úterý 8. listopadu 2011

A bagel without Phili is just plain silly

Dovolím si použít asi nejznámější reklamu na filadefský krémový sýr ke komentování mého zdejšího pobytu. Ano, být zde a neběžet po schodech muzea, neběžet přes little Italy, případně neběžet v přístavu, to může jen naprostý hlupák nebo ignorant:). Přeci, když je příležitost udělalat si velkou tadost, tak si člověk musí udělat velkou radost, že? Cokoliv jiného by byla nejen blbost, ale i určitý prohřesek nebo dokonce i hřích, který by se jistě dočkal brzo trestu:).
Od mé poslední zdejší návštevy uplynul nějaký čas a povinnosti mě na chvíli zase zavály sem... Možna právě proto, abych si znova uvědomil, co je důležité a abych se znova vrátil k dělání si radosti. Říkám si to pořád furt, ale stejně člověk občas zblbne a neuvědomí si, ze největší zapomětlivost je, když se přestaneme radovat ze života a vážit si toho co máme.

Hned v neděli jsem po ránu vyběhnul směrem k řece, směrem k muzeu a dál podle řeky -- to se dá běžet až do Valley Forge (cca 13 mil?), ale místo klidného rána a relativně poklidného běhání byla celá oblast obležená lidmi. Probíhal zde totiž běh/pochod "race for hope" a tak jsem se po našem zapojil. Akorát jsem přiběhl, když mne minulo čelo závodu a tak jsem nezávahal ani chvilku a běžel v protisměru, tleskal a povzbuzoval probíhající běžce dokud pole nezhoustlo a neproměnilo se na prosté pěšáky. Bylo zajímavé sledovat místní, neznají to a běžící z toho měli radost, slyšel jsem, jak jeden z nich říkal něco jako ... to je super, příště to uděláme taky!!! :)
Pak jsem zatočil zase zpátky k řece a pokračoval směrem ven z města. Je dobré býti cizincem, člověk má výhodu, že může být divnej, provokativní a nikdo se nad tím zase tolik nezastavuje, protože jste holt cizák:). I nekomunikativní zdejší domorodci se sluchátky na uších se dávájí s vámi do řeči, protože jste něco jako Krokodýl Dundee v New Yorku, evidentní ufoun:), zdravíte neznámé lidi kolem a to ve velkém městě není úplně normální.

Super bylo, jak jsem dostal jednoho chlápka v mém věku, který se při mém pozdravu zarazil a ptal se, odkud se známe:)... Povídám, vím já?:) U nás je zvykem se mezi bězci zdravit... A tak jsem se ho hned zeptal, jestli běžím dobře na Rocky mountains, což ho evidentně dostalo [je vidět, že takhle laciný vtípek nezná, nesleduje Big Bang Theory], říkal, to je snad v jiným státě ne? Nemůže být, říkám mu, Rocky byl z Philadelphie, tak to musí být někde kolem:) a on se začal smát jak splašená koza, povídal, to je dobrý, to musím říci doma ženě!

Další dny jsem si vyběhl v klidu a v ranní intimitě schody z východní strany, stejně jako Rocky a skákal tam na vrcholu. Pocit k nezaplacení. Myslím, že si to budu užívat v duchu ještě hodně dlouho.

Trať podle řeky sice nese hrdé přízvisko "river trail", ovšem do trailu to má asi tak daleko jako Plzeňská Viktorka do Barcelony.. Je to normální asfaltka podle řeky.:) A tak jsem se na ní většinou vykašlal a běžel hodně těsně podle řeky. Jeden chlápek mi povídá, že je lepší běžet po chodníku, podle řeky je to plné špíny od kachen... Tak mu říkám, že mi to nevadí, že mám boty:) a jestli někdy zkusil běžet jen tak po trávníku podle řeky. Proč prý, když je tam asfaltka:). Ale pak najednou zatočil k řece a šel si to "zkusit" a pak na mě mával jako na spiklence:)...
To zdejší pobíhání bylo celkově velmi inspirativní. Jednou jsem četl, že když je člověk unaven, tak dává poslední silu do všeho co dělá a nemůže se z ničeho radovat. Jako plavec, který plave daleko v hlubokém moři, už nemá sílu na to, aby mával na projíždějící lodě:(. Třeba já poznám, když je skutečně "zle":), že si přestavám dělat svoje legrácky, že přestávam pošťuchovat lidi kolem.. prostě, že ten čertik ve mně strachy zaleze a není mi chvíli veselo. Ale není ta kauzalita obráceně? Protože jsem přestal dělat svoje pitominky a přestal se radovat z blbostí, tak mi začne být ouvej?
Končím zdejší pobyt a těším se domů... Zase jsem začal běhat (15+16+ 19) ale hlavně cítím, že se mi zase vrátila radost.. Starostí, práce a povinností je pořád hafo, ale dobrá zpráva je, že jsem se nezapomněl radovat!:)

Ať se nám hezky běhá, nové sezóně vstříc. 12:)
PS. Je to sice osobní, ale musím si to sem dát. Při dnešním ranním běhu jsem skálal jako divý nahoře, až mě uviděla jedna dívčina na kole. Řekla, že je jí moc sympatický, když se muži nestydí vyjádřit city a že ona taky je velký fanda Rockyho a jestli nechci vyfotit s tim vycházejícím sluncem za zády? Jsou otázky, na které se nedá odpovědět jinak než YES, YES, YES!!!

17 komentářů:

  1. kraaaasny pristup k zivotu (a behu)!!

    OdpovědětVymazat
  2. Tos mi pripoměl kolega mi taky občas říká "asi budem končit co ? už hodinu držíš hubu " :)))

    OdpovědětVymazat
  3. 2 blondie a ll: Tak jsem se neudržel a dal jsem dnešní ranní fotku s minipříběhem. Znalci jistě ocení:).
    2 RVM: No kdyby to bylo soukromnější médium, tak bych mohl přihodit další příhody:), ale to zase nejde.. MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  4. Naprosto hepyJendový dovětek v podobě fotky! V duchu slyším melodii z Rockyho...
    :-)

    OdpovědětVymazat
  5. modri uz vedi .... jen bezici stin duma a duma .... ale trochu jsem si poposedl, a doslo mi to taky :))
    Jinak je super ze se ti dari behat i na cestach, s tim ja mam obvykle obrovske problemy. Boty, tricko i trenky vzdycky beru sebou, ale casto to ani nevybalim.

    OdpovědětVymazat
  6. 2 bezici stin: Ono je to jasne, kdyz jenom malicko zapremyslis. musely to byt kombinace, ktere mely nejednoznacne reseni (u kazdeho). Tim padem se staci podivat na pruseciky nejednoznacnych reseni..
    S temi okny a vekem deti (presne si to nepamatuju, ale da se to snadno modifikovat) je to obdobne. Tam ta informace nebyla ty dve dioptrie, ale ze jeden syn je starsi, coz znamena, ze jedno z reseni byly dvojcata a tak se to dalo vyresit:).
    Co se tyce behani na cestach, ja pro to delam max:), jinak bych to tezko preckaval, pokud to jen aspon trosku jde, tak beham. Je to mozna ujety, casto kvuli tomu cestuju v bezeckych botech, ale ty to urcite chapes:). MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  7. Koukla jsem na začátku na fotku schodů a říká, si, ty jsou mi povědomý!:-) No, a když jsem dočetla nakonec a dostala se k té poslední fotce, tak už mi v hlavě taky naskočila melodie z Rockyho :-) a skáču si tu na balonu :-)
    Tak jdu raděj spát, je moc hodin.

    OdpovědětVymazat
  8. Honzo, super fotky a super vyprávění - ocenil jsem jak učíš Američany běhat po trávníku :-))). Zase jsi mě pozitivně naladil, což mi c tomto pošmourném podzimním čase opravdu přišlo vhod :-) Přeji ti mnoho dalších skvělých zážitků a radostných poskoků nejen na schodech v Phili :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. Tam mi to nedalo a včera sem si taky vyskakal jedny schody :)) Vršovické :)) Zatim nejsou moc známé :)) ale nevěřil bych jak to může být náročné až vražedné .)) Ta fotka za východu slunce je super škoda jen že nebyl lepší fotograf .))
    Tak at to běhá :)

    OdpovědětVymazat
  11. Uff: diky vsem za skvele a povzbuzujici komentare. letadlo melo (tradicne) zpozdeni a tak jsem jenom dosedl a hned spechal do prace, ted se balim domu ... vezmu Deri(vaci) a jdu se trochu zkonsolidovat.
    2 Kopretina: Neponocuj!:)
    2 bubo: ty jsi pravy nocni ptak:)
    2 ll: Tak to je super, ze jsi taky skakal po schodech. Aspon nejsem jedinej blazen... Tedy mezi nama, ta fotografka vubec nebyla spatna:), ja bejt mladsi a svobodny..:)
    MSF!12:)

    OdpovědětVymazat
  12. peknyyyyy!!!!!! fotka skvela! ale priste: sedy vytahany teplaky a nezapomen nekde sehnat psa :-)))

    OdpovědětVymazat
  13. 11.11.2011 11.11 a zadnej clanek ti utekly takový císla ?? :))

    OdpovědětVymazat
  14. 2 ll: cekam na tebe! :) utekly/neutekly:), prace mi zastrela mozek a nohy ale napravim si to..
    2 blondyna: Rocky je jen jeden:)! S Derivaci by se to dalo vybehnout! :) Ten Rockyho pes vazil asi 25kg+, to by nebylo tak jednoduchy:)
    MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  15. nojooooo neni nad poradnou zatez, ze? :-P

    OdpovědětVymazat
  16. Tak presne tohle jsem si ted potrebovala precist! Uzasny, tak dojemny a pravdivy... :)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...