středa 29. března 2017

Jako lev ..Tedy v rámci možností, že?..:)

My starší to dobře známe.. V dřívějších dobách (=za minulého režimu) se člověk občas obhajoval, že dělal, co šlo -- i když mohl (u)dělat výrazně víc, být statečnější, víc bojovat, atd. Okamžitě slyším známou repliku z mé oblíbené divadelní hry Tři v tom.. "Copak jste se nesnažil? Nebojoval jako lev?.. Tedy v rámci možností, samozřejmě.." :)..:)

A tak v hektických dnech plánuji velmi dynamicky.. nejdříve mi Martin VP nabídl úvod do horolezeckého výcviku pro naprosté lamy.. na horolezecké stěně na Smíchově.:). Pořád jsem přemýšlel, jak bych se z toho vymluvil. Ještě v úterý při ranním běhu do práce přemýšlím o vhodné výmluvě.. Existuje jich spousta. Práce, zítřejší nečekaná návštěva u rodičů... Nadcházející silný jarní úklid u nás..:).. Ale nakonec v úterý odpoledne jsem na Smíchově a (s obavami) vyhlížím Martina. Nicméně, MVP vytáhl lezecké botky [s příběhem, který HCiTB zná a já se ještě teď směji:)], ještě potřísněné jeho vlastní krví -- no a tak už s ním a s Markem za chvíli stojím u těch krátkých a "dětských" tras.. Na první jsem málem nepřelezl ani lehký převis v 1,5 m, pak mi málem spadly brýle.. No komedie. Nicméně, mám s sebou běžecký šátek, po jeho nasazení mi brýle na nose drží a není se nač vymlouvat, jen to zkoušet znova.:)

Abych to zkrátil.. ani jednou jsem nevylezl až nahoru. Ale ze svého pohledu.. Bojoval jsem jako lev ..tedy v rámci možností, že?..:). Ale když si uvědomím, že před pěti(?) lety jsem měl závrať i na židli při umývání okna, tak považuji svůj posun za malý zázrak.. A samozřejmě, zase se někdy zkusím k Martinovi přidat a třeba jednou tam nahoru vylezu.. I když to asi v tuhle chvíli není úplně podstatné.

[Pozitivní jsou ty komentáře známých a kamarádů.. "No konečně!"... "Tak kdy polezeš příště?":)... "No ona trocha toho (horo)lezení ke skyrunningu patří"..atd. :)]



Středa bez běhu s návštěvou byla nějak plánovaná, ale následně se mi otevřela "perspektiva" jarního úklidu doma v pátek a přes víkend.. Určitě to znáte. Zavislák těžko "abstinentům" vysvětlí svoji závislost, Na moje slova "musím jít běhat":).. by si moje nejmilejší manželka, jasné slunéčko, mohla snadno vypěstovat silnou alergii (pokud už ji nemá):).. A tak inovativně přemýšlím a společně s V.I.Leninem se ptám .. "Što dělať?".

Podobně jako Pavka Korčagin, nalézám inspiraci v práci a rozhoduji se ve čtvrtek později odpoledne vyrazit z práce metrem směr Puento Negro (=Černý most) a odsud podél potoků, rybníků a řek [nácvik na běhání v bahně v Albionu] domů do Stodůlek. Vychází mi to plus minus na 40 km, což by mohlo zažehnat moji mentální kilometrovou krizi, navíc budu doma kolem desáté hodiny, takže naprostá pohoda:).

Když ve svém běžeckém hábitu, v 3/4 elasťácích, vystupuji na Puento Negro (ta westernová španělština by mi měla aspoň trochu pomoci v tréninku, neboť mě všechno bolí a ani trochu se mi nechce), kousek v sídlišti potkávám jednoho kolegů z univerzity. Tradiční otázka, co já tady, že? Jestli jsme se přestěhovali.. Jako vždy klasik Jára Cimrman nabízí vhodnou odpověď .. Místo promiňte, trochu jsem se zamodlil:).. Přiznávám, že jsem se trochu zaběhl, že jsem na cestě do Stodůlek... Stěrače naštěstí stírají, světlo svítí.. navigace naskočila [a já si ani nevšiml, jestli si kolega neťuká na hlavu, jestli mám všechno pohromadě:)]... a tak pokračuji k památnému rybníku Martiňák a od něj postupně směrem na Štěrboholy, Měcholupy a Hostivař.

Slunce pomalu zapadá, ještě jednou se ohlédnu.. Ano "Hic sunt Leones!" [= tady žijí Leony:)].. Ano, ano, přesně zrovna tudy pobíhá paní ředitelka iTB.. Zrovna v tomhle rybníku se (spolu se známou ondatrou) koupe neméně známý ledový muž Machy.. Ale ani jeden z nich není na blízku a tak běžím sám.. hezké cestičky až .. až do Měcholup.

V Měcholupech, mě mapy.cz nabídly běžecky ne moc šťastnou (a prý turistickou!) trasu, kopírující silnice s provozem na stupni 4 (Kutnohorská, K Měcholupům, Hornoměcholupská..). Stařík, který kouřil před supermarketem moje pobíhání lakonicky komentoval.. "To už je zdravější ten vzduch nasávat přes cigaretový filtr!"..:).. Nedaleká Průmyslová prozrazuje, kde se rodí t-birdova běžecká forma na Spartathlon a jeho skvělá příprava na proběhnutí Korintem:). Teda upřímně, tohle je neskutečný industriál! Proti tomu je Barandovský most v podstatě přírodní rezervace:).

Naštěstí po pár kilometrech mě navigace stáčí k Hostivařské přehradě.. a pak už více-méně pokračuji po trase (nového) POPu. U krále Václava si dávám pivo, čelovka moc nesvítí..[Příště beru Lucifera!].. ale pocity skvělé:). Kolem desáté vylézám z parku ve Stodůlkách.. a cítím se fantasticky.

Mezi námi, jsem hluboce přesvědčený, že v boji s protivenstvími světa, s vlastními pochybnostmi, .. není nic lepšího než pozice šíleného podivína... Aspoň mně to dává sílu. Být jako správný křesťan schopen nastavit i tu druhou tvář:),... Například na představu celodenního jarního úklidu domu ve slunečném dni odpovědět.. Samozřejmě.. kdy jindy, že? :)

Anička se (asi marně?) snaží mi vytlouci z hlavy moji posedlost nasbíranými kilometry:), ale ... v pondělí se aspoň podle její rady snažím trochu zrychlit. Relativně svižně dobíhám do práce, a tam slovy dětského vtipu "mako-jako-pako" :).. a odpoledne se chystám zpět.. Syn nechává vzkaz, že by šel se mnou běhat? Ale že bych měl být doma brzo.. Prozatímní rekord dvojsměrky je tím překonán:), otevírám branku pár minut před 6, vypiji sklenici vody, převlíknu tričko (prý jsem holka!), vezmu syna a Deri a vyrazíme na zbývajících 9 km do údolí..

Večer sedím, pracuji v klubovně s Deri na klíně, hezkých 39.5 hřeje na duši:).. a promýšlím logistiku dalších dní.. Zítřejší (úterní) běžecká hospoda, znamená alespoň ranní běh do práce... Co kdyby to potom nevyšlo, že? Halina Pawlovská by to jistě komentovala slovy, že zoufalé ženy, dělají zoufalé věci..
Já se vracím ke svému úvodnímu motivu.. Jjo, bojuji jako lev.. tedy samozřejmě.. v rámci možností:)!

Všemu zdar! Ultra a našemu úsilí.. zvlášť! 12:)

17 komentářů:

  1. Na tu zavrat by mohlo pomoct ty bryle prave nepouzivat ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. mas trochu pravdu, ale moje zavrat ma prapuvod v porusenem centru rovnovahy (z detstvi operovan stredousni zanet), coz obcas vede k "morske nemoci":), pri poklesu tlaku, lety letadlem obcas konci silenou nevolnosti, migrenami.. zvracenim:).. Ale Jak rikaji pozitivni Americane.. uz s tim umim "pracovat":).
      A zase to prinasi spoustu veselych historek.. [Jjo, a s 10 diotriemi vidis silne rozmazane tak na 1.5m].. Urcite to zase zkusim! Nasemu usili.. zdar! MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Ty jo, to je úžasný, jak se pouštíš do nových věcí. Klobouk dolů. Kdybys chtěl, vezmu tě někdy na nějaký strom. Tam je ten pocit trochu jiný v tom, že se nedotýkáš žádného pevného bodu. To by se ti líbilo. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dekuji. Musim znova opakovat.. Kdyz ma clovek hodne dobre kamarady.. Tak uz ty nepratele v podstate nepotrebuje:)! Vy me zahubite stejne..:)
      Moc diky, jasne, ze vyzkousime!
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  3. Proti tomu je Barandovský most v podstatě přírodní rezervace:)

    Tak to mě dostalo :-)))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Prebiham ho velmi casto, takze ode me je to naprosto ferove ohodnoceni:).. Ale zacina to vypadat, ze udelam pravidelnou modifikaci pres most inteligence.. jsou to preci jen extra 3 km, zadny auta.. a logikou moji bavorske tety.. "mit tri kilometry nebo je nemit.. to je sest kilometru rozdil! ")
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  4. Nevěřím, že by Danušku, jasné Slunéčko, mohla ještě nemít na "musím jít běhat" alergii! T. ji má totiž extrémní :-) ("No, tak když musíš..." - tón si domysli :-). Tvoje úsilí je nezlomný a nesmírně motivující - tak na Albion, Vávro, na Albion!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Ja verim, ze jeste nema.. tedy jinak.. Verim, ze by dokazala mit vyrazne silnejsi alergii:)!
      Ono, jak znalci vedi, ve "smisenych manzelstvich" je potreba postupovat velmi opatrne a obezretne. Obzvlast, kdyz partner v dobe snatku .. vubec nebehal! To je v podstate na reklamaci!:)
      At se dari! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  5. i ty Brute! ... už i ty lezeš na stěnu? Kdysi jsme to byli my dva, kdo dávali před skálami přednost fernetu! Kolem těch Měcholup a Štěrbohol se dá běžet po hezčích cestách, i když třeba včera jsem se tréninkově nechal ofukovat výfuky na Průmyslový taky, ale k legendárnímu řeckému industriálu to má ještě pořád daleko! Držím palce u Temže, bude to určitě pohádkové a hezky si na rovince odpočineš. tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Musis mi v ramci nejblizsiho pivniho behu tu cestu ukazat. Klidne zopakujeme Cerny Most-> oklikami domu.. Myslim, ze kazdemu z nas to vychazi na 40+, pivo u svateho Vaclava.. to zase bude akce!
      Jinak verim, videl jsem video z Korintu a z konce Aten.. Bezci bezi za krajnici silne frekventovane rychlostni komunikace, pripadne mezi auty! Budes mit skvele natrenovano!
      12:)

      Vymazat
    2. Takže něco jako začátek Brdské. :-))

      Vymazat
    3. :).. Ty Vano.. na brdskou mi nesahej..:)
      Horske ultra.. :)..
      Skoda, ze mi letos nevyjde si ji zabehnout.. 12:)

      Vymazat
  6. Nádhera, jsi příkladová ukázka jak se člověk může posouvat vpřed - výše, jak se rozvíjet. Moc se mi to líbí. Trošku se bojím, kde se to zastaví ... To zákonitě povede k "Hard POPu" kde se skály k Vltavě budou slaňovat a Vltava 2x přeplavávat.
    :)
    Ať se daří!
    MM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. No ted se teprve bojim.. Bal jsem se, az nekdo zmini doplnkove sporty:) behem obehu Prahy.. protoze nas spolek ma jak horolezce, tak i ledove plavce.. cimz padem to vzdy nekdo bude ponoukat. No potes!:0
      Jinak tradicni veverkovska otazka.. "kde se to zastavi?" .. myslim strasi kazdeho z nas..:). MSF! tesim se na nejaky vecerni spolecny beh. 12:)

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. Vsak jsem se bal ze se toho hned chytnes... :).. Tedy, ja bych moc prosil to zaradit az na konec.. pred vstupem do Hamru..
      MSF! Teda vy jste parta! 12:)

      Vymazat
  8. No já už se velmi těším na druhou vertikální lekci,k pohybu vzhůru jako správný pioneer vždy připraven!

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...