neděle 1. září 2013

Pacing objevuje to (nej)lepší v nás....

Nechtěl bych polemizovat s velikány ultra-trailových běhu o zákazu/povolení paceru (spoluběžců) na dlouhých tratích... Samozřejmě souhlasím, s tím, že spoluběžec by obecně neměl být nosič vody/jídla:), že vedoucí závodníci by je neměli mít.. Ale.. myslím si, že právě ta diskuse o využívání/zneužívání paceru míjí několik důležitých aspektů spoluběžectví... rozměr kamarádství, sdílení pocitů, vzájemné pomoci i motivace...

V mém chápání spoluběžectví (a zejména u nás pobíhačů) není primárně o nějakém extra světlu v noci nebo o lehčím batohu..:).. ale o to, že v určitých chvílích můžete vaše pocity s někým sdílet [..ty voe.. fakt drsný:)], můžete někoho podporovat a společně .. skoro jako v knížkách z dětství .. prožívat kamarádství, tak jak jsme si ho vždycky všichni představovali.... Ať už si tam dosadíme jakoukoliv dvojici.. Old Shatterhand a Vinnetou, Pat a Mat, ...Los a Lamos:)... Při silných prožitcích vznikají obecně skvělí kamarádi...

Věřím, že to sdílení je vzájemné... Dokonce si myslím, že třeba já jsem zatím získával víc v pozici spoluběžce... Třeba loni na Leadville -- vidět všechno [myslím přeneseně, protože ve skutečnosti byla tma jak v ranci!:)], prožít tu atmosféru, sdílet úsilí a boj BS... prostě třeba tohle všechno pro mě znamenalo jediné.. potvrzení, že ultra skutečně moc chci, že se chci právě sem za rok vrátit a běžet...

Ale není to o délce trati... všechno je relativní.. včetně vzdálenosti... V minulých letech jsem začal občas doprovázet svoje "děti":) při jejich 10km závodech. Vím, že řada mých kamarádů to dělá taky a pokud to fakt bereme jako "pacing", tak ty pocity po trati a v cíli a v následných dnech vydají za celou řádku osobních rekordů...

Letos mě překvapil můj syn... Přes prázdniny se dostal do formy, shodil neuvěřitelně kg, naběhal šíleně kilometrů a z nenáviděného běhu se stal pravidelný rituál... Běžel jsem s ním včera Nike run.. Startujeme jako správní ultras:) každý s batůžkem, ve kterém máme náhradní oblečení i ještě něco navíc:), i přesto, že vybíháme ze zadních koridorů, naše batůžky vzbuzují pobavené úsměvy... Ale všeho do času:)... Držím dohodnuté tempo, předbíháme tisíce a tisíce lidí...v druhé půli ještě maličko zrychlujeme a já si celý závod uvědomují, jak rychle a jak úporně se syn po své cestě vydal a radují se v cíli ještě víc, než kdybych já udělal jakýkoliv osobní rekord...

Správný pacer se snaží být skutečně dobrým člověkem, hledá a dává to nejlepší co v sobě má.. Zatím jsem ale zažil, že většinou on dostává mnohem mnohem víc nazpět... Dvakrát jsem se o tom v posledních dnech přesvědčil i mimo trať ... Poprvé, když mi syn pověděl, že by chtěl na jaře "v pohodě" uběhnout maratón... proto, aby mi mohl při mém dalším ultra dělat pacera... A podruhé, když moje nejmilejší, jasné slunéčko to komentovala..., jestli si uvědomují, že za pár let zase já na ultra budu třeba dělat pacera jemu..:)..

Ať žijí spoluběžci, ať žijí kamarádi! Běhu zdar! Ultra zvlášť! 12:)


PS. Ten čas je skutečně nejen skvělý, ale i krásný:). Znalec ocení růstovou linii (o jedna) 5->6 a 1->2 v zrcadlovém provedení..:).

34 komentářů:

  1. Honzo, moc diky za tenhle prispevek. Bez podpory ostatnich, te ziskane i te poskytnute, by nase pobihani nemelo valneho smyslu. Pripojuju se k tobe s chvalou pratelstvi ve vsech podobach! A juniorovi VELIKA gratulace! April.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi je to obecne znat, ze take verim a vnimam ten kamaradsky rozmer podobnych akci mozna jeste vic nez ten sportovni... Nejsem zadny "reprezentant":) tak vlastne mimo rozmer boje a prace s mysli:), nebo meditacniho rozmeru pobihacu... vnimam hlavne ten socialni a ldsky... Nasim pacerum, nasim kamaradum zdar!!!! 12:)

      Vymazat
  2. Honzo mluvíš mě z duše. Letos jsem sice se synem neběžel, ale minulé dva ročníky jsem si jako jeho doprovod užil víc než svůj osobák na 10km. Kamarádství se při bězích opravdu prohlubuje - ještě dlouho budu vzpomínat na letošní Brdskou 50, kdy jsme závod vlastně pojali jako téměř 5 hodinovou šprýmovací oslavu běžeckého kamarádství. Kamarádům zdar! :-)A ještě jednou gratulace tvému synovi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak... spolecne at uz utrpeni :) nebo zazitky... ty nikdo nevezme... a je na co vzpominat a z ceho si delat legraci...:)...
      Kamaradum zdar! 12:)

      Vymazat
  3. Spojené vesmíry... Až na to, že můj syn neuvěřitelně kg přibral, na startu jsme byli úplně vpředu, tisíce lidí jsme rozhodně nepředběhli, tak to bylo před týdnem úplně stejné.

    P. S. Co časy, ale úmístění jsou podařená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak... myslim, ze rada veci se odehrava ve spojenych vesmirech a pri podzimnich zavodech hodne z nas proziva naprosto identicke pocity... Myslim, ze bychom si jich meli vazit vic nez nasich nejlepsich zavodnich vysledku a nestydet se za ne..:)...
      Jinak za cisla dik.. Myslim, ze jako matfyzak se z nich take dokazes plne radovat:)... At nam to vsem beha.. 12:)

      Vymazat
  4. Moc hezký! Gratulace!
    Paceři všech zemí, spojte se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No snad se aspon na chvili spojime v Plasich:)... Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
    2. Určitě,
      když vás tam uvidím, přihlásím se. Raději ještě před startem.
      Až budu dobíhat (docházet?), už budete na cestě na noční desítku :)

      Vymazat
  5. tak na me už zase zbyde jen ten Pacer do hospody :))
    Zase mam vyhodu ze tam nemusim tahat vodu :))
    Gratuluju mlademu pacerovi k vysledkum :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), ale prdlacky!!! ... i kdyz tedy jako spravny pacer do hospody.. to tedy musis pridat:), myslim, ze jak na Pavla, to staci jen na rozkus..:)... Ale neboj my na tebe dohlidnem:). MSF! ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  6. Parádní výkon!! (vloni jsem měla hodně podobný čas a velmi intezívně si vybavuju, kolik sil mě to stálo, takže mladému Skywalkerovi gratuluju!!) A naprosto souhlasím, že dělat doprovod je úžasný zážitek!! (obzvlášť, když s tebou doprovázený jinak nechce běhat ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jjo, mlady padavan:) bezel, jako kdybychom vyzvali na souboj celou armadu droidu a dva galakticke krizniky:)!! Uz se bojim, co bude naprezrok!:)...
      Ovsem vas vykon s Davidem je nejen ukazkou spolubezectvi, ale i skvele pojate rytirsko-indianske epopeje:)! At nam to beha a nasim pacerum zdar!!! 12:)

      Vymazat
    2. Středověké epické melodrama - na to by nás rozhodně užilo :-) (já si spíš vzpomněla na mýho tatínka a společnýma silama vybojovaný pardubický 1/2M, kde jsem viděla, jaký to je, když se ti "svěřenec" ždíme z posledního a ty mu chceš šíleně moc pomoc, ale jaksi nemáš moc jak... Právě i proto mi bylo líto Davida a předtím v červenci ve Vlastibořicích Karla, protože jsem tušila, jaký to pro ně asi je... Marná lásky snahy, tyhle běhy na krev holt přináší jedny z těch nejhlubších bondingový zážitků :-)

      Vymazat
    3. David, Karel - ty ty chlapy vodrovnavas jednoho po druhym....

      Vymazat
    4. Jo a Honzi, v žádným případě jsem nechtěla naznačit, že máš cokoliv společnýho s Darth Vaderem, jen aby bylo jasno... :-)
      April, já je? JÁ je?! Možná v nějakým alternativním vesmíru :-DD

      Vymazat
    5. Já nejsem odrovnanej. :D

      Vymazat
    6. 2 Jitus! No proto... Ja se citil jako Obi Wan Kenobi.. To jen pro uplnost:)...
      2 April... David ma tuhej korinek! :)

      Vymazat
  7. Souhlas. Je to nádherný rozměr běhu! Honzovi velká gratulace k úžasnýmu výkonu!! Držím palce, ať má váš seriál Běhá celá rodina co nejdelší pokračování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratulace od tymove mistryne sveta v behu do vrchu obzvlast potesi!!! :)
      Koukej si sehnat diplom a medaily!!! Velka gratulace! 12:)

      Vymazat
  8. Nejlepší parťáci jsou mé malé neteře. Když běžím a ony jedou na kole, musím je hlídat, fotíme kravičky a ani si nevšimnu kolik jsem už ujela a naopak já je podporuji, když běží nějakou tu trojku jako rodinný běh. Peggy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je mily.. az netere povyrostou, tak mozna mimochodem das i ultra:)... Drzim palce.. 12:)

      Vymazat
  9. Moje děti mi zatím vesele utíkají, ale jednou určitě nastane doba, kdy mě do cíle dovedou :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No pokud to synek vydrzi... a pokud me na neco vylosuji.. tak je treba sance, ze by me take mohl dovest do cile..:)... MSF! Plasy to jisti!!! 12:)

      Vymazat
  10. Gratulace budoucímu ultra, pěkný výsledek a jen tak dál. Já zažívám něco podobného s mojí 3-letou dcerou, ikdyž zatím jen na 50-metrových závodech :o)
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mas Jiro vyhodu... Budes si to zase dele uzivat! At se dari! Nasim spolubezcum zdar!!! 12:)

      Vymazat
    2. No, snad budu ještě schopen běhat v době, kdy bude dcera už schopná dělat mi pacera na ultra :o)) Jiřík

      Vymazat
    3. Ses mladik:), o tom nepochybuji... No treba bude nekde chvile to pri behu probrat..:)
      MSF! Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  11. Honzo, pěkně jsi rozvedl naši diskusi a opentlil dalším příběhem, který jak víš zcela nenaplňuje ten pojem "pacer". :-)
    PS: Pro vysvětlení, já jsem striktně při ultra proti existenci funkce "pacera", který není rovněž závodníkem na celou trať.
    Pochopitelně kamarádství stávající lze utužovat a nová navazovat v průběhu závodu s dalšími závodníky. Těmi, kteří také běží od startu se stejnými podmínkami. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik Same! .. no samozrejme v mem chapani byl treba BS na Zane Grey skvely a nenahraditelny "pacer"..:)... bezeli jsme spolu uz od zacatku:), navic v urcite chvili polozil na "oltar" vysokou obet -- svoje uspesne dokonceni -- jen aby me dostrkal k cili..:)
      Coz se mu povedlo.. navic za jeho lekci [jak v ultra, tak i v kamaradstvi] mu do ted nahlas dekuji!!!
      Myslim, ze podobne David byl pro Jitku "pacer":), i kdyz take spolu bezeli/zavodili od sameho zacatku..:)

      MSF! behu zdar! ultra zvlast! 12:)

      Vymazat
    2. Jo, a přesně to co popisuješ výše již není dle mého chápání spojeno s pojmem "pacer". Ten člověk si musel trať odběhnout celou, stejně jako ty nebo Jitka. I když třeba minimálně v případě Davida to byl asi pohodový výklus.
      Já jsem, jak jsme si vysvětlovali, proti tomu, když na závodníka čeká "pacer" v půlce nebo na nějakou definovanou poslední část závodu a pak ho doprovází i s tím, že mu pomáhá nejen psychicky, ale i fyzicky.

      Vymazat
    3. Jo, rozumim tomu, chapu to... I kdyz tohle mi u normalnich hobby bezcu vubec nevadi... Naopak, dokazu si predstavit, co by to pro me lidsky znamenalo, kdyz by treba posledni (i maly) usek nejakeho tezkeho zavodu se mnou bezel treba syn nebo dcera...:)
      A verim, ze treba i je by to dokazalo ziskat pro behani (jeste) vic... Ale samozrejme chapu a respektuji pristup, kazdy je na trati sam, muze si pomahat jenom s ostatnimi bezci..
      MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...