončil. Nic není náhoda. Dneska mi psal Ivan o Pascalovi, že ho zaujal jeho pozitivní přístup..Tzv. Pascalova sázka. Pascal tvrdil, že je vždy lepší „sázka“ věřit, že Bůh existuje, protože očekávaná hodnota, kterou je možné z víry, že Bůh existuje, získat je vždy vyšší než očekávaná hodnota vyplývající z toho, že tomu člověk nevěří.
Můžeme to použít na všechny směry.. a svoji sázkou se snažit dokázat, že víra v existenci v našich "zázraku" a "štěstí" je výhodnější než nedůvěra, než skepse a pasivita....

Tak je potřeba věřit.. Ať už je to jednoduché, třeba že konečně přijde jaro... nebo složitějsí. Třeba víra v něco, co se i bojíme vyslovit... JE TO V HLAVĚ! A je potřeba v to věřit.

Všemu zdar, nemožnostem, kamarádům a ultra, zvlášť! 12:)
PS. Stín tomu tradičně dal korunu..Povídá, když nám to jen trochu půjde, Gordyho předběhneme za svítání. Vem si foták, vyfotím vás spolu..:). Co k tomu dodat? Hergot, to bude zase vejlet!!!! :)
PPS. Advid mi navíc udělal skvělý obrázek. Díky.

31 komentářů:

  1. ..pravděpodobnost, že 46 letý tlustý chlápek se změní natolik, že začne běhat a vydrží u toho... nejen, že zhubne, ale nalezne zálibu v dlouhých bězích, maratónech a dokonce pošilhává po ultra v horách... je dost velká, protože mě se to stalo taky. Jen po těch ultra v horách zatím jen pošilhávám a Ty je provozuješ. Toho Gordyho Ti fakt závidím.

    Radomír

    Radomír

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzdyt ty to jen potvrzujes..:)
      Obecne to ma mizivou pravdepodobnost, ale v okamziku, kdy tomu uverime... to hranici s jistou:)
      Uvidim, jestli Gordy dorazi, tak to bude absolutne skvely.. Ovsem uz jenom ta sance, ze je prihlasenej to zase posunuje nekam uplne jinam..:)
      Navic, tym Los a Lamos na svem vyjezdnim zasedani:) ci zabehani v Arizone?
      Kasli na sance a pravdepodobnosti... Kdyz neco chceme a v neco verime.. pokud to chceme dost a verime jeste vic..:) Tak mame velkou sanci, ze se tak stane. MSF! 12;)

      Vymazat
    2. Můj oblíbený Terry Pratchet říká "šance milion ku jedné? to je tak nepravděpodobné, že by to mohlo fungovat" Ta blondýna z úvodu je toho důkazem.
      Radomír

      Vymazat
    3. Dovolim si citovat Gordyho.. [v tom videu, co jsem vyrizl z Western States, jsem pridal i tutulky pro neanglicky mluvici, staci zapnout..]
      Tak ta jeho hlaska je naprosto presna..
      "... but I don't think anybody could."
      "... and of course that made it quite a bit more attractive"

      Vymazat
    4. Jo, to je to co nás žene dopředu. Ten sen kterýmu věříme i když ostatní si klepou na čelo a říkají že v tomhle věku už bychom měli mít sakra rozum. Ale to by pak byla hrozná nuda
      R.

      Vymazat
    5. Moc tomu nerozumim, ale pokud clovek prestane snit a prestane verit... tak je efektivne mrtev:).
      Zivot je od toho aby se zil a ne aby byl (pasivne) zity:). Proste si delat radost, verit v mensi ci vetsi nemoznosti...
      Konec je vzdy jasny:(, jde o to, co se deje v mezicase:).
      Mas pravdu! at se dari! 12:)

      Vymazat
  2. Po tomhle pozitivním příspěvku to jaro přijít musí, i kdyby nechtělo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik! Zitra to bude osobak. Na to bych se po Pascalovsku:) vsadil! Drzim palce!
      12:)

      Vymazat
    2. Honzo, ne tak hrr. Běží se to až v neděli. :D

      Vymazat
    3. :) tak to oprava.. POZITRI TO BUDE OSOBAK!!!!
      Ses dobrej a vsemu navzdory.. dlouhe zime, ne moc idealnim podminkam.. proste to das.
      MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Na to, jak jsi nepravděpodobný, jsi až neskutečně skutečný. Dost často nad tebou kroutím hlavou :) Arizonské stezce ZDAR!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) myslim, ze kazdy z modreho oddilu (primo nebo virtualne chapaneho) i kazdy kdo sem treba zabloudi, tak zas tak "pravdepodobny" z globalniho pohledu neni:)...
      Ty -- ledovy muz a ledo-borec? -- ty jsi teprve hricka nahod! MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Jo jo, zrovna nedávno mi jeden kamarád vysvětloval, že lidi,co mají štěstí,vlastně žádné štěstí nemají. Že mají jenom nos na to, se správně rozhodovat:-) a myslím, ze má pravdu... :-) zkrátka někteří chodí štěstí naproti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) nebo mozna je to jen tim, ze ti nekteri veri, usilovne, ze veci dobre dopadnou, ze se podari.. a pak (treba tim padem) maji tu potrebnou kliku:). Zkus to taky... lamsky..:).. nepremyslet nesnazit se veci ani procesy pochopit:), jen "to" [at je to cokoliv, vcetne sebe:)] mit rada a ono to urcite dopadne nejlip, jak to bude mozne..:)
      Drzim palce! at se dari! 12:)

      Vymazat
    2. Jj, podle me je to jedno a to same. Kdyz tomu veris, jdes tomu naproti, ses aktivni, nevzdavas se, venujes tomu energii, mas to rad a pak se dari! :)

      Vymazat
  5. Ivan
    Já bych to s dovolením shrnul asi tak.Já i Honza míříme za malý čas k padesátce.Tak nastává čas k rekapitulaci minulých let.A dnes to vidím tak,že ta víra na cestě životem je nesmírně důležitá.Nemusí to být víra v nadpozemno.Může to být i víra v dobro.Když budu dělat dobré věci,tak budou mě dobré i potkávat.Platí to i opačně.Špatné- tak mě špatné budou potkávat.Hlavní je najít svou cestu životem.Ti co ji najdou ve svých dvaceti létech a půjdou po ní a nesejdou až do svého konce, mají štěstí.Po těch létech se domnívám,že mysl každého z nás napovídá tu správnou cestu,ovšem jak nás ovlivňuje okolí můžeme z té cesty sejít a pak ji zas hledat.A to je pak někdy těžké..A je to vše o síle mysli a tom cíli.Kam kdo chce zamířit a co proto udělá.Naše mysl je ta nejsilnější zbraň co máme k řízení našich kroků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivane, snazim se moc o vecech, ktere me tesi.. lidech, ktere mam rad zase tolik nepremyslet, natoz je nejak analyzovat... Mozna je to proto, ze mam strach, ze prilis rozumny pohled by dokazal setrit to kouzlo lidskych vztahu, tu radost.. tu takovou az primitivni zivelnost..:)
      Proto moje "pobihani" zustava povetsinou "jalove", strukrura treninku (pokud se o tom da tak mluvit) nestoji za nic (jak rikaji znalci), ... ale me to dela radost a to je dulezite..
      Mozna tohle jsem si chtel nejak neumele zapsat ve chvili radosti, ze treba je velka sance, ze potkam Gordyho..:).. Proste, ze verim, kdyz se na neco tesim, ze je velka sance, ze to nejak vyjde:).

      Vymazat
    2. .. a jeste poznamka.. Vim, ze asi pro hodne lidi jsou daleko vetsi "ultra idoly" v soucasnych spickovych bezcich... Jsou urcite obdivuhodni... Ale proste mne zaujala Gordyho slova a vubec tak nejak jeho pristup.. Vim, vim, uz davno ztratil svoji hobickou rychlost, je mu 65 a bojuje s cut-outs a sam se sebou.. neni to "buh", ale obycejny ciperny starik:).
      Presto treba pro me mozne setkani s nim ma daleko vetsi vyznam nez s jakoukoliv hvezdou soucasneho ultra.
      A ze je fakt obdivuji..

      Vymazat
    3. Ivan
      Já ty rekapitulace myslel zas tak,že si vybíráme nové cesty.Někdo se stane budhistou,jiný se vydá na trek do nepálu,jiný začne běhat.Jiný prodá dům ,byt a postaví nový,aby měl rodinu pohromadě a pořídí si životní sen mít psa.Tohle jsou výsledky rekapitulace minulých období a nová cesta životem.Dle mého obyčejného názoru:)každá změna života a životního stylu-výběr cesty-je vždy až po předchozí rekapitulaci minulých období.Prostě vše řídí potřeba naplnit svůj vlastní budoucí život.Jen mladí v 19 létech jdou do života s náhledem do budoucna.My už stavíme i na minulosti a poznání.

      Vymazat
    4. Ja jsem to tak pochopil.. viz nize.. Ze rekapitulaci nemyslis "zaverecnou" inventuru:), ale spis ohlidnuti, kudy sel clovek dosud a bud hledani nove cesty nebo ujisteni se, ze jde/bezi spravnym smerem..:). Ze mu to, co dela a chce delat bude prinaset radost.
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  6. "... Tak nastává čas k rekapitulaci minulých let...."
    Musím ti trochu oponovat. Dokud plánuješ, je to dobré. Jakmile začneš rekapitulovat, jsi v háji. :)
    Ten, co si moc na čísla v rodném listu nepotrpí ... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). No ja bych si rekapitulovat rozhodne nedovolil, ani castecne... Vzdyt jako bezec/pobihac jsem teprve holatko:), beham 4 roky... to je tak akorat na "skolku":)
      Ale cas od casu je dobre se ohlidnout, aby clovek mel dobry pocit, ze jde tim spravnym smerem, odkud vysel a kam miri:).
      S tim planovanim je to takove zvlastni.. castecne planuju, castecne se proste jen tesim a prubezne si delam radost:). Zeby oblibeny termin z minulych let? "ramcove planovani":)...
      Mej se fajn, ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  7. Honzo, máš pravdu, vždy jsou nejméně dvě možnosti a pokud někdo tvrdí něco jiného, tak mu nevěřím :-) Myslím si, že ty jsi ten pravý příklad toho, jak pozitivní a veselá mysl ovlivňuje všechny děje okolo daného člověka, v tomto případě okolo tebe :-) Moc ti přeji, aby jsi Gordiho potkal. Na tom DVD je neskutečný - pozitivní a hlavně úplně "obyčejný" čiperný šedesátník!
    Jinak Avid tě fakt vystihl :-) To by stálo za tisk na triko :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) diky!
      Jsem rad, ze propagovane DVD:) se ti libilo. On ten zavod byl opravdu neskutecnej [Stin mi vypravel, jak to sledoval tusim na twitteru a nedockave cekal na novinky z trati..:)]. Ovsem pro me to propojeni s Gordym a ty jeho vstupy.. To byly ty tresnicky...:). Mne se libil i ten zaverecny, jak dobiha po cut-outu a rika, ze by to pristi rik zase chtel bezet.. A zkusit ten 30h limit, mozna by mel zkusit i ten 24h.. Ale asi je uz moc stary:). Fakt skvely, skvely.. skvely..
      S obrazkem urcite pockam na Advida, az se vrati z maratonu a bude zvestovat..:)... A pak ho poprosim.. mam jeden takovy napad..:)
      MSF! At nam to beha! S pravdepodebnosti 1!

      Vymazat
  8. Na tu fotku se těším :-) Okleštěná pravděpodobnost se mi líbí, tu jsem schopná svým humanitním mozkem pobrat i já a lama je úžasná (už půl hodiny místo pracovních výkonů lustruju web Gemmy Correll - dlouho jsem neviděla nic takhle zábavnýho ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) to diky Advidovi se objevil skvely obrazek a hromada zábavy..:)
      Fakt ten vejlet zase zacina mit parametry uplne jeste v jinych rovinach nez jsem si vubec kdy predstavoval..:)
      MSF! At se dari!!!! 12:)

      Vymazat
  9. Černá labuť jak vyšitá. Užij si jí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky! Bylo by to skvely ji seznamit s ostatnima "kamaradkama":). Uz ted se tesim! 12:)

      Vymazat
  10. Toho chlapika si pamatam z DVDcka Unbreakable. Sympos. Tak ho pozdravuj.
    A ta kolegyna na skuske je bohova, to s tou pravdepodobnostou 1/2 budem musiet niekedy pouzit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Az spolu nekde pobezime, tak pripomen..:), jak je clovek starsi, tak uz ma podobnych historek nastradano vicero:). At se dari! 12:)

      Vymazat
  11. S Gordym nebo bez nej - hlavne si to uzijte!

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...