středa 24. dubna 2013

Čtvrtina nejtvrdšího tréninku...

I kdyz jsem tu několikátý den a z loňska už jsem také pár stezek proběhl... musím říci, že je to jako padesátkrát a stále poprvé... obzvlášť dneska mi Stín udělal ohromnou radost...


Přes oběd mi navrhnul že si dáme "rychlovku", on odskočí z práce a dáme něco tak na 40minut, aby byl do hodiny plus minus zase v práci.. Dojeli jsme autem pod sjezdovku na Pajarito. Oproti včerejšku se výrazně ochladilo, naše tenká trička s dlouhým rukávem v kombinaci s krátkým v tom větru a zimě vypadala skutečně jako vtip. Koukám na ten šílený krpál před námi a Stín mi sdělí sladké tajemství.. Tady, ano, právě tady trénují ti nejlepší z nejlepších místních sto-mílařů... Tohle je jejich součást tréninku na Hardrock, kdy tu sjezdovku a přilehlý kopec tak 4x vyběhnou a seběhnou [ano, je to tady.. i oni mají "nastavované kopce", ovšem tohle je z mého pohledu úplný brutus:)]


Stín se tradičně tetelí blahem, prudké změny podmínek obhlíží s úsměvem a pyšně, jako by to všechno dopředu objednal... Říká do větru, který se postupně mění do síly vichřice... "Pokud budeme mít štěstí, začne padat i sníh!!!":).. Jjo, kamarádi, kamarádi, ty mě přivedou akorát tak do průšvihu...:)



A tak funíme do kopce, který v určitých místech svádí k tomu lézt jej po čtyřech a Stín naprosto nadšeně, jako ryzí pedagog říká ty svoje úsloví a průpovídky... "Na tomhle kopci je nádherný ten gradient:)!".. "Snaž se trošku cik-cak, jinak se to nedá.."... Vypráví o poctivém tréninku na Hardrock a o tom, že na pravý vrchol nevede žádná zkratka... doslova i přeneseně..:)

Na vrcholku a na hřebeni to šíleně fouká... zkouším maličko fotit, sousední kopce z větší výšky a pak se rozběhneme a zmrzlýma rukama se snažím uklidit telefon do ledvinky... Přeběhneme kousek hřebene a hned mi Stín ukazuje tu svoji vysokou školu seběhu -- na vedlejších kopcích a následně na sjezdovce po které jsme tak pracně stoupali nahoru..


Stín se řítí se dolů téměř volným pádem.. já na své poměry taky celkem rychle, postupně a opatrně se snažím získávat trochu lepší kontrolu běhu a stejně jako ve škole smyku se učím získávat rovnováhu, zvládnout to, že na kouskách sjezdovky a cest je ještě zmrzlý sníh, jinde mokro, kousek je bláto, spousta větví, popadavych stromů .. a v tom všem Stín kličkuje, jako zajíc..


Sbíháme dolů  a u paty sjezdovky mi Stín povídá.. "Tak a tady při Jemez bězích stojí hrozně lidí, křičí, povzbuzují a fandí.. Ty nevnímáš, že tě bolí nohy a kolena, protože už ti do cíle zbývá "jenom" asi 25km a z nich skoro 20 je z kopce.." ...


Ufff... běžím tam za ním a užívám si těch výkřiků a povzbuzování lidí.. Jasně, sice nikde nikdo, ale já to dneska zažil úplně stejně intenzívně, jako při závodě... Ano 4km, přesně 1/4 pravého tvrdého tréninku na Hardrock... Cítím se jako král i když jsem starší strejda...Děkuju!!!


Běhu zdar, ultra zvlášť! 12:)



26 komentářů:

  1. Tak tohle ti upřímě závidím. To vypadá opravdu super. Ta příroda je nádherná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, je to neuveritelne silny... a ta vyhoda je behat tady s nekym, kdo to zna, kdo to tady ma rad a pysne mi ukazuje ty "nejhezci flaky"!:)
      MSF!

      Vymazat
  2. Ja tu tvoji babicku a jeji prupovidky o kamaradech zacinam tak trochu chapat :-). Krasnej brutus!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. April, babicky velmi velmi casto maji spravny pohled na svet.:)
      MSF!

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Je mi jasny, ze ty bys tu taky slintal blahem a jeste bys nas postuchoval, proc tu sjezdovku (~35 stupnu a vic) nebezim uplne susem??? proc delam male zatacky???
      12:)

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. No vzpomnel jsem si na ty tvoje vybehy do hor a po vrcholech... U nas urcite je prehrsle krasnych mist na behani v horach, ale jednak ja to tam neznam:) a jednak probehnout se tam s nekym mistnim, kdo ... a navic je to kamarad.. tenhle rozmer je tady velmi silny..
      MSF!

      Vymazat
  5. Fakt nádhera! Úplně jsi mě nadchnul, asi taky přes oběd vyrazím někam na kopec :o) Honzo, a co děláš dopledne a odpoledne, když je Stín v práci? Že ty tajně trénuješ? :-))
    A kolik měl prosím Tě ten kopec převýšení? -ať si u nás nejdu něco podobnýho :-)
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zacinali jsme v nadmorske vysce 2805 metru, tesne pod vrcholem kde jsme se staceli k vyhlidce to bylo 3140 m.n.m Celkove prevyseni tedy jen 335 metru, ale kdyz se vezme v potaz ze delka vystupu byla taky jen 1100 metru, pak to dava docela solidni prumerny gradient 30%, misty urcite i pres ctyricet. To se pak bezi docela blbe, takze vystup nam trval priblizne 21 minut.
      BS

      Vymazat
    2. No Stin ti odpovedel uplne presne... Ja bych rekl jen krpal jaxvinja:) a v te nadmorske vysce, zima, zacinajici chumelenice, my v trickach:).. nema chybu! :)

      Vymazat
    3. Jiriku, pres den -- svete div se -- jsem nalogovan na svem pracovnim pocitaci a normalne pracuju.. tedy vetsinu casu, co to jde..:)
      Tajny treningje sice skvela vec, ale porad si myslim, ze bych tady snadno zabloudil.. MSF! 12:)

      Vymazat
  6. No parada, krasny trening tam mas! Po navrate ti uz ziadny kopec u nas nebude prilis strmy alebo dlhy. A pozeram, ze nakoniec vam aj snezilo. To uz fakt nebude nahoda, Stin to vsetko zariadil, v tych topolcanoch vedia asi aj pocasie ovladat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele Duri, v okamziku, jak jsme se dostali na vrchol zacalo snezit. Ve vetru a chumelenici sbihame sjezdovku a Stin to komentuje.. "Ten protivitr nam setri kolena" :), ja myslel, ze se picnu.
      MSF!

      Vymazat
  7. Zdravím.Tak ti z pijousem přejeme dostatek síly a malý tip na skyrunnig:)
    http://www.skyrunning.com/index.php?option=com_content&view=article&id=114&Itemid=113

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JJo, to ceske stranky skyrunningu davaji taky silene napadu..:)
      Vis, je to nadhera obecne, ovsem mne se jeste vic libi ten socialni rozmer toho behani.. ze proste bezis s nekym .. rekneme s hodne dobrym kamaradem ... a to posunuje zazitky, pocity na uplne jine urovne.
      MSF!

      Vymazat
    2. na mail jsme ti poslal spojene panorama fotek co tady mas.
      tady taky teplo 19,30 a venku 23 st.
      Ivan

      Vymazat
    3. Diky Ivane, uz jsem tam misto tech dvou obrazku dal to panorama.. 12:)

      Vymazat
  8. Krásný zážitky - krásný brutus :-)Úplně tu sjezdovku vidím. 21 minut na 1100 m při vaší kondici - to už je pořádně nakloněná rovina!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik, bylo to zajimavy a Stin jako spravny ucitel chtel, abych si zvyknul bezet po temer "panenskych" cestach a stezkach, mezi kamenim, vetvemi, ve vetru, drsnejsich podminkach (snezeni), v silenym krpalu nahoru i dolu... Musim rici, ze se mu to zase podarilo:).
      MSF! Uzivejte na soudku a venujte nam tichou vzpominku... 12:)

      Vymazat
  9. Jak už to někde psal London: ...je to maso, medvědí maso. A my ho žerem syrový!
    Honzo, paráda!
    dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dave, dik... Vim, ze tohle by bylo podle Tveho a Gabino gusta:)... Nevim, jestli budete na soudku, ale predstava, ze dobiham do cile a ceka na me pivo... to je povoleny doping!:)
      MSF! Ten Zatopek je tradicne skvelej!! 12:)

      Vymazat
  10. Odpovědi
    1. Dik, jeste jednou skoda, ze na brdsky jsem musel bezet domu.. Treba zase to vyjde pri nejake bezecke hospode...:)
      Leona ma organizacni talent a skupina kolem ni se mnozi:) a roste... no neuveritelnym tempem.:)
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  11. Ivan.Zdravím všechny příznivce Honzy.A nevím jak vy,ale já jako bych jednou části pohledu byl právě na zane grey a viděl honzu jak tvrdě bojuje sám se sebou.V nejtvrdější,nejtěžší části své běžecké kariéry za celou dobu.Takže i na tu dálku mu můžeme jen poslat nějakou svou psycho sílu i na tu dálku.

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...