sobota 28. listopadu 2020

Zahájil jsem přípravu.... Na devátou vlnu:)!.. A bojuji o tričko!

Můj kamarád, profesor slovanských jazyků a kultury na UPENN a známý provokatér, PS, odjakžíva miloval zvyšovat různá čísla... mluvil o téměř běžícím 4.odboji a připravoval se na pátý... Ze stejným zaujetím proto sleduji, probíhající druhou vlnu, diskuze o třetí... Tady samozřejmě je potřeba naše "surfaře" a “jezdce apokalypsy”:) poučit, že sice známý katastrofický film mluví o páté vlně, ale námořníci vědí své... nejhorší je devátá vlna, či přesněji devátá z devátých. :)

Tady se bohužel mýty a očekávání liší... Někdo říká, že ta devátá či devátá z devátých všechno smete, jiní (optimisté) čekají, že potom se vše uklidní... Tak jako tak, do deváté vlny je ještě nějaký čas a je potřeba ho strávit aktivní přípravou:). Mezi námi, nic jiného než to pobíhání nemám, tak v rámci možností a času se snažím, jak to jde... Samozřejmě, ve Stodůlkách teď sportuje a pobíhá kde kdo a tak při venčení Deri, případně v obchodě poslouchám diskuse o uběhnutých km, ukazatelích sportesterů, VO2 max a skvělých začátcích...:)

No jo, no... ale to soutěžení může být zrádné a nebezpečné, tedy pokud tomu začínající běžci a pobíhači propadnou. Ale ono to i u těch starší může překvapit. Například, běžíme takhle s B. jeden z našich delších společných běhů, v mrazivém ránu z Radotína zákrutami kolem vody zpátky do Stodůlek, hezkých skoro třicet km. Abych neurazil, řeknu piánko, mazurka:), pohodový běh s dcerou... Posledních šest km po asfaltce z Hlubočep je do kopečka... Ve spodní části údolí otáčí nahoru mladá běžkyně (je v té chvíli lehce pod nulou) v krátkých legínách a jen ve sportovní podprsence. No nevěřil jsem, že B. to takhle bude motivovat, najednou v ní bouchly saze:) a údolí jsme vyběhli v tom nejrychlejším čase z celého běhu. A to jsem nikdy netušil, že by byla "soutěživá":). Co to musí dělat s těmi soutěživými začátečníky...

                

No a 13. listopadu mi píše kamarád Honza K., že na mé alma mater, na MFF UK, v rámci zrušeného rektorského dne udělali on-line běžecké soutěže, ať se v rámci "přípravy" přihlásím, že jako alumník můžu:). Hned jak jsem to udělal a po pár dnech nalogoval svoje km... už mi začal psát a povzbuzovat mě, ať se snažím, že bych mohl být na předních místech, nebo třeba vyhrát:).

LOL! OMG! Ta soutěživost! Hned jsem musel zchladit jeho nadšení, protože například RID je zaměstnanec MFF a hned jsem ho viděl mezi registrovanými... není žádné tajemství, že za loňský rok uběhl 12.345 km, zatímco já se potácím kolem 5 tisíc ročně:)... Atd. Ale ... přečetl jsem pravidla soutěže a prvních deset běžců získá tričko MFF UK. No, na nějaké pofidérní vítězství nebo umístění na bedně, na to mě nedostanete... ale na tričko?? Tričko MFF UK? Tak to mě zatáhlo do soutěže a pobláznilo:)...

Jenže, jenže... zrovna na "potvoru" máme hloupě rozvržené obhajoby, moje výuka.. mezi tím mezery nepříjemně dlouhé, ale zase moc krátké na to, aby se dalo běhat, logistika na úrovni plánování Grand Slamu:). Minulý týden mi takhle hloupě vypadl celý pátek a tak přemýšlím, jak to "naženu", ... v tom mi píše Luboš, že s Lenkou jdou na sv. Jana pod Skalou, ke kříži... že bychom se tam mohli v pravé poledne potkat. Hned jsem měl jasný plán a směr, nechci běžet stejnou cestou, tak plánuji "okruh" přes Loděnice, Bubovické vodopády, nahoru přes lomy ke kříži... Ale ranní domácí výpočty se mi protáhly, vybíhám až kolem 9 do husté mlhy... a je mi jasné, že ve 12 u kříže rozhodně nebudu:)

Bubovické vodopády v obležení místních, zástup(y) turistů a "babek s chodítky" různého věku a pohlaví... V touze zastihnout Luboše a Lenku u kříže nakonec různě překonávám zábradlí, překážky, využívám skoro suché koryto ... a v rámci Cimrmanovské zásady: "podlez, ale hned narovnej" předbíhám, co to jde. Ale vše marné... Nabírám další zdržení, kdy před otevřenou večerkou stepuji, až se uvolní potřebné čtvereční metry a já si koupím sladkou vodu... Takže L+L jsem minul. Takové spartakiádní setkání to mohlo být... a já to prokoučoval. Proč jsem nevstal o hodinu dřiv, přeci jsem měl tušit, že se mi práce po ránu může zaseknout. ... Stejně jako Gábi Smolíková si opakuji: „Proč jsem si já nešťastná nevzala Pištu Hufnágla!“:)... Ale je krásný den, bez hůlek odvážně poskakuji dolů s kopce a po červené se vzdaluji davům, které u okének na parkovišti mají takovou jednu velkou street party:).

U Dubu sedmi bratří to také šumí jako v úle... přibíhám a moje červená bunda a žluté reflexní pásky vyvolávají leknutí u přítomných ... "Nejste náhodou kontrola?" ... Ne, vysvětluji, že v lovecké sezóně, navíc s černým baťužkem na zádech... je potřeba být vidět. Nerad bych spadl do myslivecké kategorie .. "po čertech velké prase", nebo "poskakující srnec":). Také, když o kousek dál od posedů slyším střelbu, tak volím drobnou okliku, jistota je jistota, už se přeci jenom začíná šeřit...

Samozřejmě mě hned napadlo, proč já hlava děravá, hlupák starý.. berlu mrazilku jsem nechal doma? (tedy čelovku)..:), ale už se blížím k Ořechu a tady už doběhnu snad po paměti. V tom mi pípne na mobilu upomínka, že mám za 40 minut nějaký online míting a tak drobet zrychlím, v Řeporyjích doběhnu autobus a s velkou rezervou asi 3.5 minuty jsem doma před telekonferencí.

Ač na tyhle vymoženosti v poslední době hodně nadávám:), tak jedna věc se jim nedá upřít. Po netu není nic cítit, neexistují pachové modemy:)... Stačím ještě v "klidu" převléknout propocené věci, otřu čelo a jsem ready:). Krásný den, všechno jsem stihnul, sice jsem minul L+L, ale zase mě nikde nepostřelili a co víc.. jsem se svými 54 km zpátky v "boji o tričko"!)

No snad se všichni ti velcí běžci od Paloncýho dál... ještě nezaregistrují a já se svoji přípravou na další vlny šíleností... třeba ještě získám-vyhraju tričko!

Všemu zdar, našim bojům a závodům... a ultra.. zvlášť!

12:)

10 komentářů:

  1. Pěkný výlet, Honzo! S těmi všemi vlnami, ono by to hlavně chtělo konečně a po Trierovsku - Prolomit vlny, ať už je konečně pokoj. Ale tak třeba začátek roku už bude návratem do normálnějších kolejí. Ať to pěkně běhá a tričko Ti žádnej matfyzák nevyfoukne! tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Naprosty souhlas. Prestat surfovat, prolomit vlny:).
      Ja jsem ponekud skepticky, vzpominam si na radu omezeni po 11.zari... ktera mela byt pouze docasna:), nicmene plati doposud:(. Podobne bych ocekaval, ze uroven regulaci neklesne, ba naopak, se udrzi, jako potrebna "prevence" pred dalsimi vlnami...
      Nicmene, verim, ze tricko uhajim, i kdyz to bude boj:)... podle reguli staci byt do 10. mista. Zatim drzim "trickovou" pozici jak na 5km, tak na 10km trati v kategorii nad 35 let:). V celkovych km... zatim dobry, ovsem, s RIDem nelze vyhrat na km... I kdybych vydrzel behat to, co on, tak "logisticky" tam ty hodiny proste nenajdu:). Rozstrkana vyuka, on-line schuze, konzultace... Proste jsem moc rad, kdyz najdu 2h na beh (vcetne ocisty). Ale nestezuji si:).. Je to vyzva a MFF vlcaci (vcetne RIDa), to je silna smecka:).
      Jeste, ze se Paloncy a ostatni zatim nezaregistrovali:)... Dobre, ze nejsi z MFF:)... To by bylo hodne zoufaly bojovat o to 9-10 misto:).
      At nam to beha! A dik za podporu! 12:)

      Vymazat
  2. Tričko bude! Nevěřím, že bys komukoliv dovolil, aby ti ho vyfoukl :-) Musíš si ho pak vzít do hospody, snad už je brzy otevřou, tak by to chtělo nějakou vánoční :-) (a výlet zní parádně - brzy se nám i ty lesy, louky a stráně vyprázdní, pak to bude už úplně dokonalý)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... nebude to jednoduchy:), ale tricko je podle vseho do 10.mista...
      Zatim drzim 2.misto v ubehnutych km [je to v podstate 1. misto:), ze.. protoze RID je mimo kategorie i moji schopnost soutezit], v case na 10km jsem v 35+ na 4. miste, v case na 5km jsem zatim 6.:). Inu mych 4:57 na km ve vlozene 10... Az bude nejhur:), verim, ze dobehnu na cyklo k vode a tam se zmacknu na neco kolem 4:20.. to by v tom byl cert, abych nebyl do 10. mista na 10km.. I kdyz oni ti matfyzaci jsou desne soutezivi:)!
      Diky moc za podporu... Ty vylety "osameleho vlka" uprostred lovecke sezony, do karlstejnskych a krivoklatskych lesu... to je uz trochu dobrodruznejsi kafe:), ale snazim se drzet pravidlo stastneho navratu..
      Jinak.. az zavelite na bezeckou hospodu, tak jsem tam.. Uz jsem v podstate ve startovnich blocich:)!
      At se dari, at nam to beha! 12:)

      Vymazat
  3. Tričko bude určitě!
    Devátá vlna - doufám po ní ve zklidnění, ale straně a vládě nejen u nás se v různých "nouzových stavech" tak zalíbilo, že se obávám dalších vln, evntuálně ataku zmutovaného rhinoviru, či jiné podobné ptákoviny.
    Ale dokud se běhá, ještě se neumřelo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oto, diky moc! Ja rikam.. nejaky pofiderni boj o "bednu" .. to by me nikdy nemotivovalo, ale tricko? Tricko, to byl ten pravy marketingovy tah:)... Toz uvidime, mam tam 3 zelizka v ohni:), treba neco vyjde... budu se snazit!
      Jinak naprosto s tebou souhlasim a sdilim tvoje ocekavani. Nasim "elitam" se zalibilo dirigovat masy... Bohuzel. K tomu nove technologie. Obavam se, ze brzo zase prijde doba, kdy budu behat bez telefonu.. Ted jeste ty nove smirovaci aplikace, urady...
      No nejak se ostatni lide na muj vkus prilis snadno vzdavaji svobody a svych zakladnich prav... Ale treba jsem uz stary chlap a idealista:).
      Tak behani se nam jiste bude hodit! At se dari, at nam to beha a tesim se nekde na sebehnuti a spolecne pivo! 12:)

      Vymazat
  4. Taky držím palce na triko. To dáš!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dik, bylo by to fajn.. Preci jen uz jsem starej chlap na to chodit bez trika:).
      tesim se, ze nam treba vyjde nejake spolecne probehnuti... Mej se moc fajn!

      Vymazat
  5. Pripominka pohadek me rozesmala. Na Smoliky jsem se rada jako dite divala:).Moc pekny fotky,krasny vylet..tak at se Ti tricko prijemne nosi,urcite bude!:)
    S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Diky moc! ze Smoliku jsem doma zavedl a udrzel radu "kodovych" zkratek... Samozrejme jejich "přečte myš", je klasika:).
      Ať se daří, ať to běhá... ať se ti daří ze sebe ty stresy a napnelismy během setřást.
      12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...