pátek 10. září 2010

Franc Josef, můj otec a ranní běhací režim


Říká se a neustále omílá, že za brzké začátky pracovního dne vděčíme našemu mocnáři, Františku Josefovi, který trpěl nespavostí, vstával kolem 4 hodiny a protože žil velmi dlouho, tak nakonec donutil, že celé Rakousko-Uhersko začalo fungovat od velmi časných ranních hodin. Nevím, jak u Vás, ale u nás byl tento fenomén podporován ještě mým otcem, který byl z dětství (měli statek, než o něj rozhodnutím strany a vlády přišli) zvyklý brzo vstávat. Později (když už jsem byl na světě), vstával pořád brzo.. a tak mě často ráno před pátou budil se slovy "vstávej, za 3 hodiny už jdeš do školy:)"...

Ale postupně jsem si NATO zvykl -- úkoly se dělaly brzo ráno (tím pádem jsem si je i pamatoval do školy, když bylo potřeba, učil jsem se ráno.. Postupem času jsem si sice tak časnému vstávání odvykl, ale nějak to asi je a cítím to, že i když jsem do noci vzhůru, tak nakonec ráno ještě rád:) vstanu, abych věci udělal. V tom mě celkem pravidelně vytáčel můj americký kolega, který říkal, "ty uděláš takové práce, protože nepotřebuješ tolik spát"..A hned dodával, že kdyby on nemusel tolik spát, co by všechno dokázal:). Myslel jsem, že ho praštím, taky bych se válel rád v posteli, ale holt se nedalo..

Nemyslete si, je to boj. Taky jsou rána, kdy po probuzení a krátkém spánku koukám, doslova jak čerstvě vyoraná myš, ale po chvíli nakonec začínám fungovat. Ta radost, když si dojdu po ránu zaběhat, stihnu zahájit den po svém a přijdu do práce tak, jako chodí kolegové, to mě doslova blaží. Jasné, v létě to není takový problém, ale teď jak se bude později rozednívat to bude těžší... Pozor, dostal jsem od jeziska krásnou čelovku, tak aspoň vím proč!

Upřímně, když vstanu v 5:45, tak 6:15 můžu vyběhnout, jak říkám jsem zpomalený po ránu.. podle délky pobíhání jsem 7:20-8:00 doma, ranní rituály a v 9 jsem i s dopravou v práci. [případně se to dá posunout, kdzž musím být někde dřív]. Žádný velký hrdinství to není, ani žádný super time management..Prostě nepřemýšlím, jen co se maličko proberu, navlíknu běžecký hábky a běžím...Po chvíli je to ta správná euforie.Zkus to taky tak Pegg:).

Moje maminka tvrdí, že bych neměl mít problémy s ranním vstáváním, protože jsem se narodil ve 3:30 ráno. Prý kdo se narodil po ránu má predispozice být pohodovým ranním ptačátkem. No nevím..Schválně, si vyzkoušejte, jak to máte vy? Kdy jste se narodili a jaký režim vám víc vyhovuje..

Když píšu o ranním vstávání, musím vzpomenout na svého nejlepšího kamaráda a spolužáka z VŠ. Měli jsme v prvním ročníku cvičení v 7:20 v Karline, bydleli jsme na Větrníku, na druhé straně Prahy.. Ve studentských letech a se studentským životním stylem to byla docela výzva.. Kamarád už měl řadu absenci a tak mě několikrát úpěnlivě prosil. Prosím té, ráno před 6 mě vzbuď. Nenech se odradit, já budu maličko nevrlej, ale vzbuď mě.. No a tak já ťukám na dveře, otevírám a snažím se ho budit. Posílá mě tradičně tam, kam slunce nesvítí, pak po mě háže boty, knížky.. Nakonec to vzdávám a odjíždím sám. Kamarád se ukazuje ve škole až po těch cvičeních, v 9 hodin, a vyčítavě mi říká "Proč jsi mě nevzbudil?" Tak mu říkám o těch nadávkách, botách a knížkách, co po mě házel a on na to... "Ty ses takovej cíťa:), taková citlivka, ty se hned necháš odradit.. Vydržet je třeba!!!"

A tak si říkám, VYDRŽET JE TŘEBA!

Ať se vám taky dobře dělá běhací time management:).

PS. Obrázek jsem si půjčil z článku, kde se piše, že prý ranní ptačata jsou úspešnější a lepší. Tak asi začnu vstávat ještě o chvíli dřiv? :)

PPS. Tento týden mám napsán takový výrazně slabší trening, velký Miloš se evidentně snaží, abych si na TESCO běhu zaběhl nějaký lepší čas (porovnávám se jen sám se sebou, že), abych byl tedy odpočinutý. Nerozumím tomu, proto to udělám, jak mi řekl:). Držte mi palce na zítra večer.

15 komentářů:

  1. Honzo, ja toho sice poranu moc nenabeham, kdyz ucim treba na 7.30, ale souhlasim, ze kdyz se rano clovek vykope brzo, vsechno jde tak nejak hladceji :o) I kdyz ja se narodila 14.35, takze jsem spis takovy ten poobedni pecival :o)
    A propos, k tomu buzeni, jednoho takoveho, co neslysi ani pet budiku, az kdyz mu vynadam, vyleze, jsem doma dlouho mela. Jednoho krasneho dne se nekam ztratil a misto neho chlap, co zmizi pred sestou, aniz bych o tom vedela, a kdyz me 6.15 jde budit, strasne se mi smeje, ze vypadam jako zombie. A duvod? Kravoviny (vis co myslim) od 7 rano. Je videt, ze kdyz se chce...
    Zitra budu fandit, sec mi budou sily stacit!!!
    w.

    OdpovědětVymazat
  2. :)Nikie, dik! Moje nejmilejsi manzelka, jasne slunecko:), si taky zaslouzi (snazim se o to, jak to jde), abych ji nevzbudil, vstal jeste nez mi zazvoni budik (ne vzdy se to podari, ale vickrat ano nez ne:), uvaril ji kavu a zalil ovocny caj a pak se potichu vyparil na svoje pobihani..
    Budu ti taky na dalku fandit na baroko!!

    OdpovědětVymazat
  3. Oh DÍKY! Vážně inspirativní. Pěkný timemanagment :-) Až na to, že já po běhu potřebuji víc času na sprchu, make up a vysušení vlasů :-) Pravda je, že nejlépe se mi běhá buď brzy po ránu a nebo až na večer (sousedi mě musejí milovat, když vlezu na běhátko v půl deváté večer a pustím nahlas rádio). Když běhám před prací, mám pak klidnější den, protože pořád nemusím přemýšlet, že ještě půjdu běhat a musím si na to udělat čas. Na druhou stranu při večerním běhání si dokáži dát víc do těla, protože už mě ten den nebude čekat nic jiného než spánek :-) Peggy

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj ,já chodím do práce kolem 06h a rannímu běhání jsem víc jak půl hodiny nedal,ale vždy mě to krásně probralo. Když jsem viděl ty nechápavé obličeje spoluobyvatel města ,tak jsem si broukal úryvek písničky od M. Tučného
    - "koukám jak celá země vstává a připadám si jak ztracený syn".
    Jinak už od dubna neběhám a asi už si ani nezběhám (zdravotní problémy)-ach jo ,ale tebe čtu stále rád.
    Radek

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj HOnzo!

    Narodila jsem se v 11:00, ale jestli jsem ranní ptáče nebo noční pták, stále netuším. Chuť k běhu se mi střídavě obrací na ranní režim a odpoledno-večerní. Zrovna dneska jsem chtěla jít běhat odpoledne (synáček měl první fotbalový zápas, takže celé dopoledne jsme mu dělali fanoušky, jak sám si přál), ale je k večeru a mně je šoufl (jednoduše jsem nucena se seznamovat s wc mísou tváří v tvář), tak půjdu popoběhnout až zítra ráno.
    Objevili jsme s manželem krásné místo na běhání, jen je tam moc kořenů, převýšení nějakých 8O m, což mě neodradí (naopak), a stihla jsem si tam i natáhnout kolenní vazy. Ale je tam les a liduprázdno... A nepočítaně muchomůrek.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak ja se narodil na obed a proto rad jim:-) a nerad vstavam.. I kdyz jak kdy, kdyz mam poklidne obdobi, kdy se po me nic moc nechce, tak vstanu treba jiz v pul osme sam od sebe;-)
    A to ranni ptace.. dal doskace, zato driv chcipne;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Honzo, ve spoustě názorů mi přijdeš jako ufon, dokonce ještě ufonštějsí než peggy, a to už je co říct. Za mne jsou rána fajn, ale ne vždycky. Kouzlo je v chuti, kdo ji najde, neřeší hňupoviny. Omlouvám se vstup do blogu. JM

    OdpovědětVymazat
  8. Skvely komentare!!! V kazdem nejaka hlaska, ktera me dostala... Narodil jsem se na obed, proto rad jim:)!...
    2 Jecminek: ja asi jsem ufoun:), neni proc se omlouvat, jsem rad, kdyz se zastavis... Vis, u me je dost dulezite drzet balanci mezi mym stestim a stestim lidi na kterych mi zalezi. jsem starsi strejda:), 20 let (stastne) zenaty, ale pozor furt se zlepsuju i v behu:)..
    2 Radek: drzim palce, to je mi lito, na jare jsi chtel jit na brdskou a musel jsi uplne prestat behat? To je fakt otocka.:(... No treba se to usadi...

    OdpovědětVymazat
  9. JO, a VSEM, co mi drzeli palce.. neuveritelne, na tesco jsem byl do 150 mista, 40:46! (Pry prvni mezi stejne staryma starouskama.. :) )...

    OdpovědětVymazat
  10. koukam na ten cas to už moc hobby není :)) a já si myslel že tě nekdy doženu :( taky koukam ze si se za rok zlepsil o minutu na kilometr :))
    Gratuluju a dost nahlas závidim

    OdpovědětVymazat
  11. koukam ze 6 minut neni minuta na kilometr kua přemejšlim zda houpací koně směj běhat :)

    OdpovědětVymazat
  12. 2 ll: Jjo, ja jsem takovej poctivej trouba:). Ja fakt zacal v lednu 2009 z naproste nuly. S dost fest nadvahou...
    Takze, protoze nejsem nijak specialni, zvlastni [i kdyz jak rika jecminek maselnik jsem ufon:) ], tak kdyz to slo u me, pujde to u vetsiny lidi.. Abych to zkratil, s velkou pravdepodobnosti me nejen dostihnes, ale i predhonis. Samozrejme me ruzne porovnani sice tesi, ale ja se primarne porovnavam sam se sebou, takze Tvoje uspechy me muzou jen tesit!:) Drzim palce, myslim, ze to behani jde posunout u kazdeho dost daleko:)! 12:)

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Honzo (sourozenče:o), tak to ranní vstávání máme taky společný. U mě je malý problém - pracuji od 6°°. Už před 4 lety jsem to dělal tak, že jsem vstával před 4°° a dal si každý den tu svojí desítku (rozuměj km:o). Pak jsem byl po půl roce úplně v pr...i - no ano tam a usínal jsem v sedě ve čtyři odpoledne. Na dva roky jsem přestal běhat. Pak jsem zase začal a běhal večer, ale ono když 6x do týdne chybíš u rodinného krbu, tak nic moc. Teď to dávám zase před 4 - baví mě to - ta tma a její intimita - prostor pro myšlenky a snění. Denní běhání už mě tolik nebere:o) Jinak rozen 00:58:o) Měj se krásně Petr

    OdpovědětVymazat
  14. Teda Petre, jen opravdu vyjimecne jsem se dostaval se zacatkem behu pred 5 hodinu, myslim, ze to ale musi byt ve finale skvely. Pokud nemusim, tak to nepraktikuju, ne kvuli sobe, ale kvuli moji nejmilejsi manzelce, jasne slunecko:)... Preci jen v takovou dobu se sam dobrovolne neprobouzim (to kolem pate uz jo, tak vic jo nez ne) apreci jen nechci zbytecne budit..:) Ale pokud budu zkouset na zimu behat vetsi objem, tak to bez rannejsiho vstavani nepujde. Myslim, ze muzu rici, ze se tesim..:)
    Ted to mam takove "obycejne", zitra budu vybihat lehce pred sestou, kdy ty uz miris do prace! Dik za motivaci.. 12:)

    OdpovědětVymazat
  15. Tan čas na Tesco je naprosto "ufounskej", ten tě prozradil :-)
    Každopádně gratujuju!

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...