pondělí 13. září 2010

TESCO přede mnou, TESCO za mnou... :)

Tak máme šťastně za sebou TESCO, noční hobikovský běhání..

Dozvuky toho večera ke mně doléhají ještě teď v pondělí a tak aspoň pár pocitu a zážitků. Abych si je ve své "konzervě" :) uchoval a až bude někdy potřeba a budou problémy s motivaci, abych se sem podíval a potěšil se, užil si to...

Začalo to už v pátek na registraci. Jdeme s Fabiem si vyzvednout čísla. Jen tak na okraj, Fabio je Ital a má velmi dobrý časy, maratón velmi slušné pod3h.. Takže jeho číslo je lehce nad 100, já 839. Zkouším dívku u registrací, jestli by neměla volně číslo pod 700 na výměnu. Znáte to, líná huba, holé neštěstí.. Prý proč? Povídám, mám tady kamaráda, cizince, chtěli bychom běžet spolu -- hned dodávám, že ho nechci penalizovat, aby šel do mého koridoru.

Neuvěřitelné, v tu chvíli se v expu objevuje nejvysssi vedení pimu a v zrovna v ten moment zvoní Fabiovi mobil.. Zvedá se slovy "pronto?" a spustí svoji italskou kulomentnou kadenci.. Úsměv a italský pozdrav že strany vedení mi zajišťují číslo místo v koridoru c 1, číslo začínající pětistovkou. Náhody neexistují!:)

V sobotu dopoledne a kus odpoledne jsem pilně upravoval a zkulturňoval nově nabytou zahradu, děti mi pomáhaly, ale už jsem začínal být unavený. Říkám si, to by stačilo, máš slušné číslo, tak musíš vyrazit v čas, snažit se držet Fabia a užít si to. Tradičně jsem jel metrem, už převlečenej v tričku, s číslem, s pár penězma a jen s kličem od vstupních dveří paneláku v zadní kapsičce, iPhone tradičně v ruce:), připraven hned běžet. Prostě lama:)

No co byste čekali. Běžel jsem jako blázen:), až jsem si říkal, máš to Janku zapotřebí? A uvažoval jsem jestli to vůbec má cenu se připravovat na ten maratón. Jestli ten čas za to stojí, já přeci primárně neběhám kvůli nějakymu času, tak přeci nepotřebuju tuhle berličku... Asi ujetý, ale fakt jsem o tom takhle přemýšlel. No a zatímco se takhle zaměstnávám, běžím co to jde (ale opatrně, v některých místech my brejlovci vidíme akorát tak houbelec), najednou zjišťuju, že se vracím na most a po kolejích do Pařížské. A tak jsem ani nezpomalil na TESCO, ani jsem (zatím) neodpískal přípravu na svůj PR v maratónu, ale doběhl jsem si pro svůj neskutečný osobák. Čas sice není vůbec důležitej, ale pod 41 minut? To jsem nečekal ani v nejbujnějších snech a že já umím snít! Od loňska koukám 6 minut zlepšení na 10k a to jsem to loni taky neběžel zase tak špatně:).

Teď to bude těžší, přemýšlet, jestli ten čas je to právě ořechové.. Ale zatím se daří -- zatím to nejde proti sobě. Ten pocit z běhu a velmi, velmi občasná účast na závodech. Vlastně letos jsem byl na Kbelské 10, Pražskem 1/2 M, Brdské 50 a teď TESCO 10. Tak snad ten podzimní maratón bude poslední a pak si dám se závoděním pauzu až zase do jara!

Jjo a finální tečka za závodem přišla dnes. Jsem v práci a volá mi syn, zvídavě se ptá, jestli mám klíč od vstupních dveří a jestli nemám náhodou dva?:)..Ano, ano.. Takový jsem zlý otec, kradu svým vlastním dětem klíče, aby se nemohly vrátit domů, ještě, že je nevodím do hlubokého lesa! Zase jsem získal další body do soutěže popleta měsíce, i když já si myslím, že letošní celoroční trofej už mi nikdo nevezme!!

Mimochodem, když se starší strejda jako já dokáže přiblížit k hranicím hobickeho pobíhání, tak to je určitě dosažitelné pro většinu populace. O tom není žádná:), je to jen v hlavě a taky trochu v nohách... A taky, jestli je to třeba vás cíl? Já teď sám nevím, jestli běhání s časem je natolik motivující, asi pokud budu "závodit" jen občas, tak jo... Ted se mi to bude hůř rozhodovat, obzvlášť, pokud se mi podaří zaběhnout nějaký lepší maratón, ale tam se budu fakt šetřit.. Jsem lama -- mně se hodně líbí jen tak pobíhat, ovšem trenýrkovy plán je dobrá věc!

A co vy a čas? Je čas pro vás nějakou i malou motivaci?

14 komentářů:

  1. Čas je vždycky až na prvním místě. Jasně motivace začíná tim uběhnu to ?? pokud ano pak už nezbývá nic jiného než ten čas (extremisti možna to budou chtit proskákat na jedné noze ale my normalni nam už zbejvá jen ten čas) A neznám nikoho kdo by nechtěl se v něčem zlepšit porovnat sam se svými výsledky když uz se do nějakého zavodu přihlásí. Nakonec sem zjistil že my hobici máme oproti závodníkům obrovskou výhodu - čim jsme větší lamy tim lepší výsledky v zlepšování dosahujeme a to je přece motivující :) Vždyt kdo z tech na prvních místech může říct za rok sem se na 10ce zlepšil o 6 minut :)

    OdpovědětVymazat
  2. U prvního 1/2maratonu jsem čas neřešila (hlavně to uběhnout), u druhého už ano, a u sobotní 5tky jsem tajně doufala v něco kolem 28 min. Nakonec z toho bylo 26:30, pro mě od začátku mého běhání loni v listopadu skoro 9minut :)
    Ještě mě čekají Běchovice, tak uvidím jak moc jsem se zlepšila od své první 10ky ve Kbelích.

    OdpovědětVymazat
  3. Pro mě je klíčový čas, proto abych se vešla do limitu závodu :-) Bylo by hezké nedobíhat mezi posledními, ale jak řekl Miloš, dokud nebudu běhat intervaly, nemůžu čekat zlepšení.
    Mimochodem mně se čas na desítku za dva roky nezlepšil. Běhám ji pořád stejně bez ohledu na to, že na začátku jsem střídala běh s chůzí (což evidentně vypovídá o mém běžeckém talentu :-) Dneska jsem ji dala za 66min a to jsem si fakt mákla. Peggy

    OdpovědětVymazat
  4. U prvního závodu jsem si také říkal, že čas není rozhodující. Na prvním 1/2 maratónu jsem běžel naplno a čas už mě potěšil :o) No a na dalších závodech se pro mě stal čas důležitým motivačním faktorem (nejbližším cílem). Bez něho bych nevěděl, zda naběhané kilometry mají nějaký vliv na moji kondici :o))) Na duševní pohodu mají vliv určitě, ale jen na závodech jsem schopen si hrábnout na dno sil - a poté zbývá jen porovnat své časy na dané distanci :o)))
    1bubobubo

    OdpovědětVymazat
  5. 2 ll a bubo: mate asi pravdu, jak jednou je clovek (a i lama) na zavodech, tak bezi, co to jde.. A casto si sahne na dno daleko vic, nez by sam se kdy asi hecnul:). Aspon tedy ja...
    2 Pegg: Fakt tomu nerozumim, ale myslim, ze do urcite doby se da zlepsit i bez intervalu. Ja jsem je zacal behat az ted a dlouho jsem je nesnasel a temer pochyboval o jejich smyslu, az me casy presvedcily o naprostem opaku..
    2 CityGirl: Ty jsi dabel! Samo drzim palce, to je zajimave, ze ta motivace casem funguje tak siroce..:)

    OdpovědětVymazat
  6. 2 socketka: Moje nejmilejsi manzelka, jasne slunecko by potvrdila:), .. Na delani zmatku, pohrom a necekanych obratu.. Na to ja jsem uplnej Sebrle! :)
    Mej se fajn!

    OdpovědětVymazat
  7. Nee, pod 41 minut, to je proste uzasny. A zmatky atd... mel bys videt, co se ted delo kolem me posledni tydny, to byly teprve zmatky :) Jen tak namadkou jsme jeli na chatu opravovat auto, po hodine jizdy jsme tam dorazili a zjistili, ze nemame klice... .)

    OdpovědětVymazat
  8. No ja myslim že u honzy je to hlavně disciplína . Kdyby jsme měly k "trencl" plánu takový přístup jako on tak budem taky lepší :) Jenže my jsme lidi a ne ufoni :))))

    OdpovědětVymazat
  9. Myslim, ze to je presna charakteristika mych vysledku. Nic na tom neni, nejsem zadny talent, nerozumim tomu -- ovsem libi se mi behat, tesi me to a hlavne TRENYRKOVY PLAN, to je (skoro) zakon:)! Ono je to na druhou stranu dobre, ze pri vsech zmatcich mam neco jako pevny bod, jako kotvu a tou je jak rika ll "trencl" plan (pochopitelne mimo moji rodiny, coz je pilir jako cedicova skala).

    OdpovědětVymazat
  10. Pod 41 je neuvěřitelně super čas! Jsi mladý talent!

    OdpovědětVymazat
  11. Zdravim Machyho, krale ceskych otuzilcu!! Kdybych te neznal, tak by si myslel, ze si ze me delas legraci. Protoze te znam, vim, ze si ze me zase delas desnou srandu:)! Ale o to jde, ne? Mam rad, kdyz je veselo:). At se dari!

    OdpovědětVymazat
  12. Mily Witty! Byl jsi od pocatku mym vzorem, proto me to tesi dvojnasob.. ted ctu s napetim tvoje pokracovani Berlina, i kdyz uz tusim, ze jsi zdarne ubehl a pomalu vybehavas unavu po 24! Klobouk dolu!! To je super!

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...