pondělí 26. července 2021

Kladno... když řekneš Kladno, řekl jsi všechno:), aneb ty kilometry jsou skvělé, ale ten rozměr boje je důležitější!

Tak jsem si to všechno tak krásně nalajnoval, v loni jsem s mírnou podporou (dovozu vody a piva) .. s rezervou zapsal 180 kilometrů... Letos, slovy mojí bavorské tety, jsem si "strojil hubu do žebřin", tedy čekal jsem, že všechno bude o řád lepší, jednodušší, výraznější... Měl jsem domluvenou plnou podporu na celých 24h, v podstatě režim české špičky. Přesto, možná i částečně proto, že to byl tak velký skok, na který jsem nebyl připravený... se mi to nepodařilo zúročit.:(

Dobrá, mohl bych najít skvělé důvody proč ne, ale moji nejlepší kamarádi různými slovy říkají totéž.. "Nelži sám sobě"!:)... Prostě u všech nepodařených akcí/běhů má smysl si říci, co vlastně bylo špatně. Tak nebo tak ... se vždy dostávám k momentu, že to byla moje chyba:), moje hlouposti... a žádné vnější vlivy a protivenství za to nemohou, jen já sám...

Mělo být teplo, dusno.. s tím jsem počítal. Chtěl jsem to rozbíhat opatrně a konzistentně a po setmění udržet tempo, případně maličko zrychlit. Tak to se mi moc nepodařilo. Už po prvním a následně druhém kilometru jsem obsadil toi toi a při dalším odbočení jsem už měl v sobě dvě immodia... po dalších dávkách jsem sice zastavil onen nutkavý pocit:), s křečemi na dosah jsem začal doplňovat víc, než by se zdálo potřebné .. i sůl a minerály. Výsledek se brzy dostavil. Otekly mi nohy, že se mi nevešly do bot. Puchýře a vlastně jsem většinu závodu běžel po špičkách.

Ale ... v té chvíli jsem si připadal jako cestující, co tancuje na horní palubě Titaniku a nestará se o nějakou díru v lodi, natož tu, která není vidět a je pod čarou ponoru. První 100km zamykám zkušeně, jako vždy:) ... v čase kolem 11.30. Na to horko a dusno během dne, by jeden řekl.. profesorsky.

Teď bude ten pravý čas to rozběhnout.... Většinu času jsem věřil, že tentokrát.. tentokrát nad ránem nezvadnu a že budu schopen běžet celou dobu. Bohužel, jak to občas i v pohádkách bývá, se mi už nepovedlo. Tedy.. držel jsem ještě dobré mezičasy, ale bylo mi jasné, že je to takový tanec na rozloučenou...

Ale v mezičase jsem zažil spoustu příjemných setkání. Vedle mě na židli sedí Martin Š., můj spolubydlící z MFF kolejí a neskutečný sporťák, povedlo se mu 205 km, naprosto famózně... a já jen vzpomínal na naše různá dobrodružství, vedená tím, že on byl tím hybatelem a já tím nadšeným "yes!" man.. tedy chlápkem, který nakonec řekne, že i ta největší pitomost je vlastně skvělý nápad:). Při jeho přípravě na Pamir jsem s ním chodil s báglem plným skript 17 pater v Tróji, stejně tak jsem v zimě a extrémních mrazech "nadšeně" proplaval Trojský kanál... Samá pozitiva..

Ukazuje se i ultra Miloš, sice teď známý víc jako houbař:), který se marně snažil otrávit sebe a širokou rodinu...:)... kousek spolu při proběhu promluvíme... Pořád si myslím, že je chyba, když známí běžci se stáhnou... Přestanou "závodit", protože už nemohou být lepší. Všichni víme, že každý stárne, je pomalejší, měl by víc nedokončených závodů... Ale podle mě, možná naivně a hloupě... o tom je ultra. Všechny z nás to dostihne, ale ten "boj" a úsilí může být inspirativní. Třeba se mýlím, ale věřím, že by Milošovým ovečkám neskutečně pomohlo ho vidět třeba i na kolenou, ale bojovat... O ty km fakt nejde:)

Pozdě odpoledne/večer se skoro tradičně ukazuje Tomáš .. aka Malý medvěd. Má to 35 km tam a zpět:), pobíhá podle trati, povzbuzuje a mává... Nicméně si statisticky uvědomuji krutou realitu:)... Sázava, loňska 24h, letos... vždy to skončilo na mé straně průšvihem. Statistika mluví neúprosně!:)

Celý horký den byla se mnou dcera Bára. Vyškolená poslední etapou na Leadville, mi nabízela občestvení s bravurou stevardek. Co teď a co v dalším kole? Upřímně, na to nejsem zvyklý, takový komfort by mě mohl zahubit.:). Až pozdě jsem si uvědomil ten závazek si pozvat silnou podporu na 24h. Znamená to, že to bude K+M+B běh... tedy, ká-em-béčko:)... Kurňa musíš běžet!!! 

Je pozdě večer, láme se střídání mé podpory. Přijíždí na noc můj syn a vzpomíná/připomíná, jak jsem si zlikvidoval perfektní osobní rekord ve Švýcarsku ... Ale podle pokynů v mém "manuálu" mi neříká, že vypadám pod psa, že mi to nejde... Hantýrkou sportovců, ještě třepu nožičkama, ale je všem jasné, jak to skončí. Po druhé hodině v noci je mi zle... fakt zle... břicho mě bolí z "úspěšné mise" čtyř tablet immodia, řady solných tablet a amagnézia. Nohy se mi nevejdou do bot, puchýře mám i na horní části nohou! 

Při jednom z okruhů cítím nutkavou potřebu odběhnout mimo trasu, abych nezvracel na dráhu... ale v šeru špatně vidím, přehlédl jsem obrubník. Takže k tomu všemu jsem si přidal pochroumaný nárt, kotník a křeče v tříslech. Věrný své mantře a povzbuzování syna  se snažím pomalým během vyléčit všechno. Marně. První kilometr po karambolu mám za 12 minut, další za 15, později za 17 a poslední za 19. Co víc, každý bolí víc. Končím.. 

U ultra vnímám dvě základní pravidla. První je primárně bojovat až do konce... Ultra je o tom, že to nevzdáváme. Druhé říká, že někdy je dobré se sebrat... zalézt, lízat si rány... Snažit se poučit... Ale vrátit se co nejdříve zpátky!!! Já mám vždycky, když dostanu nakopáno... takový nutkavý pocit... se vrátit zpátky.

Možná to bude naprd. Možná mi to zase nakope zadek, zase budu mít problémy... Ale musím mít vědět, že jdu do zase "plných", že jdu znova bojovat... Že mě nějaký neúspěch nezlomil. Jak jsem si tady napsal mnohokrát... Nikdo nemůže hodit moji pušku na zem a ríci .. jdi! Proto... Plzeň 25.9.!!

Nikdy to nevzdávejte! Všemu zdar.. ultra zvlášť!

12:)

12 komentářů:

  1. Njn., někdy to jde a někdy zase ne.
    U běhu mě děsí / těší, že nikdy dopředu nevím, která varianta to bude. Cítím se před během mizerně a běží se mi skvěle. A naopak říkám si, dneska mám formu, a ono houby..
    Ať tak či tak, jsi pěknej rváč a z mého pohledu se pohybuješ v astronomických číslech, což mě tedy trochu zneklidňuje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... dik, ovsem, bylo to takove... zoufale:). Ale to nic nemeni na to, ze to nam obycejnym da tu silu do vsednich dni. Musim zjistit, co bylo to hlavni, co me spustilo na tu silenou drahu dolu, a co bylo v podstate dusledkem nejake prvotni chyby.:)
      Uvidime, jak to pujde/pobezi, ale rozhodne ... i kdyz ted jsem pomackanej a ubitej.. se tam brzo vratim. I kdybych jen sam sobe chtel ukazat, tvymi slovy.. ze jsem "rvac"... [I kdyz mi to treba muze nakopat zadek:) zas].
      Mej se fajn, at se dari! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  2. Honzo jsi bourák ( :) ), i tohle se může stát a je dobré vidět, že ne každý ultra závod je pohoda. Ber to jako protiváhu za štěstí s triplem v USA a teď už budou jen samá pozitiva a jistoty. :-D A že se Miloš otrávil houbami, to jsem se dověděl až od tebe. Asi málo sleduju bulvár. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). ja nevim, jak u koho, ale u me kazde ultra je svym zpusobem boj. Nekdy se stastnym koncem, nekdy jsem na porouchany hodne, nekdy min... Ale.. stejne mi vzdycky otrne.. a rikam si, no jo, no... tak dneska to nevyslo, ale priste... priste to bude lepsi!
      MSF! At nam to beha a bojuje!
      12:)

      Vymazat
  3. Tak to mě mrzí Honzo, že to nedopadlo podle Tvých představ.
    Ale jsem rád, že se uvidíme v Plzni - a snad budeme mít i lepší počasí.
    Přeji rychlou regeneraci, MSMF.
    JiříkK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, Jiro... no ty ted jedes ve velkem stylu.. nabehano mas... takze Plzen bude silny vykop! To ti samozrejme preju.
      Ja se postupne snazim zahojit:), pomaly beh leci vsechno, ze:)... A planovat si vetsi odpocinek pred Plzni.
      Zase je sance, ze si s sebou vezmu vic piva!
      MSF! V Plzni snad na shledanou! 12:)

      Vymazat
  4. Honzo, děkuji ti za další úžasný report a věz, že i když ti to tentokrát nevyšlo, jak sis přál, pořád jsi obrovskou inspirací a tvé reporty, resp. pak vzpomínky na ně a v nich vyjádřené myšlenky minimálně mě hodně často udrží na trati, ať v tréninku, tak při závodě. Takže ti patří velký dík a velká poklona, i za to, že to nevzdáváš, takže nevzdáváme ;), Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). Jsi moc hodna! Zadna velka filosofie v tom neni:)... Pro me bylo a je vzdy inspirativni sledovat, jak se na trati komu dari a zvlast je inspirativni videt, kdyz se nekdo zvedne z popela... Pripadne, jak vezme ten fakt, ze to dneska... dneska holt nepobezi, ani nepujde:).
      MSF! At se dari, at nam to beha! 12:)

      Vymazat
  5. Jak se řiká v B.: Jeder ist seines Glückes Schmied 😜! Kladno ti splnilo všechny ultra parametry 🙃😉😍. Ale nemysli si, to on-line šmírování taky pěkně vyčerpává 🧐😤😴. Tak koukej před Plzní poladit předzávodní stravu, já ti VĚŘÍM 🤞👍👌❤🍀 babice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). dik. Plzen bude zase jina... Bude potreba pripravit telo hlavu, ale jak spravne poznamenavas.. i zaludek:).
      Ted mi spousta veci nejak vybouchla/nesedla, ale zase mam aspon "chut" vyzkouset zase neco uplne jineho. Bude to znit pri strede hodne ujete.. ale jo.. tesim se!.. v ramci moznosti:)
      12:)

      Vymazat
  6. Sledovali jsme tvůj boj na dálku, muselo to být pořádně výživný!
    Tohle je tak specifická disciplína, kdy se toho musí sejít tolik a musí to vydržet tak strašně dlouho, že je malý zázrak, když to do sebe všechno zapadne. A když něco zkazíš, vrátí se to jako bumerang, každá drobnost naroste a nabobtná a kdo nezkusil, neuvěří, že kilometrový asfaltový okruh toho odpustí opravdu míň než hory - a po několika hodinách přestane odpouštět úplně.

    Takže za statečnost a jen tak dál! Směle vstříc světlým zítřkům!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, dik... 24h je svým způsobem hodně krutý závod, obzvlášť když se s ním snažíš prát o co nejlepší výkon. Aspoň já to tak vnímám:). Pochopitelně, čím větší ten výkon je, tím to může být krutější, ale ona stačí i ta individuální "laťka".... takže tu melu může zažívat špička v 230 výš, ale i ti nejobyčejnější v bojích o 100, 160 km.. či cokoliv jiného.
      Porovnání hory-okruh-standardní běhy .. je ošemetné. Ledasco z toho jsem běžel a vím jediné, že já to nedokážu srovnávat:). Každý typ běhu mě fascinuje něčím jiným, každý má svoje plusy/mínusy z hlediska mého rozpoložení na trati (den a noc, třeba)... ale jedno mají všechny těžké závody podle mě společné. dokáží "překvapit"..:).
      Tak ať se daří, ať nám to běhá... snažím se podle Fénixe vstát z popela...
      12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...