úterý 9. října 2018

Stromovka přede mnou, aneb moje hitparáda nepříjemných běžeckých otázek..:)

Neměl jsem teď bohužel dost času, abych se vrátil k pravidelným zápiskům .. i když chuť a příhody by jistě byly:).. Jen občasné tréninky s Míšou, jsou plné veselých zážitků -- třeba když jsme posledně běželi do kopce, tak ráno dávala krev (což jsem pochopil, protože jinak bych nebyl schopen za ní "vlát") -- na příště, až bude v plné síle už mám připravenou modifikaci.. Může mě táhnout do kopce na gumě, stejně jako sprinteři za sebou tahají pneumatiku:). Nebo páteční delší, kdy  jsme "na pohodu" běželi bez vody 26 km po práci (kolem Závisti a v Břežanském údolí) -- přeci jen deset dni do maratonu -- tak jsem pochopil, kde se ta vytrvalost a rychlost rodí.. Běžící stín by jistě přihodil svoji moudrost, že ultra se rodí v unaveném těle a na unavených nohách.. :)

Ale doba je nesmírně dynamická:).. a tak si ve sbírání sil na maraton ve Stromovce cvičně sestavuji svoji hitparádu nejšílenějších otázek které dostávám ohledně běhání... Vezmu to postupně:

1) Ty běháš? Pokud je pronesená ještě s patřičným údivem v hlase, tak je to asi jedna z nejhorších otázek, kterou si pro rekreačního běžce dokážu představit.. V hitparádě žahavých dotazů úplně nahoře, 5 medúz:). Jasně, nejsme žádní Keňané, ani nevypadáme, že bychom bojovali s anorexií.. Spíš "rozumná":) zásoba tuku naznačuje, že jsme anorexii úspěšně porazili!:)... Tak jako tak, tahle otázka je zdrcující stejně jako rána Torovým kladivem.

2)  A už jsi to uběhl(a)? Taky skvělý gambit pro někoho, kdo se třeba připravuje na svůj první maraton nebo něco "nového":).

3) Proč běháš? Případně doplněné alternativní otázkou -- Proč neděláš nějaký jiný sport? 
Pravda řada mých kamarádů a známých mezi sporty různě migruje.. Triatlon, kolo, koloběžka, (zimní) plavání, lyže, skialpy... a to nemluvím o jiných alternativách, kolektivních sportech... Já jsem typický typ zoufalce:).. Nic jiného než běh nemám, takže moje věrnost pobíhání je nezávislá na módní vlně běhu. Nesnáším odpovědi, že běhám pro radost -- líbí se mi provokativní odpovědi jako.. "pro nasr*ní těch ostatních"... nebo "běžci mají lepší sex"..:).
Z rubriky .. Američtí vědci zjistili.. si dovolím nabídnout naprostou perlu. Není potřeba běhat, stačí jen myslet na to, že běháte a tělo se zpevní..:). Odkaz zde.

4) Ty ještě běháš? Paralela č. 1) s tím, že tázající je buď udiven tím, že ještě žiji, nebo že jsem schopen se ještě pohybovat:). No fuj!:). Tady stejně jako odpovídal jeden náš příbuzný, který ve svých 90 letech si sám přerovnával střechu a lakonicky to hodnotil se slovy.. "ale už to nestojí za nic.. už i hlava se mi zatočí:)"... tak i já otevřeně přiznávám nastupující stáří a demenci -- viz například Kerry Way Ultra (KWU), kde jsem už po třiceti hodinách v blátu, vodě a dešti měl exkluzivní halucinace, sbíhal z cesty, pletl si běžce s beranem.. inu stáří:).. ale furt bojujeme..

5) .. pro ultra v těžkém terénu/v horách .. Ten poslední závod, to bylo takový pochoďák, co? Odpovídám, jjo, byla to taková turistika:). Ony průměrné rychlosti jsou zavádějící, že? Třeba KWU jsem měl průměrku lehce lepší než 5km/h.. což je pravda pochodové tempo:)... dává pro toho, kdo nikdy nic delšího neabsolvoval zkreslenou informaci.. před půlnocí jsme na jedné stanici strávili skoro hodinu (najedli se, napili.. skoro do bezvědomí), ale byl to skvěle investovaný čas.. protože potom dalších šest-sedm hodin nikde nic nebylo:).. Nebo si okolí neuvědomuje, že jste skákali taky v technickém terénu nahoru dolu.. kde závodníci jako Honza B., Anka S. ,, Míša M... to drtí rychlostí 3km/h..:). Ale mě to nakonec těší. Je to důvod nebrat se nijak vážně:).

6) Co zranění? Asi máš v háji kolena/kyčle, co? Tohle je na zabití. Lhát se nemá.. Když řeknete po pravdě, že je to v podstatě super (potřeba brát v úvahu svoje rodné číslo).. Tak máte pocit, že se rouháte, že na sebe akorát můžete přivolat nějakou pomstu bohů.. Proto na tyhle otázky reaguji nějakým úhybným manévrem.. Například.. "Nechme sport stranou.. budeme se bavit o ženských.. taková Fibingerová.. ta měla vrh/vrch, co? :)..."

Sám za sebe vidím největší nebezpečí v těch nevyslovených otázkách, které si klade asi každý z nás.. Jak jsi na tom? Zlepšuješ se? Nezhoršuješ se moc? ..
Koukal jsem, že přístup ostatních je fakt různý. Někdo volí variantu .. "nezměřitelný běžec" .. tedy hlásí se jen na (těžká) ultra .. většinou v horách, kde čas záleží na tolika faktorech, štěstí i počasí.. že porovnání není skoro možné. Jiný jde do sluníčkového extrému, který bych nazval "radostný běžec" .. tedy běhá čistě a jen pro radost, nejlépe bez hodinek:). OMG! Guru ani zenový běžec nejsem, takže nepřipadá do úvahy:). A tak zbývá varianta "běžec alkoholik" .. který prosazuje.. nalijme si čistého vína:).

Proto jdu tuto sobotu (13.10) na maratón do Stromovky. Kde jinde si nalít čistého vína, že? :) Zdejší maratón se zrodil v roce 1963, stejně jako moje maličkost, takže o důvod víc tam být. Moje forma není žádná hitparáda:), místo tempových běhů a ideální rychlostní přípravy jsem si střihl Irsko:) a následně dodělával hromady nakumulované práce... Ale není to výmluva. Pokud jste začínající maratonci (nebo starší ročníky) a chcete můj skalp:).. tak se sejdeme na startu... Ještě mají volná místa:)...

Tak jako tak poběžím, co to půjde. Je to pro mně správný výchozí test. Žádné výmluvy.. "Check and balances", ..."nastavení zrcadla" .. nebo, jak my alkoholici říkáme.. pití čistého vína :). Co víc, Míša říkala, že mě přijde podpořit a třeba část posledních kol popoběhne se mnou:). To je sakra závazek..

Držte mi palce..
Všem, co se nebojí se postavit hodinkám.. a bojovat proti času.. zdar!
12:)

PS. Jaké jsou vaše nepříjemné (běžecké) otázky.. a jak jim čelíte? :)

8 komentářů:

  1. Dík za inspiraci :-))) Jestli to trochu vyjde, přiběhnu Tě povzbudit! tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. Já bych na tvém místě byl doma a "vyvažoval":)... Přeci jen delší běhy mimo rodinu nejsou dlouhodobě samy o sobě udržitelné a je potřeba je "vyvažovat" správnými rodinnými aktivitami!:).
      Těším se, že se jistě uvidíme v restauračním zařízení..
      Všemu zdar, ultra zvlášť! 12:)

      Vymazat
  2. 1. "TY běháš?" a následuje zkoumavý a pohled od hlavy k patě a zase zpátky k hlavě - "A jak dlouho?" 2. "A kolik tak normálně uběhneš?" pak následuje pohled, že to jako teda není moc (bez ohledu na to, jak velkou cifru vytasíš) 3. "A to těch sto kilometrů běžíš jako celý?" na ujištění, že ne, že v terénu to většinou tak úplně nejde, se tazateli zjevně uleví. 4. "A jak dlouho ti to tak trvá?" 5. "A už jsi běžela maraton?" 6. "Můj kamarád/ka tady běhá, možná ho budeš znát - ty ho neznáš? Tak nic, no..."

    A mohla bych pokračovat. Na Stromovku držím palce, věřím v čas v pravdě epický!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. ty jsou naprosto skvele!!!
      Jak se spolu nad tím různě bavíme.. Tak se objevuje spektrum neskutečných otázek.. A jíš/piješ při tom něco? Můžeš zastavit (nediskvalifikují tě)? (Kam) chodíš na záchod? .. a ta nejlepší.. A vyhráváš? :)
      .. Když po pravdě odpovídám, že tak nějak bojuji o doběhnutí v limitu:).. Tak se lidi kolem diví, proč vlastně chodím na závody, když nevyhrávám.. Vysvětluji, že třeba věřím, že ostatní staříci:).. třeba nepřijdou.. a pak "bedna" v kategorii je moje..:)
      Ostatně v dětství jsem věřil na Mikuláše a Ježíška.. a tohle mi nepřijde o tolik vzdálenější:).
      Ať se daří! 12:)

      Vymazat
  3. "Mas to ve svym veku zapotrebi?"... pronesla nedavno Aja. April.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. LOL.. Moje katastrofická maminka to korunuje tím, že projektuje, jak ležím ve zvratcích a svých výkalech:).. v pangejtu u silnice, zbaven veškeré důstojnosti.. a moji studenti mě při tom vidí..:)
      Na to je jednoduchá odpověď.. že já žádnou velkou (profesorskou) důstojnost nemám.. tedy v tom případě není co ztratit:)..
      Našim maminkám a ultra.. zdar! 12:)

      Vymazat
    2. Ano, samozrejme nejvic zalezi na tom vnejsim svete ("Co by tomu rekli lidi!")... Z toho jdu pokazde do kolen. Vsemu zdar a zejtra s vetrem o zavod! April.

      Vymazat
    3. :).. tady si dovolím malé odbočení. Štíři (že?:) .. jsou povětšinou samotáři, ale zároveň se v podstatě nedají téměř ovlivnit tím, co si myslí většina, nebo, co jsou zažité "pravdy":).
      Takže hlášky typu, co by tomu řekli lidi.. mě dokáží akorát pobavit. Lidem je to úplně jedno!!!:).. a pokud ne.. Je to jedno mně:).
      Díky moc.. žádná hitparáda to není, ale není to výmluva.. cítím se dobře, tedy ve smyslu, že mám chuť se o všechno rvát.. A to mi přijde paradoxně důležitější než daný výsledek. Věřím, že na jaře pod Míšiným vedením můžu sám sebe překvapit.. a to není málo:).
      všemu zdar! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...