pátek 15. října 2010

Když cíl se (zatím) ztrácí v mlhách...


Vážení a milí, co jsem ke mne občas zabloudíte. Děkuji za slova podpory.. Tak v neděli se chystám na svůj podzimní maratón a prožívám opět to, co můj oblíbený Hal Higdon (Marathon: The Ultimate Training and Racing Guide) nazývá "taper madness" :), kdy vlastně při ladění formy na den "D" nadšenci i prý zkušenější dělají nejrůznější chyby... Ti co údajně naslouchají pokynům svých trenérů (počítám se mezi ně), tak by měli výrazně míň běhat.

No jo, jenže nedostatek běhu má zase za následek deficit endorfinů:), což vede k úzkostlivým stavům, až strachu... Jestli to ten či onen běžec doběhne, jestli poběží rychle, dostatečně a tak. Všichni kolem trpí a prožívají "předstartovní" stavy spolu s běžcem. Aspoň u mě je to taky trochu tak.. Ne, že bych úplně zmatkoval, ale přeci jen si říkám, poběžím v neznámém prostředí, pro jistotu u sebe potáhnu doklady, platební karty, nějaké peníze:)...

Tak mi na chvíli připadá, jako by se ten cíl ztrácel v mlhách, stejně tak jako velmi brzké úterní ráno, pokryté jinovatkou v Prokopském údolí. Jenže co je cíl? Není to přeci čas, je to přeci si to užít, hezky si to zaběhnout a mít z toho radost.

Proto do toho půjdu sice s pokorou, ale i s odhodláním a beze strachu.

A hned se mi vybaví moje oblíbená "mantra" z Duny of Franka Herberta...

Litanie proti strachu:
Nesmím se bát.
Strach zabíjí myšlení.
Strach je malá smrt, přinášející naprosté vyhlazení.
Budu svému strachu čelit.
Dovolím mu, aby prošel kolem mne a skrze mne.
A až projde a zmizí, otočím se a podívám se, kudy šel.
Tam, kam strach odešel, nic nebude.
Zůstanu pouze já.

15 komentářů:

  1. Honzo vo co de ?? dyt je to jen maraton :))
    A ukaž jim jak běhaj Pražáci :)

    OdpovědětVymazat
  2. dik ll !!! Mas pravdu v tom, ze uz jsem ho nekolikrat dal naprosto v pohode i v treningu:), mel bych mit natrenovano.. ale IMHO pokora je vzdy treba! Neboj, pobezim, jako starej Janek!:)
    PS. Ty musis bejt super typek, dame nekdy sraz na nekterem z par zavodu, kam se dostanu.. kdyztak posli maila. 12:)

    OdpovědětVymazat
  3. Držím palce.
    A to o tom strachu je pravda. Když se chci strachu zbavit, není jiné cesty, než mu čelit přímo. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Držím palce! Peggy

    OdpovědětVymazat
  5. Dekuji vsem za podporu!!! Zdravim z mesta T
    tulipanu s novym osobnim rekordem:), 3:24. Teda jak ja toho zavodaka v sobe celkem nesnasim.. Kousek pred cilem asi 30m jsem mel krece ve stehnech, celkem jsem pobavil publikum na stadionu:). Ale mozna i proto jsem si to uzil, bezel jsem sice teple oblecen, protoze "lepsi vesticka, nez potom rymicka":), ze? Proto ta tepovka byla i vyssi a cas mohl byt i lepsi, ale ja poslouchal ultraka, vsechny obcerstvovacky jsem prosel a zacal jsem brzdit, jak se tep dral k 90.. I tak jsem vetsinu bezel 88-90%. Vzdyt to rikam furt, jsem lama:).. 12:)

    OdpovědětVymazat
  6. Úůůůůůůůůů úžasné, gratuluju! (Svoji první reakci jsem nepopsal úplně přesně, to by bylo vyslovení 'ch' při vtahování vzduchu dovnitř).
    Jestli ty jsi lama, tak nechci domýšlet, co jsem potom já :)

    OdpovědětVymazat
  7. No vidíš já ti říkl že to dáš pod 4 :)) ty ufolamo :) Takovej cas uz ti ani nemuzu závidět protože závidet lze jen realné věci :))

    OdpovědětVymazat
  8. Honzo, gratuluju a ať se ti podaří to dobře oslavit. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Dekuji vsem! Uz jsem v poradku doma a zitra se kupodivu presunuji na druhou stranu atlantiku. beru si sebou bezecke haderky:), abych si vyzkousel, jak se beha ve svatostanku rekreacnich bezcu v Ney Yorkskem centralnim parku. Zatim, 12:)

    OdpovědětVymazat
  10. To by nebyl 12, aby furt nekde nelital. Mas muj nehynouci obdiv :o)))

    OdpovědětVymazat
  11. 2 nikie: Obdiv nevim, spis si pripadam jako magor:).. abych spravne citoval Tvoje slova z RS:). mas svatou pravdu. Ale ted uz zadne4 zavody, jen uzivanicko.. Myslim, ze lazenska 21 bude takovou hezkou spolecenskou akci v zaveru roku..:)

    OdpovědětVymazat
  12. hele Majore a jakou kadenci ma samopal ? :))
    A jestli poběžíš tu 21 tak závoďáka nech doma pod zámkem :)

    OdpovědětVymazat
  13. 2 ll: Rikam, zavodak ve me je silne utlumen, nejmene do jara! [Kbelska 10?]... Takze cil je spolecensky se probehnout, kdyz to pujde tak i neco vic a pri tom pobihani vse probrat se "sou-druhy" v behu, abych to tak rekl..:) Z tve otazky soudim, ze prijedes taky? Kdyzta se ozvi, pripadne budu mit volno v aute..

    OdpovědětVymazat
  14. Jo, jo strach člověka ochromuje a když už je ochromenej, tak na něj skočí cokoliv horšího. Jak se říká: Nejhorší je smrt z vyděšení" Ty jsi se k závodu postavil čelem a tak ti teď přeji abys si řácky užil pobíhání po Central Parku :o) A hlavně příjemný let a v pořádku se vrať :o)
    1bubobubo

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...