sobota 25. září 2010

Co je na tom špatného nechat věci drobet "vyhnít"?

Zaujala mě diskuse u Peggy -- kdy vlastně vytanulo na povrch, jaksi mimochodem, že ti bídáci chlapi:), si najdou čas na běhání, ale ženy chudinky nemůžou, protože se o vše starají [ nebo musejí starat, protože my jsme na baterky]. Tedy, někteří z nás :) to ještě pošťouchli tím, že nejlepší pravidlo je nechat věci drobet "vyhnít" a tím si nechat lépe vyjasnit priority v neznámých úkolech.

Na svoji obranu bych jen dodal -- nechci, aby to znělo špatně, ale tím nebylo myšleno nic zlého. Když nevím, co je důležité, prostě počkám. Důležité věci se většinou připomínají... [Mimochodem, když normální muž řekne, že šaty jsou černé, myslí tím, že šaty jsou černé, ne, že dotyčná třeba ztloustla a má proto černé šaty.:) My jsme většinou naprosto přímočaří a čitelní]...Takže, když tam několik z nás řeklo, že je to dobrá strategie, počkat a udělat věci, až když se začnou upomínat, tak jen říkají, že je to nejen dobrá strategie v práci, ale i doma.Neříkají tím, že se nebudou podílet na domácích pracech nebo, že nebudou dělat věci doma..

Prostě úkolů je daleko více, než se dá v normálním životě zvládat a odložením se jednoduše zjistí, které ty úkoly jsou vlastně důležité a které ne [obzvlášť, když to nevíme na začátku].

Vzpomínám si, že ještě před pár lety jsem se důsledně snažil i v práci dělat úplně všechno, všechny ty ptakoviny, které se kde objevily... Až náhoda způsobila, že jsem se onemocněním dostal do velkého skluzu, kdy se ta hromada úkolů a oběžníků nedala splnit. Zatímco jsem tak v depce koukal na tu hromadu lejster a požadavků, přišel kamarád a všechno to jednoduše vyhodil. Vysvětlil mi, že co bude potřeba, bude znova vyžádáno. Co nebylo potřeba, není potřeba.. Měl hlubokou pravdu. A od té doby se snažím nedělat věci překotně dopředu, ale pokud možno obratem na první výzvu:). Častokrát je to velmi rozumná strategie i doma. Ono například kdybych vymaloval hned na první upozornění:), tak by se nepřišlo na to, že je potřeba ještě něco jiného zároveň dodělat a byla by to vlastně zbytečná práce!:)

K tomu fenoménu volného času. Myslím, že nikdo že zdejších nemá přehršle volného času. Většina má rodinu (kamarády), práci (studium) k tomu třeba ještě domácí zvířata nebo nemocnou tetu... Takže je to pořád o prioritách, co je potřeba teď/nutné a na co si udělám čas.

Bohužel i moje poslední sobotní běhy různé utrpěly tím, že jsem potřeboval dodělat/dosázet a dosít nově rekonstruhovanou zahradu. Holt agro termíny jsou agro termíny, tak měly přednost i před mým běháním, které jsem buď zkrátil, nebo přesunoval. Při vší organizaci se to fakt nedalo přesně stihnout, ale abych úplně vynechal? To by mě kleplo:), navíc by to se mnou asi doma nevydrželi.

Jinak se mi to blíží -- 17.10 závěrečný podzimní maratón -- a tak možná, že by bylo dobře, kdybych minulé dva víkendy běhal přesně podle plánu. Jako úplná lama si dovolím namítat, že je asi lepší, když je člověk v pohodě:), pak se jak lépe pobíhá, tak i žije.. Není třeba lámat věci přes koleno. [Prostě radši jsem dokončil zahradu, z ní budeme mít na jaře všichni radost..]

Nechci provokovat, ale IMHO není to o tom, jestli je člověk single nebo ženatý/vdaná. Když se chce, tak se čas najde (na běhání například) a partner/partnerka to velice rádi pochopí a pomohou, v práci si čas zařídíme většinou sami. Nebo ne?

Na vaše dotazy ohledně budování zahrady davám pár ilustračních:

Celkový pohled na hromady nepořádku, zničený skleník, všude ostružiny (i ve skleníku)..

Detaily, co bylo z dáli skryto:(

Závěrečná jedna fotka z výšky, po pár týdnech usilovné práce.. Vše v normálu, i skleník opraven, vyčištěn... dokonce i záhony udělané, tráva ošetřená a zasetá.. Teď zase můžu snad víc pobíhat podle plánu:)



Držte mi palce, příprava na maratón se blíží do finále!!!

13 komentářů:

  1. :)) Vyhodil to. To je fakt dobry :D
    Ten sklenik, to je jak z nejakeho televizniho poradu, takova promena :) A palce dzim! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dokonala promena, Honzo, ja verila, ze dokazes z rumoviste udelat Eden :o)
    A pokud jde o tu chlapskou "primocarost" - ano, dnes a denne se presvedcuji, ze proto se kamaradim vic s chlapama. Protoze rikaji rovnou, co si mysli. Vetsinou (pokud nejsou baby). I kdyz to obcas neni moc prijemne :o)))

    OdpovědětVymazat
  3. 2 socketka: Dik za podporu.. No bylo to docela v soku. Jeden muj kamarad rika, ze je to moc hezke, ale doma do nemuze zene ukazat, protoze on by to delal dva roky:). tech kontejneru s odpadem bylo asi 5, nemluvim o porazeni a vykopanai stare tresne..:) Ale mam hotovo.
    2 nikie: Asi ti poslu link na detailni krok-za-krokem reportaz:) na premenu... jinak s tema chlapama je to tak, ze pokud zena zacne rozumet, ze to co rikame je to, co myslime (tedy vetsina z nas), tak ma dobrej zivot:). Zeny vetsinou mysli a mluvi oklikou. reknou co kdybychom jeli k mym rodicum, nemusis jestli nechces...Normalni (nezkuseny) chlap rekne, no me se nechce:), vzapeti a posleze uslysi, ze je hulvat, ze nikdy nemel rad jeji rosice a mozna ani ji:)! tak proc rikala, kdyz nechces nemusis, nic se nedeje, ze? Kdyz to tak nemyslela.. A tak podobne.. nastesti my starsi, zkuseni a vyskoleni svymi otci:), vime aspon ramcove co zeny vlastne mysli, kdyz mluvi a na co si obzvlast davat pozor. At se dari!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Když chlapovi řeknu:"Nemusíš k mojim rodičům, pokud se ti nechce" Myslím tím, raději bych jela sama, abych si s nimi mohla v klidu pokecat a nebyla nervózní, že čučíš na hodinky, kdy už vypadneme :-))))))Peggy

    OdpovědětVymazat
  5. Zahrada je úžasná, článek taky.

    OdpovědětVymazat
  6. 12, Peg: Ja uz se naucila rikat - "Tento vikend jedu k nasim." Pripadne "Kdy budes chtit jet k nasim?", pokud teda chci, abychom tam nekdy jeli spolu. Nastesti este porad obcas chce. Horsi je to s "Ja toho mam proste moc!", to naprosto nedokaze dekodovat, protoze to muze znamenat "Nemam na Tebe naladu", "Bez nakoupit", "Vysaj" nebo taky "Chce se mi brecet a chci byt utesovana" :o)))))
    Honzo, link urcite posli, treba pres mail na RS. MSF!!!

    OdpovědětVymazat
  7. 2 peg: Vidis, ja bych to chybne dekodoval. Nejlepsi by bylo, kdybys v takove chvili rekla, jedu krodicum, klidne sama, abych si s nima mohla pokecat a tys nebyl nervozni a furt nekoukal na hodinky, kdy uz vypadneme.. To kazdy normalni chlap silne oceni. Nas je potreba (jak Nikie zkusene poznamenala) lepe informovat. Ta mira empatie je u muzu vyrazne snizena. Muzeme s tim nesouhlasit, muzeme proti tomu protestovat, ale to je asi tak vsechno, co se s tim da delat:).
    2 nikie: poslu a dik, potvrdila jsi, ze S. je stasten a v dobrych "rukou":).

    OdpovědětVymazat
  8. Podle diskuze pod článkem asi nejsem žena... :o)
    S manželem spolu mluvíme přímo, sama nemám ráda kličky a nerozumím komplikovaným řečem. No, důležité je, že nám oběma vyhovuje, že jsme k sobě upřímní a že máme jeden pro druhého pochopení. I v manželství to funguje tak, že jak si to kdo zařídí, takové to má.

    Mám pocit, že dnešní ženy po mužích chtějí, aby jim za každé situace rozumněli, aby v každé chvíli udělali tu správnou věc a vždy je politovali, když to ony potřebují. Nějak se mi v těch nárocích ale ztrácí (jak to nazvat?) milost pro nedokonalost na obou stranách.
    Když potřebuju obejmout a povzbudit, jdu za manželem a požádám ho o to. A on mi s radostí vyhoví. A jindy je to opačně: potřebuje pomoc, řekne si o ni a dostane ji. Jeho ano znamená ano. Moje ano znamená ano. Nemáme v tom žádné zmatky nebo zakuklené úmysly. Když si nerozumíme, tak se jeden druhého zeptáme.
    Je úleva nemuset kličkovat ve vztazích.
    :o)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, vystihl jsi to presne jako temer vzdy:-)
    Na maraton drzim palce, sam zatim porad hledam termin.. Stromovka je moc brzy pred outdoorovym zavodem Terra Incognita, tak jsem chtel jit na tu stresni blaznivinu v Usti, ale zase mi to vytloukli kluci z floorbalu s novou terminovkou zapasu.. takze tedka pokukuju na konci listopadu po srsskem maratonu. Jestli bude vyvoj pocasi takto pokracovat, tak asi budu behat v zimniku a s kufrem:-))

    OdpovědětVymazat
  10. 2 K.G.: Podle meho hloupeho nazoru (aneb IMHO), tohle je zakladem dlouhodobych (a stastnych vztahu). Rikat si veci, tak jak jsou a byt sobe oporou. Zni to desne hloupe, ale je to tak. U me je desna uleva, kdyz je jasne, ze jsem sice bordelar:), ale zase naprosto nadsenej! Nemusim nic predstirat, moje nejmilejsi manzelka me ma prectenyho [i ja do jiste miry ji:)]. Je to hodne uvolnujici a zaroven zavazujici.
    2 adam: Taky jsem uvazoval o tom stresnim jamboree:), ale Milos mi to vymluvil:). Pokud naplanujes s predstihem (tak naklady budou male), tak tusim 30.11 je jeden z nejkrasnejsich maratonu je ve Florencii.. Fabio o tom furt basni a kdybych to stihal, tak jedu tam..DRZIM PALCE na tvoje extremy! Ses fakt borec!

    OdpovědětVymazat
  11. Btw: Držím palce na maraton. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Honza: Diky za nabidku, ale ja se radsi pridrzim mensiho poctu ucastniku, koloveho systemu a maticky vlasti:-)

    OdpovědětVymazat
  13. 2 Adam: souhlas a chapu... Podobne uvazuju i ja, kdyz furt premitam o mem (z nouze) maratonu v Amsterdamu. Sice diky levne letence za 1.500Kc to neni o penezich, ale 100x lip bych se citil v Kladne nebo ve Stromovce (ktere jsem diky sve praci nestihal nebo nestiham).. Drzim palce.

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...