pondělí 2. května 2016

Non-trans, čili cis == Léčebný pobyt, aneb gruppen-laufen in Tschechisch-Sachsen:)

Tak jsme zapíchli trans-Tatras.. Tím pádem nejsme zadní trans, což se politicky korektně říká cis..:). Naše trasy na web kamerách totiž vypadaly, že se dají absolvovat jedině s mačkami na nohou a s cepíny.. Tak náš přechod Tater bude nakonec na podzim...Ale všeho do času, aspoň se můžeme těšit na krásné podzimní scenérie..

Všichni kamarádi usilovně přemýšleli, co s načatým a rezervovaným víkendem.. Od tryzny za Kima, až po odpytlování naší akce Sněžka Hřensko.. Když už to vypadalo, že naše trasa postrádá tu pravou, ideovou jiskru, přišel Malý medvěd s nabídkou léčebného pobytu v Česko-Saském Švýcarsku.. Jako léčivá náplast na naše šrámy na těle a na duši, které jsme utržili na švýcarském tankodromu během 24h.. Všichni víme, že MM je velkým znalcem celé oblasti, navíc přislíbil hezké počasí.. prostě učinil nám nabídku, kterou nešlo odmítnout.. 

Akce navíc má i společenský podtext, návštěvy Veverky Sudetského v jeho odloučené lokalitě a před oslavu narozenin:). Odjezd je v 6h odpoledne žlutým autobusem -- a já.. Tradičně odcházím z domu, jak jinak než na poslední chvíli. Do metra na Lukách (s báglem na zádech a s igelitkou v ruce) už vbíhám ve velmi slušném tempu a strkám nohu do zavírajících se dveří.. Super! To bych měl být na ČM v 17:53, vzhledem k tomu, že odjezd je v 18:00, tak je to na těsno, i když je tam ještě jedno metro rezerva..Po cestě přistupuje MM, také pracoval do poslední minuty a oba se s úsměvem na rtech ubezpečujeme, že to děláme dobře:). člověk má buď klid v sobě, nebo ho nikde jinde nenajde.. Rezervu jednoho metra jsem promptně využil na nákup piva do autobusu a celá akce může začít..

V Liberci na nás čeká opulentní hostina, všechno možné i buřty na ohni... Dostal jsem za úkol zapálit (skautsky) ohýnek pomocí  tekutého podpalovače a .. pozor.. zapalovače.. Nicméně, jako správný běžec mám u sebe neustále kousek toaletního papíru:) takže oheň je zapálen bez ztráty kytičky a bez ožehnutého obočí.. Brzké ranní vstávání, je trochu krušnější.. Hergot, neslíbil jsem si ve Švýcarsku, že s TB už večer nikdy nebudu pít? :). Ovšem ranní snídaně šampiónů s během na vlak je léčebná sama o sobě.. a tak už se jen koukám kolem a užívám si radostí a veselých příhod..

Hned po výstupu v Hrádku na Nisou se náš výlet stává pravým kaleidoskopem příběhů, horolezeckých vyprávění, a zážitků. Horalský humor byl všude -- "Rovinky běžíme.." hned na začátku zavelel VS a vyrazil svižně krpálem vzhůru... Inu, to jsou ti reprezentanti.. Nedávno na Liberci natrhl tričko kde komu.. a teď se bude vytahovat na kamarády z Povltaví, že?:) 
Zase mě dostali ty zasr koně :), kterých MM uviděl mraky, při pobytu v Sudetech jsme si prosvištěli slofíčka:), .. nechám zase vyprávět kamarády.. Ovšem pár okamžiků mi bude rezonovat dlouho. 

 

Jsou to zasněné pohledy Veverkovců na okolní skály, doprovázené historkami s poučením.. O lezení na namrzlou žulu ve svetru metodou suchého zipu:), o tom co už nevylezou, a co vy ještě mohli... Ten krásně smířlivý a laskavý pohled na budoucnost léčil stejně jako jejich dětinská radost, když jsme měli technickou zastávku u jedné skály, tak hned po ní začali lézt.. MM se hned přidal.. A myslím, že by netrvalo dlouho a první metry bychom zdolali i my s t-birdem:).

Druhý moment, který si budu pamatovat je z ledopádového údolí ... Voda tam ztrhla lávku a červená značka pokračuje na druhé straně .. VS a MM překročili tok s bravurou parkurových běžců .. My ostatní běžíme po druhé straně.. Doufáme, že za chvíli bude zase nějaký další přechod. Všiml jsem si, že rozdělení skupiny je značně nesymetrické .. Dva běží na jedné, tři na druhé straně.. Říkám nahlas, že kvůli vyvážení bych měl běžet říčkou.. Jak je asi jasné, pozor na naše přání, velmi často plní:). A tak za chvíli se dostáváme do bodu, kde není návratu a je potřeba překonat vodní překážku. Koupele k léčebným pobytům patří, stejně jako závazkové hnutí k 1.máji:) a tak neváhám ani chvilku a už jsem ve vodě... Nádherný pocit, osvobození od strachu a fóbie. Od Leadville [kde jsem si způsobil hluboké puchýře] jsem se brodění v botách bál. Je to chyba!! :)... Voda je fajn a doslova a do písmene bere pryč moje obavy.. jdu kousek napřed než chlapci obléknou botky, vyčvachtám vodu a pak už běžím. Skvělé pocity.

 

Další moment, který si musím pamatovat dlouho je z Jedřichovic. Natěšení na pivo a polévku míříme k hospodě. Jdu těsně za t-birdem, který při vstupu do restaurace se na něco ptá paní, která myje okna. Neslyším, na co se t-bird ptá, ale slyším část sprosté odpovědi té paní... Panebože.. polívka v háji! Bleskne mi v hlavě.. A při přesunu k další hospodě, říkám MVP, že jsem si tedy myslel, že TB, zocelený ženským kolektivem má lepší komunikační schopnosti.:) V další restauraci narváno, obsluha, jak v hospodě na mítince -- majitel má hospodu, ale jako na potvoru mu do ní chodí lidi!! :).. Tady se ujímám slova a říkám TB "Prosím, prosím tady nemluv":).. [Pořád se mu v duchu i nahlas omlouvám, protože jak jsem pak zjistil, on se ptal velmi slušně, sprostá byla ta paní..:)].. Jdu rychle k výčepu objednávám pět piv, tři malé koly, pět polévek, že zaplatím hned a ať nám to prosím donese co nejdříve, že závodíme.. Pán odpovídá, že má plnou zahrádku, že musí postupně, že někteří tam už čekají přes půl hodiny. Bez mrknutí oka opakuji, že závodíme.. že naše skupina je první a že nás Němci nesmí předběhnout.. Pán (přidala se i paní) zase o postupném objednávání.. Držím sportovní mantru.. "Vy to nechápete, ty Němci nás předběhnou!!.. To přeci nemůžete tak nechat.."..:). Hned platím a objednávka je na stole během pár minut.. Omlouvám se znova TB a všem, že jsem v restauraci drobet mystifikoval, teď je ovšem důležité.. aby nás ti Němci nepředběhli..:)

S tím se pojí náš doběh do Hřenska, kdy kvůli spoji s Děčína do Liberce, sbíháme po silnici. Vedoucí dvojice TB a MM já s malým odstupem běžím za nimi, za mnou s malým odstupem Veverkovci (plánující nějaké skály v okolí).. Ale co to, chlapci první kilometr 5:40, druhý 5:28, třetí 5:02 .. Patrně.. "Aby nás ti Němci nepředběhli!".. Říkám si (navzdory tomu že jsem "cis man", ale duší žena .. drž to Jani!!:).. Další km pod 4:50. Naštěstí hospoda na obzoru ukončila zrychlování a pokusy o další rekordy..

V pohodě se dostáváme na zastávku, kde se ještě stačíme převléknout. štíři z HCiTB mění i spodní prádlo:).. To byla legrace, kdybychom byli zadrženi za obnažování se na veřejnosti, že? Domů se dostávám jako po lázeňském pobytu..Odpočinutý a natěšený do dalších dní.. 

Jak říkají učené příručky. Čas od času se musí přerušit trénink a vyrazit do lázní, relaxovat s přáteli, dopřát si nějakou tu koupel, odpočinout ve společnosti.. Mají pravdu, předsedo! 

Všemu zdar! Ultra a kamarádům zvlášť!
12:)

20 komentářů:

  1. :) Ta lecivost lazni z toho clanku uplne cisi. Nadhera. Hlavne, ze vas ty nemci nepredbehli ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) bylo skvely se lecit za takoveho pocasi.. a v takove spolecnosti..
      Mela bys taky prekonat ostych, furt netrenovat (sama).. a udelat si nejaky skupinovy lazensky pobyt!:). MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    2. Mno jo, ja mela jet a Pulcem a Tucnakem na kolo, ale misto toho mam antibiotika :| Ale nevzdavam se, usporadame to znovu v lete v nahradnim terminu :)

      Vymazat
    3. Tak je to spravne, tak to ma byt:).. Taky uz planujeme nahradni termin na TT.. a urcite jeste nejake akce v mezicase stihneme.. Oni jsou chlapci cinorodi..:)
      Tak at se dari ve spolkovem zivote a ta nam to beha! 12:)

      Vymazat
  2. Ano, Martina to řekla za všechny: Hlavně že vás ti Němci nepředběhli. Tak nějak se rodí nesmrtelné hlášky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Mas pravdu.. Chlapci z "oddilu" se to toho taky chytli.. I kdyz pozor! V kombinaci kopcu s horalskym .. "rovinky bezime.." :).. je to temer smrtici kombinace:).
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  3. Rovinky běžíme :) Zatím jsem se nadcházejícího víkendu obával jen trochu, ale teď abych si šel večer ještě pár rovinek vyběhnout :)
    A větu "člověk má buď klid v sobě, nebo ho nikde jinde nenajde.. " si také musím zapamatovat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Jjo, take mam strach, ze beskydskeho sprintu:).. Mam v horoskopu "koncem tydne hrozi zraneni, hlavne pri sportu":).. tak na Peruna pujdu velmi opatrne. Spis si jen tak otestovat nohy, jak se davaji do poradku, vyzkouset nove hulky, uvidet se s kamarady.. a kdyz me to chytne, tak i trochu pozavodit.. a dat ostatnim sanci, aby mi to natreli... Coz zase nebude tak tezke..:)
      MSF! A v patek navidenou! 12:)

      Vymazat
  4. Tak zase se tolik nestalo, ale jak ses tak snažil vehementně předběhnout a objednávat sám, tak jsem pojal podezření, že snad chceš v hospodě "na mýtince" smlouvat cenu, anebo prosadit za každou cenu stůl venku na čerstvém vzduchu? Trochu nechápající jsem si kladl otázku, zda jsou tady zařízení na takový nával ... tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no to jsem moc rad..
      Omluva velka, ze jsem vubec pomyslel, ze bys mohl te zene rici neco silne nevhodneho..No ale etuda s reprezentanty a s Nemci za zady zabrala.. a to bylo dulezite!:)
      Ty hospody byla primo ukazkove.. Nadherne pocasi, vsude plno lidi, dobra nalada, prodali by 3x tolik.. ale oni misto toho byli otraveni, nadavali.. neobsluhovali.. Fakt skoda.
      Ja bych treba stacil jeste jedno pivo:).
      12:)

      Vymazat
  5. Rovinky a Němci, tady nám něco zlidovělo ještě dřív, než se to vůbec dostala do internetového éteru :-) Musela to být krásná sobota, říkala jsem si, že snad vám vysoko v horách přeje počasí tak, jako přálo v Polabí. Hezky to vedete, hoši, moc hezky ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. dik! Pocasi bylo spickove, pivo jsem popil.. s kamarady popovidal.. Lidsky se potesil a spolecensky povyrazil:).
      Tyhle hlasky maji naslapnuto na uroven lidovych balad:). Bojim se pristi pobyt v Sudetech prinese zase necekane obraty:).
      MSF! At nam to beha! A v kopci nezapomen.. "Rovinky.. bezime..":) 12:)

      Vymazat
  6. Jani drž!!! :) tak tos mne taky dostal :) Ale úplně s tebou souhlasím, ta hospoda nás zachránila, jinak by nás TB uštval :) já mám na Garminu poslední 3 kilometry dokonce za 5:07, 5:04, 5:00! Možná to byl i ten efekt krav co běží do dvora, tedy zoufalců do hospody za pivem. :)
    děkuji, byl to skvělý den
    Mm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. byl to skvely vylet.. A uprimne, mas na tom obri zasluhu!
      Fakt dobre, ze ta hospoda byla na kraji Hrenska.. byt to o par kilometru dal, tak nevim..nevim..:)
      Tesim se na dalsi akce... Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  7. Němci i Rovinky aspirují na běžecké mantry roku :-)
    My zase používáme "voda teče", ruzuměj, tady by voda tekla, tady běžíme! Držím palce na Peruna! dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. to je taky dobry..:)
      No doufam, ze na Peruna pojedu.. nejak bojuju s casem na vsech frontach.. Hlad po zavodeni chybi, ktery by to prevratil do spravne roviny. Tak treba ta konzistence pri priprave na letni vrcholy--ta mi treba pomuze se vypnout a vyrazit v patek na zavody:).
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  8. Parádní lázeňský pobyt s výletem plným zážitků, tak to má být :-) Jste hrozní chrti, neumím si představit, jak rychle vám to poběží, až se nebudete kochat a začnete závodit :-D Perun s vámi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Jjo, chlapci jsou rychlici.. jenze tahli na gume:) moji malickost.. To by zpomalilo kde koho..:)
      Ty ted behas jako pony express.. Tak at se dari! 12:)

      Vymazat
  9. Krásná akce, ovšem v rámci poučení z krizového vývoje mám co dohánět. Rychlost pití piva to je na vyloučení z klubu, vdechování horké polévky plícemi též nedostatečné, to chce posunout ty fyziologické limity! Ať se ti daří na Perunovi, těším se na další podobné výpady z reality..

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...