neděle 29. září 2013

Běžecké laskominy ... Veverka, kam se podíváš.. aneb zjišťuji, že adrenalín je hnědý!:)

Možná si většina z nás neuvědomuje jak je důležité, kdo a jak o věcech mluví.. Když o vině nebo jídle mluví "labužníci" jazykem vázaným, tak se hned sbíhají sliny.. i prostý sýr ementálského typu lze popsat slovy.. Chuť je čistá jemná, lehce oříšková, sýrově mandlová, mléčně sýrová, nasládlá a velmi jemně slaná. OMG! :) Natož pak o vině se píší úplně ságy, úplná vyznání lásky..:) teď jsem si zrovna jedno objednával a když čtu ty popisy, to je fakt extáze.. Vůně je neuvěřitelně koncentrovaná, nekonečně rozmanitá, okouzlí medem, květy lípy a rozinkami...Chuť je plnějšího těla ... a bohatá na ovocitý výraz, v němž se objevují stejnéa plné  tóny jako ve vůni. ... No, takhle se asi lidé stavají alkoholiky, že?? :)

Ovšem není to nic proti tomu, co se mnou udělal popis navrhované trasy na sobotní výlet za kamarádem Pavlem K. (Veverkou Sudetským) do Jizerek...
Poběžíme nejprve jednou že skalních oblastí, kde nás čekají dřevěné i kovové žebříky s řetězy, vystoupíme "skorohorolezeckou" cestou na velkou vyhlídkovou skálu, poběžíme bukovými lesy, které by už mohly být červené, dostaneme se do centrální části hor, do výšky přes 1000 m, do oblastí připomínajících severskou tundru se zakrslými stromy a rašeliništi, z vyhlídkové skály ve výšce 1070 m uvidíme polovinu Jizerek, přes 250 let starou sklářskou osadu a kolem velké horské přehrady se zase vrátíme zpět, k památníku horolezecké expedice Huascarán 1970 (podle níž se jmenuje závod Jizerská 50). K dokonání všeho dostávám GPX soubor, laskám se s mapkou, s profilem.. no .. co budu povídat..:)

Potom -- jak už to tak s kamarády bývá -- věci nabývají dalších zcela netušených rozměrů.. Například se dozvídám, že hůlky nebrat (nebral bych je), ale důvod mě děsí.. překážely by totiž při horolezeckých výstupech!! Následný mail od Pavla mě utvrzuje o pravdivosti úsloví, že když má člověk dobré a podnikavé kamarády, tak vlastně už nepotřebuje žádné nepřátele!!:)... cituji "Horolezecký křest ohněm ... a žádný lana a všechny ty nesmysly, co horolezci používají. Říkávali jsme, že "materiál je brzda výkonu"...":). Další účastník výletu Martin (zvaný Veverka Pražsky) dodává uklidňujícím tónem ... "Honzo neboj jizerská žula Tě uchvátí svou krystalickou nádherou a zelenými mechy a nahoře budeš jak jinak než jedna dvě.." .. No hlavně abych díky těm mechům nebyl dole jedna-dvě..:)

Takže když se v sobotu po ránu trochu rozechvěle (je krásné počasí, ale žádný tropy) vydáváme na cestu, tak se uklidňují, že chlapci jsou "staří" horolezci a když se dožili dnešních dnů, tak jsou jistě zkušení a rozumní... navíc žádné skály nevidím! A jsem hned v klidu...:)

Mělo by se říci všeho do času.. protože, jen co zatočíme do lesů, tak co chvíli míjíme různé skály, kameny a já se těším z různých výstupu a výběhu po žebřících.. běžecká hostina náramná.. k tomu spousta zajímavého místopisu, musím si to pro jistotu nastudovat ještě doma, co kdyby mě Pavel příště zkoušel!:)...

A když už to vypadalo, že na ty horolezecké záležitosti úplně zapomněli... tak zrovna v tu chvíli zatočili k jedné skále .. její jméno si budu sakra pamatovat.. Lysá skála .. a že prý vylezeme nahoru.. a ukazují mi řadu zajímavých cest, jejichž názvy už leccos napovídají.. za všechny jmenuji obtížný "šmirgl":).. a uklidňují mě, že tady tak akorát turistický vystoupáme..:)

Před námi v tu chvíli skála poporostla o dalších ... minimálně dvanáct(!) metrů... dostal jsem základní školení, jak stát na skále a jak držet těžiště (což mi dole na zemí přišlo logické a samozřejmě a naprosto nerealizovatelné o 1-2 metry výše),.. pak jak lézt ve spáře.. následované důležitým upozorněním, že si horolezci nahoře podávají ruce!.. Skvělá informace.. ve zmatku jsem se nezeptal, co dělají, když potom slezou..:)

Zkrátím ten zážitek.. výstup trval (v mé hlavě) určitě hodinu, ne-li dvě.. Skála postupně rostla a když jsem se dostal nahoru, tak jsem měl velkou starost, jak dolů.. byl jsem zkušeně ujišťován, že to půjde o hodně rychleji.. [toho jsem se pochopitelně bál:)].. nakonec horolezečtí matadoři i chromou a poloslepou lamu nahoru vystrkali a dolů doprovodili, za což jim skládám velký dík a patrně by udělali i zkoušky "instruktor pro úplně deb*ly a pos*ry:)"
Došlo i na obligátní (horolezeckou) otázku.."Je adrenalin hnědý? " :)...

Jak zažívám zažívám neskutečně pocity vítězství, tak opět zjišťují tu naprostou relativitu věci.. Dozvídám se, že obtížnost této skály je 1, i když malá pasáž byla vlhká, stejně to nebyla ani 2... Já mám ale naprosto jasno.. Pro mě stupeň 1-2 slovy dvanáct!:)

Delší dobu se z výstupu vzpamatovávám, naštěstí nepodlehnu pokušení zkusit ještě něco drobet těžšího.. Raději odmítám, protože zážitkově už to bylo opravdu mimo stupnice a je mi skvěle..Raduju se z přírody kolem a z toho, že jsem horolezení přežil... Běžíme rašeliništi, opravdová nádhera.. celá cesta je překrásná, ale běžet přes rašeliniště a po dřevěných chodnich směrem na Holubník, z vyhlídky si prohlédnout hory a krajinu široko daleko.. absolutní vrchol..

Jenže hospoda, ani autobus nečeká a tak rychle obíháme přehradu běžíme s kopce na parkoviště v Bedřichově, kde nás čeká Pavlova skvělá žena. Zastavuji a vypínám svůj garmin, svoji "Bludičku". Je to znamení.. na hodinkách (přesně!) 5:12:00...(30.66km). Co k tomu dodat? Budu si ten skvělý výlet dlouho pamatovat, stejně jako přehršel horolezeckých a jiných historek..

Sprcha, rychlá hospoda, pivo, polévky a autobus.. Jako ze sna, jen drobné oděrky na koleni mě utvrzují v tom, že já nejen v Jizerkách běžel, ale světě drž se.. i lezl! :)... Ovšem myslím, že standardní kategorie 1-2 (tedy v mě stupnici 12) bude navždy moji vrcholovou hranicí...

Ultra zdar! Kamarádům zvlášť!!! 12:)




..

33 komentářů:

  1. Parada ma to jen jednu chybu nebyl sem tam stebou :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, myslim, ze je to dobre.. Kdybys tam byl jeste ty, tak jste me urcite presvedcili, abych lezl kominem na svini skalu!:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Krásný, krásný, krásný ... nějak se mi ty kopečky tu na Vysočině zmenšujou ... mi příjde :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to znamena, ze mas hodne natrenovano!!! 12:)

      Vymazat
    2. Jinak.. taky jsem to Pavlovi jenom chvalil... Ma tam skvely trasy a tohle byla uplna lahudka..

      Vymazat
  3. Uhuh... smekám, tohle už je mimo můj radius. Co máte za garmina, můžu se zeptat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no jakyho mi rekli znalci (Pavel a Advid).. rekli 911, tak mam ten, doufam, ze jsem nepopletl typ. ma vydrz asi 20h..super pro dlouhe behy, nebo, ze nemusis porad nabijet..:)
      ja s tim ale nic nez zapnout a vypnout moc neumim, ale Advid ma skvela instruktazni videa (pro lamy!:)..)
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. 911 nikde nevidím - není to 910? http://www.alza.cz/garmin-forerunner-910-xt-hr-premium-d465563.htm

      Vymazat
    3. jjo, tak to bude 910..:).. ja to asi nejak podvedomne chtel posouvat k te 12:)...Ted na nikoukam 910 XT.
      MSF!

      Vymazat
    4. Je to 910. Honza má tu 911 zafixovanou z Ameriky, že tam má volat, když se ztratí. :D

      Vymazat
    5. no, 911 a Amerika, to sou děsný konotace...

      Vymazat
    6. :) no hlavne ze si rozumime:)... Pro lidi v mem gardu.. jsou to ty cerny, co hodne vydrzej! :). 12:)

      Vymazat
  4. jo, jo, tam je krásně, taky jsem tam dneska kroužila, sice na kole neb běhání je mi na delší čas odepřeno - pošilhávala jsem po oblíbených běžeckých stezkách, ale ani na kole to nemělo chybu :), Jizerky jsou Jizerky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt pocasi luxusni, hory nadherny a kudy jsme bezeli (s vyjimkou krizovatek) minimum lidi.. Pavel zaslouzi absolutorium!
      Brzo se uzdrav, at muzes behat.. MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Jsem Honzo moc rád, že se Ti u nás líbilo. Jen jsem myslel, že lezení začíná na trojce čtyřce. :) Ale hlavní je, že jste si to užili. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), to je videt Davide, ze lezeni moc nerozumis:)... prave lezeni sice asi zacina na techto cislech, ovsem co ja zazil na te 1 je asi rovnocenne s tim, co Pavel zaziva na 9-9.5... jeste ted se mi klepou nohy:)
      Pochopitelne cekam, ze to s horolezci v modrem oddilu (Pavel a Lubos) patricne oslavime a ze si budou ze me prave delat legraci.. a rikat, ze tam meli byt u toho... ze jsem mel lezt tim kominem, atd..
      Ovsem znova rikam.. od jakziva jsem mel zavrate metr nad zemi.. stavba domku radu veci posunula a zmirnila, ovsem tohle byl sok! V zivote bych nerekl, ze ... no nic..
      At se dari! 12:)

      Vymazat
    2. tam se pouziva stará ceska skalni klasifikace což znamena ze nejvetsi prasky sou za VI a 3 az 4 uz nejsou uplne zadara v tehle klasifikaci proste neni trojka jako trojka :))

      Vymazat
    3. jj ... ta VI pak ještě pokračuje na VIb a VIc, ale to už je fakt masakr. Ale Jizerky jsou prostě Jizerky, lezení není srovnatelné s ničím jiným u nás ... a chce to svoje !! Mimo jiné, jizerské lezení dost bolí ... au.
      Taky kombinace absence jištění s 50-ti metrovou údolní stěnou na onu Lysou skálu ... nezbývá, než před Honzou smeknout, že do toho šel !

      Vymazat
    4. Pavle, jsi moc mily.. Samozrejme jsem naprosty .. a lezenim (pokud pominu jeden pokus pred cca 30 lety, na par metrove skale v Sarce, kdy me na lane drzel spolubydlici a nadseny horolezec MŠ) vlastne nedotceny..
      Je krasa, ze se po letech silenych problemu (asi tim behem) zbavuji zavrati.. tedy nejvetsich z nich..:)..
      jeste jednou diky za skvely vylet, nadherne pocasi, adrenalin i ve vlasech.. a pochopitelne milou, "rodinnou" seslost..
      Pripravim nejakou skromnejsi a mene narocnou prazskou variantu..
      Veverka Nahradni, aka 12:)

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Si pis.. jen doufam, ze nekde da i popis trati a GPX k tomu.. fakt moc hezky vymysleny.. a jak z katalogu cestovni agentury!:)
      Zdravim do Alp! 12:)

      Vymazat
  7. Jsem rad, ze si zavital do meho rodneho kraje. Kdysi jsem tu oblezl skoro vse, co couhalo ze zeme. Nenech se vsak zmast mistnim znacenim obtiznosti. V Jizerkach se pouziva Welzenbachova sestipnova stupnice, takze jednicka ci dvojka v Jizerkach je trochu jine kafe, nez stejna obtiznost jinde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky Davide.. Ovsem me nizka obtiznost vubec nevadi.. Fakt pro me to byl absolutni vrchol, zazitek jak noha:), chlapci kolem poskakovali, fotili, filmovali, pili, jedli,... a ja prozival ten nejtezsi vystup.. a ta radost na zemi..
      Ovsem nohy me boli skoro vic nez po Silve:).. Jjo, smekam pred veverkovic..
      MSF! 12:)
      PS. Napisu a domluvime to planovane vybehnuti.. tesim se..

      Vymazat
  8. To mi pripomina, ze uz jsem v Jizerkach taky nak dlouho nebyla... :o))) Nadhera! A gratuluji k horolezeckemu vykonu, na cisle opravdu nezalezi, jsi fakt kabrnak! :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikie, tradicne mila... (ovsem skutecnost s tou moji odvahou..:).. no vsak by chlapci mohli vypravet, jak jsem tam uporne lezl..:) )
      Urcite tam vyraz.. snad tento tyden ma byt jeste hezke pocasi, tak proc vahat? Na bezkach je to uplne jiny a navic mraky lidi.. Ted to bylo uplne komorni.. MSF!

      Vymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kdyby cokoliv.. nahore v profilu mam mail...:).. da se klidne napsat.. at nam to beha! 12:)

      Vymazat
  10. Pokud tě lezení chytlo, tak v sobotu v Jeseníkách budeš mít pár pěkných příležitostí přímo na trase (hlavně Rabštejn a Tři kameny v závěreční části trasy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pancho, ani ne tak chytlo, jako jsem se drzel te skaly...:)
      Myslim, ze budu mit jeste vetsi respekt, nez jsem mel... a to je co rici..:)
      Dneska jsem ztravil hodny cas vyberem a koupi map(y) ... no snad nezabloudim..:) Budu se tesit, ze te aspon pozdravim na startu. At ziji domorodci!!!!! 12:)

      Vymazat
  11. A já vždycky myslel, že lamy lezou dobře. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potvrzuji, že lamy lezou dobře. Taky už jsem zažil, že aspirant na lezení při svém prvním výstupu hystericky ječel "sundejte mě dolu". A k takovému scenáři měla lama hodně daleko. Naopak ... bojovala statečně se zatnutými zuby !!

      Vymazat
    2. Je to kamarad!!! :)
      Otevrene jsem priznal a priznavam... mel jsem desnej strach.. A opatrne jsem se posouval smerem (nahoru/dolu)... Znalci by relki, drzel jsem se zuby, nehty, ocima se pritahoval, div jsem si neodrel bryle:). Ale toz.. vse je relativni, zazitek jak kdybych zdolal neco z druhe strany vykonostni stupnice..
      A kamaradi kolem... Co si vic prat.. Clovek to ma s kym sdilet..
      Jeste jednou diky! 12:)

      Vymazat
  12. Jsi frajer!! Ne že bych to před tímhle zápiskem nevěděla, ale teď jsi mi to potvrdil - já se držím pevně u zdi i na balkoně od čtvrtého patra výš, takže Absolute respect!! (a muselo to být nádherný, hlasitá závist...)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...