pondělí 11. dubna 2011

Konečně zase "na boso" s FF!



Na úvod bych jen pro pořádek dodal, že se nevezu úplně na současné popularitě knihy "Zrození k běhu" ani na následném útoku na prodejce minimalistických bot [Obojí jsem prodělal s předstihem už dříve:)]. Loni jsem si na radu Fabia koupil Vibramy Five Fingers (FF) a začal s nimi postupně běhat relaxační běhy.. Moc se mi to líbilo, ale samozřejmě jsem se bál, abych se díky nějakému svému nadšení nezranil nebo si neublížil. Prostě postupně, pomalinku. Mám se rád, že..:)

Navíc Miloš v mém případě [=lama] doporučoval opravdu opatrnost a pozvolný přechod. Takže loni jsem s nimi naběhal asi lehce mezi 100-150km a letos jsem čekal, až se oteplí a až budu mít po 1/2 PIMu. Dokonce jsem si říkal, že příští týden mám Brdskou stezku a tak že bych měl ještě počkat. Ale pak ve mne zvítězil ten nadšenec. No a co. Tak holt budu mít horší čas na Brdské, protože budu mít namožená lýtka. Copak jsem závoďák?:)

A tak jsem v neděli už nevydržel, nasadil FF a dopoledne vyběhl do sluncem prozářeného Prokopáku. Říkal jsem si, poběžíš opatrně, jen 5km, lehoučce, pijánko, mazurka.. No jo, ale ve finále mě to (celkem podle očekávání) zase pohltilo. Kolem jaro v plném proudu, rozkvetlé keře, ale běžet téměř bosky mezi rozkvetlými koberci podléšek a kakostu? Nemá absolutně chybu..



Ale i jinak to byl příjemný zážitkový den. Na svém bosoběhacím okruhu jsem uviděl skupinku běžců [řada z nich měla tričko s nápisem "Stodůlky" -- zřejmě dobrý oddíl:)] a jak jsem je doběhl a chvilku než jsem je přeběhl, tak jsem vlastně byl součástí skupinového běhu! Aby toho nebylo málo, o chvíli později mě sledoval a komentoval jiný běžec, kterého jsem doběhl. Byl to anglicky mluvící všeználek, který mi hned začal udělovat rady, že běhám moc krátkými kroky, že delší krok a pevné boty mi zrychlí čas. No nevím, já patrně díky FF jsem v loňském roce výrazně zkrátil krok a zrychlil své běhání. Nechal jsem ho vymluvit a běžel svými kratšími drobnějšími krůčky, on běžel dlouhými skoky, nicméně při svém pohodovém ťapání (ala terénní slepice) , navzdory jeho úsilí, jsem ho lehce při svém tempu nechal za sebou a běžel domů.

No jo, jenže při těch všech setkáních a pobíhání se z plánovaných úvodních (=opatrných) 5km nakonec stalo 11.5, které jsem ale i s pomalejším vyklusem zaběhl přesně za 1:01, což na můj relaxační běh je pěkně svižně tempo. Zase jsem se neudržel, ale co, užil jsem si FF, snad mě to v sobotu na Brdské moc nevytrestá..

Držte mi palce, 12:)

PS. Pro váhající, určitě má cenu zkusit, já jsem mimo jiné zjistil, že se mi patrně za rok zmenšila noha! Asi díky FF, mám asi víc klenutou nohu, původní 43 u FF bych teď v pohodě mohl mít 42. Až budu obměňovat či si dělat radost, půjdu určitě do menší boty.

PPS. Miloš taky změnil náhled na FF a tak podle všeho v nich budu "moci" běhat častěji a i třeba delší trasy. Ale tady fakt pozvolně, žádný maratony hned.. Tedy budu na to myslet, ale raději nic neslibuju.

16 komentářů:

  1. Jdu takhle náhodou po internetu a říkám si: je 11:11, jestlipak Honza nepublikoval nějaký článek? A taky že jo :)
    Úplně vidím do tvého trenýrkového plánu:
    Neděle: mazurka
    Držím palce na B50!

    OdpovědětVymazat
  2. 2 machy: Ty me mas prectenyho:), dik, tesim se na B50.. bude to urcite prijemny zazitek. MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  3. Paráda, také se těším, až si koupím Vibram FF a začnu postupně "pobíhávat", všechno chce od začátku s mírou, to je jasné, ale někdy prostě emoce a pocity jsou silnější než rozum, tak ať ten sobotní běh dopadne OK. Harry.

    OdpovědětVymazat
  4. Zrovna včera jsem si říkala, že vůbec z toho sportu nemám radost. Začínám znovu a jinak - s nadšením... :-) Titul bloggera roku 2010 je opravdu zasloužený... články mě rozesmějí a zároveň povzbudí... děkuji ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Měl si mu vysvětlit že drobíš krok protože jseš zvyklej z domácího kimona a že jseš vlastně duší někdo jinej :)) Ale hlavně že my lamy si dolěláme po svym :)) (svym nebo milošovim ted už ani nevim :)))

    OdpovědětVymazat
  6. 2 Harry: Dik, jak jsme si posledne v restauracnim zarizeni rikali -- vsechno chce postupne.. Nic nelamat pres koleno, clovek zlomi akorat sam sebe:)
    2 Jitka: Urcite s nadsenim! :) Jinak se priprav na pomyslne prebrani stafety, ve velmi kratke dobe planuji jit off-line, tedy uzavrit hezkou kapitolu meho "blogovani". Puvodne jsem chtel vydrzet do mammuta, jen nevim, jestli to nebude i drive.. Pak to bude na tobe a dalsich! MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  7. 2 ll: Skvela odpoved.. Domaci kimono.. LOL..
    MSF! At se dari a vesele beha.. 12:)

    OdpovědětVymazat
  8. No teď si nás trochu vystrašil.. Chci říct méně je někdy více. Raději méně psaní.
    Ale žádné? To neberu!

    OdpovědětVymazat
  9. Ja se taky lekam - nejdrive si prectu skvely prispevek a pak, ze uz nebudou? Bojim, bojim :) A drzim palce do Brd :) s0c

    OdpovědětVymazat
  10. 2 RVM a S0c: Diky moc, to jsou mila slova... Ovsem je pravda, ze je na case udelat detem pa,pa..:). Ovsem pochopitelne behat a uzivat si toho hodlam furt, je to budu delat "tajne".:).. MSF!

    OdpovědětVymazat
  11. Honziku Honziku, co to tu zas ctu...? Na FF se chystam, jakmile dokoncim investice spojene s obmenou staje, beham naboso (v ponozkach) obcas na pase a docela mi to myslim jde, tak bych to chtela zkusit. Ale chapes - zacala slapaci sezona... A Ty tu s takovyma novinkama. Ale ja Te stejne obdivuju, jak tu produkci stihas. Takhle pravidelne. Ted toho budes mit asi celkem dost, toz se drz!

    OdpovědětVymazat
  12. Být off-line? Proč ne, chápu, že chceš uzavřít úspěšnou etapu svého blogování a jak se říká (platí to i v podnikání): v nejlepším se má přestat. Na druhou stranu bude škoda, že už nebudeš psát, ale možná se k tomu jednou vrátíš. Uvidíme. Harry.

    OdpovědětVymazat
  13. Honzo, ach jo... asi vážně budu muset začít psát sama...
    Ale chápu, všechno má svůj čas, psaní i nepsaní, běhání i neběhání, běhání bez bot i s botama a "botama"...

    OdpovědětVymazat
  14. Fakt moc diky za mile komentare.. Urcite je to skvely napad zacit psat! Me to sice stale bavi, ale vim ze musim skoncit. Budu se tesit vas vsechny cist.. 12:)

    OdpovědětVymazat
  15. Honzo, Honzo :-) budou mi chybět tvé postřehy ze života a z tvého běhání. Hlavně ten humor :o)) Ale jsou různé etapy života a jen ty sám víš, kdy je ta správná chvíle přestat s psaním. Tak doufám, že budeme na spojení alespoň přes runsaturday. MSF.
    1bubobubo

    OdpovědětVymazat
  16. jj škoda, že se chystáš přejít do ilegality :))

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...