čtvrtek 11. dubna 2013

A už je to zase tady...černá kronika:)

Jako by nestačily články o škodlivosti běhu v zimě, současná série článku o škodlivosti změny životního stylu 40-50 letých mužů, které se teď objevily ve všech novinách a časopisech, zase probudily v moji matce "černou kroniku"...:)

Příběhy lidí, kteří začali cvičit, zhubli a změnili svůj životní styl jsou podbarveny infarkty, úmrtími, vážnými zdravotními problémy... v iDnes je to doloženo osobním příběhem známého českého spisovatele. Tento fenomén je lidem vysvětlován prostě tím, jak se muž mezi 40-50 lety změní a začne cvičit, tak si většinou něco způsobí..[což zase dělá většině, která necvičí neskutečnou radost:)]

Samozřejmě je to asi jednoduché (a ne úplně správné) pochopení problému, ale zajímavé je, že jsem byl už několika lidmi upozorněn.. slovy článku "Kdo na sobě maká, ten brzy dojede" ... že mě to čeká taky. :). Stoicky odpovídám, že tohle je jediná jistota, že nás to "čeká" v různých modifikacích bohužel všechny, ale budeme si kvůli tomu kazit pěkně chvilky?:)

Moje maminka tak znova oživila ve své představivosti obrazy, jak se nedůstojné někde válím na zemí ve svých zvratcích a výkalech:), ... co když mě takhle uvidí studenti? A hned dodává.. a víš co stalo tomu...??? :)... No srabácky jsem na dotaz, kde zase budu lítat, odpověděl ááále tak normálně. Srabácky jsem zatajil Brdskou.

Paradoxně mě to zase od moji máti potěšilo.. Tím, chci říci, že její hlášky, "neměl bys tolik běhat.. už jsi se naběhal dost." [..ať běhají teď zase mladší"..:)]. "až nebudeš jenom trochu moci, zastav a vystup z řady, neběž!"..apod.. mi pomáhají získat dobrou náladu a najít ten správný přístup, co dělat v závodním měsíci dubnu, kdy "závod" doslova střídá "závod", já na to nejsem zvyklý a musím v sobě zavoďáka objevovat a zase ho zahánět holí..

A tak mamince a všem odpovídám, že na podobné výzkumy kašlu. Neberou v potaz to, čemu se anglicky říká "contrafactual" tedy.. co by se stalo v obráceném případě.. Co by se stalo s námi nebo s těmi chlápky, kdyby nezačali sportovat?? Možná, že by dostali ten infarkt ještě dříve...Možná, že bych tady už nebyl..:)

A na důstojnost? Na tu také kašlu... když bude potřeba tak poběžím (zase) i se "špinavými" kalhotami, od Stína se musím ještě naučit decentně zvracet a jsem plně připraven na ultra:).. Samozřejmě, žádné šoky.. všechno má svůj čas.. na pohodu..:)

Brdská přede mnou... Dělám si radost, jak to jde.. vyhrabávám zahradu, sázím, stříhám keře.. Všude bude plno známých...Těším se..

Připomíná mi to můj oblíbený vtip -- Švéd říká, člověče, to ti bylo strašný...málem jsem umřel na posledním Vassově běhu! Kamarád odpovídá.. jak strašný? Přežil jsi to a kdyby ne? Vždyť je to přeci sen každého správného Švéda zemřít při Vassově běhu!:)

Tak ať nám to dobře běží.. A Vy, co jste mezi 40-50 a uslyšíte podobně hlášky.. Zůstaňme pevní.. Je to z velké části nepochopení (a možná i trochu závist)... Jak se mě ptal jeden známý, co ho moc nemusím.. "Prosím tě.. Řekni mi, co na tom běhu máš?"... Odpověď naskočila v reakci na Slunce, seno, jahody.. "To víš, já ti to řeknu a ty začneš běhat taky!!!":)

Brdské zdar a ultra zvlášť! 12:)

PS. Abych Ondřejovi ulehčil práci..V rámci motivace jsem se podíval na duben 2010. V tomhle zápisku se historicky (v mém blogu) lámal chleba, jestli ultra ano nebo ne.. Ty dodatky:).. Ukazují rozměr pochyb a odhodlání. Myslím, že se mi Brdská odměnila neuvěřitelnými zážitky před ní a potom.  Doufám, že to pořád ve mně je.

36 komentářů:

  1. Jen pro pořádek, mluvíš o té samé matce, co s Tebou běhala ještě chvíli před porodem (nebo tak nějak)?

    A mám tip. Nauč se zvracet nosem, budeš frajer. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale citlivější povahy, ať si to raději nepředstavují. :D Duší ženy také ne. :)

      Vymazat
    2. Musime nekde spolu bezet neco delsiho.. Ja jsem v podobnych vecech spise neverbalni povahy.. tedy.. jako spravny pedagog mi to ukazes:) a ja se to budu snazit naucit.
      MSF! [=provokatere:)]
      Jinak to je neustale ta sama maminka.. Copak jsem nejaky Rotchild:) abych mel vice matek? 12:)

      Vymazat
    3. No tak my taky nejsme zazobany, ale ten luxus, ze ma kazde dite jednu matku, ten jsme jim teda dopraly :-).

      Vymazat
  2. Dneska jsem se několikrát nasmála při čtení...napsled nad komentářem "Copak jsem nějaký R..."....Jsem taky nezodpovědná, naposledy jsem s virózou běžela minulý týden v Praze. Pobavil mě komentář pod mým článkem, že hrdinů jsou plné hřbitovy...chtěla jsem tam napsat, že i těch, co nikdy nezvedli pr... z gauče :-)...ale pak jsem se na to vykašlala, škoda slov :-)
    Mé heslo zní "Carpe diem!"
    Opravdu mě baví, jak někteří mají strach, aby se nám běžcům při běhu nic nestalo...tolik péče si snad ani nezasloužíme :-)
    Krásné jaro. Zuzka Součková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak Zuzko.. Nevime, co bude v pristich minutach, natoz letech... Nekteri jdou na zivot vedecky, jini srdcem a ostatni treba jen vegetuji:). Nevadi mi byt povazovan za naivniho a nadseneho ... dopln :) ... me to tak proste na svete bavi vic. A o to preci jde, ne?:)
      O virozach lidi napovidaji veci:).. O spravne zivotosprave, spravnem treningu, spravnem bezeckem stylu...Asi vsechno chce tak nejak rozumne.. nebrat vsechno vazne.. a hlavne nebrat vazne sebe:).
      At se nam to porad dari!!! drzim palce na maraton!! 12:)

      Vymazat
  3. Honzo, nezvracej. Ja mam zasadu, ze kdyz uz jsem nejake jidlo behem ultra do sebe pracne dostala, prece se ho tak lehce nevzdam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hergot Jani.. tohle je rada nad zlato!!!:) predstav si neco podobneho me napadlo loni na Silve (to jsem si rikal, aby me nevidela ma nejmilejsi jasne slunecko), a pak jsem si rikal.. je v tom energie, zadny plytvani.. tatranka!!! takova dobrota.. Mysli na deti v Laosu..:)
      .. a kupodivu to (zatim) pomohlo.. Uvidime, jak na delsich a narocnejsich strekach..
      Diky!! 12:)

      Vymazat
  4. Doma nic netajit! Já pěkně mamince zahlásil, že si jdeme o víkendu
    s Gábinou a s Joskem zaběhat na Brdy..., jen jsem to zbytečně nerozpatlával :-) Dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle miluju!!!:)
      Hodne mi to pripomina, kdyz Stin "vysvetloval" Leadville slovy, ze se jede s kamaradem zabehat do Colorada pres vikend neco delsiho:)...
      Koukam, ze ses uplne stejnej "srab" :) jako ja.. to me potesilo..
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Moje mamka je nadšená, když něco delšího běžím. Dával jsem ji číst Ultramaratonce a moc se jí to líbilo a když u nás kdysi spala Martina Němečková, tak z toho mamka nespala. Zeptám se, jestli by vás neadoptovala. :-))

      Vymazat
  5. Tak to já jsem v klidu, změnu životního stylu mezi 40-50 rokem nemusím řešit. Jsem o 10 let dál a tam se asi už žádná změna nepředpokládá... možná se nepředpokládá žádný rychlejší pohyb,aby nedošlo k infarktu. Ale i to mám posychrovaný - bratranec Veverka je totiž patolog...opravdu.
    Na Brdskou samozřejmě držím palce ... jednou bych ji taky zkusil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O to silneji vyznivaji tvoje ultra zazitky.. OMG!:)
      Ovsem taky si rikam.. letos mi bude 50, treba uz jsem v bezpecne zone:).. I kdyz to my lamy nikdy nevime..:)
      Diky! Brdska je -- aspon z meho pohledu -- skvely a pratelsky ultra. Lidi na trati i na obcerstvovackach jsou naprosto skveli, atmosfera na Brdech nema chybu...
      Mozna by mi za to, kolik jsem tam ruzne privedl lidi mohli dat panaka v cili:). Zkusim se na to zeptat. Letos totiz neridim!
      MSF!
      jeste jednou gratulace k famoznimu vykonu a umisteni. V tom snehu na Cervenohorskem sedle to muselo byt neco neskutecnyho, velky obdiv. 12:)

      Vymazat
  6. Všechny maminky jsou stejný. Ta moje mi taky říká, že bych si tu Silvu měl rozmyslet, že to není bezpečné. A já ji pořád tvrdím, že nad 30km to je víc o hlavě než o těle a že si to chci v 50ti prostě vyzkoušet, jestli už jsem dospěl. A maminka říká "podívej se na bráchu, ten běží jen maraton" a taky mu to stačí (je o rok mladší)
    Brdskou jedu vyzkoušet tak možná uvidím několik vteřin po startu Tvoje záda :-).
    Radomír

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Radku, to jsi rekl hodne presne.. maminky jsou stejny:)
      Bude tam asi lidi hafo, ale treba me tam nekde poznas, ja tebe ne.. Prihlas se.. At te muzu aspon nazivo pozdravit. Brdske zdar! 12:)

      Vymazat
    2. Pokud si fotky neupravuješ na -15let, tak snad poznám a pozdravím.
      Máte tam v sobotu okolo Prahy dost zajímavých běhů - Mělnický maraton, Vranský běh, pojizerský půlmaraton... To bude koncentrace bláznů v trenkách :-)
      Radomír

      Vymazat
    3. Normalni chlapek. Nejsem ani vadce fotoshopu, ani ufo.. :)
      Budu se tesit. 12:)

      Vymazat
  7. jo, maminky jsou stejný...já jsem do poslední chvíle musela tajit pulmaraton, a když se to provalilo, to byl mazec :-) plánovaný horský maraton bude mít asi nějaký krycí název :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) to jsi me potesila.. vsude je to stejny!
      bezecka turistika.. to je ten spravny nazev.. chvilema popobehnu:). MSF! 12:)

      Vymazat
    2. v mém podání to skutečně bude jen rychlá turistika, takže vlastně ani krycího názvu netřeba :-)

      Vymazat
  8. Moje maminka je ráda, že běhám a je na mě pyšná. Zato mám tetičku, která má podobných rad v zásobě hafo :-) A babičky od manželky jsou just to samé. Zajímavé že nejvíc radí ti, co celý život nevytáhli paty z rodné vesnice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi obcas starostlive radil jeden.. ze se takhle brzo "ubeham"... Jsem natolik slusny, ze to neotacim a nerikam, schvalne, jestli ty se driv neuzeres..:)
      Kazdemu, co jeho jest. Mas pravdu v tom, ze ti, kteri nekde byli a neco videli nemaji potrebu tak kategoricky soudit a mit tak zjednodusene videni sveta.
      Maminkam zdar! 12:)

      Vymazat
  9. Mě kupodiu tady na vsi závidí ,ale běhat nepudou. Jinak je asi jedno jak skončím hlavně ,když se budu držet své cesty. A ktěm maminkám já mám kupodivu 3.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Jjo.. S tou zavisti je to presne jak v tom starem vtipu.. kdy se chlap modli k bohu.. ze soused ma peknou mladou kravu, co doji hodne mleka... a buh se zepta... a ty bys chtel taky takovou kravu? .. ani ne, ale at ta jeho chcipne!:)
      At se dari! :)

      Vymazat
  10. Decentní zvracení na pohodu, tomu říkám vyšší dívčí :-D Na tu by ani Rotschild neměl! ;-) A těší mě, že některý věci (srabácký zapírání závodů, starostlivé maminky, nechápavé okolí ("Proč si radši nejdeš lehnout?")...) nejsou limitované věkem - doufám, že si jich budu užívat ještě hodně dlouho :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si pis! I ve svych temer 50 pred maminkou radeji nektere veci nerikam cele.. Napriklad maraton ve Stromovce je tradicne prezentovan, ze zavodim ve stromovce, ale jen 8x obehneme satny a jde se domu..:)
      12:)

      Vymazat
  11. 40-50 uff takhle starej snad nikdy nebudu ale zase to asi má výhodu že mě nebudou doma šikanovat jestli mám hotový všechny úkoly do školy :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no s tim si muzes byt jist... u nas uz nebude zadna kontrola ukolu.. i kdyz...az je budem delat s vnoucaty:). Ovsem to by bylo skvely dockat se toho, ze mi na obcerstvovacce pomaha vnoucek..:)
      kvuli tomu snesu i tu buzeraci s ukolama:)...12:)

      Vymazat
  12. Moje maminka mi fandí( jsem stejný ročník jako ty), ale raději jí to řeknu vždycky až po akci..Jenom rodina kroutí hlavou :-)

    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslusne hlasim.. u nas taky podobny.. i kdyz.. ted uz to je tak, ze kdyz pribehnu o vikendu a syn se nahodou zepta.. tak vzdycky rejne.. Nejak malo ne? neflakas to nejak:)??? :)
      Myslim, ze hlaseni po akci je skvela strategie a taky nepouzivat cisla...myslim ze vhodne jsou cislovky neurcite, jako nekolik (nebo kdyz uz neco konkretnejsiho moje oblibena cislovka je "par:!:) ), aale ani nevim...:), tak normalne.. vsak to znas... na obed jsem byl doma..:), apod.
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  13. Honzo, copak maminka..ale on si tu cernou kroniku precetl i D.! Ted uz ho teda nerozbehate tuplem :) Brdum zdar!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NO to je ale prusvih.. v hospode uz to vypadalo, ze bychom jej presvedcili, aby mezi jednotlivymi fotografickymi stanovisti "popobehl":). Takhle mame utrum..
      Ovsem on to stihne stejne a pak mam sklely teleobjektivy...
      MSF! Hodne stesti ve Vidni! 12:)

      Vymazat
  14. Maminka = cerna kronika - to je u nas normalni. Pred lety donutila myho tatu sednout do auta a jet se 1000 km presvedcit, jestli nelezim mrtva pod schodama (zrovna nekde cetla, jak se nekdo takhle zabila zustal sam dlouhy dny lezet v baraku...), kdyz jsem cely vikend nezvedala telefon. Mobily tehdy jeste nebyly a ja proste na vikend vyrazila na hory a 2 dny nebyla k zastizeni...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. .. Jjo, mrtva pod schody, ohlodana od hladovejicich psu..:)
      Ja si myslim, ze je to u nekterych nasich maminek takova samanska magie... Tim, ze rikaji takove (s odpustenim) pitominy:) a nuti nas k ruznym uhybnym manevrum:), tak se vlastne sichruji, ze se nic nestane..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...