neděle 6. ledna 2019

"Tříkrálový běh" přede mnou, aneb.. Co kdyby to příště nevyšlo? :)

Už je to tady..

Nevím, jak vy, ale já si svoje stárnutí neuvědomuji ani tak o narozeninách, jako v lednu..:). Jako by ten skok, ta změna - byla náhlá a dramatická.. Teď mi skončila moje desátá "běžecká":) sezóna a začíná mi nový, jedenáctý rok. Je to první rok třetí pětiletky, která -- jak víme z budování socialismu -- je vždy kritická.:). Počáteční nadšení je pryč, všechny rezervy jsou vyčerpané závazkovým hnutím pětiletky druhé a ani známá sovětská hesla jako "dohnat a předehnat" už moc nefungují.:).

Stejně jako socialistické zemědělství mělo čtyři úhlavní nepřátele: Jaro, léto, podzim a zimu:), tak kolem sebe vidím, že typický rekreační běžec to má podobné. Spousta známých mi referuje, že buď začne běhat (až se oteplí, až nebude pršet, foukat, ... případně až nebude takové horko), nebo že ztratili motivaci, -- protože se snaží běhat už několik let a vůbec se nezlepšují, spíš naopak.. a navíc teď běhá každý pako.:).

A co já s tím? Nabízí se sice vhodná litanie na moje zdravotní problémy, ale hned si uvědomuji, že i když vidím čím dál hůř, tak ale padám čím dál tím lépe, jako profesionál, skoro jako kaskadér. :). A tak na podobné stezky jen kývnu hlavou, všude je něco:), jsou možná mezi námi i tací, co nikdy neměli žádnou krizi, co nemusí o svoje běhání bojovat v práci, s rodinou a se sebou samotným.. ale takových lidí je určitě málo. Základ je nedávat si žádná předsevzetí. Přeci jen to jsou většinou věci, které neumíme, nechceme dělat.. nebo nám vůbec nejdou.. tak proč to zkoušet? Nebudu tedy hubnout, ani nepřestanu pít, ale ani nezačnu pravidelně cvičit běžeckou abecedu..Podle posledních statistik jsem měl při svém narození šanci na 62,8 let života ve zdraví, takže už mi zase statisticky vzato tolik nezbývá a tak radši pojedu na zajímavé závody teď a co nejdřív, protože co kdyby to později nevyšlo:)?? !!

Moje trenérka Míša, když během POPu slyšela můj tuberácký kašel, doprovázený smrkáním připomínajícím sloní troubení:), tak bez ohledu na blížící se závod, mi na začátek ledna napsala takový velmi opatrný plán... Něco jako: Opatrně se kouknout na běžecké boty (=10km volně), rekognoskace terénu (=15km fartlek) s občasným nácvikem skoku (rovinky na zledovatělé cestě). Ač jí většinou poslouchám, tak tentokrát jsem to nedokázal.
Za 14 dní jsem se zapsal na 24h, nemůžu tam přijet totálně oslaben na těle a na duchu:)... Vím, vím, měl bych to brát jako dlouhý trénink, ale  i když mi teče z nosu, kašlu a po večerech pilně léčím nohu, neměl bych mít týdenní kilometráž pod 100, to by mě definitivně srazilo na kolena:)..

A ten můj běh? Ve čtvrtek dobíhám dvojsměrku z práce. U výlezu z parku mi zvoní telefon a tak ho zvednu. Rychle odpovím a zavěsím, ale ten přechod z běhu do klidu a telefonování mě rozhodil dech a začal jsem silně kašlat... Okolo jdoucí to starostlivě komentuje, že by se při nemoci nemělo běhat! Bráním se slovy, že já ale opatrně, pomalu... A ona hned jestli snad nepatřím mezi ty blázny, co si myslí, že pohybem se dá vyléčit chřipka a nastydnutí?  :).:)... Je to moje mantra a snažím se jí držet.. Nezapřel jsem svoji "víru" a povídám .. "Pohyb nevím, ale pomalý běh léčí (skoro) všechno!" :)

Co se nedá nahnat v tréninku, snažím se doladit logistikou a přípravou playlistu. Sice mě před pár dny urazil jeden mladík, když jsem u Mánesa čekal na zelenou, protože nevhodně komentoval Haničku Zagorovou, která mi pěla ve sluchátkách:). Samozřejmě.. Když uprostřed deště, ať už na oválu nebo v irských rašeliništích Hanka zazpívá..byl krásný..tvůj nápad..Tak o svém pobíhání vůbec nepochybuji:).

K logistice 24h mě trochu rozhazují poznámky organizátorů, že je vše stejné jako v minulých letech.. a že nejlepší je ubytování v hotelích, co "bydlíme" vždy na Spartathlonu:)... Tak to mě rozsekalo. Evidentně tam budou jenom reprezentanti, Spartathlonisté .. a pak já, jako ten divnej vzadu.

Proto jsem nadcházející 24h posunul do kategorie tříkrálového běhu a K+M+B ke mě promlouvají naprosto jasně: "Ku*va Musíš Běžet"!!!

Všemu zdar!
Novému roku, našemu úsilí a ultra zvlášť!
12:)

8 komentářů:

  1. Co kdyby to později nevyšlo? :-D Ano! To je ten správný duch, někdo to za ty abstinenty a dietáře prostě musí vypít a sníst, přece se to nezkazí, že jo? Do Řecka držím všechny čtyři palce, ty rytíři vánku - tak ať se ti v seč vrhá s duhou za zády! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. dik..no jedu tam sice na skok:), ale urcite koupim aspon 12 piv.. noc je dlouha a neni nic horsiho na mejdanu, nez kdyz dojde piti:)..
      Do zaverecnych "spurtu" mam nasazene hity typu ..kdyz ti nohy uz nejak neslouzi.. musi jit jit dal... :) takze verim, ze aspon po tehle strance jsem pro pripravu udelal maximum:).
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  2. Ale jaképak stárnutí, vždyť co tě znám, vypadáš pořád stejně. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. To je alarmujici..:).. uz skoro pred 10 lety jsem byl takhle sesly? :)
      No je potreba to brat sportovne.. a predstirat, ze patrim do vyssi vekove kategorie an zavodech..:)
      Tak at nam to beha a kolobezkuje:). 12:)

      Vymazat
  3. Ahoj Honzo, držím palce, aby vyšlo ubytování i běhání - hlavně se snaž dodržet ten společný čas !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dik, udelam, co bude v mych silach.. ted jeste pracuji doma.. po poledni nahazim veci do kufru.. ve 4 mi to leti.. po 8 vecer v Atenach..Zitra bezim:). Aspon nebude tolik casu na nervozitu.
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  4. A nezapomeň: K+M+B (Klíče - Brýle - Mobil)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je krasna zkratka.. To vlastne trikralove beham cely rok..:)
      At se dari v novem roce! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...