pondělí 25. února 2019

O posunování hranic, o trenérech a rekreačních běžcích.. aneb .. už jsem čistý míšenec:)

Kalná jsou rána opilcova.. možná ještě kalnější jsou pondělní rána nadšeného rekreačního běžce trpícího "drobnou" kilometrovou úchylkou [tzv. kilometrománií:)]. Kilometry a úspěšně tréninky z minulého týdne jsou dávno zapomenuté -- jsou ve stejné kategorii jako novinové zprávy -- Už to nikomu nic neříká, už je to passé.. Je třeba zase začít od začátku, s vynulovaným počítadlem a to je (aspoň pro mě) vždycky těžké. Podobně jako mě froté ručníky provedly úspěšně moji pubertou:), tak moje pondělní dvojsměrka je základ v boji s kilometrovou fobií -- večer mám 30+ a mizí mi "naběhlá žíla" na krku:). Sice občas při pondělku (stejně jako dneska) potkávám na cestě RIDa, který si několikrát týdně dává svoji 50km dvojsměrku.. Ale mě nenas*re!:).. já jsem přející člověk.. a pak.. já zaběhnu si svoji delší o víkendu!:)
Víkendové běhy mě dostanou do nečekaných lokalit

Když už mluvíme o mém víkendu, tak mi dlouho vrtalo hlavou, proč mám zrovna běhat 46km? Asi jako když jsme se dříve při čtení titulků v kině -- Filmový symfonický orchestr FISYO řídil František Belfín -- všichni ptali, proč se ten člověk nejmenuje Delfín? :)

Nahlédnutím do knihy mého oblíbence (z profilového filmu WS 100 Unbreakable) Hala Koernera ... .. který na férovku říká, když chcete běhat dlouhá ultra a 100 mílovky, tak holt musíte v tréninku naběhat sakra moc..:).. Takže i jeho pojetí dlouhého běhu.. minimálně 30% týdenního objemu [Míšou nastavených "zatím" 46km do toho sedí.. malá chvíle matematiky:).. 140*0.3=42km, 150*0.3=45, 160*0.3=48..]. Tak možná už trochu chápu, proč můj dlouhý běh má zrovna 46km.

Míša určitě vyrůstala na úsloví, co tě nezabije, to tě posílí:)... My starší sice uznáváme pravdivost výroku, ovšem je potřeba se dostat přes jeho první půlku.. teda, aby nás to primárně nezahubilo:).

.. a k nečekaným pokušením
Stejně jako v medicíně existuje placebo efekt, tak podobné je to i při sportování.. Nazýval bych to "sledovací" efekt. Vychází ze známého paradoxu. Představte si, že chcete prokázat, že dobré pracovní prostředí vede k lepším výkonům a vyšší produktivitě. Změříte produktivitu práce na pracovišti.. a pak třeba umyjete okna.. necháte uklidit halu.. změříte produktivitu.. a ejhle,, zvedla se.. Natřete podlahu, dáte nová světla.. a ejhle.. zase se to zlepšilo. Průšvih v téhle teorii nastává, když zatemníte okna a zhoršíte osvětlení.. Většinou se také zvýší produktivita:).. Proč? Protože lidi v provozu už vědí, že je někdo pořád sleduje..:)

A to samé je s běháním. Trenér, nebo zkušený kamarád je dobrá věc, ale důležité je, aby vás sledoval, nejlépe někde na Garminu.. nebo v podrobném zápisků z tréninku.. Ten efekt sledování je silný. Říkám si.. Hergot, snaž se trochu víc.. co potom řekneš Míše? Co jsi to tady prováděl? :).. A tak i kritizované sociální sítě s větou (ze které si občas asi všichni děláme legraci).. "Uběhl jsem tři kilometry a cítím se skvěle"..:).. Mohou také částečně nahradit efekt sledování, nebo nějaké společné výzvy s kamarády.. Má to ale v sobě skryté nebezpečí, že se člověk snadno (v rámci soutěživosti).. přetáhne za snesitelnou mez a může si třeba i ublížit:).

Proto i já.. v téhle situaci.. mám trenéra.. tedy trenérku Míšu:).. a nezapírám ji.. i když, celkem pochopitelně moji známí i neznámí lidé obvykle zvednou obočí a diví se.. Proč takový ňouma má potřebu mít svého trenéra? Copak jsem nějaký olympionik?:)

Stejně tak, jako Jitka pěje (určitě zaslouženě) ódy na svého Mistra Jedi..aka Petra V. (=TB), a poslouchá ho na slovo.. jejími slovy - houpe prsa a je schopná sníst i netopýra:), tak já taky (v rámci možnosti) se snažím dělat, co mi M. řekne:). Ale stejně jako prvňáčkové vědí, že nejlepší učitel(ka) byla ta v první třídě.. protože se od ní naučili vlastně všechno -- číst, psát a počítat:)... Tak já si pochopitelně hodně vážím svého "prvního trenéra" .. "Ďuriho", který mi říkal takové ty obecné zásady.. že mám kilometry zvyšovat pozvolna, i rychlost.. odpočívat a prostě běhat a ono to přijde.. a vždy to ve svojí krásné slovenštině uzavřel slovy "Behej, behej.. " ale "Netreba to hrotit!"..:)

... i pro vegetariány..
U "mých" plánů nejde jen o kilometry, i když je teď večer 71.výročí Vítězného února a tak snadněji vzpomenu na poučky z marxismu-leninismu, že se v určité chvíli kvantita změní v kvalitu:), ... Ale jde o to, že já přeci jen většinu své kilometráže naběhám v tempu v rozmezí 5:40-6:00 na km.. tím pádem 140-160 km v principu znamená zhruba 14-16 hodin týdně strávených na trati:). Když se započítá část času ve sprše a přípravy, tak se musím přiznat, že v podstatě běhám na 1/2 úvazek:)... Takže už jsem poloviční profesionál.. nefalšovaný míšenec. Na půl hobík, na půl zanícený "profesionál".. akorát, že ten "žolík" rekreačního běžce skoro všechno dokáže přebít..:)

Nicméně.. pozoruji u sebe častěji ten "závodivý moment".. Když třeba v kopci v údolí dobíhám cyklistu a vyzývám ho slovy "Pojď.. dáme ten kopec ve velkém stylu" :)..Tak jeden mě po cca 100 metrech poslal tam, kam slunce nesvítí:).. a druhý měl elektro -kolo:). To byla fakt výzva..ale držel jsem se.. a jeho veselá odpověď, když koukal, jak se snažím a řekl, že to fakt bylo ve "velkým stylu":) .. To mě fakt potěšilo.. Vzpomněl jsem si, jak před několika lety, takhle v létě, jsem podobně vyzýval jiného cyklistu.. a on se ptal, odkud běžíš? Povídám .. z práce.. a jeho poznámka.. "No tos' to tam moc nepolámal"... mě úplně rozsekala..:)

Všemu zdar!

Našemu úsilí, naším kamarádům a trenérům, co nás sledují a motivují.. zdar!.. Ultra...ultra zvlášť!

12:)

4 komentáře:

  1. Ano! A nejlepší je jít běhat v pracovní době, protože pak jsi za svůj běh vlastně placený a je z tebe kompletní profík! Našim trenérům a vlastnímu lámání zdar! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. tak pravda je, ze aspon v tech cinnostech, kde se zivim hlavou:).. jsem diky pobihani casto vyresil veci, ktere by mi trvaly o dost dele, tedy pokud bych je vubec vyresil a neodesel od nich:). Ja pri behu casto premyslim o praci.. takze -- kdybych byl treba pravnik.. tak bych to bez jakychkoliv problemu uctoval klientovi.. a mel by v tom jeste slevu, protoze bych to jiste vyresil za mene casu:).
      .. Trenerum a trenerkam urcite zdar.. jen to "lamani" bych (alespon v mem pripade) vynechal..:)
      At se dari, at nam to beha! 12:)

      Vymazat
  2. Vlastnímu lámání nazdar!
    Zdraví Fractura Clavicularis ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neustale vzpominam na vase druzstvo, ktere jsi tehdy nazval "Radost az na kost":)... Ovsem tehdy jsem jeste netusil, ze radu veci myslis opravdu doslova!:)
      At se dari, rychle srustej, tesim se na brzkou shledanou!
      12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...