neděle 10. března 2019

Stop výmluvám, závod je nejlepší trénink:), aneb jak jsem běžel Pečky na plný pečky, tedy pecky..:)


Taky bych to mohl pojmout dnešní zápisek v rámci skrytého vzkazu od Míši, že Pečecká 10 bude jedním ze stavebních kamenů přípravy na můj vrchol sezóny, na Grand Slam..:). No to mě omejvejte.. :). Připravuji se abych uběhl během léta čtyři náročný stomílovky v třítýdenním cyklu a mám trénovat rychlost? Nicméně, maminka a trenér(ka) mají vždy pravdu a tak [i když jsem minulý týden hltal kilometry v tempu cca 5:30-5:40 a bylo jich víc než 160)], jsem byl připravený tento týden méně běhat, zkusit se přemoci a v Pečkách opravdu závodit.

Situace v práci ani doma nebyla .. mírně řečeno ideální pro přípravu, ale .. sám jsem si to vysvětlil, nemá cenu se vymlouvat, tohle je ten okamžik, kdy je mi "nastavováno zrcadlo":), tak se tomu nesmím bránit. A tak jako u alkoholiků je první krokem přiznání, že jsou alkoholici, tak u mě jistě první krokem je poznání, že to s mojí běžeckou přípravou není zase tak růžové.:) To, že mi tam (i v mojí běžecké kategorii) natrhnou tričko i s trenýrkama ... bude dobře! Získám pokoru a motivaci do dalších dní.:)

S Míšou jedeme na závod společně a v autě probíhá taková ta klasická běžecká latina.. I když je to z velké části pravda, přeci jen to úsměvné. Určitě to znáte tady.. "v týdnu viróza, teď jsem přestal(a) brát léky.. achilovka/vazy/šlachy... úplně v háji.. v tréninku se nedostanu pod xxx (4:30 na km je vzdálená meta), co tam chci předvádět, atd.. Většinou se pak dotyční po startu rozeběhnout o sto šest, a do své role "zlomeného", "nemocného".. a "úplně z formy"... se vrátí až po prolétnutí cílem:).

Nejlepší stánek v Pečkách, zlatý hřeb mojí účasti!
Tady je potřeba se k něčemu přiznat. Před startem nechávám Míšu samotnou, aby se v klidu a ve svých rituálech rozcvičila.. a já se jdu proti svým zvykům také trochu rozběhat.. Jsem v mírné běžecké depresi:).. i když člověk čeká, že to nepůjde nijak slavně.. přece jen já ty "přes držku":) sám o sobě nijak aktivně nevyhledávám. Naštěstí se zdravím se Zbyňkem V. a domlouvám se, že se hned po závodě stavím a koupím si nějaké místní víno z jejich produkce... Jeho poznámka, že pokud sežene někoho na 40 minut do stánku, tak poběží taky:) -- mě vlastně dostrkala na start. //Dík Borate!!:) //

Samozřejmě.. v normální konstelaci se člověk jako já.. na ultra.. rozcvičí a rozeběhne se až během prvních pár hodin, že? Proč plýtvat silami před závodem:)... Nicméně, tahle taktika není úplně nejlepší na silniční desítku, to jsem si přiznal otevřeně. Proto za chvíli už lehce pobíhám v parku, ale vidím, že lidi kolem buď běhají při svém rozcvičení výrazně rychleji než já plánuji na závod:), nebo cvičí jógu, v neskutečných pozicích - v téměř dokonalém vertikálním provaze - opřeni o strom demonstrují svoji ohebnost.. OMG!

Když jsem o svojí přípravě před startem vyprávěl doma dceři.. tak jsem se úplně červenal.. Říkám, no nechci o tom moc mluvit.. .. ale no.. šel jsem v parku za keříčky.. Moje B. říká, no jo no.. s tím jsi známej:).. Je těžké přiznat pravdu a tak to dělám postupně... Že to nebylo přesně to, co si myslí... Že skutečnost z mého pohledu byla asi horší, než kdybych se tam veřejně obnažoval:)... Já jsem se totiž za těmi keříčky rozcvičoval!!! Několikrát jsem tam zakopával nohama, několikrát i povyskočil.. a furt jsem se ohlížel, jestli mě někdo při tom nevidí:).

Celý červený studem přicházím na start, který už je zavalen běžci. Na nervozitu není moc čas, na upozornění /atletické pravidla/ si přendávám svoje číslo z pravé nohy na hruď, nasazuji si čelenku z Rondy (abych měl omluvu, že 10km není moje cílová trať) a už se startuje... V tom studu:) jsem si neuvědomil, že nejsem na ultra.. kde start ze zadních pozic je pro mě často takticky i sportovně výhodný (aspoň nepřepálím začátek) a postupně předbíhám pomalejší.. Ale jak jsem experimentálně zjistil, na rychlé desítce to rozhodně není nejlepší strategie!:)



Když mi to došlo, už bylo pozdě se nějak posunovat... Ale nevím proč, viděl jsem tam to "nastavený zrcadlo":) a tak jsem vyrazil, co nejrychleji a obětoval hodně sil, abych se dostal ze skrumáží a běžel dopředu s vidinou slušnějšího cílového času. Taky mi došlo mi, že na obrátce Míša uvidí, jak moc jsem pozadu.. Zlí jazykové tvrdí, že v Pečkách, když fouká vítr, tak je to většinou ze strany a proto se běží proti větru tam i zpátky. Byl jsem tam letos prvně, ale musím potvrdit, že to pozorování je velmi přesné a moudré. Cesta po obrátce zpátky do Peček, to byla úplná chuťovka, připadal jsem si jako v testovacím aerodynamickém tunelu:). Asi 200 metrů od obrátky vidím před sebou Míšu, která -- upřímně má svých 40 kg i s postelí -- byla v poryvech větru odnášená zpátky:). Tady se jasně prokázala nesporná výhoda těžších běžců. Asi 3 km před cílem M. dobíhám, tedy přesněji řečeno mi jí vítr donesl naproti, a vyzývám ji, ať běží vedle mě.. ve vytvořeném větrolamu:)..

Je mi jasný, že z hlediska výsledného času to žádná velká hitparáda nebude, ale pocitově? Skvěle. Moc jsem se snažil, dral to ze zadních pozic a pokud to šlo i rychle běžel a závodil. Blížíme se k jedné z posledních zatáček v Pečkách. Vítr mě teď zpomalil natolik, že si připadám jako na promenádě, stačím se koukat na hezká děvčata u cesty a tím pádem vidím a zdravím Nikie s kočárkem.  Ta si mě hned všimla, otočila kočár a začíná běžet.. evidentně mi chtěla pomoci jako vodič. No tohle..:) Ještě mě nakonec předběhne/potáhne do cíle maminka s dítětem v kočárku.. OMG! To nemůžu dopustit! A tak jsem se snažil, že jsem málem v tom protivětru zakopl, ale Nikie.. Nikie mě s kočárkem nepředběhla! Jsem fakt dobrej!!:)

V cíli velké štěstí, ani jsem se v cílové rovince nepozvracel, mám slušné vychování, že? Čas si zapisuji 42:52, celkově 231 místo.. Věřím, že kdyby se běželo ještě aspoň jednou tolik, že bych si v pořadí mohl i polepšit. Ale radost si dělám hned... U Zbyňka si kupuji víno, na jeho lakonické konstatování, že on to měl nějak pod 40 já dodávám, že v rámci symetrie a zachování rovnováhy světa to zase já mám nad 40:)... Prostě krásný den.

Teď už se jen těším, že zase na chvíli bude od těch krátkých spurtů pokoj.. I když jak znám Míšu.. nebude:)! Ale aspoň tento týden mi můj trenýrkový plán říká jasně.. do práce a z práce... nějaký ten kopeček a rovinka... a delší běh v terénu.. To bude radost!

Proto všemu zdar! Našemu úsilí, (trochu marným) pokusům o rychlost.. zdar.. A ultra.. ultra zvlášť!
12:)

12 komentářů:

  1. Sedím u počítače a ke čtení popíjím víno od .. hádej :-)) A jednu láhev jsme s Věrou K. vypili už ve vlaku do Prahy. Jinak máš skvělou druhou půlku, zpomalil jsi 1:23 zatímco vítěz 2:02 (a Pavlišta 1:43). Sára tady drze kráká něco o váze, ale tu neber vážně :-)) .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. dik.. zpomaleni 1:23 .. to je uplna ciselna lahudka:)!
      Vzdyt jsem rikal, ze jsem se snazil:). Ta vaha plus sila v nohach.. to se bude na delsich trasach sakra hodit!
      To me mrzi, ze jsem vas tam v tech davech nezaznamenal.. Nicmene, probereme v nejblizsi hospode!:). Pozdravy Sare, at se dari, at vam to lita! 12:)

      Vymazat
  2. Pěkný výkon! Někde jsem kdysi slyšel, že Kopce jsou trénink rychlosti v převleku. Takže to možná funguje i naopak. Jen jsem nepostřehl, jestli jsi na tu desítku trénoval i rychlost, nebo ji běžel "z fleku". Jo a není špatný si před takhle rychlým závodem dát pár rovinek na prokysličení a aktivizaci svalů. Jen se obávám, že s rovinkami už se za keřík neschováš. :-)
    Tak zítra!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)..No minuly tyden jsem jeste behal objemy:).. i kdyz jsem se snazil se take neflakat.. Ale ono to jedno..:)
      Ja uz jsem zapomnel, jak se desitka ma bezet..asi kdybych ji bezel tento tyden (a byl mensi vitr, .. a Venuse byla ve tretim dome, nejlepe v konstelaci s Marsem..:).. tak bych to mohl ubehnout lepe a rychleji..
      Ale jak rika moje trenerka.. neni to zavod, na ktery se pripravujeme:).. tesim se.. zitra!!
      MSF! at nam to beha! 12:)

      Vymazat
    2. Pamatuji si, jak jsem kdysi před Pečkami pil šťávu z červené řepy s tím, že mi to zvedne výkon. Zvedlo mi to akorát žaludek a proti větru to vůbec nepomohlo. :-D

      Vymazat
    3. :)... Co se tyce stravy, videl bych to tak akorat na kombinaci, cocka, kysane zeli, cibule a cesnek.. Posilit "raketovy" pohon.. Na cervenou repu bych se vykaslal:)! Naprosto nespolehliva ingredience..
      Ovsem je otazka, jestli by nas nediskvalifikovali... Je to na hrane:).. snazit se zlikvidovat soupere za tebou..
      No tak priste, az vyrazime na zavod.. tak to proberem s te "vyzivove" stranky:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Pěkně jsi držel tempo. Moje zpomalení bylo v druhý půlce o tři minuty. Než jsem tě identifikoval, napadlo mě kdo to tady běží tak teple oblečený a přitom tak rychle. Neměl jsi do toho větru větrovku? A jako bych viděl i ledvinku v pase :-) prostě ulra běžec se v tobě nezapře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, no ja si zase vsiml tvoji skvele prace s ksiltovkou, jako s aerodynamickym celnim prvkem..bezel jsi se sklopenou hlavou a diky ksiltu po tobe ten vzduch snad i lepe proudil:)!
      Samozrejme, ze jsem mel vetrovku. Sice kladla vetsi odpor, ale na ultra:) do pochybneho pocasi.. vzdy s sebou.. No a v ledvince jsem mel vsechno.. penezenku, klice, nahradni satky.. a jak jsem pozdeji zjistil i celovku:).. patrne, jak ji v neznamem terenu taham s sebou.. Proste.. kdyby se to protahlo..;)
      Rad jsem te videl.. na tvuj dotaz o ultra musim odpovedet nyni casto pouzivanym obratem.. "Dycky ultra"!:)
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    2. tak to je přesný lol, počasí nám přeci nebude určovat, jak se máme oblékat! B.

      Vymazat
    3. :).. vim, vim.. rika se, ze neni spatne pocasi, jen spatne obleceni:). Ale ... ja vetsinou s sebou tahnu radeji veci extra:), a tak pred lety jsem bezel jednou Kbelskou 10 s bundou kolem pasu, o svych "modnich" a oblekacich extempore na ultra ani nemluvim:).
      Kdyz ale necekane neco chybi:).. tak vzpomenu na klubovou mantru.."Co nemas, nepotrebujes!":)
      Rozhodne souhlasim.. Tak jako v Italii maji dopravni znacky pouze drobnou:) informacni hodnotu (a bila cara neni zed), tak v mem pojeti je na tom pocasi velmi podobe:).
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  4. Čelovku! Čelovku :-D :-D :-D já umřu, prej kdyby se to protáhlo. :-D Tvůj výkon je skvělý, keříčky parádní, rovnováha zachována, ale nejvíc mě zaujalo, kolikátý jsi se svým časem doběhl - to je neskutečný! Pak že běžecký boom polevuje... možná joggerský, ale běžců je, zdá se, víc a víc a víc... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. je to narocny.. kdekdo beha nejen rychleji, ale o hodne rychleji nez my:).. s tim se nesmime trapit!:)
      Bojovat je treba, ale cil.. aspon na tuhle sezonu je nekde jinde! At nam to beha! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...