pondělí 9. září 2013

Blízká setkání třetího druhu ... aneb kdo je blbej a kdo je navedenej:)

Stejně jako primitivní kmeny věří, že když je vyfotografujete, tak jim berete část duše, tak prý jogíni věří, že když budou vyprávět a sdílet svoje prožitky z meditace, tak její veškeré kouzlo zmizí... No, stejně tak i já věřím, že kdybych psal dopodrobna (a veřejně) o svých pocitech a zážitcích z minulých 10 dní, tak by to nebylo úplně dobře:).. ale ať.. aspoň maličko, jako připomenutí těch skvělých chvil... bude to pro mě jako zamražené jahody, až mě macecha v zimě pošle pro čerstvé do lesa:)...

Stín je .. no řekněme to normálně.. takový přírodní úkaz... Něco jako 4 v 1.:).. Horký letní den s jarním deštěm, do kterého se míchá večerní kvákání žab a občasná polární záře..:). Prostě dějí se věci nečekané (my zkušenější se ničemu nedivíme a bereme to velmi vděčně, asi podobně, jako když při vyhazování smetí člověk najde los, který vyhrává hromadu peněz... a roztočí tím kolotoč neuvěřitelných příhod, skečů, zážitků... který končí -- jak jinak než šťastně -- nalezením původního (nyní už šťastného) majitele losu..:)

Ve středeční akci/besedě pod záštitou běžeckého klubu PIM (díky Michale) byli účastníci (většina z nich trénujících na nadcházející silniční Grand Prix v Praze) příjemně vyděšeni .. názory BS typu, ... "pivo je nejlepší anestetikum a iontový nápoj" ... "nejdůležitější pro hobby běžce a "pobíhače" je nepřepálit začátek a proto on zásadně vybíhá z poslední pozice... zranění také pomůže k udržení rozumného tempa"... "nepodceňovat běžce se zlomenou nohou"... atp.:)

Stinovo starty že zadních pozic jsem mohl v sobotu pocítit "naživo" a to dokonce dvakrát... jak by diváci akčních scén mohli říci.. sledoval jsem to doslova z první řady:). Po besedě na PIM jsme se šli na 11km proběhnout po Letné a po Stromovce.. BS potěšil přítomné, že ani on se nijak nebrání městským běhům, že také poběží večerní 10km. Ale v zápětí dodal na vysvětlenou, že vlastně dopoledne jedeme za kamarády do Plas na takovou společenskou akci, zaběhneme maratón, dáme pár piv, smažák a pak zase hupky šupky zpátky do Prahy na noční běh:).

Myslím, že během zdejšího pobytu mezi námi panovala taková drobnější názorová neshoda.. kdo vlastně tohle vymyslel/způsobil... Ne, že by o něco šlo, ale rádi bychom věděli, kdo z nás je ten blbej a kdo je pouze navedej..:). Zatím to není úplně jasné, každý si totiž vzpomínáme na úplně jiné detaily, ale když nad tím přemýšlím, tak je to vlastně jedno..

Sobotní ráno nás zastihlo v automobilu směr Plasy, moje nejmilejší, jasné slunéčko se ujalo funkce řidiče a tak i když vlastně nevíme úplně kam, přijíždíme relativně v čas, abychmo se alespoň telegraficky stačili s řadou skutečných i virtuálních známých uvidět, pozdravit, popřát si zlomení rekordu nebo nohy/ruky.. prostě rodinná atmosféra, snad jen Jana, Peggy a Kopretina tam chyběly:).

Jdeme tedy až na konec a Stín mi říká, že bychom to měli dát určitě pod 4:30, optimálně pod 4:20, ať se moc nešetříme:)... Já mám zase v plánu se po cestě různě družit, popovídat si s lidmi a tak nevím, jestli je to rychle nebo pomalu k dosažení té právé běžecké společenské události.. Po cestě se chvíli bavíme s Luckou, Jitkou, Barborkou, RIDem, RVM.. a mnoha dalšími.. bohužel hezké ženy a dívky nás nakonec z různých důvodů opouštějí, pod průhlednými záminkami pomalejšího tempa, kratší trati... a tak se aspoň snažím si povídat s BS a lidmi kolem...

Náš závěrečný čas 4:16 je ve znamení číselné lahůdky 4:4^2, dávající tušit, že běželi dva otcové od čtyřčlených rodin a také naznačuje do jistě míry aklimatizační problémy BS na pohyb v nížině:)... Sám totiž přiznal, že zdejší vzduch je tak hustý, jako by běhal v medu:)...že přebytek kyslíku mu málem způsobil otravu a "zahlcení motoru":).. Já naopak při fázích, kdy jsme probíhali kolem chlévů, kravínů a čerstvě pohnojených polí, jsem dostával další energetické impulzy, chuť vyprávět a podělit se o různé zajímavosti, včetně diskuse o vlivu kravského mléka na kalcinaci zubů u děti předškolního věku..:)... Stín s rozvahou sobě vlastní moje rozsáhlejší zvukové výlevy většinou velmi pregnantně vracel zpátky na zem... jako například, když jsem si při sbíhání z kopce ve vesnici pochvaloval, jak si to hezky užíváme, že se nehoníme... Tak v tu chvíli mi BS bleskově řekl, že je to naprosto a jedině správné a přísně mi nakázal, abych si opravdu nic nezačínal honit... :)...

Prostě, krásný slunečný den, BS glosuje život kolem... kdy při chůzi do kopce jsme předbíháni běžkyní praktikující rychlobruslařský styl (zalomena v půlce těla, ruce za zády, váha přechází že strany na stranu...)... po nějaké chvíli má drobné problémy (Stín nabízí svůj speciální protikřečový nápoj .. pomerančový džus, pivo a voda) a nabroušení bruslí, které se zřejmě pohybem v lese ztupily...:)

V cíli se vítáme se všemi, jen Apríl chybí, dáváme tři rychlá piva, párek a chceme vyrazit zpět na Prahu, neboť noční 10 nečeká:), když v tom vyhlášení vítězů a já se díky věku dostávám na bednu v kategorii 50+:) a co víc, můžu poblahopřát Pavlovi K. ke skvělému 2.místu a k cca 20 minutám, které mi velkolepě nadělil:). Při odjezdu je jasné, že pro podobně šílený nápad dnešního double -- tedy kombinaci s noční 10 -- jsme získali celou řadu dalších lidí.. Barborka, Lucka, ale i Pavel Z., který běžel maratón pod 4 míří na Václavské náměstí... Po rychlé sprše u nás doma (myslím, že by nás podle přepravního řadu MHD mohli pro zápach vyloučit z přepravy) a dvou rohlíků s uherákem už mastíme na stanoviště, které ... má naprosto jasnou symboliku.. Bod G na rohu Perlovky:) a 28. října... Existuje lepší dárek k budoucím narozeninám?:)

Navíc, při frontě na WC z "našeho" záchodku vylézá růžová Barborka (!) a hned, že poběží s námi, prý na pohodu.. BS dodává, jasně poběžíme tak pod hodinu.. a že on bude pro jistotu udávat tempo...S Barborkou moudře přikyvujeme, hodina zní jako rozumné tempo a tak si stoupáme -- jak jinak -- téměř na úplný konec sektoru G.. Za námi už jen kočárky, vozíky a sběrné suroviny:)..

Zazní Vltava, zatím žádný pohyb a do té slavnostní atmosféry BS dodává... "jen aby třeba nedošlo k mýlce, já bych chtěl, abychom do hodiny byli v cíli..." ... "myslel jsem pod hodinu v reálném čase"...:)... A tak vlastně už na rovince před startem začínáme svoji stíhačku, protahování se skulinkami... ale i tak naše trojka probíhá startem 7 minut od výstřelu. Kolem hrozně lidí, silnice se různé ucpává... a my se tak někdy lépe jindy hůř proplétáme, snažíme se povídat...Barborka se ujišťuje, že to nikdo z nás jejímu trenérovi neřekne.. Má velkou radost, že si nevzala tepak:)...[říkám jí to pořád, moderní pomůcky vedou jen ke stresu:)]... Já zase jsem trochu nešťastný, že si nemůžeme povídat se spoluběžci, tak se aspoň snažím při hudbě dělat různé taneční kreace [ale potom toho raději nechám, protože z chodníku se mi chystali běžet na pomoc, jestli nemám křeče:)]...

Závěrečné poděkování BS od Barborky u Kotvy je od srdce a tak nějak vhodně uzavírá to celé sobotní dobrodruztvi.. "...magor jeden americkej!:)"... Ovšem i tak, jak se snažíme o synchronizovaný doběh.. kontrolujeme krásný reálný čas 0:59:46:xx prostě pohledem na setiny sekund se dá vidět, že to bylo 12s pod Stinovo hodinovým limitem..

Co víc si přát??? No po doběhu ještě dvě rychlý piva a naložený hermelín a rychle domů, protože druhý den ráno BS filmuje na mých stezkách v údolí..:)...

Běhu zdar! Ultra a kamarádům zvlášť! 12:)

PS. Všem moc díky, bylo to skvělé se vidět se všemi "ufouny", pobíhači a nadšenci obecně.. K tomu jen malý dovětek od BS a ode mě.. Uvědomte si, kolik z Vás bylo v cíli dřív, někteří jak v maratónu, tak i na double, co Pavle? :)... Přesto o sobě maličko pochybujete.. Není důvod... Hlavně si to užít.. Ty zážitky a radost.. To nám nikdo nevezme..

33 komentářů:

  1. "nepodceňovat běžce se zlomenou nohou"
    Jo, moc pěkný...
    :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No abys to pochopil.. jen pripominam, ze BS si loni na Leadville asi na 40km zlomil kustku v noze.. desna bolest, ze:)? A pry ho to donutilo zpomalit a tim padem uspesne dokoncil.. No a takovyhle flaky tam povidal.. Ja ho znam, presto jsem si myslel, ze si cvrknu:).. Vetsina zacatecniku, s vyjimkou bratrancu Veverkovych a Lucky to byli lidi, co behaji 5 maximalne 10km.. A do toho BS.. No maso:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Ty 'normalni' lidi z takovejch hlasek museli byt uplne sileny! Divim se, ze se pak vubec odhodlali postavit se na start...

      Vymazat
    3. Sedět tam jako nováček, zahodim boty a dám se na pexeso..
      Fakt moc pěkný, sranda musí být!

      Vymazat
    4. Vite, vlastne si myslim, ze tim jak BS byl takovej relaxovanej, jak povidal o pivu, o tom, ze ji normalni jidlo, jak mu "gravitace" pomaha k rychlejsim sebehum:).. tak ze spis ty lidi motivoval, aby to nebrali zase moc vazne a ze behat se da uplne normalne.. a to i velky flaky:).
      12:)

      Vymazat
  2. No pěkně si to sepsal :)) Škoda jen že ostatní jen tuší o kolik víc jsme si to užili.
    A neodolám a přidám jednu hlášku Stína když doběhl Baroko "Konečně si uvědomuji jakou čest jsem měl když jsem jednou běžel s Honzou a on byl celé čtyři hodiny zticha" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chudak BS.. Tak mladej a ze by tak hluchej:)...Mozna to ten husty vzduch:).
      Ja se sice snazil tolik nemluvit.. Ovsem i po redukci o 50% to bylo asi se mnou narocnejsi:).
      Jinak nemuzu a nedokazu popsat pro me nepopsatelne, tak jsem si zachytil aspon stripky pro sebe i pro kamarady a kolemjdouci:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Honzo :)) ty mě vždycky dostaneš ale tvýmy slovy ke Stínovy tak mladej a sklerotickej :)

      Vymazat
    3. Honzo, tohle nerikal Stin v souvislosti s Barokem, ale se Zane Grey. Ze az ted teprve chape, jaka zle ti muselo byt, kdyz jsi nekolik hodin nemluvil. Jinak dik za inspiraci - sobotni double jsem si taky hodne uzila.

      Vymazat
    4. :) a tak to jo..:).. To priznavam.. ZG me hezky "popleskalo" po tvari:)... Uz se tesim, ze to snad vyjde a na jare si dame se Stinem repete:)...
      Jsem rad, ta kombinace Baroko a nocni 10 byla takova surealisticka:). At se dari! 12:)

      Vymazat
  3. Jo jo, pěkná akce to byla, jsem ráda že jsem vás všechny potkala...

    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mas dobry! Byly chvile, kdy jsem se ani ja sam nepoznaval:)... Gratulace ke tretimu mistu!!! MSF! 12:)

      Vymazat
  4. No je to velká škoda, že Stín bydlí trochu z ruky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mas pravdu.. predsedo!:) Ani mi to nepripominej... Ovsem... uz mam zase naplanovano, jak vezmu nejakou "brigadu"..:)... a tu cestu -- dve:) v letadle snad nejak preckam..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Že já se na tu osobní hyenu nevykvákla... sice bych vám tam smrděla, ale aspoň jedno pivo bych třeba ve vaší společnosti stihla. Tak snad někdy... jednou... výhledově :-) A večerní druhá fáze musela být libová! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi ani nerikej.. Takze tys nas zazdila.. nedala si s nama pivo, kvuli nejakemu spolecnemu sprchovani s cizima chlapama??? :)
      No to snad ne..:)
      Jitus.. prosim priste... PIVO! MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Já tam byla taky za prase :oD (nějak mě nenapadlo si vzít věci na převlečení O:o)

      Vymazat
    3. Tak a teď se stydím ještě víc... Pivo bylo, ale až bez vás (můj svatý grál od dvaatřicátýho kilometru... do cíle jsem měla vyfantazírovanou každou bublinkou a každou kapku na imaginárním oroseným půllitru)
      Leo, no jo, jenže já byla naprosto totálně durch aspoň čtyřikrát dokola - od hlavy až k patě... a navíc až po tý sprše jsem zvládla chodit aspoň jako hodně použitej kačer...

      Vymazat
    4. :) me fakt klepne...
      celou dobu se tesis na pivo (a kamarady, doufam..)... pivo si promitas dopredu na horizont, jako poutnici v pousti obraz oazy... a ty? ty se potom jdes ocakavat vodou....
      tedy neslo to.. hmmmm.. udelat obracene:)??
      no nic.. tak priste.. 12:)

      Vymazat
    5. Jitko, souhlas s Honzou! Na rozdil od L. jsem prevleceni mela a na sprchu se i tak vykaslala..tady u tebe pro priste vidim REZERVY :)

      Vymazat
  6. Očividně jsem prošvihnul "akci roku", což mě fakt mrzí. Příště si to musím dát červeně do kalendáře :o) Ale díky alespoň za zprostředkované zážitky, muselo to být fakt super! :o)
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiro, dik.. ovsem jsem presvedceny, ze kdyz se sejde dobre pocasi, skvela trat, mili poradatele a kamaradi... tak je to vzdycky "akce roku"..:)... Tedy do te doby nez se to behem roku nekolikrat zopakuje:)...
      At se dari! Zdravim severomoravskou sekci!:)
      Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  7. Poslednich 10 dni to byla zazitkova smrst..jsem rada, ze se prese me tahle vichrice taky prehnala. A diky moc Stinovi za krasny prani (i kdyz od nej by me potesilo i to ivo-pivo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... JJo, clovek jde ve ctvrtek do hospody s kamarady jako Iva a v sobotu uz je mistryne sveta..:)...
      Tomu rikam zazitkova smrst! Ale pamatuj.. jevy s nulovou pravdepodobnosti se stavaji nejcasteji!:)
      MSF! Snum a ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  8. Honzo, díky. Akce Plasy byla super - ty jako "promotér" jsi nám ostatním "přivezl" Stína z Ameriky :-)). Potkat se se Stínem naživo byl zážitek a ujistil jsem se, že je to přesně ten typ člověka, jakého jsem si ze zápisků na jeho a tvém bloggu představoval. A že se nás sešlo na Baroku tolik, to byla prostě bomba. Uragán vítání, povídání, smíchu a poté bohužel i loučení. Tahle akce mě zůstane dlouho v paměti. Všem moc díky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bubo to presne popsal, bylo to super videt se s tolika spolubezcema a bloggerama. To louceni je sice vzdycky hruza, ale nikdy nerikej nikdy, zase se mame na co tesit!

      Vymazat
    2. Bylo to fajn, moc prijemny.. Myslim, ze se priste nevejdeme na fotku.. to aby mel Digi hooodne sirokouhlej objektiv..:)
      Tak zase nekdy brzy na videnou.. 12:)

      Vymazat
  9. Ma nekdo tu besedu nahranou, alespon audio? Ja jak debil tam sel na 16 hodinu a obtezkan ditetem jsem nemel tolik drzosti ho tam nechat hodinu nekde cekat. Spidla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bohuzel nevim o nicem... mozna v Tempu se neco objevi...:). 12:)

      Vymazat
  10. Pssst..tohle se nesmí před D. vyslovovat nahlas..nebo se nám ty objektivy za chvíli nevejdou do našeho minibytu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no zatim to vidim tak, ze jsme dosud potkali kazdeho, kdo nam neco na nase blogy napsal:)... jak snehova koule:).
      ale zatim to Digi zvlada dostat do jednoho obrazku..je to profik!:)
      msf!12:)

      Vymazat
  11. Když čtu ta poslední slova, tak to přesně vystihuje, proč jsem do Plas jel - užít si to, pro zážitky a radost. A všechno se povedlo :) Jen mě trochu mrzí, že jsem se s vámi ani nepozdravil - minutu před startem jsem nechtěl otravovat a po doběhu už jsem vás neviděl. Měl jsem asi mírně zúžené vnímání - žena, děti a ... pivo :-)
    No a teď mám v hlavě brouka, který se jmenuje ŠUTR54. Obávám se, že se ho nezbavím jinak, než přihlášením :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak..
      Jinak neni (doufam) vsem dnum konec a urcite se zase nekde potkame.. Jen ted musim zase omezit zavody a malicko vic si uzit osamelych km:)...
      At se dari! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...