úterý 2. února 2021

Na Hromnice ... O rovinku více, aneb znova bojuji o tričko:)!!

 Je 2.2. (krásné datum, že?), Hromnice a už druhý den nám alkoholikům běží suchý únor. Zítra někdy pozdě odpoledne už budu mít 1/10 za sebou...To to letí..:).

Tady by se hodilo zopakovat něco o prozíravosti českého národa. Zatímco Američané a většina alkoholického světa drží "suchý leden", který je nejdelším měsícem v roce, tak my Češi tu výzvu moudře držíme v tom nejkratším.  A já si pravidelně počítám procenta... kolik mi ještě zbývá vydržet:). 

Jak se nám blíží roční výročí našeho všeobecného kriminálu... tak se alespoň snažím koukat na krajinu i její detaily trochu jinak. Jasně, Alpy jsou Alpy, ale dobré světlo, východ, západ slunce, čerstvě napadaný sníh dokáží alespoň zdánlivě přiblížit atmosféru hor i v Prokopském údolí. Podobně, jako moje spolužačky na MFF UK trefně dodávaly ... přirozená krása je přirozená krása, ale makeup je makeup up:).

Minule jsem to tady na sebe prásknul, že se chci pokusit výrazně zlepšit na 24h a abych nebyl nějak "vágní", řekl jsem i šílené číslo 200. Od svých kamarádů i známých totiž už dlouho slychám, že "tachometr" nekončí na 180 km:), že jsem děsná slečinka, atd. atd... No jsem, no...:)

Stín mi po poslední 24h (Kladno) důrazně zopakoval, že bych měl víc bojovat a že už mi brzo jeho favoritka (Jitka) natrhne tričko i s trenýrkama... jestli ne ještě něco dalšího:). Nejdříve jsem se bránil chabou výmluvou, že je dotyčná o dvacet let mladší a že jsem na "trhání" připraven a smířen s tím... Ale potom jsem si uvědomil, jak srdnatě jsem na konci roku bojoval o matfyzácké tričko... Tak budu bojovat i teď. Tričko je tričko, že? Ať jsem překonán aspoň na nějakých vyšších hodnotách... A proto jsem začal poctivou připravu.

K tomu pochopitelně patří i takové úkony jako rovinky, tempové běhy, různě dlouhé úseky s meziklusem i bez něj... Naštěstí tam zatím nemám taková sprostá slova jako je "abeceda":). Upřímně si ještě pamatuji ze svých připrav na maratón, že jsem neměl rád rovinky. Ovšem taková rovinka v dešti, nebo v silném ledovém lednovém lijáku -- to už je tak hnusný, že je to jako ultra:)... a po právu mě to začalo i bavit.

Dodržování tréninkového plánu má ovšem svá úskalí a přináší veselé momenty. V současném počasí, kdy sníh a déšť jde spolu se silnými nočními mrazy a většina cest i stezek v údolí je bez nesmeků nesjízdná. Proto svoje komplikovanější běžecké "úkoly" plním převážně v Centrálním parku Prahy 13. Stal se tak ze mě centrální párkař! A jak mám důrazně napsané rozběhni se velmi pomalu.. pomalý klus... tak se poctivě šourám 6:30+ po asfaltových chodnících v parku. Za odměnu snáším útrpné pohledy některých "covidových" ledňáčků, kteří mě vítězně předbíhají s brunátnou tváří a blízko infarktu:). Posledně jsem dostával i rady a povzbuzení... že on běhá už měsíc a že se za měsíc taky zlepším. To bylo milé a upřímně jsem přiznal že v to taky doufám. Pršelo, pršelo, tak chlapec odbočil domů a neviděl, že mi za chvilku skončila 6 km rozcvička a že začínám svůj první rychlejší km na 4:30...

Kolik děr tolik syslů, kolik hlav tolik smyslů... pýcha předchází pád, ... když máš škodu o posměch se nestarej... to by asi řekla teta Kateřina... ale já jsem to cítil jako takový vojenský "přijímač". Člověk musí přijmout nějaký ten diskomfort a nemělo by mu vadit, že při tom nevypadá dobře, že je možná i směšný. Ať už proto, že mu to opravdu rychleji nejde, nebo že tak běží, protože to má napsané ve svém "trenýrkovém" plánu, v trenýrkáči.:). Dneska na Hromnice to bylo symbolické. Byl jsem tam zase v začínajícím dešti... podobně jako v tom známém filmu jsem si připadal jako v časové smyčce. Dokud jsem si to neujasnil a nesmířil se s tím, nedostal jsem se domů.

Ať se daří! Obzvlášť nám, co pořád začínáme...:).

Všemu zdar, našemu úsilí, bojům (nejen o trička):)...a ultra.. zvlášť!

12:)

13 komentářů:

  1. suchý leden, suchý únor ... někdo ty pivovary držet musí :-) jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje řeč. :)

      Advid

      Vymazat
    2. :)... vydrzte jeste par dnu... a take budu zachranovat pivovary. A ze ja dovedu zachranovat, ze?:).
      Nejak me ten system prace z domu v mem studijnim volnu hrozne mele. Kdyby nebyla ta uzavera, tak bych se vic videl s lidmi... takhle sedim doma na zadku a pracuji... jako pako..:)
      Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  2. super čtení díky hodně se v tom nacházím :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. dik! Abych citoval velkeho Kopernika.. "Pozice pozorovatele neni v nicem vyjimecna":)... Myslim, ze to, co se deje, citime ty/ja.. prozivaji hromady dalsich. V ruznych -- treba i vyrazne veselejsich -- modifikacich. A to se mi libi.. Ze zejmena v tech veselejsich zazitcich nejsem sam, ale ze si je uzivaji i ostatni. At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  3. Suchý únor, rovinky... ty máš zálibu v sebetrýznění, viď? :D Až tě to přejde, tak se snad potkáme v kopcích :) Ještě ten všeobecnej kriminál, aby skončil...
    Jo a taky sázím na Jitku ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Dik, no potkat se urcite muzeme... Ja jsem povahou spise rebel. Tedy tim, ze pujdu nekde behat v kopcich urcite neohrozim nejakou babicku vic nez tim, ze bych jezdil do prace MHD (navic ja kdyz muzu do prace, tak beham)...:)
      To jsem rad, ze jsi se Stinem a sazis na Jitku! Hned mam vetsi motivaci... tricko je tricko!:)
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    2. Nooo, to je slovo do pranice - co nejaky brdsky kopec a ilegalni iTB party? :) Ta myslenka se mi zamlouva :)

      Vymazat
    3. Odpovim slovy vrcholovych sportovcu..."Tak urcite"..:). Neco navrhni na FB lidem...
      Za me urcite... muzem i ve dvou:), ovsem, jak myslim na to tricko (co mi bude natrhnuto), tak v ramci boje musim aspon zhruba dodrzovat "trenyrkovy" plan... takze nejake casove restrikce tam budou. Napisu. 12:)

      Vymazat
  4. Honzo,tys nezmar:). Ja naopak oproti jarni vlne trenink pod vedenim trenera zanechala a zacla znovu na pohodu bez neustaleho sledovani tepovky a poctu min na k. dle planu. Protoze stale zraneni,klesalo tim padem VO2max,radost i pres opravdu vyrazne zlepseni se vytracela. Ty jsi ale rozeny optimista:),zvladnes vsechno,tomu verim. Tak at se Ti dobre rychle:) beha,pekne pridej abcd:) Mej se hezky.S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvo, i ty? I ty Brute?? Bezecka abeceda? Takova sprosta slova:)? [snad to projde pres roboti kontrolu:)]
      Zraneni jsou na nic:(, ono jak vzdycky trefne podotyka kazdy z mych treneru... Ja nikdy nejedu na "doraz", vzdycky se aspon malicko setrim;), tim padem muj vykon nikdy nebude poradne rust:)... ale jak oba vime, i kdyby rostl dvojnasobne, furt to bude legracni. Hlavni je, aby mne to delalo radost a bylo to moji oporou a ne kamenem na krku, ktery me tahne k zemi:). Behani (aspon pro me) ma odstranovat stress, ne ho vyrabet:)!
      Nicmene je dobre si "rozbit" ten stereotyp, kdy clovek beha furt stejne... sice na "pohodu", ale stejne. Proste je dobre cas od casu jinak. Rychleji/pomaleji/vic/min...
      Drzim palce! 12:)
      At se dari,

      Vymazat
    2. Musela jsem Te trochu postouchnout s tou abcd:):) A mas pravdu,behani ma odstranovat stres,ne vyrabet. Ja kdyz neplnila na 100%,tak to byl stres,nasledne zraneni. Jsem se moc do toho moc ponorila:),magor, a zapomnela,ze mi neni uz malo.
      Tak "legracni" vysledky jako mas ty bych brala:)

      Vymazat
    3. :).. nejsem zadny profik, ani trener... Ale spis "pocitovy" pobihac:). Plan je ted pro me super, je to kotva -- ale, fakt upinat se na to, ze musim byt naprosto nejlepsi v plneni a optimalne na 120%?:)
      Nejsem psycholog, ale tohle vede vzdycky k vyhoreni. To prokleti "superzeny"... skvela maminka, manzelka, v praci nejlepsi, nejlepsi v treninku... OMG! To by nevydrzel nikdo... A potom se to zhrouti:(.
      Kasli na to! Podle me je strasne dulezite se "mit rad" i s temi nedostatky, "podekovat za vsechno" a pochvalit se... Koneckoncu, nepochvalim-li se sam, tezko to za me nekdo udela!:)
      MSF! Pokud muzu radit, rozhodne se nezen za chimerou nejake 100% uspesnosti. At se dari! Ultra zdar! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...