pondělí 14. ledna 2019

Hlavně se z toho nepo.. tento:).. aneb dlouhý trénink přede mnou a šťastná loterie za mnou..:)


Začátek nového roku mě slovy klasika zastihl v postavení s nohou vpřed..:). /Tedy jako při kriketu a kriket je hra.../. Prostě ať se bavím s kýmkoliv o čemkoliv, nakonec se to sveze na (moje) pobíhání.

Natěšení běžci ve svém počátečním nadšení nejsou pro mé pobíhání ani tak nebezpeční, jako ti, co běhají dlouho a jsou ztracení. U těch super nadšenců si  - trochu se závistí - si říkám.. hergot, ... ne .. krucipísek,.. ne .. říkám si ... písek! :) .. Copak, že já už nejsem tak nadšený? Vždyť neběhám zase tak dlouho, není to víc jak deset let..:)..

To ti ztracení buď mluví o úplném vyhoření, kdy běhání je už vůbec neoslovuje ... (a tady přichází kolo, koloběžka, potápění, .. ale i jóga, meditace, pilátes a krása kolektivních sportů). Já to chápu, ne každého to pobíhání chytne na furt... a jako ve správném silném vztahu... i u mě se mohou vyskytnout problematické momenty, ale jsou to jen epizodní okamžiky, vetšinou se z toho do rána vyspím:).

Je to jednoduché, já na rozdíl od nich žádnou jinou aktivitu nemám.. Nemůžu se těšit na nohejbal, ani na volejbal, abych si mohl úspěšně natrhnout křížové vazy, o kterých mi J. posledně tak krásně vyprávěl.:) Neumím ani tenis, ani squash, takže časté problémy s loktem a klouby nemám možnost sdílet v kolektivu. Nezbývá mi nic než osamělost přespolního běžce, naštěstí přerušovaná občasným popoběhnutím s někým známým, s trenérkou nebo v rámci občasných setkání našeho kroužku v restauračním zařízení.

Kvapem se blíží můj "dlouhý lednový trénink", jak jsme s Míšou krycím jménem nazvali blížící se 24h.. [to abychom zbytečně nestresovali 12honzu:)].. a k tomu patří společný trénink, popovídat si.. promyslet strategii, pokud se tomu tak dá říkat, protože 24h je můj tříkrálový běh, proto výklad K+M+B.. je jasný.. budu "sakra" muset běžet!:)

Týden před závodem, teď v sobotu, byla asi poslední šance běžet společně s M. něco delšího (běh je 19.) a tak tradičně navrhuji Karlštejn:)... Jenže napadl sníh, mráz, déšť a následně to všechno tálo, klouzalo a tak moje trenérka nekompromisně požadovala se držet stranou terénních tras. Já si osobně myslím, že se hlavně bála mojí opravné trasy kolem Vonokos.. obzvlášť když o nich jednou mluvím jako o Vonokosech, Vonoklasech i Zvonoklasech:). [To moc neukazuje moje navigátorské schopnosti:)]

Nakonec volíme vyběhnout z Radotína podle vody směrem ke Karlštejnu a zpět - 40 km. Doma dostávám pokyny, abych zase nebloudil, ono to není úplně od věci. Protože podle mojí D., já dokážu zmást ostatní a zabloudit i na okruhu na Kladně:), proto i naše sobotní trasa měla několik drobných ocásků a vracení. Ale než jsem stačil říci Pilsenner Urquell, tak jsme byli v půlce.. Po 20 km Míša rázně zavelela, že otáčíme. Ke Karlštejnu to sice bylo necelé 2km... ale že se řeklo 40, tak se běží 40..:)

Pravda je, že cesta neskutečně ubíhala.. trenérka sice říkala poběžíme pomalu a rozvážně.. ale před koncem koukám na hodinky .. a průměrka pod 6 min/km, což je asi tak na hraně mé představy o pohodových 40 km:), ale pravda je, že bez hodinek bych si to ani neuvědomil..:).
Tak tak jsem stačil pozlobit rodinku krmící kachny, tradičním doporučením, že jsou drobnější a že by měli vzít na neděli aspoň dvě.. Když s úsměvem přichází otec od rodiny s velkou taškou, tak já se loučím slovy, že není třeba radit.. Do té tašky se v klidu vejdou i tři!:)

Cílevědomost M. se ukazuje v závěru tréninku, kdy do 40 km chybí necelý kilometr (to jsou ty ocásky a vracení)... tak naprosto "logicky" běžíme kus tam a kus zase zpátky, aby to vyšlo, protože trenérka řekla .. běží se 40, tak se běží 40, ani o kousek víc, ale ani o kousek míň.:).

Z toho povídání s M. pro mě do závodu vyplynulo několik "zásadních" rad:
1) Snažit se potlačit moje počáteční závodění
2) Nekoukat se zbytečně na hodinky, důvěřovat svým pocitům
3) Za každých 10 km se odměnit.. i třeba pivem, suchým tričkem, čelenkou..:)
4) Začínat bez muziky.. Držet se zpátky, použit "sílu svého play listu" až později, hlavně v noci a nad ránem
5) Ale především si to užít .. Nebát se toho.. Prostě se z toho ani ze sebe.. nepotento:)

M. ještě dodává, není to závod, na který se připravuješ.. Oba víme, že tam evidentně budu mezi těmi nejhoršími, ale jak mě uklidňoval i RID -- nakonec v cíli budeme mít všichni stejný čas!:)

V neděli už jsem nebyl běhat, ne že bych nemohl, ale podle pokynů si mám vypěstovat ten správný "hlad"(!) a chuť pobíhat za týden. A tak raději dodělávám věci doma a do práce, začínám si v přestávkách chystat věci na závod a jsem přitom nervózní .. no jako pes:). Moje Deri to cítí, cítí, že se něco děje a tak štěká, jako pominutá.

Důvod mé nervozity je prostý. 13.1 je totiž den loterie na Leadville 100M. Říkal jsem to jen pár lidem — jsem věčný snílek, ale bojovník... proto jsem hodil svoje jméno i do osudí loterie na Leadville. Pořadatelé při přihlašování říkají, že když jim člověk dá zajímavý příběh, tak si zvýší šanci na účast. Ho hóó.. :)... Říci, že chtějí příběh o mně a Leadville? :).. tak ho mají mít..

Nějak jsem ve skrytu duše doufal ve svoji šťastnou hvězdu. Vím, vím, jako běžec jsem hluboký průměr, ale ve vyprávění příběhů jsem si trochu víc věřil:). Tak proč mi nepíšou, vždyť už bude u nich po poledni? Tak v tom mírně depresivním:)  stavu mi pípne e-mail..


Vykřiknu, co vykřiknu, zařvu tak, že Deri vylekaně proskočí svoji dírou ve dveřích.. :).. No to se nám ten kalendář na léto pěkně plní.. Už to vidím, že v létě budu mít doma statut PVP /Permanentně v prd*li/. :)

Všemu zdar! Našim touhám, našemu úsilí.. ale ultra.. ultra zvlášť!!
12:)

9 komentářů:

  1. Čekal jsem co se z toho dlouhého běhu vyklube jako druhé téma a ona loterie! Navíc opět úspěšná. Tak to bude tvůj rok, sice ne ve znamení 12 ale 19, i tak gratuluju! Tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik! Tak to ja si pisu trochu kryptograficky..nektere vety mi pripominaji a vysvetluji neco, co jsem si prvoplanove nechtel psat, ale co si chci pamatovat:).
      V loteriich, jak vtipne podokl Bezici Stin.., dabel casto s*r* na jednu hromadu:), tak uvidime..:).

      Vymazat
  2. Blahopřeju k vylosování! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). Moc diky. Tady se myslim hodi to fotbalisticke ..."taky je obcas potreba jit tomu stesticku naproti"..:)
      Tak jen at me provazi sila.. At vydrzi stesti a zdravi a pohoda! Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  3. Ještě bych doplnil (protože na koloběžce od nás moc lidí nejezdí a nebylo se těžké poznat :), že to není tak, že by mě běh už vůbec neoslovoval. Jen mě neoslovuje ten všední běh. :-D Chápu, že pro účely zápisku jsi to musel zjednodušit, ale stejně jsem se musel ozvat. Teď mám z běhu prostředek na udržení váhy a dopravní prostředek na kešky, kam nedojedu na koloběžce. To je pak velká zábava - někde, kde to neznám, je hezky a občas to běží i skoro samo. Tolik pro pořádek. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Tak tohle jsem sice primarne vubec nemyslel na tebe:), ale jak to rikas... :).. tak tam do jiste miry tady sednes:)
      Tak moje pripomenuti bylo spis takove podpurne pro me. Jini jsou jini, ja jsem ja:)... Jini maji jine sporty. Veverkovci, kdyz je beh nebavi nebo boli, jdou lyzovat, skialpovat, horolezit.. Ja v podstate jeste tak akorat muzu "zavodne" ryt zahonky nebo sazet stromy:)..
      Proste, mam to tezsi i jednodussi zaroven. Nemuzu to opustit:), musim se toho drzet jako helvetske viry:).
      Tim jsem myslel jen moje pozorovani, ze stredni doba, kdy lide s jinym sportovnim zamerenim vydrzi u behu je mensi nez cca 5 let:). Maji jine moznosti, prestane je ten "obycejny" beh bavit..:)
      Ja to chapu.. Ja ten "vztah" cilene udrzuju.. aby se nam, jak rikaji vztahovi odbornici.., .. nezevsednel:).
      MSF! Kolobezkam zdar! 12:)

      Vymazat
    2. Navíc ty jsou byl vždycky především triatlet... ;-)

      Vymazat
  4. Pravdu díš - tuhle se známá na jedné sociální síti ptala, co děláme, když se potřebujeme po krátké pauza znovu rozběhat, že ona jde cvičit nebo na kolo. Lakonicky mi nezbylo odpovědět, že já, no, já jdu běhat.
    Vztah s během je úplně stejný, jako jakýkoliv jiný vztah s jinou živou bytostí, to mi nikdo nevymluví - někomu to vydrží, někomu ne, někdo krize ustojí, někdo si pořídí "milenku" (koloběžku nebo posilovnu nebo tak něco), někdo pro nového milého/milou běh úplně opustí... a někdo prostě tu káru holt táhne dál, když už jsme to takhle dali spolu dohromady... :-)
    Jinak je zábavný, jak jsou ty naše světla Eärendilovy hvězdy prostě těch poslední 20 metrů uběhnou, protože když se řekne třicet, je to prostě třicet a ne 29,8! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znamy maratonec Olda.. Co delate, kdyz nebehate? ..:).. Jak nebehate? Ja preci beham porad!!:)
      To si myslim je klicova scena a mluvi za vse:).
      S tou vztahovou paralelou jsi to vystihla velmi dobre. Ja to nehodnotim ani nijak "neodsuzuji:), jen se snazim rici, ze to mam jednodussi. K jizde na kole mam psychicky blok, plavat sice umim, ale nemuzu potapet hlavu..[ja kdyz "plavu", tak si lide mysli, ze se koupu:)].. atd. Takze, kdyz uz jsem to dal s tim behem dohromady, tak se budu snazit u nej vydrzet co nejdele:).
      At se dari! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...