neděle 19. října 2014

It’s all about country … aneb běhám v Nashville

Nevím jak kdo, ale já vždy návraty k normálu prožívám patřičně silně... V jistém smyslu možná i silněji než závody. Tam je totiž je moje úsilí podpořeno tou výjimečností závodů, faktem, že je to silné, náročné, "epické":).... člověk většinou získá velkou podporu od ostatních s tím, že se trápí x hodin na trati a že je "hrdina" :), ale je to vlastně trochu blbost -- přeceňovat těch pár hodin na trati a nevidět tu hromadu hodin a úsilí, které k tomu vedly…

 Za sebe můžu říci, že si stejně, možná i trochu víc cením toho každodenního (prostého) hrdinství, kdy nám nikdo nefandí, nikoho neudivujeme tím, že je třeba (zase) řešit nedodělky v práci, domácí úkoly dětí, opravy v domácnosti, na domě a na zahradě... vyzvedávat děti ze školky nebo venčit psa:)... a při tom všem si najít čas nejen na běhání, ale i na své blízké... Prostě všichni řešíme tradiční trojúhelník, práce-rodina, zábava-běh, spánek. Den má jen 24h a jak říkají zkušení studenti -- Buď máš dobrý známky, občas se vyspíš, ale jinak nežiješ... Nebo pokud chceš zapařit s kamarády, tak je to na úkor spánku nebo známek..:). A to platí to velmi obecně... Proto všem svým kamarádům a známým -- obzvlášť těm s malými dětmi -- rozumím a snažím se všem pořád opakovat.. to naše běhání není ani o km, ani o rychlosti.. Ten rozměr boje, který každý prožíváme je v podstatě hodně podobný.. a s velkou pravděpodobností… Jitka, April nebo Ďuri (a další …a další) asi často bojují i usilovněji než já...a to mi samo o sobě hodně pomáhá.

 Uprostřed týdne jsem se přemístil do Nashville, Tenesee, kolébky country music. Služební povinnosti mě zavedly poblíž ohromného hotelového komplexu (Gaylord), který je upraven na to, aby hostoval obrovské konference (tzv. conventions).. I když jsem na ledasco zvyklý -- velikost a struktura těchto hotelů mě vždy dostane. Nejen, že mají uvnitř několik ohromných atrií, která jsou tak obrovská, že se do nich vejdou palmy, řeky, vodopády… jsou tam ale i „uličky“ domy a restaurace, bazény… prostě takový vnitřní svět. V podstatě nemusíte opustit po řadu dní hotelový komplex, i běhat by se tam asi i daloJ. V Nashville je to ještě okořeněné tím, že všude, i v tom nejobyčejnějším McDonnalds je živá country music, každý číšník umí zpívat, případně je to nějaký zpěvák čekající na svoji velkou příležitost.. K dokreslení – skoro tradičně jsem v letadle jsem chytil nějakého vira.. tedy určitě ne nic nebezpečného, ale rýma, angína jako hrom ... takže hned po příletu jsem se soustředil na práci, ale jen jsem dokončil to nejnutnější, tak jsem se v pátek po ránu hrnul ven běhat. Když už člověk věří, že pomalý běh léčí všechno jako já (v letadle mi ještě někdo pěkně „opravil“ kotník svým desetikilovým kufrem), tak by se toho měl držet.

Jenže v Nashville samotném zase tolik příležitosti k běhání není. Všude samá silnice, cesty akorát tak k baru, a pokud něco vypadá běžecky zajímavě, tak je to soukromá cesta na farmu, s obrázky psů a zbraní.. tak jsem alespoň oběhl obří hotelový komplex a navázal na malou asfaltku vedoucí souběžně s řekou.. a nakonec z toho bylo léčivých (byť nouzových) 10+km...

Další den si ale vzpomínám, že jsem od svojí nejmilejší manželky, jasné slunéčko, dostal velký úkol. Přivézt její oblíbenou americkou bezkofeinovou kávu (Taster’s choice). V recepci hotelu dozvídám, že nejbližší supermarket je asi 5 mil (8km) daleko... Pochopitelně se všichni diví, že nemám auto a když se ptám, jak se tam dostanu po svých vzbudím neskutečný rozruch. Chodí se na mě koukat podobně jako na poutích na mořskou pannu nebo jako na dvouhlavý teleJ.. „Cože? 5 mil pěšky?“… „To nemáte na taxíka?... „Když počkáte navečer, já vás tam vezmu..“ apod.. Marně jim vysvětluju, že vzít si taxi, když se tam dá doběhnout nebo žebrat o odvoz je známkou slabosti.. Navíc 8km je přeci kousek.. V tu chvíli recepční málem padá do mdlob.. Důrazně mi opakuje, že „ale to je 5 mil tam a 5 mil zpět !!:)!!!“ … přemýšlím, jak jí říci ohleduplně, že se z 16 km určitě nepotento ... i když nazpět poběžím s nákupem...a že by to dala i ona:)...

Internet v hotelu stojí za starou bačkoru a tak poslouchám "automobilové" pokyny, jak k nákupnímu středisku.. Upřímně, bál jsem se, že cesta přes křížení dálnic bude daleko šílenější, ale nakonec to byla úplná pohodička.. Nicméně vzbudil jsem takový ten světový rozruch na regionální úrovni:)... Myslím, že ve zdejších historkách o šílených Evropanech se nějakou dobu budu držet na horních příčkách:). Řadě poznámek a dotazů jsem se smál většinu cesty...


Ovšem... nejlepší zážitky nakonec... Běžím si hezky zpátky, když v tom na mě troubí auto.. zastavím.. a dávám se do řeči s dvojicí "děvčat":) řekněme o cca deset let mladších... které mě lákaly:) do auta.. Bylo sice brzo navečer, ale měly kuráž a jedna z nich říkala, že mě svezou, ať jedu s nima, že mám pěkný zadek:)...OMG! V mém věku to sice potěší, ovšem nebylo to o mojí maličkosti... Vždyť je sobota! A upřímně -- v tomhle ohledu, z hlediska průměrné zdejší populace je tady skoro každý normální chlap supermanem:).. a tak pochopitelně potěšen odmítám, vymlouvám se na kdeco a spěchám zpátky:)... 

Za chvíli jsem u hotelu. Potkávám paní z recepce.. Hned mi říká, abych se nikam nechystal, že za chvíli jede domů, že mě vezme s sebou nakoupit a že se pak můžeme stavit na kafe a na drink (??? -- nojo.. sobota!:)) ... Zarazím ji uprostřed věty a říkám, že ty pokyny na cestu byly skvělé, že jsem teď přiběhl zpátky... „Ty už jsi zpátky?“.. Ty vyděšené oči, ty rozšířené zorničky vidím ještě teď!! Že by ve zdejší kávě bylo větší než malé množství atropinu??:)

Končím s cestovní zásadou č. 1. V rámci poznávání kultur je dobré domorodce z rozvinutých zemí občas maličko překvapit a vyšokovat!

Běhu zdar!! Ultra zvlášť! 12:)

26 komentářů:

  1. moc pobavilo Honzíku :-)
    mapo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), jsem rad... bylo to naprosto neskutecny.. MSF! 12:)

      Vymazat
  2. ty jsi uběhl 5 mil tam a 5 zpátky? Hrdina!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. zni to, jako bys tam nekdy byla!! :)
      Pripadal jsem si .. no jako absolutni BOREC! :) .. Myslim, ale, ze ty bys tomu dokazala dat jeste nejakou poznamkou absolutni korunu... Sam by treba rekl, ze kvuli 8km nema cenu ani obouvat bezecke boty:)..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Je to moc příjemný pocit, když Tě auta respektují, širokým obloukem se vyhýbají a ještě mávají a poblikávají. Sice Tě považují za stejnýho magora jako u nás doma, ale nepokouší se Ti ublížit. Vzhledem k počasí tady Ti docela závidm prosluněný wild west.
    Radek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No pravda, kdyz jsem dneska v 8hodin rano pristaval do destiveho pocasi...Nebylo to moc povznasejici:).. Pokaslavajic a smrkajic jsem se tlacil k vychodu... Vsichni na me koukali desne podezrivave.. Takovy stesti, kdyby to bylo o den pozdeji, tak bych mozna skoncil v karantene na Bulovce:).
      Ale tam se mi ty dva vybehy opravdu povedly.. Moc krasne bylo! Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  4. "...přeceňovat těch pár hodin na trati a nevidět tu hromadu hodin a úsilí, které k tomu vedly…" - moudrá to slova moudrého běžce :-)
    Sportu zdar !
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik.. zase s tou moudrosti to neprehanej:)..
      Ale pripomnel jsem si to i svym kamaradum.. Je to tak.. Zavod je skvelej, epickej, dava silu do dalsich dni a boju.. Ale.. ale je to jen zlomek toho celkoveho usili, i kdyz je to navenek asi nejvic videt..:)
      At se dari!! 12:)
      Proste se z toho .. (ani ze sebe)..nepotento:)... Zbytecne se neplasit, kdyz vsechno nejde a zase se moc nevytahovat v tech prchavych okamzicich

      Vymazat
  5. Bravo, takhle dobře jsem se čtením dlouho nepobavil. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) rikal jsem si.. jak je dobre, ze me pri tom nikdo nevidel, nebo nefilmoval:)... Asi byste se mi smali vsichni az do vanoc..:)
      Ty obzvlast! MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Ty jsi pravý běžecký misionář :) Teď se určitě i v okolí Nashvillu začnou objevovat pobíhači :) A jak unikáš všem nástrahám - vyhnout se cestě k farmě po zuby ozbrojených domorodců nebo odolat vábení čehosichtivých ženštin zastavujících osamělé cizince, to chce odvahu a zkušenosti :-)

    Ten návrat k normálu - mě se to od podzimního Šutru ještě nepodařilo, tedy koleno se brání... Zatím v práci jezdím zbaběle výtahem :( No, snad to není projev stáří a brzy to zase začne běhat :)
    Zdravím, K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Karle, priznavam, ze po te ceste k farme vedouci do poli.. jsem bezel jen malicky kousicek.. Preci jen..preci jen.. se bojim, ze by na me od nekud vybehli psi, nebo nekdo mohl zacit i strilet..:)
      To vis, navraty jsou nekdy tezsi:), ale verim, ze vsechno zvladneme.. Vsemu zdar!! 12:)

      Vymazat
  7. :-D Krása... A nejvíc se mi líbí ten dvojí metr, kdybys s podobným komentářem nabídl svezení ty nějaké tamější běžkyni, už bys bručel za sexuální obtěžování :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). Jitko, jak jsem rychle pochopil, vsechno bylo proto,... ze byla proste "sobota"... Volne vyrazili do hodpod a baru a uz po ceste byly cele nedockave se seznamovat:)..
      Mozna, ze by to v sobotu proslo i chlapum:).
      At se dari! a at nam to vesele beha! 12:)

      Vymazat
  8. haha, to jsem se před půlnocí pobavila:-))...hele, jak se americky řekne pěkný zadek? Abych byla v obraze, až budu lovit někdy v budoucnu americký kluky:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. "nice butt" pro fonetiky "najs bat"..:)
      Urcite uzitecny obrat, jak ukazala zkusenost z Nashville, pouzivany i zenami:)..
      Moc jsem se potesil poslednim cislem "behej" a zejmena prijemnym rozhovorem s Tebou. Opravdu prijemny.. Diky!
      At se dari a nekdy brzo zase nekde na shledanou! 12:)

      Vymazat
  9. Timto se dodatecne omlouvam, ze jsem si za ty roky vubec nevsimla, jakej mas zadek... Pipiny z Tennessee to zmercily hned! Nicmene mistnaci z tebe museli bejt sileny. Prumernej American vubec nevi, k cemu je chodnik :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) April, vis sama, ze tahle prihoda neni ani tak o mem "zadku":), jako spis o tom,z e se (tradicne) umim objevit v mistech a v case.. kde se "neco" deje:).. Tentokrat to byla "sobota" podvecer...
      No chodnik byl asi jen na kouscich, pak jsem bezel za krajnici nebo v trave podle silnice.. ale mas pravdu.. pro vetsinu lidi, kteri mne videli to bylo na urovni "prirodniho ukazu".. neco zridka se vyskytujiciho.. Ale lidi tady urcite taky behaji.. po ceste jsem objevil (asi v polovine) sipku na "green trail head" .. takze bych tu asi nasel i misto, kde normalne behat.. Asi ti zdejsi si tam zkusene dojedou autem..
      VSEMU ZDAR! 12:)

      Vymazat
  10. Tieto historky, ked okolie cumi a bezci sa iba potmehudsky usmievaju, tie su vzdy najlepsie :D Popri vsetkych tych pozitivach, co nam behanie dava, je toto taka ceresnicka na torte.
    A ten uvod - to mi uplne z duse hovoris. Sme sa par dni po sebe trafili obaja do tej istej temy.
    Tak nech nam to aj nadalej dobre beha! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) mas pravdu.. Samozrejme me tyhle ruzne zazitky s "civilisty":).. taky bavi.. a uzivam si je... Co te muze tesit, ze mi pripada, cim je clovek starsi, tim si to uziva vic:)..
      Ty zavody vidime stejne, mam je rad, nesmi byt moc na husto:), ale zase, ze bych kvuli nim zapomnel a opominul to "vsechno" kolem? To rozhodne ne!
      MSF! At se dari! 12:)

      Vymazat
  11. Pobavil jsi mě:-) Opět a zase :-) Jsi prostě magnet na "veselé příhody z natáčení" :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik.. ovsem myslim si, ze se deji.. tedy vesele zazitky a prihody "z nataceni" skoro kazdemu z nas... Nekteri je ovsem nevnimaji jako vesele:), jini se je bud stydi nebo nechteji sdilet.. Tak pak vypadam jako "magnet", protoze jsem slepici prdelka a sem si hodne veci napisu:).
      MSF! Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  12. ....že ty zase děláš starému kontinentu za velkou louží vostudu :-), aspoň tím zadkem žes to trochu vyžehlil...., měj se, dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Je videt Dave, ze me znas..
      Ano jisty dil "ostudy" tam je.. Ovsem jak rikaval Brzezinski -- "there is no bad publicity".. (a dodaval, hlavne, at pisou moje jmeno spravne!)..
      Takze urcite jsem delal Cechum "publicitu"... proste par domorodcu si reklo, ze nejlepe je doma.. V Africe ebola, v Evrope se beha..:)
      MSF!

      Vymazat
  13. A nebyls prostě jen pěkným netopýrem, ona ta americká výslovnost.... Ne, se sobotou souhlasím, zde podobné, všichni jak utržení ze řeťezu. Krásný povídání..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. i to je mozne.. Byt peknym netopirem (bat) to by me tesilo jeste vic!! :)
      Ale kdo vi.. jak je casto v anglo-saskem svete bezne (obzvlast na venkove, ale i ve velkych mestech) .. sobota je sobota!... Presne jak rikas, vsichni jak utrzeni ze retezu:)..
      MSF! Moc se tesim na setkani, verim, ze POP2 vyjde! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...