pondělí 25. října 2010

Není Centrální park jako Centrální park, aneb sám v přeplněném kupé



U toho našeho Centrálního parku ve Stodůlkách je hned Prokopské údolí a i když jsem často v neděli odpoledne hlavní cestu nazýval Václavákem, hluboce se omu mlouvám!!!! Užil jsem si ješte dnes běhání v tom svatostánku zdejších rekreačních běžců. Jak fotka naznačuje i běhání ve vzdálenějších částech témeř připomíná hustotu pražského maratonského pole, prostě nic pro moji maličkost. Už se nemůžu dočkat, až vyrazím zase do Prokopáku, kde obzvlášt ranní čas a i pokročilejší podzim dodávají mému běhání ten potřebný rozměr. Rozměr klidu, pohody a určité osamělosti, kterou mám při běhu tolik rád.

Koukal jsem, že naprostá většina místních tu "osamělost" získává pomocí sluchátek v uších a nějaké vhodné hudební kulisy, asi čím hlasitější, tím lepší, řekl bych... NYC je fenomén, který se nedá minout, rozhodně stojí za to vyzkoušet, já si pak třeba o to víc uvědomuju na čem mi záleží a už se nedokážu dočkat, až budu doma, ale asi je to stářím:), možná těm mladším by víc imponovala anonymita a silný tep velkoměsta.

I když jsem už za ta léta hodně zvyklý, ta typická americká přezíravost mě vždycky dostane.. Asi znáte z filmu Moje tlustá řecká svatba, kdy se budoucí tchán snaží říci, že vlastně taky někoho zná z Řecka, nebo poblíž a říká.... vlastně ta moje sekretářka byla z Řecka, tedy ne přímo, bylo to kousek, Arménie? ... A ne bylo ještě kousek dál.. byla z Venezuely!!!! :) Proč to říkám? Včera jsem zažil úplně stejnou story v bleděmodrém. Jeden týpek mi povídá, že on měl taky několik známých z Jugoslavie a z Jižní Afriky, což je sice kousek dál, ale v podstatě stejná země.:) Samozřejme, v legraci si říkám, že jsme taková banánová republika, ale nikdy jsem netušil, jak moc se moje legrácky můžou krýt s viděním některých (i vzdělaných) američanů.

Obecně, pobyt v NYC je vždy zajímavá kulturní zkušenost. Tím spíš, že já jsem rozený provokatér...Například, potřebuju si koupit paměťovou kartičku a hned se dávám s místními "mafiány" do řeči.. žádám slevu/nabízím platbu v hotovosti:). V ruce nesu víno (v hnědým pytlíku samozřejmě)... Začínáme se sázet. Chlápek říká, co je to za víno, vsadil bych se, že to máš zbytek zašpuntovanej z restaurace a neseš si to do hotelu. Povídám, špatně, prohráls, vidím,že mi musíš dalších 5$ slevit..:) je to neotevřený víno, ze kterýho zátka kouká, protože nemám otevirák! (Taky se na mě v alkoholovým obchodě koukali, když jsem to chtěl otevřít:) ). Povídá, slevím ještě, když mi dáš skleničku a napiješ se mnou. Povídám proč ne, dostal jsem i kus jejich masa na ochutnání.. Prostě mě někde nechat:)...

Taky jsem se dneska přimotal k jedné reklamní akci na Time Square... Nabízeli lístky na jednu z těch show na Brodway a myslím, že si to nějak točili.. Taková míň oblečená dívčina se tam podivně svíjela a když jsem šel okolo, povídala, jestli pak jsem poznal, co ona je za známou postavu? Povídám jí schválně nahlas.. No nevím, nejsi ty ten "nahej kouboj" z Time Square? Tomu chlápkovi málem vypadla kamera, jak se řechtal:), ovšem ta dívčina jeho nadšení tolik nesdílela..

Prostě, i když ameriku moc nemusím, NYC je NYC, hodně neopakovatelný, já si připadám jak ve filmu tak i občas na scéně, prostě sám v narvaném kupé...

Teď už snad sedím v letadle na cestě domů, doufám, že opět sedím na nouzovém východu -- ten často získávám tím, že na letišti tvrdím, že jsem zkušený cestující a že už jsem absolvoval i speciální cvičení na trenažeru při nouzovém přistání. Prostě lepší člověk u nouzového východu může být jediné Chuck Norris!:)




A jak vy? Taky u vás platí (bez vyjímky) pravidlo, všude dobře, doma nejlíp? Zatim, 12:)

8 komentářů:

  1. co ty všechno na sebe nevykecáš :)

    OdpovědětVymazat
  2. 2 ll: tady je to takova uzavrena spolecnost:), i kdyz me ted pohled na prsitupove statistiky ponekud vydesil:). Uz jsem nejen v Praze, ale pochopitelne i v praci. Dneska to bude dlouhej den...

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Honzo! Tvá hbitá reakce na tanečnici mě pobavila. Vzhledem k tomu, že se s americkou náturou potkávám, tak o to víc.

    Nejlíp je doma,to je jasné. Otázka zní: Kde domov můj?

    OdpovědětVymazat
  4. vse nej k narozkam :) At ti to poradne beha :)

    OdpovědětVymazat
  5. Koukám, že ti tady někdo přeje k narozeninám, tak že pokud je slavíš v této době, tak vše nej..., pohodu a pohodové lidi kolem a hlavně pevné zdraví do dalších naběhaných kilometrů:-)
    Btw je zajímavé, že jsme i s Nikie všichni rození v říjnu :o))) No, nic není náhoda :o)
    MSF
    1bubobubo

    OdpovědětVymazat
  6. Jeeee, Honzo, no to jsou mi věci, co to tu čtu??? My včera slavili jen Šimona a Judu, ale pokud jsi taky říjňák, i když ne váhavec, přiťuknu si o víkendu ráda i na Tebe! Btw. nechceš si dát v neděli (31.10.) kros Prokopákem? Je krátký (6.6km), ale bude tam jen hrstka lidí a terén znáš - umí být výživný :o)))

    http://www.behy.cz/zavod/4804-podzimni-kros-prokopakem

    OdpovědětVymazat
  7. Diky vsem!!! Ano, ano... musim hned zmenit cislovku 46 na 47:), kvuli moji malickosti se slavi statni svatek v rinu! Tak at nam to beha..

    OdpovědětVymazat
  8. 2 K.G.: Jak vis, ja jsem svym zpusobem provokater veselych (i trapnych) [nehodici se skrtnout:)] situaci a americka natura ta se k tomu primo nabizi... Je velmi tezke odolat:). Ale to jiste znas sama. At se dari na tve dalsi bezecke lekci! 12:)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...