neděle 12. dubna 2015

Šestkrát a stále znova .. aneb Brdská očima okouzleného:)

Znáte to určitě z lidských vztahů.. Díváte se na okouzlené pohledy jednoho z páru a říkáte si, proboha! Co ona (on) na tom druhém sakra vidí?.. Vždyť.. a začínáte vyjmenovávat mnoho důvodů, proč zrovna on(a) se vám nelíbí..:)
Ano, občas to zažívám i já, například, když se svými běžeckými známými mluvím o Brdské stezce... Mezi důvody, které slyším stále dokola, patří -- Šíleně asfaltu! Ten běh na začátku a na konci po staré strakonické silnici s auty svištícími kolem je šílený.. To by mě zabilo..Nikdy!:)

Právě jsem byl pochválen:). Pavel za chvíli obleče klub.tričko
Brdská -- byť je to součást Europacup v ultramaratonu a MR ve veteránských kategoriích -- patří mezi komornější závody. Každý rok tam potkávám víc a víc známých. Letos to bylo ještě o něco veselejší, měli jsme klubová trička a skoro každý "komentoval" moji dietu. Co taky čekat? Bylo to stejné, když moudrá žena doma několikrát zopakuje, že zítra jde ke kadeřníkovi, tak následující den jí všichni chválí účes,že?:) .. Stejně tak i mě kamarádi se smíchem chválili, jak jsem skvěle zhubnul a jestli nedržím nějakou dietu? No nezabili byste je?:)

K tomu asfaltu... Jasně, určitě by se v lesích kolem Mníšku dalo vyznačit několik hezkých a dlouhých běhů, které by využívaly lesních cestiček.. Jenže tomu tak není:)... Co víc, prozradím na sebe jednu úplnou zvrácenost. Vždyť já ten začátek (a konec) na té silnici vlastně mám rád!! Vyrazíme myší dírou pod dálnicí a vyloupneme se na staré (a stále frekventované) strakonické silnici. Jako vždy i letos rozbíhám na své poměry velmi rychle. Kolem 4:25 na km:)... Předbíhám řadu lidí, o kterých moc dobře vím, že budou v cíli minimálně o 20-30 minut dřív než já:)... Slovy moudrých, zbytečně pálím síly. Možná ano, ale z mého pohledu je to úplně naopak... Běžím svižně a jak je dlouhá rovinka, tak je vepředu ještě vidět Dan Orálek, v podstatě běžím "na špici":)... a zažívám ty skvělé pocity být mezi nejlepšími. Takové malé běžecké nebe:). Samozřejmě, všechno je relativní a u první vesnice jsem nekompromisně konfrontován s realitou a hned vím, kam mě můj přístup vlastně vede..:)... [Pro neznalce dodávám, první ves je Řitka:)]... Zpomajím a začínám stoupat do kopců..:).

Jak jsem si letos otevřeně přiznal, čekat nějaké rychlostní výkony se opravdu moc nedalo... Ale, výmluvy nejsou na místě. Jdu na závod opravdu jen párkrát do roka... Tak jsem tady, abych se se vším popral, nejvíc i sám se sebou.. se svoji leností (rozuměj s nechutí běžet na hranici svých možností)... s prudkým oteplením... Ten čertík v hlavě mi říká, přeci běháš pro radost.. tak se zbytečně nehoň:).. Co je to z blbost? Jasně, že běhám pro radost, ale na závodech? Tam závodím! :)

Jenže, jenže... moje tězce získané "ultra" reflexy se nedají tak snadno potlačit.. Do kopců (navíc se prudce oteplilo) se vyloženě šetřím, občas i jdu:), zato z kopce se snažím běžet, co to dá... Na své poměry, jsem se řítil jako utržená lavina.. Nešetřím nohy, věřím v jejich sílu:). A kupodivu do 25km ztrácím na svůj loňský "rekord" jen asi necelé 2 minuty... A to už jsem byl proti loňsku několikrát u keříků... Nicméně, když jsem na 28km těsně za kontrolou opět zamířil kousek mimo cestu, bylo mi jasné, že se loňskému času ani nepřiblížím. Jak to jeden že spoluběžců lakonicky komentoval. "Tak takhle se pro*írá výborný čas..:).. Hluboká pravda. Vím, vím, všichni i velký Honza Bartas doporučují immodium, ale nakonec ve mně přírodní přístup zvítězil. A to včetně použitého materiálu:). Podle junáckých zásad -- v přírodě na utírání používat přírodní materiál, i kdyby to měla být smrková větev!!:)

Zajímavý bylo, že i když jsem vlastně souboj s loňským časem definitivně prohrál (upřímně dopředu jsem nečekal jiný výsledek), tak stejně se nakonec ve mně ta závodní duše vzepřela a zase jsem hezky běžel. Nakonec podle mezičasu jsem v druhé půlce byl stejně rychlý jako vloni, nebo jen o maličko pomalejší..

Co víc.. užívám si skvělou atmosféru Brdské.. Na občerstvovací stanici si většinou beru pivo, v mírném kopečku přesvědčím důchodkyně, aby se mnou kousek popoběhly... No děsná radost. Ještě při závěrečném odskočení ke keříkům (asi 1.5km před cílem) mě předbíhá Bubo.. Zdraví mě tak vehementně, že jsem si málem znečistil oděv..:). Ještě se snažím maličko povzbudit spoluběžce za mnou, ale pak už závěrečný výběh do kopce končí. Následuje pozdravení se s Danem O. a prohození pár slov... tohle na Brdské a na Danovi vyloženě miluju!

Do cíle dobíhám volným klusem -- přeci nedoběhnu zničený, že:), celkově velká spokojenost 4:17:40. Nakonec 5. místo v kategorii a 2. místo na mistrovství republiky v kategorii 50-59. Svítí krásně slunce, postupně popíjím pivo, případně ho nosím kamarádům k cíli... Nádherná sobota. Okouzleně si říkám.. no jo, Brdská! Ta nezklame!:)

Všemu zdar! Naším radostem a ultra -- zvlášť!
12:)

30 komentářů:

  1. Honzo gratuluju, hezky a zkušeně jsi tu Brdskou dal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc! Ovsem, jak jsem dobehnul, napil se, tak si rikam a kam se bezi ted:)? Z toho je videt, ze jsem se trochu vic setril, nebo, ze trenuji na neco vylozene jinyho:).. Brdskou mam rad..
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  2. Gratuluji Honzo, běžel jsi jako "za mlada :-)) Krásné to bylo nejen v Mníšku, ale užil jsem si i příjemné posezení u tebe. Moc děkuji:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. dik.. Ovsem pripomenme si, ze jako "za mlada" to urcite nebylo!!!
      Za mlada.. bych v tomhle tempu nebyl pomalu schopen dobehnout tramvaj:).
      Jinak bylo to fajn se s vami videt!! At to dobre beha a jeste lip se zije!! 12:)

      Vymazat
  3. Gratulace! :) To je proste neuveritelny. 2. misto! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dik.. o to vic neuveritelny, ze starici jsou desne houzevnati!! A ja nemam (mimo poslednich 6.5 roku zadnou sportovni minulost)..:)
      Ale oni se brzo do te kategorie dostanou opravdovi rychlici.. a pak to zase vse bude jak ma byt..:)
      MSF! Hodne zdaru v treninku na Prcice. Jeste behas obcas ve stoduleckem parku?12:)

      Vymazat
  4. Honzo gratuluju parádní čas Zdeněk Strouhal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dik! podarilo se..:). 4 na zacatku, 4 na konci (nuly se nepocitaji:).. 17 uprostred.. sice o 1/2 12 horsi cas nez vloni.. ale pocity? Opet na max..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Mě se líbí to alibistické psaní před akcí: no snad to zvládnu pod pět hodin, a pak... :o)) Gratuluji, jsi dobrej

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). Leo.. to nebyl alibismus, ale spravna (a pravdiva) pokora.
      Navic jsem tu otevrene rekl, ze se na nic nevymlouvam, a ze do toho pujdu opravdu naplno.. A taky jsem delal, co jsem mohl...Takze treba takovy bubo ma muj "skalp" .. naprosto opravnene!:)
      Mozna, .. mozna kdybych bezel predtim nejakou tu 10, 1/2M.. na rychlost.. tak bych treba mohl byt i rychlejsi nez vloni:).. ale zase. Brdska neni a nebyla muj letosni cil.. Je to (jen) hezky a mily milnik na ultra ceste.
      A taky jak rikas.. Chtel jsem to hlavne zvladnout pod pet hodin.. a to se podarilo!! :)
      Svet je krasny a budu se tim zitra pri behu do prace tesit:).
      At se dari! 12:)

      Vymazat
    2. Radši než moje velkohubý kecy o tom, kterak to pod těch pět dám! :-D

      Vymazat
    3. :).. no zase v tvem pripade.. byly silne motivacni! Je jasny, ze kdybys nesla do toho teplotniho soku, tak by ta sance byla realna.. Ale zase mas dobry odraz na pristi rok! MSF! a velka gratulace! Vzdyt jsi vloni touhle dobou jeste ani nejezdila s kocarem,co? Husty!! 12:)

      Vymazat
    4. No nejezdila, nejezdila :-) Ještě jsem dva měsíce a kousek byla kinder vejce :-)

      Vymazat
    5. :) o to vic je to impozantni.. 7 mesicu od porodu, kojici matka.. ultra.. a bedna? No, no.. jak casto opakuje VS.. "kde se to jen zastavi?"..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Dik! Nekdy si to zkus.. Ta atmosfera by te jiste dostala..
      Mili poradatele.. Pohoda na trati.. Pivo na obcerstvovackach.. Co vic si prat?
      MSF! 12:)

      Vymazat
  7. Už v týdnu jsem si říkal: ten 12 má ale sebevědomí, když předem ohlašuje že bude závodit! Fakt Ti to skvěle vyšlo, nebýt brzdy v podobě zrychlené peristaltiky, tak jseš snad i mistr republiky! Škoda, ale třeba bys pak s náma ani nechtěl běhat a pít pivo. Ale je vidět, že forma před Rondou roste! A to je dobře :-) tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. dik.. ovsem my chlapci, co spolu tak ruzne pobihame.. vime.. ze zadny alibismus.. Proste, kdyz zavodit, tak zavodit.. Prece nebudu delat Zagorku:).. Skoda, ze te skolila ryma.. To bych mel si s kym povidat a s kym se "prohanet"...
      Tak se uzdrav a tesim se pri dalsich spolecnych akcich .. navidenou..
      Mimochodem, v pristich letech se zase jiste odsunu do zadnich pozic..:).. Bez ohledu na me usili.. prijdou zase rychlejsi.. a tak to ma byt! Jinak zadne strachy.. me se jen tak nezbavite:).. na pivo po dobehu se tesim vzdycky!
      12:)

      Vymazat
  8. Gratuluju, vicemistře! Seš prostě skvělej! :-) Myslím, že takový oltář, jako ty, Rondě ještě nikdo nepostavil a v Andoře se to všechno vrátí! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Jasne jde o to, ze ja osobne musim mit pocit, ze jsem udelal, co slo (a mozna i trochu vic).. a pak at to dopadne jakkoliv.. budu spokojenej. Dik za podporu! V Andore se bude velmi hodit! 12:)

      Vymazat
  9. Tak hned jak jsem videla tu prvni fotku si rikam, ze jsi nejak zhubnul. Moje babicka by ti dala... ;-D Takhle se nicit :-)
    Jinak opet paradni vykon. Moc gratuluji!
    Ale uplne vidim Buba :-) Loni na Hrbu me taky takto mile v kopci vylekal :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) cha cha!! I ty Brute?? :)
      Byla to paradni sobota! ... Vim, vim.. jsem pod vlivem:)..
      Jinak bubo? To je zavodak!! Tohle bych jeste potreboval na zavodech.. rici si.. tak to snad uz vydrzis? .. a vypnout se na poslednich x kilometrech:).
      Ja to od nej zjistim a pak vam to reknu, jo? :)
      MSF! Drzim palce na vsechno "zapsane".. i tajne.. 12:)

      Vymazat
  10. Honzo, opet super. V Andorre to bude narez!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) tradicne velmi presny!!!
      Andorra narezala tolika lidem... :)... nebudu prvni, ani posledni:)...
      Je dulezite verit, ze se zvednu a dorazim v poradku do cile:)!
      Dik a drz se!!! 12;)

      Vymazat
  11. Dietu jsem ti , aspoň myslím, nekomentoval, ale toho, že jsi hubenější , než já, si nešlo nevšimnout :) Asi proto jsem tě viděl jen na startu a pak až v cíli :)
    Byla to fajn sobota. Obavy z asfaltu se ukázaly být přehnané, dalo se to zvládnout, jen ten poslední úsek se mi dost vlekl, ale zase před Danem Orálkem se člověk musí přemoct a tvářit se, že by to dal celé ještě jednou, že jo... :)
    Brdská se prostě zařadila mezi mé oblíbené závody (stejně jako všechny ostatní, které mám za sebou :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Kdepak.. to bylo proste tim, jak jsem si chtel na zacatku uzit .. ten beh na "spici"..:)... zase o tolik jsme se neminuli..
      S tim Danem.. to je presne! Chapu te.. Brdskou ja mam rad..
      Tak zase nekdy .. na videnou.. At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  12. Skvělý výkon a body navíc za běh bez pilulí, byť je bere i velký XY. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevim, jestli to je nebo neni skodlive, jestli to je nebo neni "doping"... To je otazka pro ty, co tomu rozumeji.. Ale v kazdem pripade, pobihac jako ja.. v me situaci? Neco brat by byla uplna pitomost. Proc taky..
      MSF! Nekdy zase na shledanou.. 12:)

      Vymazat
  13. Jednak samozrejme vemi gratuluji, jednak deuji za peci o rekonvalescenta a donasku piva v cili a jednak se omlouvam za nahle zmizeni logistika dne pokracovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik!:) Martine, tedy bylo mi velkou cti alespon chvilku "osetrovati" donaskou piva "lekare iTB!"... Tesim se na veci pristi, nebot s vami chlapci.. si clovek neni jist dnem ani hodinou:).
      MIMOCHODEM! Pred ceduli "Kytin Rovina" (celkem krpal), jsem uvidel dva kone! Chtel jsem se k nacelnikovi prihlasit o dva body, jenze v nasledujici vterine jsem nahlas prohlasil.. kterej debil skupine baracku v kopci muze dat jmeno Rovina? H*vno rovina! Kopec to je!:)
      Takze jsem -- jako tradicne -- dobehl bez bodu:). MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...