čtvrtek 14. listopadu 2013

Běh do tmy...Běh domů...

Jak nám posunuli čas a jak se převrací listopad do druhé půle, tak vím, že ještě asi měsíc budu běhat "do tmy"... než se to zlomí, den se začne prodlužovat a zase začneme běhat "do světla"... Protože to vím (??), už jsem si připravil čelovku jako nezbytnou součást své výbavy.. nicméně rouška tmy mi často přichystá veselé zážitky..

Včera jsme běželi s Deri večer kopcem... mokré listí se smeká a tak ji říkám.."Nechápu, proč se dereš vzhůru po gradientu... vždyť to můžeme oběhnout menším obloukem, mně se to smeká, jsem jak koza na bruslích" ... O pár kroku výš narazím na chlápka, který z kopce tlačí kárku se dřevem. říká, já počkám.. až mě oběhnete.. a kde je ten druhý? Jaký druhý? No ten váš kamarád, jak jste si s ním vyprávěl.. No o tom gradientu... :):).. Říkám... to já si povídám se psem.. O gradientu?? [ten chlápek si mě těžce vychutnával:)] .. Odpovídám bez uzardění: "Jjo.. já mám chytrou fenku.. Jmenuje se Derivace"..:).. Teď měl zase chlápek co dělat, aby udržel kárku, jak se smál..:)

Ovšem nejvíc mě dostal jeden důchodce v pondělí, když nás viděl, jak se s Deri vracíme [Deri tradičně v hubě šňůru, táhne mě přes park domů] .. a povídá mi.. To je ještě mladej pes.. ten by chtěl do údolí.. a pustit na volno.. Aby se mohl trochu víc proběhnout :) :)...Co na to říci, že?? :)

Inu pes, jak říkám často, a moje Deri obzvlášť... je perfektní sociální lubrikant... odstraňuje zábrany a pomáhá naprosto neznámým lidem se spolu bavit.. [K nezaplacení:)...]

Dneska -- tedy ve středu měli v Running Mall besedu Anička a Sam Strakovic. Dělal jsem si legraci a známým jsem říkal, že "Skywalker jde na besedu se Skyrunners":)... Těšil jsem se a opravdu to stalo za to. Dokonce jsem snad dostal i pár užitečných rad od Anky, jak běhat z kopce:).. Jen škoda, že to vědělo tak málo lidí... Po besedě mělo následovat tradiční proběhnutí s "hvězdami", jenže jak Anička, tak i Sam byli nějací potlučeni:).. a tak jsem si říkal, že by bylo rozumné a stylové na jejich počest běžet z besedy domů..

Jenže-- nebyl bych to já... Už odpoledne zjišťuju, že jsem si nechal doma čelovku.. Po besedě shledávám, že jsem si nevzal ani běžecké tričko (!), tedy zaplaťbánbů, že mám boty a bundičku.. Ovšem bez čelovky a v bavlněném tričku.. no to bude zajímavá "kulturní zkušenost":) .. [Pro vysvětlení...Tenhle obrat používal můj kamarád v situacích, kdy ho například bezdůvodně zavřeli do vězení v Bulharsku.. prostě říkal to tehdy, kdy to bylo celkem náročné, ovšem, ex-post, tedy poté, co to přečkal, si to těžce užíval:)]...

Takže se kolem osmé hodiny loučím se všemi, a vybíhám nejdřív kousek s Michalem a jeho ovečkami, pak se odpojují, sbíhám z Letné k řece, přes most, po náplavkách. Nezastírám, byla mi fest zima:), bavlněný krátký tričko pod běžeckou větrovkou není úplně optimální kombinace do mrazem vítající noci..:)... Jakmile jsem odbočil od městského osvětlení, tak jsem viděl skoro houbec. Tedy, nahoře na obloze -- ta velká čelovka = měsíc -- svítila, jenže, jak začala sedat a namrzat mlha kolem, i mně na brýlích:), tak bylo všechno kolem takové šedo-bílé.. no párkrát jsem sebou málem majznul a to cestu znám nazpaměť:).. ALE JE TO JEDNO!!!

Věřím na znamení a snažím se podobné situace brát spokojeně/s pokorou/s radostí/nedočkavě... prostě, jak to přijde..A je zajímavé, že to povětšinou přinese plnou náruč radosti. Navíc, když jsem nechával vzkaz pro svoji nejmilejší manželku (jasné slunéčko), že jsem pako, že jsem si nechal doma čelovku a další věci, že vybíhám později a dorazím ještě déle... Tak mi na to odpověděla.. Že to nevadí a že kdybych zabloudil, tak ať zavolám, že si mě dojede kamkoliv vyzvednout:).

Už jenom pro tyhle vzhazy, už jen pro tenhle pocit stojí za to čas od času bloudit.. Aby člověk věděl, že na něj jeho blízcí čekají... Ať žijí návraty, ať žijí naše ztřeštěné nápady..

Běhu zdar, ultra zvlášť! 12:)

PS. Byla to zajímavá kulturní zkušenost:)..To triko na mně málem přimrzlo(!).. Machy by měl radost;), ovšem můžu empiricky potvrdit.. není to úplně nejlepší nápad:).

32 komentářů:

  1. Ano ... ten výběh do tmy je velký zlom, vždycky mi to pár dnů trvá, než se s tím nějak smířím. Akorát - tím, že běhám až po práci - mám před sebou ne měsíc, ale hned 3-4 měsíce tmy. To je těch cimrmanovských "100 dnů" polární noci.
    Má neúčast v Runnig Mallu mě mrzí, ale nešlo to časově zvládnout. No a to tvoje tričko ... ještě že sis nezapoměl boty na Leadville a nemusel to běžet v sandálích ...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano.. :).. je zajimave, ze me taky casto napada hned Cimrmanovska odpoved:)... [Napriklad k me zapometlivosti.. "Je s podivem, ze obalku vubec frankoval":)]..
      S tim mesicem tmy, jsem to spis myslel behem k zimni rovnodennosti.. ted se stale, kazdym dnem bude tma blizit a my ji vlastne behame naproti.. Zatimco 21.12 (neni to krasne symbolicke?) se to zlomi a den se zacne prodluzovat a my budeme behat svetlu naproti..:)
      Musim si na tu sobotu veci nekolikrat zkontrolovat, ovsem velka vyhoda je, ze vybiham/vychazim z domu.. MSF! At ziji "Tri reky". Bratr Cikan, aka 12:)

      Vymazat
  2. Běhání bez čelovky chválím :-), zrovna včera večer, když jsem běhal kolem Hostivařské přehrady (taky bez čelovky), jsem si říkal, jak mě ti běžci proti hrozně oslňují a nikdo si ani nepřepnul na potkávací...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no richarde.. ja o moc radsi s celovkou.. neumim potkavaci.. a tak ji vzdy zakryvam rukou..:)
      To, ze jsem pako me vlastne posunulo timhle smerem.. jinak ja v zime bez celovky ani ranu!!! MSF! 12:)

      Vymazat
    2. jasně :-) já ji měl včera taky nachystanou v ledvince ... ale měsíc svítil docela dost tak se mi dobře běželo i bez ní...

      Vymazat
    3. U Hostivare jsem dlouho nebehal.. Ted, jak jsem si v duchu naplanoval obeh Prahy:), tak se tam urcite dostanu..[a tak poznam domaci stezky rady lidi:)].. Ale celovku si 100% vezmu!!! :)
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    4. ...já jsem teda přespolní, ale běhám tam když čekám až synovi skončí fotbalový trénink - cca před měsícem jsem tam ve stejnou dobu potkával tak pět běžců na každých 20m a včera asi celkem tři za hodinu a půl ... ale možná, že jsem přehlédl někoho (taky) bez čelovky :-)

      Vymazat
  3. Honzo, podělíš se o ty rady jak běhat z kopce? Určitě dělám něco blbě :o))
    Dík. Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja?? Urcite bych to popletl!!!:)
      Anka beha z kopce jako kamikadze:)... Ja jsem pochopil, ze se clovek nesmi bat.. ze je potreba mit co nejkratsi kontakt s povrchem a ze kdyz se bezi rychleji, tak se rada veci da za "letu" vyresit.. [tolik moje chapani Aniccinych instrukci:)]... rekla, vlez si na poradnej kopec, nejlepe na sjezdovku a sebehni to susem nekolikrat co nejrychleji.. uvidis..:)
      No -- je to konzistentni s tim, co mi radil BS:) a tak uz planuju, ze vlezu na nejaky kopec a budu trenovat..
      MSF! Nasemu nadseni zdar! 12:)

      Vymazat
    2. snad VYBĚHNU na nějaký kopec :-)

      Vymazat
    3. No tak ja kdyz letim tak i spadnu ale parkrat jsem to z kopce pustil a pokud das od tela ruce a trosku je zvednes tak se s tim da docela dobre manevrovat :-) Spidla

      Vymazat
    4. Zajímavé, to stojí za zkoušku :o) Pak se můžem podělit o vlastní zkušenosti.
      Jani, vylezem na Kalvárku a jdem na to, dole už nás pak někdo seškrábne :o)
      Jiřík

      Vymazat
    5. Beh je je preci kontrolovany pad :-) Spidla

      Vymazat
    6. :) .. jak u koho..:) .. 12:)

      Vymazat
  4. bez čelovky radši neběhám. stal bych se snadným cílem myslivců číhajících na srnce. Tak nějak, možná bláhově předpokládám, že lovcům někdo řekl, že vysoká nemá reflektor.
    Horší je množství bláta, pes má náhon na všechny 4 a tak mě často odvleče kam si vůbec nepřeji.
    Radomír

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radku, me to povidej!!! :) Jeste ted si prozivam, jak jse asi pred tremi lety v zime bezel (v reflexni veste) na poli pod posedem.. najednou kolem divoka prasata.. vidim chlapka na posedu a rvu .. nestrilet taky je civil!!!:)
      no a on mne potom vynadal, ze jsem mu vyplasil zver, ze mohl nejaky to prase sundat (!!).. bylo mu uplne jednop, ze jsem byl pobliz.. Jjo, myslivci jsou obcas uplne jina sorta lidi..
      MSF! Tak at se nam vyhybaji..:). 12:)

      Vymazat
    2. Asi týden zpátky jsem po tmě probíhal kolem posedu a do zad se mi rozsvítila baterka, v ten moment jsem čekal broky v pr...i :-)

      Vymazat
    3. Pancho, to ja uz bych mel v kalhotach hnedo:)... fakt v prirode... na podzim (s myslivci v zadech.. bez baterky ani ranu.. ja v lese dokonce pouzivan zadni siknicni blikacku..:).. Sichr je sichr:).
      12:)

      Vymazat
  5. Také mám z myslivců vítr, na podzim práskali tak blízko (na doslech) ode mě, že jsem se opravdu bál, jestli mě svítivě žlutá větrovka dostatečně odlišuje od divočáka. Starosti venkovských běžců... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na venkove bez ramusu, reflexni vesty, .. ani km!! Tam se naopak projevuje moje samomluva se psem jak nejlepsi obrana proti zasazeni..:)
      Tak at se stacime myslivcum vcas vyhnout!:) 12:)

      Vymazat
  6. Ano, mam radost, ze mas radost ;) Mam z tohoto tydne taky dost krasnych chladivych zazitku, podzim je krasny ;) Carpe!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No k ledovym muzum a ledoborcum se neda mco ani priblizit:),,, ale aspon se dotknout tech pocitu se mi doufam parkrat -- diky sve zapometlivosti a zmatenost..:) -- podarilo. At ziji zazitky! 12:)

      Vymazat
  7. Bol by si schopny/ochotny bezat domov aj v polobotkach alebo rifliach? Ze kde mas tu pomyselnu hranicu, za ktoru uz ani ty nejdes :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Duri, myslim, ze nekdo mnohem moudrejsi nez my dva rekl, ze hranice se poznaji, az je prekrocime:)... myslim, ze v normalnich kalhotech a normalnich botach bychbyl schopen to udelat.. Ane ne ve svych lakyrkach, tak i par kroku navic pusobi puchyre:)..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Koukam ze by Deri krome medaile za nabehane km portrebovala jsete nejaky titul. Nejlepe PhD ;-) Behu zdar! Nika P.S. vcera jsem hodila drzku na stezce a to bylo stale svetlo, uslysela jsem par hlasu, ohledla se a byla jsem na zemi ani nevim jak.. Nastesti jen nejaky skrabanec;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ses dobra!!! To vime.. s titulem se snadneji beha:)...
      Chudina ted je v klubovne, ma zakazane na par dni behat, tak je z toho rozhozena a ja taky..:). ale snad zitra bude lepsi, az pujdeme na kontrolu a po par dnech zase vyrazime ven.. Tak priprave na ZG zdar!!! 12:)

      Vymazat
    2. aha, koukam nejsem sama, taky jsem tuhle v te tme hodila drzku, a to jeste zrovna kdyz jsem nadsene vybehla vecer vyzkouset nove minimalisticke boty. ja jsem se zakoukala pro zmenu na protijedouci autobus. pak jsem s docela krvavou rukou musela do vietkong vecerky pro kapesnicky a vodu:) pan koukal. bezecke opioidy fungovaly, v behu jsem pak pokracovala s omotanou rukou, s dvema kily jablek a v dobre nalade. Stazka

      Vymazat
    3. :) .. rekl bych to takhle.. kdo nepada, je bud absolutni klikar:), nebo nebeha:)... No vyuzit behu k nakupu jablek? nema chybu.. tomu se rika, beh pro neco!:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  9. hm, musim rict, ze zare "endorfinove aury" ktere jsem si vsimla u nas v praci funguje i pres dabelskou sit. diky. to vis, zamestnana behajici alternativni biomanzelka a matka musi byt multifunkcni... Stazka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obecne obdivuju zensky "multitasking" ... kdyz se o neco podobneho pokousim ja, skonci to vetsinou velmi vesele:}, tedy jako nejaka komedie..:)
      Tak at aspon pri to behu se mi podari obcas udelat nebo vyresit aspon dve veci zaroven:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. nektere kombinace jsou schudnejsi, jine mene. napr. dat neco varit v papinaku a zaroven jit vysavat. musela jsem si to overit 3x a to fakt nefunguje:)

      Vymazat
    3. No takovy papinak... ten bych nikdy s nicim nekombinoval.. tedy ja bych se tuuuuze bal, ze to skonci katastrofou:).
      MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...