sobota 13. srpna 2016

:) FOMO, základ běžeckého tréninku:)!

Už jsem minule naznačil, FOMO -- Fear Of Missing Out, tedy strach, že mi něco zajímavého uteče..je v podstatě základem mé "přípravy" na ultra:).

V neděli jsem si s dcerou užíval krásný běh na Okoř, 36+, to si nemůžu nechat ujít... V pondělí po ránu, jako obvykle, před prací si obouvám běžecké boty, abych provětral Deri a (svoji účastí) "pomohl" chytit pár pokémonů.. V tom jsem si uvědomil, že po práci vyrážíme s Malým Medvědem na Lipno, podpořit TB v jeho tréninkovém úsilí s plánem v noci oběhnout přehradu. Asi to není úplně ideální teď po ránu běžet.. Ale to bych přišel o běh se synem a svoje "vzdělávání":) .. A tak běžíme, 9 km v údolí ještě nikoho nezabilo,že?:).. Odpoledne rychle naházím věci do batohu a vyrážím na sraz s MM. Tradičně jsem tu na minutu přesně.. Ovšem vyžadovalo to velmi dynamické přesuny na metro a autobus, ale Tomáš stejně jako já ani ve velkých zmatcích neztrácí klid a pohodu.. Přesně v tomto duchu nastupuji do auta a říkám--a sakra:).. Nechal jsem doma čelovku (a bundu), Tomáš kontruje .. Nabízí vychlazenou Plzeň:) a svoji náhradní čelovku.. Nádhera.. A tak po cestě ještě dokupuji náhradní baterie, lehce před osmou večer pijeme startovní pivo (MM) a protože další pivo není, tak si my s TB dáváme víno:)..

Abych to dal do správného kontextu = TB mě nalákal na trasu lehce přes 70 km, při příjezdu je jasné, že zapomněl započítat cestu k rozcestníku a zpět, což okamžitě posunuje trasu k 80, jak jinak:). 
Mám trochu obavy, jak to bude s logistikou výpravy. Jasně, TB 80 km uběhne s jednou 1/2 litrovou lahvičkou vody a s hrstí hroznového cukru:), ale já na celou noc potřebuji rozhodně víc než dva bidony vody.. Proto se zbaběle ptám, jestli aspoň někde mimo Lipno bude možné koupit pivo (sehnat vodu). TB optimisticky vykřikuje, ze je přeci olympiáda!! Všude kolem je spousta olympijských vesniček, barů.. Rozumíš?? Tady to žije skoro celou noc!!:).. 

A tak jsme vyrazili.. Lehce kolem 10 hodiny jsme v Lipně, v hlavní olympijské vesnici. Právě zavírají, jsme tu poslední návštěvníci, je vidět, že to se zdejším nočním životem to nebude tak prudké:). Rychlé pivo a pokračujeme.. Původně jsem se těšil na pěšinky, lesní cesty.. Ale pak si uvědomuji, že s nápadem přišel Petr a tak se poběží celou cestu po "inteligentním" povrchu.. Tedy po asfaltu. Úplná asfaltová odysea--jen doufám, že se dostaneme domů dřív a snadněji než bájný král z Ithaky.

Na 50 km, už jsem vysušený jako sušenka, jazyk se mi lepí na patro:), a tak koukám spolu s MM po vhodném potůčku.. Z mokřad a z potoků u kravských výběhů (zatím) pít nechci. Upozorňuji TB, že je v nich závadná voda. Chápavě přikyvuje a říká, že obecně tady kolem je špatná voda.. Ani oni na chalupě nemají pitnou vodu..!!!..:).. Oba s MM jsme v tu chvíli trochu znejistěli. TB se ptá, já jsem vám to neřekl? Ne:), co si myslíš, že celou dobu pijeme??:).. Po téhle informaci bylo hledání vodního zdroje na pití výrazně jednodušší :). MM jako král navigací po chvilí nachází hezký malý potůček., nakonec i TB maličko svlaží jazyk:).., já si ještě doplňuji lahve, přeci jen do cíle ještě tak 30 km.. Hezky ožívám.. Svět je krásný..:).

Jenže se blíží studená fronta.. Déšť a silná bouřka. Analyzujeme vzdálenosti mezi vesnicemi a čas mezi zábleskem a zvukem hromu.. MM nás uklidňuje, bouřka je daleko., stihneme minimálně ještě jednu/dvě vesnice (2-4km). Než stačíme rozebrat, jak to je, 31s mezi zábleskem a hromem se smrsklo na 10s začíná pršet. Kde se vzal tu se vzalo pár domků, pod přesahem jedné střechy se celkem marně snažíme schovat.. MM ukazuje sílu svých zkušeností: odbíhá do deště -- objevil totiž nedalekou osvětlenou budovu WC v kempu:), kam se přesouváme i my.. U horkovzdušného ventilátoru na ruce si moudře suším svoje tričko, celkově asi hodinu čekáme .. A pak ztuhlé a trochu prochladlé tělo rozbíhám, zahřívám..kochám se ranními mlhami..

Bouřka nás zdržela, ale před sedmou jsme na základně:), rychlá sprcha, TB nás hostí teplou polévkou, čajem.. Bereme auto a střídavým řízením se relativně snadno dostáváme do Prahy..MM mi potom prozradil, že jeho efektivita během dne klesla asi na 1/3, já se domnívám, že to u mě bylo stejné a v určitých fázích i horší. Jak jsem četl nějaký delší (komplikovanější) text, tak jsem se musel několikrát vracet a pokud jsem se potřeboval zamyslet, hrozil mi vždy mikrospánek. No jo.. stáří!:)

Ale abych neztratil hlavní nit svého vyprávění.. Oběh Lipna  byla skvělá kamarádská akce i velmi dobrý noční trénink, nicméně jsem MM během noci řekl, že VS na své odloučené lokalitě trpí:), že je se vyrovnat potřeba s pragocentrismem .. prostě, vyrazit do Liberce a něco kratšího, ale zajímavějšího si tam s ním zaběhnout.. Tím spíš, když vím, že má připravenou zajímavou a divácky velmi vděčnou trasu na Ještěd. A tady se ukazuje, že FOMO je fobie, kterou trpí většina mých kamarádů:). MVP do poslední chvíle i s horečnou si pohrává se svojí účastí [pomalý běh přeci jen léčí všechno:)] a Tomáš se také usilovně hlásí:). Jednak kvůli počasí a abychom také udělali víc práce.. Odjíždíme do Liberce "až" ve čtvrtek po 5 hodině...

Tedy jedním slovem nádhera! Doufám, že tvůrce trasy o tom napíše víc, a tak se omezím jen na tradiční konstatování -- Jizerky jsou překrásné a stále z nich neznám vůbec nic! Nicméně s VS a MM, navigačními mistry, jsem se cítil v pohodě a v bezpečí.. skoro stejně jako Jane s Tarzanem uprostřed džungle. Navíc nás doprovázel Pavlův pes Sam, který se občas zastavil a jasným pohledem dával najevo, kde se couráme:). Ale mám výmluvu!! Bylo to poprvé, co jsem v podstatě viděl Ještěd. Pokaždé, když jsme tudy běželi byla mlha, pršelo.. Ještěd byl v mlze a ve sněhu:).. tentokrát krásné počasí, dobrá viditelnost a tak jsem fotil.. jako japonský turista!:). Výlet utekl jako voda, večere u Pavla, pivo (já nealko!) a lehce po 11 vysazuji MM a za necelou 1/2 hodinu jsem i já ve Stodůlkách.







Právě v čas.. za 1/2 hodiny mi totiž začíná pracovně silně intenzivních 12 dní, které ukončí můj zrychlený přesun do Aguibelle, kde poběžím l'Chappee Belle. 

Všemu zdar! Našim fóbiím, úsilí o ultra a kamarádům..Zvlášť!
Díky plantážníci! Moc hezky jste to připravili!

12:)

16 komentářů:

  1. :) Paradni. Nadherny fotky. A je to tak! Na konci cervence, kdyz konecne odkvetly travy, jsem si nachystala treninkovy plan, ktery me mel dovest k pulmaratonu v pulce zari. A fakt jsem si nebyla jista, jestli to stihnu natrenovat. A jak jsem byla ted v Praze, mela jsem na sobotu s kamaradkou domluvene kolo. A ona odrekla. A par minut na to mi napsala Petra B., jestli s ni v sobotu nechci bezet 25km na Bezdez. Normalne bych rekla, ze ne, ze nejsem blazen, beham sotva 6... ale bylo to jasne znameni a jedinecna sance, prece to neprosvihnu! :)) Mno a uplne v pohode jsem to ubehla! Po dobehu jsem teda malem nebyla schopna stat ve fronte na limonadu, ale za pul hodinky uz jsem byla svezi a skakala na trampoline :) Takove nabidky se proste neodmitaji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. presne..
      Je potreba byt otevreny -- a neodmitat necekane akce..:). Vetsinou je to naprosto super!!
      Vsemu zdar! At nam toi beha! 12:)

      Vymazat
  2. Jak jsem na fotce viděl kamenná vrata, bylo jasno. :) Hezký olympijský běh jste si dali. Takový na posílení imunity proti prvokům. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. VS je znalec! Jak vsech krasnych mist, tak i nasich dusi:).. a presne vi, jak nas potesit.. Bylo to neskutecne hezky, po vsech strankach. Verim, ze jsem pripraven na silenosti vsednich dnu:)!
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  3. Dík že jste přijeli, akorát to pěkné horké počasí jste nemuseli odvážet pryč ... :-) tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. nejlepsi bylo, ze nez jsme odjeli do nejvetsiho deste, oba jsme s MM svorne prohlasili.. ze bude hezky den:)..
      Bylo to neskutecne epicky, obzvlast ten nasledujici den v praci:). DIK! 12:)

      Vymazat
  4. No jo, prostě dobrej oddíl :-) Jste hustý, kluci, ale to vy víte i beze mě a dál už ani slovo, dokud se mi daří držet závist na uzdě ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) TB je neskutecna masina.. I kdyz jsme se ho snazili brzdit dva.. a ja hodne silne.. stejne jste meli na treninkovy pivni beh rychle casy..
      A to me puvodne utesoval, ze ma bolavou plosku, ze ji bude muset co 40 minut "chladit", takze pobezime hodne pomalu.. Jak se to rika mezi plantaznikama? .. tak ted tu o Cervene karkulce. Ta je taky hezka:).
      MSF! nemusis nic zavidet.. Urcite si brzo usporadas svoje akce
      12:)

      Vymazat
  5. Krásný, své kilometrománii si učinil tedy opravdu za dost. Své FOMO jsem si snad už vybral a už se těším až zas budu moc s vámi někam vyrazit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak urcite!! :)
      O tom nepochybuji, urcite prazska sekce neco vymysli, mozna nejaky spolecny beh smerem k domovu.. plus Jizerky urcite jeste dame.. Kdyz se divam ovsem na podzimni kalendar, pocinaje TransTatras, atd. vidim spolecnych akci.. az mi srdce plesa a az se toho desim!:)
      Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  6. Já moc děkuji, obě akce byly naprosto super.
    Budu z nich čerpat energii ještě hodně dlouho.
    Ať se daří (i prvokům i imunitě) :)
    Mm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Me jsi moc potesil, jak jsi se obratem prihlasil:).. Z toho je videt, ze to "mame vsichni".. ten strach, ze bychom nejakou peknou akci mohli minout..:)
      Vsemu zdar a nasim silenostem.. zvlast! JA DEKUJI VSEM! 12:)

      Vymazat
  7. Já navíc, kromě FOMO, trpím ještě úchylkou G.A.S. (Gear Acquisition Syndrome), ale naštěstí na obojí funguje stejný regulační princip - stačí, když se moje drahá zeptá, kolik to zase stálo a jsem zpět nohama na zemi:) Aspoň tedy na nějakou kratší dobu... :-D
    Lipno bylo asi pěkný, čekal bych ale, že se k vám někdo z toho slavného olympijského parku přidá. I když ono to tam asi o sportu moc není :)
    Tak držím palce - vždy a všude, u tebe už se to ani nedá vyjmenovávat, co akcí zvládáš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Joj! Slovy moudrych obvodnich lekaru.. "Tak to mam taky!"..:). Sam rekne o celovce Lucifer.. Koukam na cenu a rikam si, copak jsem se zblaznil? ..A pak najednou ji mam objednanou:). Moje nejmilejsi se pta.. Ty mas nejakou novou celovku? Odpoved uz mam -- jsem dusi zena! -- davno pripravenou.. "Ale kdepak! To je z lonska! Tehdy jsem ji kupoval ve sleve, ale preci jen .. je to drazsi kousek, tak si ji setrim a nepouzivam ji tolik!":)
      Tak nasim fobiim a uchylkam .. zdar! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    2. No, to je přesně jedna z těch věcí, jen jsem Lucifera objevil ještě před Samem :) Ale to prostě nešlo jinak! Když si teď někdy (abych tu drahou čelovku šetřil) vyběhnu ve staré levné čínské kopii LEDlensera, tak to normálně hrozí zraněním :)
      Já si prostě myslím, že to vlastně vůbec nemáme lehký... :)

      Vymazat
    3. :).. ta slova tesat do kamene..:)
      MSF! At se dari! A samozrejme nekde brzo na shledanou! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...