středa 22. září 2010

Co běžec, to hypochondr?

Tak je to tady zas... Čas podzimních chřipek a smrtelných mužských chorob. Ano, jak správné tušíte jsou to rýmička a teplůtka.:) Myslím, že každý běžec i ten správný a nejpoctivější hobik jsou v jádru děsní hypochondři. Tím spíš, pokud mmáme někoho blízkého, kdo by se o nás mohl starat. Každý se neustále pozoruje. Netáhne mě ta noha nějak víc? Co to koleno, dobrý? Herdek, nějak mě víc asi teče z nosu, něco na mě asi leze...:)

Prostě nějak jsem vysledoval, že asi čím víc člověku na tom běhání a pobíhání záleží, tím víc se různé hlídá a pozoruje, jestli náhodou není zraněn nebo nemocen. Ted zrovna naše domácnost virózně ochořela, i moje nejmilejší manželka, jasné slunéčko:) bojovala s viry a tak nějak čekám, jestli se ubráním. Při tom všem řeším dilemata viz výše, jestli mám v tom svém "potenciálně" nemocném, až vážně nemocném stavu:) [zatím mi nic není:)] jít vůbec běhat, když navíc je po ránu už zima;)...

Tradiční slabošské výmluvy a kecy.:) Ale říkám to proto, že někteří mi píšete, jak jsem pevný a vytvrvaly.. Houbelec! Starej pes, slaboch, bojím se, že bych s odkladem to měl o rád těžší;)! Musím proto bojovat, usilovat, abych vydržel. Asi je to nafurt. Lama jsem a lama zůstanu!!! Naštěstí bojovná a zodpovědná lama.

U zkušených běžců pozorují podobně výmluvy často na startu závodu.. "Nemám naběháno, letos jsem totálně marnej!!!" "Hele já poslední měsíc skoro celej promarodil.. chřipka, vymknutý kotník, zánět kosti, žaludeční potíže,..." Prostě zkušení běžci tak klábosí a pak mají osobní rekordy, stojí na bedně! Zázrak! Vždyť ještě před chvíli říkali, že jsou na umření, že vlastně utekli doktorovi že špitálu, nebo dokonce hrobníkovi z lopaty!!!:) Ale asi ty zbraně používáme i my prostí hobici, ale spíš abychom ošálili víc sami sebe než své soupeře.


Tento týden jsem mám boj o to větší, že jsem vlastně kvůli úpravě zahrady v sobotu zkrátil dlouhý běh (z 35 na 19) a v neděli jej dokonce vynechal. Zkrátka bylo potřeba zajet do zahradnictví (které zavírali) a pak udělat zahradu, nakonec z toho byl asi 9 hodinový maratón pozdimnich práci. Podzimní termíny nepočkají, ale hned to tělo vyhodnotilo:), jako, že se nemusí běhat!!! Taková hloupost, ale aspoň to ukazuje, že moje strachování o běh a zbabělost při dodržování trenýrkového plánu mají své opodstatnění!!!

Tak jsem pro jistotu hned v pondělí (den volná) "nadělal" neděli, běhal v úterý a ve středu, tradičně běhal intervaly, i když to byl boj s myslí, tělo se bránilo, ranní chlad, obává z "chorob", ale dál jsem to dál... Určitě to bylo těch pár běhu, které rozhodnou, že se mi poběží lépe ten závěrečný maratón za pár dní, jsem o tom přesvědčen. I na svoje jednání do OV jsem si vzal běžecké hadříky a jsem opresvedcen, že zítra bych měl brzo, brzo ráno jít běhat. Někdy se vážně divím, kde se ta zarputilost bere, ale asi to není zarputilost, je to spíš strach, abych vydržel! Ale furt si říkám, musíš, Honzo, musíš!!!:)

A co vy? Taky se víc pozorujete? Asi si můžete dovolit víc vynechat, nejste takoví srabíci -- protože, jak říká jeden můj kámoš o mně [neúcta k věku!!!], "takovýhle pako se hned tak nevidí!!!!:) Prostě jak držíte, když kolem zuří virová vánice?

5 komentářů:

  1. Honzo naše vesmíry se fakt nějak prolínají :-)))) Zrovna cítím, že na mě něco leze. Moje tělo vždycky blbě snášelo teplotní rozdíly a teď je přes den o dvacet stupňů víc než ráno a to je pecka!
    Když vynechám víc jak dva tréninky, tělo to okamžitě pojme jako, že je tu nový režim a už neběháme. Pak ho musím víc přemlouvat. Zrovna teď jsem bez tréninkového plánu. Tělo jednoznačně stávkuje podporované hlavou, která tvrdí, proč bys měla běhat, když vlastně nevíš co a navíc na tebe něco leze. Jsem ráda za dvacku týdně a už se nemůžu dočkat, až od pondělí nastartuji podle nového plánu od Miloše. Peggy

    OdpovědětVymazat
  2. :) Jit behat, kdyz jsou doma vsichni nemocni je prece mnohem lepsi, nez tam s nimi zustat a inhalovat to :) Jenze... nekde jsem cetla, asi v Runu, ze asi hodinu po dobehu se telo vzpamatovava z treninku a je nachylnejsi k tomu neco chytit :/ Takze to skutecne zacina byt dilema.... :D

    OdpovědětVymazat
  3. 2 Pegg: Rikam to furt, to co mi obycejni hobici prozivame neni nicim zvlastni, urcite, zcela urcite podobne problemy a boje proziva valna vetsina. To me vzdy potesi a posili.. Tedy ze v tom nejsem sam..:)
    2 Socketka: Tvoje vedecke vysvetleni mi vyrazilo dech:)! Pred nejakou dobou jsem dobehl z ranniho pobihani po zelene Ostrave a jdu pracovat. Doufam, ze se uvidime na vecernim jamboree, co poradate! MSF!

    OdpovědětVymazat
  4. říká se co tě nezabije to tě posílí :) u viru to platí dvojnasob tedy pokud neklesnes tak hluboko ze do sebe zacnes cpat antibiotika. Chápu taková teplůtka když to zkombinujem s praškama a běháním to už je o hubu přecejenom já už se taky bojim o pumpu :))
    Jinak 9hodin na zahrade to bych se druhej den nehejbal natož šel běhat: Já to letos tak odflak že jsem plevel na zahonech vzal sekačkou aby to vypalo lépe uvidime zda to do zimy aspon otočim :))

    OdpovědětVymazat
  5. 2 ll: Antibitika, ci antibibliotika:) neberu, tedy az pokud neni zbyti, zatim za posledni dva roky co beham nebylo nikdy potreba. A vynechal jsem trening ze zdravotnich duvodu na min nez 5 dni? Driv jsem byl "slabsi" kus, i kdyz jsem tu vahu mel podstatne vyse, ale slabsi kus znamenalo, ze jsem v podstate ochorel na zacatku podzimni chripkove ci jine nakazy a uzdravil se nekdy v dubnu:(.
    Ted samozrejme dle rady Milose beham, i pokud drobne tece z nosu, ono se "to" vycisti:). Kdyby to bylo horsi, tak na par dni vysadim. Ale snad to zatim zvladam! Musim zatukat, vse ok.

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...