pátek 20. srpna 2010

Kdy je to nejlepší? PŘED nebo PO?:)


Starší lascivní veršovánka (pro náboženskou korektnost cituji jen kousek) říká, "píše se i v xxx, že nejlepší je to po ránu":) často otevírá tradiční diskusní prostor s mými kamarády, tedy s chlapci (dívkami), co spolu "běháme", ať už skutečně nebo slovně či virtuálně.. Prostě řada mých kamarádů probírá, jestli nejlíp ráno, v poledne nebo večer.. Tou související činnosti je pochopitelně běh.

Upřímně, já jsem tradiční ráněnka, ranička, či ptáčátko:), o kterém se také často říká, že dál doskáče, ale zato dřív pojde. Prostě preferuju běhání po ránu, tedy PŘED (jako před prací). Říkám si, lidí málo, nabije mě to takovou tou pozitivní energii a pak chutě do práce. Výhodou i nevýhodou zároveň je častější vstávání a témeř zaručená jistota běhu.

Teď jsem ale několikrát změnil taktiku, stal se přechodně i sovou a pod tlakem okolností vyběhl párkrát PO (tedy po práci) a objevil i kouzlo večerního běhání... Joo, teď chápu, jak kamarádi říkají, vyčistíš si hlavu, setřeseš starosti z práce.. Ale o čem už nemluví je spousta běžkyň, které se objevují konkrétně v Prokopáku, sportovně oblečené, krásné voní, ladně se pohybují.. Myslím si, že přes léto se budu snažit omezit večerní běhání. Je to vyloženě nebezpečné. Člověk nekouká tolik na cestu, nebezpečí úrazu se zvyšuje geometrickou řadou:), to ani nemluvím o jiných nebezpečích, včetně přetrénování:), kdy i stará lama jako já ve finále běží rychleji a jinak než by měla:).

Vidím to tak, že navečer a večer budu chodit běhat častěji radši až "po sezóně" :), podzim-zima.. Pak to vidím bezpečnější, jinak je to silně rizikový sport.:)

Jak to vidíte vy? Co vy - sova nebo ráňátko?:)

Zdraví 12:)

PS. Týden celkově zatím 73km . Velmi úderný, občas blativý, ale určitě ne nudný. Pridávám pár fotek ze sobotního mokrého oběhu Hamerské přehrady. Dnešní páteční 31 se ve slunečném ránu vydařila, i když jsem "přijemně" unaven (tedy plácám se tady a teď dodělávám resty do práce.. ještě, že mám dovolenou).

Zítra odjíždím na pár dní na dovolenou do Alp se svojí nejmilejší manželkou, jasné slunéčko. Myslím že to běhání tím získá nějaký "vyšší" rozměr, minimálně to bude dané tou nadmořskou výškou:).


4 komentáře:

  1. V létě jsem běhala ráno, v zimě zase na večer. Oboje má své. Vůbec nerada běhám přes den, když je venku hodně lidí. To se raději na běh vykašlu, než kličkovat mezi bruslaři. Tak nějak zjišťuji, že běh je pro mě duchovní záležitostí. Peggy

    OdpovědětVymazat
  2. Peg, potesila jsi me.. Taky beru behani a pobihani jako urcitou duchovni/dusevni zalezitost a cinnost hranicici s meditovanim (tedy rekneme rizenou debilitou:) )... Zkusil jsem i behani uprostred dne, diky italskemu kolegovi/bezci a pokud se vymotam(e) na nabrezi, tak to taky jde, a je to super.. Ovsem behani vecer v letnim obdobi, to podepisuju, je z muzskeho hlediska rizikovym sportem:), i ja stary pes koukam po bezkynich, pravdepodobnost urazu roste:)... At se dari! balim do Alp! 12:)

    OdpovědětVymazat
  3. 12: Jednoho takovyho, co beha v Prokopaku "za holkama" taky znam - pocitam ze Ty taky :o) Tak muzete nekdy vyrazit ve dvou, protoze to treba nebude uz tak nebezpecny... Jen doporucuju manzelky nechat doma :o)))
    Mezi nama - ja sem se teda posledni dobou v Krci prilis nepokochala, cyklisti sou moc rychli, takze se kochat nestihnu, a bezci jsou bud v parech, nebo podivni. Nebyla by pro me v Prokopaku "lepsi puda"??? :o)))

    OdpovědětVymazat
  4. 2 Nikie: Pochopitelne bys v Prokopaku byla za hvezdu i pri silne konkurenci bys byla stopro na spici:). Ale asi by S. byl neklidny a v urcite vzdalenosti jezdil za tebou:). ted jsem se vratil z Alp, za chvili sem neco hodim:). MSF!

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...