pátek 20. prosince 2019

Advent v nás, aneb Partyzánský oběh Prahy za dveřmi!:)


O (Prago) centrismu se toho dá říci hodně, i v běžeckých kruzích:). Možná to z venku vypadá, že z Liberce, Ústí, z Opavy ... je to do Prahy mnohem blíž než z Prahy k nim, protože kamarádi z odloučených lokalit se tady objevují častěji než my(já) u nich. K tomu se ještě jednou omlouvám, letos jsem témeř veškeré svoje volno  "spálil" při posedávání v letadlech a zvyšování uhlíkové stopy (neřeknete to Grétě!, chudáka, tu už by kleplo:) )... Ale věřím, že v příštím roce se mi povedou nějaké návštěvy s proběhnutím, nebo aspoň taková rychlá "kontrola z ústředí":).
Letos se utěšuji a věřím, že se nás zase hodně sejde na tradičním Partyzánském Oběhu Prahy (POP 7!) a snad ještě i víc v hospodě na Hamru navečer..
I když se třeba ještě s nikým neznáte, pokud máte chuť, nebojte se přijít a běžet z námi. Je možné se přidat-odpojit kdekoliv, případně přijít jen do hospody. Viz propozice dole.

(7.) POP 28.12.2019, HAMR BRÁNÍK, 8:00

Jak správně poznamenal velký otec akce, Martin VP, sice je vše po tolika letech známé a neměnné, nicméně pro nové potenciální zájemce a nové známé jen stručný sumář: Start a cíl Hamr Bráník, večerní hospoda tak rovněž.  Ráno na Hamru většinou nic nepotřebujeme, všichni stejně přijedou již převlečení a věci se dají do auta (aut), kterým(i) vždy někdo přijede.
Sraz 7:45-7:59, start centrální skupiny v 8:00, případně v numericky vhodném čase 8:08. Takže start centrální skupiny lze nechat v 8:00, rychlejší se domluví, pomalejší také a večer od cca 18:00 lze zasednout v místní restauraci (rezervace na 25 míst). Případné (varianty) koupání ve Vltavě po doběhu domluvíme během akce:). Změny v itineráři nejsou, vyzkoušené jsou jak tradiční 75km, tak i kratší verze cca 55km, která se odpojí v Hostivaři na Pražské vpravo a vede po červené značce kolem Toulcova dvora a Sadů zahradnické mládeže v Záběhlicích a dále po A222 přímo do Krčského lesa k metru Roztyly. Dále již po trase. Variability se odehrají aktuálně dle počasí a chuti, též jako každý rok.
U Martina najdete odkazy na přihlašovadlo (můžete se připojit kdekoliv), itinerář, GPX i drobné zajímavosti...


Na POP se moc těším... Jak jsem (okolnostmi donucen být) osamělý běžec, o to raději se družím v restauračním zařízení, při POPu, při komutačních bězích a podobných příležitostech, případně i rád pomáhám, když stíhám:). Proto jsem s nadšením nabídl pomoc Bartasovým na jejich Trailové závisti. A dostali jsme s Míšou (která trať velmi dobře zná) jednoduchý úkol -- těsně před začátkem trať proběhnout, zkontrolovat značení, případně někde trať doznačit. Moc mě to potěšilo, byl jsem "před-běžcem" na akci, kde si chrti z Babického oddílu udělali otevřený klubový trénink, ovšem naše detailní značení jim zcela jistě překazilo plány:). Díky většímu než dostatečnému množství šipek a fáborků i přespolní (a trati neznalí běžci) neztráceli, nebloudili a tak se nebojím říci, že to bylo díky brilantnímu značení trati, na kterém mám(e) malý a nevýznamný podíl:).

Nic není náhoda a to, že jsem já vyfasoval mouku a Míša žlutou pásku, by si každý mohl vykládat po svém:), Za sebe věřím, že volba odpovídala známému říkadlu "Jedna-dvě Honza jde, nese pytel mouky":).... Možná to bylo proto, že vrcholoví běžci mouku nejedí a případné její vdechnutí by mohlo zničit jejich křehký metabolismus:)... Kdežto já, stará (a pomalá) struktura... jím a piji všechno, takříkajíc od piva, přes zelenou, po červené a bílé víno. Žádná diskriminace na základě barvy nebo stupně obsaženého alkoholu:).

Vyfasoval jsem dva "pytle" mouky do baťůžku, jeden do ruky...Míša řekla na pohodu to proběhneme a doznačíme.. a zmizela v prachu. Podobně, jako když Pavel, Veverka Sudetský, před stoupáním na Ještěd poznamenal.. "rovinky běžíme".. a zmizel taky:)...

Přiznávám, že jsem v některých místech byl asi silná brzda, křížení a odbočky jsem posuzoval optikou notorické bludičky, která dokáže zabloudit i na okruhu v Kladně:)...a přidělával šipky a škrtal špatné odbočky. Každou chvíli jsem čekal, kdy Míša pronese svůj nejlepší běžecký bonmot... "No jestli ještě trochu zpomalíme, tak už budeme couvat"..:). Ale do cíle jsme naštěstí doběhli včas, před vítězem závodu!

Trailová závist byla ve všech směrech adventně pozitivním potkávacím místem. Viděl jsem se s některými čtenáři mého blogu a připadal si jako celerbryta:)... Mohl si popovídat s dvojnásobným vítězem Euforie; tedy vůbec mě nepřekvapilo, že je to naprosto skromný chlápek, který si z toho ještě dělal legraci, že to nebylo tak těžké, protože tam zase moc silná konkurence nebyla...:).

V adventním čase je potřeba zdůraznit rozdílné vidění světa. Například vyprávění některých mých zážitků, hodnotí moji známí a kamarádi slovy: "To bych nedokázal, já bych si tam (při tom) připadal jako blb:)!" To je ovšem ošemetná reakce, protože "blb" je podle mě kategorie, kterou si definujeme my sami:). ... Já se například v podobných (pro ostatní i silně trapných) situacích zařazuji do kategorie, chápající... tolerantní.. muž.. s nadhledem:)

Na Trailové závisti mi Honza B. ještě jednou gratuloval ke GS -- a já jsem si dovolil odpovědět jeho nádhernou hláškou.. "No když to dokázal Honza, tak už každej:)", u které se HonzaB. bránil, že to tak nemyslel:). Snad se mi konečně podařilo mu vysvětlit, jak skvělá je to hláška.. a že jsem ji pochopil přesně tak, jak byla kdysi míněna... Že překážky jsou většinou jenom v nás... a že když starší, obyčejný rekreační běžec ... ale silný nadšenec... dokáže dokončit Rondu, uběhnout Grand Slam... tak jsou jakékoliv podobné mety dosažitelné téměř pro každého. Záleží to jen na tom, jak moc to chceme, je samozřejmě potřeba mít štěstí (pořádnou kliku), zdraví a být připraven v danou chvíli tomu dát všechno.

Kdybych byl kouč a motivační trenér, tak bych to heslo marketingové využil..:)... Podobně jako když doktor Skružný z Vesničky mé střediskové na trampoty svých pacientů odpovídá .. "To mám taky", případně.. "Co tam máš dál?":)... Tak by správný kouč a motivační trenér mohl říkat: "Když jsem to dokázal já, tak to může dokázat každej!":).

Příjemné adventní pobíhání! Všemu zdar, ultra... ultra zvlášť!
12:).
Na záběr vhodná a čerstvá písnička od mého oblíbence:).. Měkké dárky. Snad vás navnadí "perly" z refrénu:
             "... Ježíšku pověz mi, co z toho máš,
                   že místo ajfouna jim svetr dáš
                   snad na nich se mstíš, že furt nemáš dívku,
                   že svoje dětství strávil jsi v chlívku..."



Hezký vánoční čas.. a třeba na shledanou na POPu!

8 komentářů:

  1. Krásný článek, který pohladí na duši 😉. Btw Honzo, buď rad, že jsi nenafasoval pytel s brouky, protože ty by se ti po vytvoření
    označení/šipek rozprchli a běžci by bloudili 😂. Krásné vánoce 🎄 a na viděnou na POPu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dik! Ja se vzdycky stydim, kdyz vidim Usti, Liberec:).. na nasich prazskych hospodach a akcich... a svoji mizernou ucast mimo Prahu.:(
      Ale aspon to priznam. Jak se rikalo.. priznani je polehcujici okolnost, ale vyssi trestni sazba:). POP bude jiste zase moc fajn, jako plne osamely bezec:) ze "smiseneho" manzelstvi:) se tesim na setkani o %.adventu!:). A opravdu se pokusim prijet do Usti a s vami se druzit na stezkach a restauracnich zarizenich.
      Vsechno nejlepsi nejen do Noveho roku, ale i do dalsich let! At se dari! 12:)

      Vymazat
  2. To mam taky. Co tam mas dal?..bych uz byla byvala zapomnela pro chvili,tak jsem se aspon diky tomu zasmala..rovinky na Jested...refren pisnicky..diky motivacni trenere!:)
    Jeste Deri chybela,te se asi do te mlhy ted nechce a chrni v teple na polstarku:)
    Sylva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Deri se mnou porad (obcas) beha, ale do prace/z prace... beham sam:). Bezecky vzato, jsou to uplne jalove kilometry... ani trenink, ani odpocinek, ale lidsky? Je to vzdycky fajn ji videt, jak bezi a porad se snazi pootocenou hlavou na me koukat. Jestli ji vidim, jak krasne se mnou bezi a tak:). Nejlepsi je, kdyz ji rikam koukej na cestu!!! A ona s sebou nekde majzne, protoze kouka, co ja..:)
      Jinak s temi sny a motivacemi... Pokud jsi se nerozhodla vyhrat olympiadu, nebo udelat na ni kvalifikaci, nebo tak neco...:)... tak verim, ze je to dosazitelne a jdi za tim.
      Drzim palce! Klidne si rekni, kdyz dvanactka mohl ubehnout Grand Slam... tak treba ja dam maraton, ci cokoliv jineho!:)
      At se dari, at nam to beha! Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
    2. Kdyz dvanactka je sakradobry cislo..
      Jsou to kouzelny momenty kdyz te pes po ocku kontroluje,k pousmani,..jako dite jsem mela 2foxteriery,behavali se mnou na chalupe oba kdyz jsem trenovala,cista radost z pohybu..

      Vymazat
    3. :) no u nás ten běh mojí Deri je řekněme takový důkaz její lásky a oddanosti. Člověk na ní vidí, že by nejraději ležela na polštářku u mých nohou nebo přímo na mých nohách, já abych ji hladil a ona při tom kousala kostičky :). Ale když se pohnu, tak štěká a nakonec ráda jde:). Potřeboval bych teď běhat delší... ale času je málo a tak aspoň vencime v poklusu:).
      Pes je strašně vázanej, fenka ještě víc. Když ji “opouštim” připadám si jako sňatkový podvodník:(!
      Všemu zdar! Radostnému pobíhání.. a ultra.. zvlášť! 12:)

      Vymazat
  3. Tak když ten Honza12 zvládnul GS, tak já teda zkusím uběhnout POP :o) Opavská sekce dorazí v počtu 3 kusů a už se taky moc těšíme.
    JiříkK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)! Skvělé!!! Budu se moc těšit... POP je společenská událost... než si stačíš se výměna pozdravit, tak už jsme v cíli. Naštěstí je to hospoda a můžeme v klidu povídat dál:)!
      12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...