úterý 22. dubna 2014

Stínova ultra výchova, aneb aklimatizace šokem..:)

V Čechách se ujaly termíny jako stínová vláda, stínový ministr... pro něco, co je spojeno s opozicí či opačným názorem.. Nevím, ... ale do jistě míry to sedí, protože Stinův přístup je ryze kontrariánský, tedy jdoucí zcela proti proudu široce definovaných pouček v běhání, doporučených zdravotních rad :), a protože můj nejlepší kamarád svoje moudra a postřehy :) nepíše sám, využívám své návštěvy, abych to aspoň trochu a neuměle přiblížil.. Přiblížil to, co já teď zažívám hodně naživo..:)

Pochopitelně moje cesta přes Atlantik je vždy zážitková, ať už to jsou různé kontroly, situace.. nebo jen samotný rozměr té cesty. Pochopitelně nesnáším letadla... i to časové rozpětí, kdy moje cesta do Nového Mexika optimalizuje často jen cenu letenky:) a tím pádem 22 a víc hodin na cestě není žádnou výjimkou. I tentokrát vysedám u Stína z auta asi po 25 hodinách cesty, něco maličko ještě proberem, něco piva popijeme.. ale druhý den po ránu mi Nika nabízí neskutečný zážitek.. Budu s ní doprovázet skupinku amerických děti na školním výletě do národního parku (Bandelier national monument). To jsou věci, které s cestovní kanceláří prostě nemůžete zažít!:)...

Samotnou prohlídku parku považují to za léčbu šokem.. Pochopitelně v tu chvíli po ránu netuším ani kolik je hodin, pro úplnost dodávám, že mám stále silnou závrať (i když je to po veverkovské výchově:).. lepší).. a park je na cestě k různým jeskyním doslova prošpikován dlouhými a strmými žebříky... To mě picni... říkám si, tak nejen Stín, ale i Nika chytla tyhle "léčebné" metody... Navíc jsem tu za "dozor"... a tak musím po dlouhých žebřících lézt nejen přirozeně, ale ještě se koukat nahoru/dolů, jak lezou děti.. případně jim radit... A jak jsem celou dobu předstíral, že lezení po žebříku není žádný problém, tak jsem nakonec zjistil, že to fakt nebyl žádný problém..:)

Pozdě odpoledne dorazil Stín z práce, celý natěšený, že mi ukáže svoji tajnou zbraň.. Svoji novou stezku. Snažím se brzdit jeho nadšení pro rychlý běh v neznámém terénu, navíc u nás už je zase půlnoc:), moje tělo netuší, co je za denní/noční dobu a my se začínáme škrábat téměř kolmo vzhůru na "kopec" za barákem...

Jak jinak...Stín to tradičně komentuje.. "Tohle je nový způsob stezky.. Podívej se, jak se nesmyslně klikatí Mitchell Trail.. to my tam na vrchol vystoupáme ani ne za 1/2 km.." :)... Ten krpál je místy šílený, ale Stín mi to pragmaticky vysvětluje...potřebuješ ruce? Ne, co? Tak to je ještě běhatelný..:)..:)...

Povídám mu, ale fakt na pohodu, "Jasně.." Říká jasně, ale hned zmizel v kopci:)... Snažím se v rámci spojení "na pohodu" se soukat směrem vzhůru.. kochat se výhledy a snažit si zapamatovat cestu.. Okamžitě je mi vysvětleno, že si nic nemusím pamatovat.. Že stezka je naprosto skvělá a intuitivní..:).. Je značená po stranách odtaženými kládami, zbylé je potřeba přeskočit... tuším, že dobrým indikátorem je, že se přeskakuje 81 klád (nebo jejich skupin)... pokud jich přeskočím víc, tak jsem se ztratil:)...

Na příkladech je mi hned vysvětlováno, že zabloudit nemůžu.. "Běžel bys vlevo? Ne, co.. tam jsou kaktusy... Běžel bys vpravo? Ne, tam je neprostupný houští..Tak běžíš rovně.." :)... Ovšem, asi na sedmi místech je mi vysvětleno, že tady (a možná jenom tady) je to takové maličko matoucí:).. a tak si mám pamatovat, že u první mladé borovice doprava, u ohořelé klády [!! což jsou tady skoro všechny!!!:)] doleva, atd..
Pochopitelně, Stín se mi věnuje i pedagogicky.. říká, ten kopec se dá seběhnout dolů i po gradientu, kterým jsme stoupali.. Dneska tě budu šetřit.. mám rekord dolů 3.5 minuty.. poběžíme teď ale druhou stranou, každý má svůj rytmus na přeskakování klád a kamenů.. najdi si ten svůj, poběžíme pomalu.. když tak se dívej, jak jdu já.. sledují ho na jedné-druhé kládové kaskádě a Stín je v trapu..:). Je mi jasné, že na Zane Grey to bude maso... Stín mě hned motivuje a říká.. No tohle běhat tak 3-5x po ránu, tak ti Zane Grey přijde jako proběhnutí v Polabí:)... Naprosto tomu věřím a vím, že v sobotu v Arizoně mi Stín bude dávat další praktické lekce v technickém běhání. OMG!:)

Ale pozor! Tentokrát jsem mu slíbil, že opravdu poběžíme na doraz.. co budu moci.. Takže prý, když budeme jeden nebo druhý zvracet na zemi, nebo se tam válet, tak ten druhý ho přeskočí a běží dál..:)...Stín sice pláče, že počasí v Payson, AZ nedosahuje loňských teplotních parametrů, mají dokonce být mraky a tak prý nebude 28C a rozpálené skály (ti běžečtí bohové jsou mi obzvlášť nakloněni), stejně nechci nechat věci náhodě.. Za chvíli je pravé poledne, beru si běžecké věci a vyrazím na Stinův trail, snad tolik nezabloudím a na konci se (doufám) napojím na Perimeter Trail a po pár kilometrech doběhnu domů..:).

Jinak symbolika jako hrom... Ten prach ve zdejších horách je sopečného původu, pochází z horniny, které se zde říká tuff, čte se taf.. A tak si vlastně mohu říkat, že jsem "taf runner", pod čím si většina lidí představí stejně znějící "tough runner", tedy tvrdý běžec, žádná měkká hlava:)...

Všemu zdar! Ultra a kamarádům zvlášť! 12:)

PS. Pozdravy jsem Stínoví od všech vyřídil...Věřím, že snad i nějaký zápisek že svých běhů a dobrodružství i napíše a zveřejní...
PPS. Nejhorší je, že Stín mi neustále něco radí a přitom míchá užitečné věci s naprostými ptákovinami.. Například včera sáhnul prstem do malé vystřelovací rakety a máznul mě s tím za ucho.. Povídá.. ten střelný prach je naprosto super proti medvědům a pumám.. (OMG!), pak asi pohled na můj obličej nevydržel a začal se strašně smát.. No nezabili byste ho??
PPPS. Fotky jsou z výletu, pár z trailu je dole, tedy ty části, kde jsem nebloudil... Myslím, že mohu potvrdit.. je to úplná bomba.. Stín je dobře připravenej.. Oj, to se zase zničím..:)





31 komentářů:

  1. Ha ha ha, tento vyrok tedy perfektne sedi: To jsou věci, které s cestovní kanceláří prostě nemůžete zažít! Me jeste vecer drncela hlava, po skolnim vyletu si rikam ze prace vedeckovyzkumneho pracovnika v nasem uzasnem labu je super na rozdil od ucitele ;-) Taky jsem si neuvedomila kdyz jsme tam jeli, ze ty moc ty vejsky nemusis.. A to jsi s nami jeste mel na starost deti.. No po te akci, jsem te misto toho jit navecer do prace vzit nekam na trail.. Produktivita na prd a nakonec me vyhodily z kancelare, ze v nasi budove budou cistit koberce... Uf uz bych mela pomalu na ZG balit, ale vidim to na Ct vecer.. Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naopak.. dik.. Tim, ze jsi me nijak nesetrila jsi mi jenom pomohla.. Byl to skvely zazitek.. Hlavne jsme si pripadali jako misionari, kdyz jsme mohli americkym detem vysvetlovat, ze Nove Mexiko je v Americe..:)
      Bylo to moc hezky super aklimatizace.. Jinak ten Stinuv trail, to je uplna tajna zbran.. Naprosto luxusni..:)
      MSF! Tesim se na Zane Grey! Uff uff.. to bude zase narez..:). 12:)

      Vymazat
  2. Koukám že se Stínem je o zábavu postaráno :o) Jinak moc pěkná krajina, úplně mě z toho svrbí nohy :o)
    Třeba se pak Honzo podělíš i o nějaké ty užitečné trailové rady.
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiro, to ja se zkusim zeptat Stina.. Ale nic nezarucuju.. Tedy on neco "poradi" :), ale jak to rika mne, tak micha uzitecne legracky s dobrymi radami.. Stejne, kdyz jsem sel na ten trail sam (pred chvili jsem dal dve kolecka, luxus), tak jsem stejne uvazoval, jestli se nemam maznout z te rakety..:)..
      MSF! At to beha! 12:)

      Vymazat
  3. Naše oma / babička/ vždycky říkala: " čeho se bojíš, na to si sáhni!"
    Na Tvém místě bych už měla děsně opotřebované ručičky!
    Ale je to nádhera!
    Těším se na další díl!
    Tina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) diky moc Tino! Vsak jak Vas tam vsechny pozoruju, tak vy taky vsechno omakavate:).. a nektere veci hodne casto!:)
      Pochlapil jsem se a hezel jsem ten Stinuv okruh sam.. Musim priznat, ze je je to uplna bomba! To se nedivim, ze beha v tech terenech tak dobre..
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Ahoj Honzo! Aspoň už vím, jaký je rozdíl mezi horolezcem a běžcem: "Potřebuješ ruce? Ne, co? Tak to je ještě běhatelný..." Výborně jsem se pobavil. Držím Ti palce! Užij si to, těším se do Kladna na další vyprávění. Petr

      Vymazat
    3. :) Petre, proste tak.. jsem tu na bezeckym campu:)... dostavam spoustu uzitecnych:)... rad a pokynu.. i kdyz nektere, treba ty ohledne medvedu nevim jestli mam brat vazne:)..
      Taky se tesim na dalsi shledani..
      Mimochodem.. Podle vseho by o prazdninach mohl byt Stin v Kladne na 24h... Pro mne to vypada jako povinna akce:)... i kdyz necely mesic potom se bezi UT4M.. Ale zase zavodit se Stinem na rovine??
      MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Luxusni obrazky nejakyho polomu, asi jsi je uploadoval omylem - posli ale radsi obrazky ty cesty, kde behate :-))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. April, poslal jsem asi schvalne mista, kde je plus minus dobre videt, kudy bezet, a jak vypada Stinovo znaceni stezky..:)
      V dalsi casti, kde se probiha opravdu polomem a udolim na dalsi strane.. To v nekterych mistech vubec neni jasny.. I kdyz Stin by se mnou jiste nesouhlasil..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  5. ....jj, fotky nádhera - trochu jiný než Prokopák :-) Držím palce !!!
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není v Prokopáku ???
      MichalF

      Vymazat
    2. Ne.. ne.. :).. Tohle skutecne neni v Prokopaku..
      Nejlepsi je, ze jedna cast je relativne vzdalena od vsech sousednich stezek a je to poznat, ze zvirata jsou sice placha, ale treba srnky uz vedi, ze nejsme medvedi a tak ani neutikaji a clovek muze prebehnout kolem nich dost blizko..
      U srnek je to hezky.. ale u tech ostatnich..:).. me to trochu desi..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Nádhera, tak něco takového si člověk opravdu musí užívat. Jak to pomáhání s dětmi tak ty nádherný traily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik Tomasi.. No ten skolni vylet.. byl fakt zazitek.. Moc hezky skaly, jeskyne, zbytky puvodnich osidleni indianu.. jak jeskyne, tak puebla, obradni kiva.. ale s temi detmi jsem mel zase moznost zazit veci tak, jak skutecne jsou v jine zemi, coz je nad jakoukoliv (poznavaci) turistiku..:)
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  7. Ta ta stezka je fakt luxus. Mali by sme v Prahe zalozit nejake lesny poziar a povalat stromy, nech mame kde trenovat :) Jo, a hlavne sa pred vikendom nedolam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no budu se snazit decentne.. I kdyz dneska je vlastne posledni den na neco malicko narocnejsiho.. Musim s rozumem...
      Urcite si neco zase najdu.. at uz v udoli, nebo nekde ve spratelenych lesich na vysocine..Drzim palce, pokud o vikendu bezis na soudku nebo nekde sam..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Tak mě napadlo. Tobě při brigádě říkali, že příště můžeš vzít pilku a vzít to důkladnějc. Mám pocit, že kolem 20 května (možná i dřív) bude v Prokopském údolí "menší" polom a parta kamarádů bude "nenápadně" opalovat klády. :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paneboze!!! :)
      Vyrabeni trailu v Prokopaku..:)... ale tak jako tak, mam tam jeste par kousku cesty, ktera se da pouzit.. zkusim casem i vyznacit..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  9. Krásné zážitky a krásné fotky. Ať ti to běží v sobotu opravdu v pohodě i na doraz a hlavně....... ti přeji, aby tě Stín nemusel přeskakovat :-))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pridavam se s timhle pranim. Kazdy at prekracuje jen svuj vlastni stin :-)). Kluci, uzijte si to!

      Vymazat
    2. Diky, diky!!!
      Musim jeste malicko promyslet strategii... Stin vcera pri pivu rekl, jak to bude, v podstate na prvni stanici pry jen o minutu prede mnou, ale ja budu zmatkovat..Na rovinkach ho (pry) budu dohanet.. Za Hell's gate se potkame a pak to bude maso..:)... Toz nevim.. Zni to skoro jako horror..:)...
      12:)

      Vymazat
  10. Americké, školou povinné děti v této oblasti jsou skvostné (Czech republic? It's somewhere near China? Or in Africa?! ... Do you have central heating? Do you know washing machines?...), výlet muset stát za to. Trail je skvostný - takový vpravdě Stinný ;-) A pomazávání prachem je ještě milosrdný - taky by ti mohl BS nakukat zaručenou úspěšnost aplikace krapet jiných "hmot" ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitus, ty snad Stina znas velmi dobre.. az budu podezrivavy!:)
      Copak Ceska republika, ale my jsme misionarsky vysvetlovali, ze New Mexico je soucasti Ameriky:)... Videt rangers v parku a slyset je, jak vysvetluji detem.. To byl taky Hollywood.. To miluju!!! Jeste jednou diky Niko!:)
      Tak at vsechno zvladnem ty tam a my tady..MSF! 12:)

      Vymazat
  11. Pár dní jsem nesledoval Tvůj blog, a tolik novinek!
    Natrénováno v teple máš, nejlepší obuv taky, tak to určitě stlačíš letos hluboko pod 10 hodin.
    Mnoho štěstí, budu držet prsty křížem.
    radomír

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radku... Ty jsi uplne mimo!:).. Ja premyslim, jetsli je 13hodin dosazitelnych a ty zacnes se sub 10..:)... Na Payson miri silena studena fronta.. presne v obdobi zavodu.. To jsou vjeci..:)
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  12. Trat byla samozrejme vybudovana v cimrmanovskem duchu ... "aby to bylo jako ze zivota" ... takze po nekolika obezich se ted lidem co mi chteji hazek klacky pod nohy jenom smeju.
    BS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cvicebni ubor urcite taky nemas, to on nechtel.... tak hlavne at ti 12H pocita pomaleji :-). April.

      Vymazat
    2. Jo a taky nezapomen ze nemas odhazovat kufr. Tedy mas bezet s tim co si do AZ privezes ;-) Pak bych mohla mit sanci vas chlapi predebehnout ;-) Nika

      Vymazat
  13. Co vše je možné vtěsnat do jednoho týdne, neskutečný, jen žasnu. V létě v Kladně budeme muset Stínovi na trať poházet pár klád, aby si připadal jako doma. Krásnej výlet užij si vše a ať to zítra dobře běží!

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...