pondělí 25. srpna 2014

Francouzská spojka - 1. (Štvanice)

Všechno -- jako už tradičně -- začalo úplně nevinně, rozhovorem se Samem Strakou, který s planoucíma očima vyprávěl o UT4M, že je to neskutečný závod, sice teprve 2.ročník, ale že je to nádhera, úplný skvost.. spousty krásných hor, náročných stoupání a ještě těžších seběhů.. žádné zástupy lidí jako na UTMB, žádná loterie, jen náročné hory... no co si přát víc?:)

Původně jsem se sice přihlásil na 100M, ale po WS a kontrole stavu (a zbytků) mých nehtů a opotřebení chodidel jsem po 24h na Kladně usoudil, že "dětské ultra" (tedy UT4M 90), které má cca 85km a víc jak 5.000 vertikálních m mi bude ke štěstí jistě "stačit":)... Během oběhu Liberce jsme se rozhodli že na UT4M vyrazíme ve třech jako francouzská spojka - Pavel Z., Pavel K. (=VS) a moje maličkost. VS připravil na akci už i "klubové" dresy a tak jsme ve středu lehce před půlnoci vyrazili směr Grenoble...

Už po cestě jsem zjistil první velký omyl.. Vyrazil jsem totiž do hor se dvěma horolezci (!).. OMG! Moje závrať a strach z výšek je znamý a tak si mě podávali už po cestě... pochopitelně nešetřili detaily, jak blízko jde cesta od jakého skvělého srázu/hřebenu.. jak prudké je stoupání, jak moc je vápenec kluzký, kdo jak spadnul na obyčejné cestě ze srazu, na kole..:).. "veselé" horolezecké historky nebraly konce.. ovšem zase jsem neusnul a vytřeštěný oči jsem měl ještě dlouho potom..:)... Ovšem i já umím vyděsit lidi.. Povídám.. Sam Straka už je na místě, měli bychom se s ním vidět.. Chlapci rázem zmkli.. Najednou jsme si všichni uvědomili závažnost okamžiku a vzpomněli na Samovo slova, že bychom si to měli pořádně rozmyslet a uvážit "plnou" trasu... Sam se jistě zná s organizátory... Sice si všichni věříme, ale Sam dokáže přesvědčit kde koho.. Padlo moudré, být srabácke rozhodnutí.. Sama máme rádi, setkáme se s ním, ale až potom, co uzavřou registraci na 160km.. nikdo z nás nechtěl riskovat...:)

A bylo to dobře.. Sam naštěstí už měl další dva souputníky na 100M (Lidu a Vláďu, kterým k neskutečnému boji blahopřeju), registrace byla uzavřena (uff) a tak jsme je šli pozdravit na start a pak začal nás "kolotoč"... Naše klubové dresy budily patřičný rozruch:), hlavně u těch, kteří věděli, že název našeho uskupení znamená vlastně, že "myslíme na pivo" .. i když těch zase tolik nebylo, neboť anglicky z organizátorů mluvili asi jen tři.. :) Ale kráse závodu nijak neuškodilo a našemu jazykovému rozvoji jen prospělo :)..

Před závodem jsme si "procvičili" slovíčka:).. [Tady nechám "textaři" naší skupinky (VS), aby vysvětlil naše klubové heslo a nácvik jednání s pořadateli ohledně minimální výbavy:)].. Já si procvičil úplné základy .. prosím, děkuji, dobrý den.. "bon courage"...
Ještě během závodu jsem matně lovil v paměti, jak francouzky říci, aby mě pustili, případně, jak někoho pustit... Usoudil jsem, že geograficky i jazykově by italština mohla pomoci a tak jsem při předbíhání uplatňoval "permesso?" (.. s dovolením..).. a pouštěl jsem ty rychlejší před sebe slovy ... "après vous" (.. až po vás..).. Čímž jsem si řadu rychlejších získal.:).. Prostě nádhera.. Nakonec došlo i na rozvoj osobnosti..

Briefing k náročnému závodu je dobré absolvovat.. Vyslechli jsme asi 40 minut detailních informací.. viděli zdvižené prsty, mávající ruce, skvělou mimika, vytřeštěné oči... ovšem to celé probíhalo ve francouzštině:).. Pak proběhl 5 minutový briefing pro nefrancouzsky mluvící a na trasu bylo nás tam bylo pět, z toho jeden japonec na 40km.. Takže jsme tvořili silnou cizineckou skupinu:)... Pochopitelně jsme se s pořadateli vyfotili, při cvičném běhu (nácvik závěrečných km a průběhu cílem) jsme se taky nechali vyfotografovat...

Pohodička netrvala dlouho ..Po pár minutách pohledem na mapu závodu zjišťujeme, že naše trasa zabírá plochu školní tabule a při této procházce/proběhnutí jsme zdolali délku asi tak palce na ruce? No to bude paráda.. Ovšem na druhé straně jsou i skvělé zprávy.. Počasí drží, takže z povinné výbavy můžeme vyndat nepromokavé zimní rukavice a nepromokavé kalhoty..

Dobré zprávy zase dostávají moje dva kamarády do extáze.. Grenoble je totiž v údolí a horské masívy jsou kolem dokola... [však by Martin VP mohl příští rok tu zdejší 100M pojmout jako pravý oběh Grenoble, musím mu to zavčasu říci:)] .. Oba Pavlové, co chvíli kouknou na nějakou nejhorší/nejstrmější horu a řeknou mi.. Tak támhle tudy zítra poběžíme.. A diskutují spolu, jestli se fakt stoupá tím hřebenem.. Prý jo, to je jistě nejhezčí trasa:)...A po očku koukají, co to se mnou udělá:).. [=jsou to mrchy!:)]

Večer, všichni různě nedočkavě balíme, proti všem zásadám si i VS dává s námi pivo a panáka fernetu.. Ovšem, když pohledem na průběžné výsledky vidíme, že po 12hodinách Lída, Vláďa ani Sam ještě neprošli 50km kontrolou, tak další panáky rušíme:)... Zítřek vypadá z našeho pohledu velmi impozantně. VS si začíná do zásoby dělat dobré skutky a říká, že to třeba nepovede těmi nejhoršími úseky.. ovšem druhý Pavel ho hned opravuje se slovy.. lhát se nemá!.. Usínám v klidu a v pohodě.. Nemajíc velké nepřátele, vystačím si se svými kamarády..:)

Po ránu nás autobusy dopravují do 1/2 závodu, dva masívy za námi, dva masívy před námi... Hluboké údolí.. musím hodně zaklonit hlavu, abych viděl na vrchol, kam za chvíli budeme stoupat... až mě bolí za krkem.. Jsem zase v úplný pr*eli, ale v krásný prd*li..:)... Těším se se svým neskutečným číslem  2255, nastavuji si hůlky na 1-2 (120), stavíme se někde rozumně, protože po pár km úprku bude následovat několik hodin vláčku vzhůru.. Štvanice může začít..:)

Všemu zdar! Ultra zvlášť, ... i tomu "dětskému" :) ! 12:)

37 komentářů:

  1. jste borci, nemůžu se dočkat pokračování!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. Ses mila, ja musim taky jste neco delat:)..
      Bylo to moc prima.. Tedy nejen po te pobihaci strance, ale i lidsky, kamaradsky super..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  2. už aby to pokračovalo! Trička jsou super. Já chci taky takové ;o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. Pavel (VS) rikal, ze pripadne vyrobi triko pro kazdeho, kdo chce taky "myslet na pivo"..:)... Bez toho, ze bych delal nejakou reklamu.. Sity funkcni tricko (kazdy triko je original -- s prezdivkou, jmenem) pod 500Kc mi rozhodne neprijde predrazeny, spis naopak..
      Leo, vsak ty uz urcite vymyslis a doladis pripadnou "damskou" variantu..:). MSF! 12:)

      Vymazat
    2. neboj, je to v pohybu. Poslala jsem mu všechny mé oblíbené odstíny růžové ;o))

      Vymazat
  3. To je vážně nebezpečný čtení, tady to... :) Nedejbože, abych napřesrok na něco podobnýho našetřil, to bys mě měl asi tak trochu na svědomí :-) Ještě mi zbývá pár poctivých výmluv, proč do podobných akcí nejít, ale jak jsem si už dávno ověřil, tak s přibývajícími kilometry v deníku výmluvy samovolně mizí...
    Jinak, název vašeho týmu dlouhodobě obdivuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Karle, pokud se ti nazev tymu libi, jsi vitan a pis si jej klidne i na zavodech:)... Tricko urcite neni problem se domluvit..
      Jinak, jak jsem koukal kolem na spousty zavodu se lidi domluvi.. vezmou (vetsi) auto.. a ve skupine se to da dostat do rozumnych mezi.. [Ale nechci zbytecne pokouset..:).. na to jsou tady jini..]
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. No tak to tedy díky moooc! :-) Až se budu hlásit na místní obíhání zámku v Blovicích, tak tedy za tým iThinkBeer.com - jen musím ještě něco natrénovat, abych neudělal ostudu :)
      A pokud jde o to pokoušení - největší pokušitel jsem sám sobě, to asi budeme mít všichni podobně, že jak člověk pochopí, kudy vede cesta, tak potom ty blogy a vyprávění už "jen" dokreslují, potvrzují a hlavně - urychlují :)
      MSF!

      Vymazat
    3. :) s tou "ostudou" jsi me dojal.... Co blbnes?? :)
      Nikdo z tech, co si pisou iThinkBeer.com neni zadny kenan:).. Naopak, kazdy nejak s tim vsim bojuje a v cili.. v cili se tesi na to pivo..:)
      V podstate kazdy, s kym jsme se nejak malicko poznali (nebo pozname), se muze hlasit...
      Drzim palce! 12:)

      Vymazat
    4. ale ne, já vážně nemám ambice běhat s keňany :-) Ale, když se kouknu tady kousek vpravo na tvoje časy, tak je mi jasný, že zatímco já se na Baroku budu těšit na pivo někde v lese u Mladotic, ty už budeš stát s ostatními chrty v Plasích u stánku :)
      Tak příští sobotu zdar!
      (...už mi to taky trochu splývá, že nevím, jestli jdeme běhat nebo na pivo :))

      Vymazat
  4. ty ses normálně blesk i v tom psaní :)) pěkně jste zabojovali

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to super.. I kdyz -- jak rikam -- s horolezci vyrazit do Alp.. To jsem si dal:).. Nebyla chvilka, aby si ze me nedelali legraci:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Stin sice (doufam, ze jen docasne!) nepise, ale nikdo se nenudi... nemoh bys par tejdnu zustat doma, nemam na to cteni adrenalin :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. Taky verim, ze Stin nakonec zase zacne psat.. ze mu to neda..
      Jinak on to zase takovej adrenalin nebyl..:)... Fakt s klukama to bylo fajn, aniz bych cokoliv naznacoval.. moc jsme si to spolecensky uzili..
      To ta 100M, to by byl sakra adrenalin..:)
      To nevim, jak bych odridil zpatky:)..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  6. 100. místo v cíli.
    Start. číslo 2255.
    2 x 2 = 4 x 5 = 20 x 5 = 100

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ted jsem dobehl z regeneracni 9km louky s Deri.. Ta ciselna lahudka.. ta me dostala.. Uplna delikatesa:). DIKY! 12:)

      Vymazat
  7. Tak to musela být naprostá paráda!! Trochu to zní, jako kdybyste si na těch svislých skalách zablbli. A hlavně se mi líbí ty protistresový fernety, bez těch podobné akce asi nejdou :-) To je ten společenský rozměr běhu ... Těším se na vyprávění a gratuluju! t-bird

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim, ze uz pri nasem odjezdu, kdyz Pavel Z. daval do kufru u meho auta piva a lahev (protistresoveho) fernetu.. bylo jasno.. VS se pro jistotu ptal.. a kluci.. fakt jedeme na ten zavod do Alp? nejedeme nekam jen tak chlastat:?? :)
      Proste vydarena akce.. MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Odpovědi
    1. Diky moc! Ono u vseho zalezi kam jedes, kdy jedes a s kym jedes.. Tady se vsechno seslo.. jeli jsme do krasnych hor, v nadhernem pocasi a v jeste lepsim slozeni:)..
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  9. Ono nejen čtení Honzy Bartase v jednom vyvolá pocit, že to ultra je vlastně taková zvládnutelná, drsná, leč krásná challenge - ono to bude spíš nomen omen, vy Honzové máte dar to ultra takhle popisovat asi všichni :-). Jen pěkně pracuj, ať máš pak čas do detailů sepsat zbytek!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ja si pochopitelne ve chvili volna hned neco "drasnu"..:), ovsem na vypraveni o UT4M 90 si stoji pockat na report od Veverky Sudetskeho..
      Cele to jiste nejak pekne shne Sam nebo Lida s Vladou:)..
      .. jinak .. ovsem.. on Honza Bartas.. zase neco brzo pobezi:)..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  10. Chlapi, chlapi, mám z vás radost :) A jestli budete tak hodní a uděláte mi taky tričko, tak si ho pověsím doma na nástěnku, ať mám motivaci se dřív vrátit do běžeckého :)

    ZDAR!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. však se ti taky blíží zimní sezona měl by sis nechat ušít plavky :)))

      Vymazat
    2. Machy.. v tom se da i behat!:).. Myslim, ze ty reknes, ze se v tom da i plavat!:)
      Tesim se nekdy brzo na setkani! 12:)

      Vymazat
  11. ..."dětské ultra" už zlidovělo... za chvíli se nebude vědět kdo ho vymyslel.. těším se na pokračování!
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim, ze pro nas "pobihace".. bude "detske ultra" .. velmi casto pouzivany a zauzivany termin.. rekl bych:)..
      MSF! tesim se na setkani.. 12:)

      Vymazat
  12. Ha, Stin ma konkurenci v horolezcich! Koukam ze kamarady si umis vybirat vyborne! ;-) Co si tak ted detalneji ctu o MM zavodu tak si zas rikam do ceho me to ten Stin zase dostal... Uz jsem natesena na pokracovani!!! Vzhledem k tomu ze se pomalu blizi zaver sezony, uvazoval jsi co si priletis zabehat pristi rok?? Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no tesim se, az mi to budes vypravet.. Stin bohuzel asi se psanim na delsi dobu prestal, tak budu spolehat na tvuj report..
      Urcite musime neco spolecneho naplanovat.. Tady i tam.. Klidne se kvuli tobe zase zrubu na Kladne:)..
      VSEMU ZDAR! Drzim palce na monstrum!:) 12:)

      Vymazat
  13. Honzo, ráda jsem Tě poznala a s Tebou i Tvůj blog, v jehož minulosti teď ráda zapátrám. Ať se Ti daří a gratuluju strašně moc k UT4M! Zdraví Lída Filipová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) napodobne! Velka gratulace k heroickemu vykonu!!!
      Kloubouk dolu! At se dari a prijemnou regeneraci! 12:)

      Vymazat
  14. Paráda, vy jste neskuteční. Těšil jsem se na vyprávění a teď ho mám konečně čas přečíst. Jó kamarádi Pavel a Pavel, to je někdy horší než Karel a Karel :-)))) Je vidět, že jste si to užili hned od prvního dne:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. ano, no.. to potvrzuji.. Pavel a Pavel, urcite prekonali Karla a Karla.. a to jsme ani neresili podsalky:)...
      S horolezcema do hor!! To jsem si dal:)!
      MSF! Snad se zase nekde brzo uvidime...12:)

      Vymazat
  15. Jaaj, tak UT4M nie je UTMB? Som si myslel, ze si predsa len isiel bezat ten beh, co si tak napalil tu organizatorku minule :)
    Citanie je to skvele, uz sa tesim na pokracovanie! Hehe, ale meskam, cize druha cast je hned k dispozicii :) A henti dvaja su naozaj nebezpecni....este ze som sa v tom Liberci stratil a dobehol ten zvysok sam, lebo s hentymi bezat dalej, to by nemuselo dobre dopadnut :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Duri, ja pisu skoro vsechno hned.. neb jsem "pocitovy clovek".. Urcite by stalo za to se s tim textem mazlit, snazit se to co nejlepe sdelit.. ale zase treba by ta forma prekryla obsah, aspon u me je to mozne.. Proto vetsinou si vse "drasnu":) rychle.. v nejake pauze.. dokud jsou vzpominky cerstve a nicim neprikryte..
      MSF! At se ti hezky beha v Andalusii!!! 12:)

      Vymazat
  16. Mocnej výlet. Super počtení, jel bych hned.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, .. tak nevahej a nekam se prihlas.. Koukni k Samovi na skyrunning.cz .. vsak on tam ma tipu hromady..:)... ale pozor.. v bezpeci domova clovek snadno propadne "pocitacovemu hrdinstvi"..:)
      At se dari! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...