neděle 31. října 2010

Narozeninové ohlížení


Tak už je to tady, jako každý rok na oslavu mých narozenin pan prezident dává vyznamenání a dokonce i vyhlásil státní svátek!:) Ten sváteční duch mě vždy dostane a vzpomínám, že před 20+ lety mi to umožňovalo se "hrdinně" zúčastnit různých demonstrací, protože jsem věděl, že když by došlo na lámání chleba (a policisté začali různě lidí rozebírat) tak jsem vždy mohl zbaběle předstírat opilost a vykřikovat, že mám narozeniny...:)

JJo, doba se mění, ale státní svátek zůstává.

Každý má nějak tendenci hodnotit a ohlížet se zpátky, asi abychom nezapomněli odkud a kam jdeme, udělám to dneska taky. Na prosbu LL a dalších snad z popudu, abych jiné začínající (a přitom ne nutné mladé věkem) běžce povzbudil, přidávám pár milníků na své běhací cestě. Myslím, že je z toho vidět naprosto průměrný, ale takový poctivý přístup k trenýrkovému plánu, což vlastně ukazuje, že to funguje téměř na každého, když to fungovalo na moji maličkost, že? :)

Ted když se zastavuju a listuju proto ve svém zdejším zápisníčku, až mě to to příjemné "vyděsilo". Před dvěma roky jsem na jedné party se nechal Durim (za což mu budiž vesmírný dík) vyprovokovat a začal se připravovat na PIM 1/2 maratón. Ještě před začátkem roku 2009 jsem téměř nebyl schopen souvisle uběhnout víc jak 400m (a to na pásu!) a vážil jsem dnes neuvěřitelných 104 kg.

Začal jsem na svůj věk opravdu zostra, každý druhý den jsem maličko přidával, zrušil jsem výtah v práci a snažil se běhat a běhat. Žádnou dietu jsem nedržel, ale ono když jdete běhat, tak se před tím nějaký čas nedá jist a potom se taky nelze úplně nafutrovat:). Celý leden jsem běhal na pasu, jako veverka v kleci:), občas mi v mém úsilí pomáhala přítomnost žen:), ale i teď s odstupem času musím říci, že co mi při tom všem pomáhalo byl pocit, že si to nesmírně užívám, což je určitě pravda Asi ten, kdo sem přišel a zalistoval v mých starších záznamech potvrdí.

Pár souhrnych čísel za první rok, protože ten letošní už byl opravdu běžecký a ještě neskončil, i když se postupně pripravuju na další sezónu..


Měsíc Celkem Váha
December 2008 0 0 104
January 2009 91 91 93
February 117 208 91
March 162 370 89
April 222 592 87
May 171 763 87
June 225 988 86
July 178 1166 86
August 260 1426 85
September 291 1717 84
Oktober 218 1935 84
November 237 2172 83
December 2009 316 2488 83

Prostě ke konci prvního měsíce (ledna) jsem překonal 10km na pasu ve fitku za 67 minut a pokusil se překonat rychlost 9km/h! :) V březnu jsem dál 1/2 maratón za 1:56h tedy pod 2 hodiny a moc jsem se z toho radoval... Můj první maratón PIM v květnu, tedy po 4 měsících usilovného treningu jsem "dal" za 4:20, dodnes vím, (co jsem si vyslechl) jak se běžci dívají na časy začátečníků začínajících 4, ale bylo to tam!

Miloš mi udělal můj první detailní treninýrkový plán a já podle něj běhal celé léto a na podzim 2009 pražská Stromovka se radovala se mnou ze zlepšení skoro o 40 minut! Maratón za 3:41 byl mým druhým závodem na 42km distanci a já pokořil hranici 4hodin hned v prvním roce mého běhání. [loňské TESCO bylo za 47 minut, letošní pod 41, jinak já závody moc nevyhledávám].

Tož tak, zatím i letošní rok mi přinášel také celou náruč běžecké radosti. Po usilovném zimním pobíhání jak venku, tak i na pásu, jarní Brdská stezka (4:40) znamenala pro mě zdolání 50km hranice, před pár dny jsem si udělal radost v Amsterdamu časem 3:23:33, tedy 17minut zlepšení od loňského podzimu...

Prostě, běh jako takový mi spoustu věci dal, něco vzal -- mimo jiné oněch zmíněných cca 25kg a asi je to Milošovým vlivem, ztratil jsem velkou část svého orientačního smyslu, velmi snadno zabloudím (asi jak se kochám v přírodě) a vede to k humorným situacím:). A taky jsem asi větší mimoň:). Jako například nedávno jsem při přípravě na maratón dobíhal po 32km domů a teď si říkám, herdek jednosměrka a už jsem to otáčel, že to oběhnu, když jsem si uvědomil, že nejedu v autě, ale běžím.. Zase jindy, dostávám rodinu a kamarády tím, nechtěně při plánování výletu uvažuju ve vzdálenostech, co oni berou za děsnou celodenní túru jako dopolední procházku, příjemné 1.5-2hodinové proběhnutí.. Sice nejsem žádný Škorpil ani Orálek, ale prostě 5 km není žádná míra, to bych nijak neřešil :).

A tak nám všem přeju radostné a veselé pobíhání! Ať si to hezky užijem a furt nás to baví!

12:)

10 komentářů:

  1. Že jsi to vzal zostra a když se do něčeho pustíš, tak naplno, to vím, ale ty statistiky a vůbec celé to povídání, to mě dostalo. Ty jsi ještě mnohem větší borec, než jsem myslela :) Strašně moc inspirující článek! Tý jo, mno klobouk dolů! :) Tak si užij podzimní oddych a jsem zvědavá, z čeho mi spadne čelist v další sezóně.

    OdpovědětVymazat
  2. Né každemu se podaří aby v den jeho narozenin vyhlásily státní svátek. Na to a na tvá čísla se snad dá číct jediné "náhoda není náhoda" :)
    Jinak taky bych za sebou chtěl mít tu masnou šmouhu ale ta mrcha se me drží víc než bych čekal.Kašlíček sem už zdárně překašlal tak už si můžu jen užívat babího léta . At nám přeje podzimní počasí a pod tím listím je co nejmín šutrů :))

    OdpovědětVymazat
  3. Všechno nejlepší!Přeji další tisíce pohodových kilometrů. Peggy
    P.S. Taky mám narozky na státní svátek :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Čtení je opravdu inspirativní. Je škoda, že nikdy nebudu takový rychlík jako ty.
    Každopádně vše nejlepší a gratuju k neuvěřitelnému času v Amstru.

    OdpovědětVymazat
  5. 2 socketka: Dik, ja sice jsem podes, ale beru vsechno tak nejak poctive:). Jinak ty jsi silene aktivni.. To ja bych nezvladal. Drzim palce v leceni nohy.
    2 ll: Vyraz ven! Je to nejlepsi medicina..:)
    2 Peg: No vidis, nic neni nahoda!!! Tak oslavino mame, ted muzeme planovat dalsi kroky. Ty to mas jednodussi, mas velky cil pred sebou a vsichni ti drzime palce!
    2 RVM: Dik, nicmene rychlost a vzdalenost (aspon co se tyce mnou dosahovanych velicin) je pouze v hlave:), hele kdyz starsi opotrebovanej strejda muze, tak to pujde i u tebe:)! Drzim palce.

    OdpovědětVymazat
  6. Krráááá. Tak to máme společné narozeniny!!! No jseš o kousek starší. A dokonce lítáš rychleji. Ale mě zdržuje ten za mnou.
    Krráááááá. Sára

    OdpovědětVymazat
  7. Diky Evzene! To me dostalo, ze slavime spolecne se sarou. O duvod vic si narozky poradne uzit:).

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj,

    dodatecne nejlepsi vsechno nejlepsi k narozeninam:-)
    Kaju se, ze jsem nepopral driv, ale z Beskydskych hrebenu nebyl cas.. a nejen na prani, ale ani na odpocinek, oddych nebo nedejboze spani;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Tvá statistika je úžasná, vidím, že jsme v tomhle ohledu stejná krevní skupina :o) Obdivuji těch -25kg! Přeji ti ať ti nadšení, elán a radost ze života vydrží i do dalších let.
    1bubobubo

    OdpovědětVymazat
  10. 2 1bubobubo: Kdepak, ty jsi velky bojovnik a zavodak! Ja jsem takovy "posera":), ale nestydim se za to, svym zpusobem jsem pysny, ze prave te sve zbabelosti:) navzdory, beham tak jak beham a jeste si obcas svihnu i nejaky ten "zavod". Ovsem pristi rok to bude asi drobet posune.. Uvidime.. MSF!

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...