pondělí 12. března 2012

Improvizace a běžecké trendy:)

Zpětně si uvědomuju, že ani v úplných počátcích jsem striktně nedodržoval trenýrkový plán (i když to byl téměř zákon:), vždy jsem musel improvizovat. Přehazovat dny, vzpomínám na jeden obzvlášť šílený týden, kdy jsem ve středu jsem běžel pondělí, v úterý pátek, v pondělí bylo neplánované volno, za to ve čtvrtek odpoledne jsem měl sobotní dlouhý běh:), takže ve finále mi nebylo jasné, co je vůbec za den. Jediná kotva, jediné bezpečí bylo -- běh pokud možno neodkládat, protože... co kdyby to zítra nevyšlo:)

Teď se k normálním posunům a zmatkům přidala ještě moje pejskova:), musím plánovat běhy i s ní, vždyť je to moje Derivace, a když ji vidím jak vedle mě a přede mnou vlaje na šňůrce, tak je to opravdu moje tečna a jméno Derivace k ní sedí!!! Ovšem existence Deri, jako sparingpartnera výrazně poznamenává všechny běhy a výběhy ...Vybíhám už s ní na postupně delší trasy, 8, 10, 12, 14, ..16 a pak se vracím doběhnout:) si zbytek. Samozřejmě se tím na chvíli zúžil můj běhací rádius na Prokopák a okolí, musím improvizovat, ale ta improvizace je fakt dobrá! Mám sice už nějaký plán na vylepšení:), ale asi se to zase zvrhne do něčeho nepředvídaného...

Na druhou stranu, jak dělám blbosti, -- tak ty mě dle zkušených :) prý jen posilují...Například, sobotní 16+14 jsem běžel až do 23km bez vody, až pak v Hlubočepském kopci jsem si v zahrádce koupil malý pivo a do ruky na cestu vzal malou kolu.. Prý se takové excesy můžou na dlouhých tratích jen hodit.. No nevím:)

Změny a náhodný šum prý zvyšují intenzitu tréninku, stres a úsilí spojené s plánováním prý zase posilují běžeckou duši:). Nedávno mi kamarád při pohledu na strukturu mého pobíhání řekl, že běhám téměř podle posledních trendů:). Hodně náhodně, střídavá intenzita, nepravidelné dny volna... Že je to prý velmi dobře proti stereotypu a přetrénování. A přitom to jsou moje improvizační pokusy o pravidelný (a tedy stereotypní) trénink..:)

A hned mě upozornil na zajímavý článek v NY Times, [tedy po našem v timéšech:)] o Harvardském výzkumu, kde sledovali jak příčiny běžeckých zranění souvisejícíh s došlapem. (zde plná verze). Pokud to shrnu jednoduše, tak došlap na špičku údajně snižuje pravděpodobnost běžeckých úrazů o polovinu. Technice došlapu se teď prý věnuje každý, na všech možných fórech se to přetřásá a prý jak já běhám? To mě dostal.:)

Povídám, no tak nějak různě. Na patu i na špičku, asi víc na patu, ale když mě to trochu jinak táhne, tak šmajdám jinak.:) Můžu to snadno změnit, protože dělám krátké kroky:). A taky mám skoro po každý jiný boty, někdy novější, někdy úplně zničeny (když běžím do bláta), už jsem běžel v krosových i do práce.. Říkám na vysvětlenou, abych dokumentoval, jaká jsem trouba a že vlastně všechno je u mě taková jedna velká improvizace..:)

Koukal na mě trochu divně a povídá, no... zní to divoce, ale ne tvojí vlastní zásluhou:), vlastně díky té šílené improvizaci:) -- vlastně běháš podle posledních trendů:)... Odborníci třeba doporučují měnit boty a mít různé druhy, ať není stejná podpora nohy, jiný došlap.. To mě dostalo, já je měním, úplně z jinýho důvodu -- některé jsou špinavé, jiné mokré, další úplně oddělané a ty používám třeba, když běhám v kravským výběhu na druhé straně údolí..:). Nic sofistikovaného:).

Chtěl jsem sebe a nás,-- co tak téměř stabilně improvizujeme -- podpořit, abychom věděli, že to náhodné zmatkování, výměny bot, přesuny plánovaných tréninků jsou prý vlastně to nejlepší, co můžeme dělat. A i kdyby ne, aspoň je legrace při tom všem úsilí..:)

Improvizaci zdar! Vydržet! 12:)

23 komentářů:

  1. Musím se přiznat že improvizace ostatních mě dokáží totálně rozhodit zvláště když věděly dost dopředu že improvizovat budou :) Takže vlastně já improvizace nemusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), to je vzdycky tezky, ovsem snazim se odpovidat stejnou zbrani.. Podobne lidi navam do schuzek treba tri na stejnou dobu a jen vyjimecne se mi stava, ze prijdo dva a pak jsem zase improvizoval ja:). Zaklad je asi nenechat se tim vytocit a pokud mozno se tomu "nejak tvorive" prizpusobit. Lidi nevychovas..MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Improvizaci miluji, ale jen v případě, že ji neprovádí někdo na kom je závislý výsledek mé práce. Střídání bot řeším stejně jako ty, někdy jsou mokré a zablácené, občas použiji krosky, jindy potřebuji čisté na pás a poslední dobou jsem přidal na "pásáku" jenom ponožky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidis, s botama teda pry mame zaklad co nejlepsi prevence zraneni..:)
      Jinak s improvizaci v praci je to asi jako s muzikou. K tomu abys mphl improvizovat v tymovem ukolu je potreba, aby ti ostatni drzeli rytmus:) a naopak, jak zacne nekdo jiny improvizovat, tak holt ty musis prestat a drzet basu:). Nebo byt lety sehrany tym, kde se nepozna, co je improvizace a co standardni tvurci pristup..:)
      MSF! At nam to beha bez problemu.. 12:)

      Vymazat
  3. moc pěkně napsáno. Prostě improvizace = svoboda. Proto s ní má tolik lidí potíže:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), no u me je to casto naprosta nutnost..:) Tedy aspon v behu.. ale zjistuju, ze diky silenostem kolem vlastne nic nema zase tak pevny rad.. Kdyz se s tim clovek smiri, tak je hned na svete lip.:)
      Jinak, kdyz se vzdycky koukam na nase km usili na runningfreeonline :) tak me potesi, ze v tom nezmitam sam:). Za chvili se zabalim a po celkem narocnem dni vyrazim smer domu..Zdar! MSF! 12:)

      Vymazat
    2. No to je prave to - tvoje kilometry na runningfreeonline mi nahaneji hruzu. Ale rikam si pomalu, postupne, na vsechno (a na vsechny) dojde...

      Vymazat
    3. teda April, ted nevim jak to brat:), jesli, ze na tvoje dlouhe behani taky dojde, nebo ze mi to dlouhe behani dojde:(.. urcite to prvni!!:) ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  4. Haha, ta 'neprejicna' varianta me vubec nenapadla. Myslim to samozrejme tak, ze se mozna casem sama dohrabu k nejakym delsim vyletum po krajine, kdyz me se Shadowem porad tak motivujete.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. uffff:) tak to jo.. urcite si vybehnes.. tam u vas po tech rovinach a kolem kanalu a jezer se musi behat naaaramne. drzim palce! 12:)

      Vymazat
  5. Pěkně jsi to napsal :) Já mám ráda takovou "organizovanou improvizaci" :D :D :D Jako že myslela jsem si, že to poběžím ráno a nakonec to běžím večer, ale do ničeho věčího se moc nepouštím. Ono si to tedy někdy tělo nebo pracovní vytížení ale stejně vyžádá, že ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. presne tak.. ale ta organizovana improvizace:), krasny termin, stoji za to. tento tyden vypadal, ze pobezim az v patek! Chapes to? :) Ovsem drobnymi presuny a posuny se mohu tesit v utery z 41km.. nema chybu. ted to zase bude jeste narocnejsi, ale i tak citim, ze se zase zadari..tak improvizaci a behu zdar! 12:)

      Vymazat
  6. Derivace je stejně nejlepší a to přehazování mám taky... ;) Dle situace a víkendových návštěv rodičů a ostatních příbuzných a nebo Ondrových závodů.... Ale nevadí mi to, ba naopak. Je v tom určité kouzlo. ;)
    Tak ať nám to všem hezky běhá a hlavně žádná zranění... ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik, Derivace je absolutni slunicko. Sice pravda, ze diky ni je vsechno asi o rad slozitejsi, je to JRT, maly terier, tedy celkem neposlusny pejsek, ale zase chytry a je s ni neuveritelna legrace. Vzdy je nejhorsich asi prvnich 800m, nebo 8km?:) Pak uz se drobet zklidni, ale posloucha, nehoni se s dalsimi a dustojne:) tedy v ramci moznosti si psu ani nikoho nevsima a pelasi se mnou. Oddany pohled plny lasky. Co vic si muz od zeny muze prat, ze?:) Tak at zvladnem presuny a ta se nezapomenem radovat. 12:)

      Vymazat
  7. Zase jsme na stejné vlně, zase protkané vesmíry :D Máš k tomu úžasný přístup, postupně k němu taky docházím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) To me tesi.. Ono asi s lety clovek mozna vic, lip chape, ze jsou veci, za ktere ma cenu bojovat, ze jsou veci, ktere nema cenu delat:) a ze rada tech "kariernich" a korporatnich" zalezitosti je vlastne jeden velkej zmatek a protoze se to casto meni, tak ma cenu treba ty neprijemne cilene stosovat na stejny den treba i datum. ono se to stejne treba zmeni a clovek si aspon nezapleveli prijemne dny:).
      Improvizaci zdar!! At ti to beha a jezdi a .. hlavne.. v pohode a s radosti! MSF! 12:)

      Vymazat
  8. umeni improvizace = zaklad uspechu v ultra. Muzes se pripravovat jak chces, ale temer jiste te potka neco co necekas ... a nejak se s tim poprat musis ;)

    Pri lonskem Western States byl zvlaste zensky souboj velmi vyrovnany. prvni tri "holky" dokonce bezely za sebou s jen par minutovy rozestupy jeste nekde 10 kilometru pred cilem. Ta prvni narazila na medvedici, ktera nechtela ustoupit z cesty, neb nejspis nekde na strome mela medvide. Netroufla si probehnout tak pockala ... dorazila druha ... taky se jeste neodvazily, ale kdyz pribehla treti ... tak spolecnym krikem a "utokem" medveda zahnaly a pokracovaly dal. Stoji za zminku, ze ta co dobehla k medvedovi treti nakonec vyhrala ;) ... Ellie Greenwood ... a Kami Semick s Nikki Kimball si to rozdaly az na stadionu. Po 160km je delilo 5 vterin ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty dokazes potesit:). Vazne... Ultra je neco, co me silene laka, po cem si myslim, ze silene touzim a ceho se asi i dost bojim.. Ale do ceho jdu asi jak zamilovany mladik, jako kamikadze.. Po hlave..
      No uvidime, verim, ze ta moje priprava, hlavne ta dusevni bude stacit na nove okolnosti:), vsak ty vis... MSF!!! 12:)

      Vymazat
  9. Budiž řečeno, že jakožto běžci máme tu výhodu, že se nám improvizuje snadno, neb běhat se dá kdekoli, kdykoli a v čemkoli. Tahle svoboda mě na běhání baví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ondreji, mluvis mi z duse,:) vzdycky jsem brak behani jako takovou svobodu v prasku:), proste neco co mi dava silenej pocit volnosti, k cemu nikoho a temer nic nepotrebuju..kde muzu byt sam se sebou, bez lidi, abych potom mohl byt s lidma:). MSF, 12:)

      Vymazat
  10. Honzo, já tento týden měla v plánu vyběhnout.....a okolnosti fakt nedovolí, prostě si musím počkat zas až na víkend, ale co, díky životním změnám se učím improvizovat víc a víc a zjišťuju, že jde i to, co by mě před půl rokem ani nenapadlo. Ad běžecké trendy - nějak nevím, prostě jen běhám, tak jak umím.
    Derivace je fakt dobrá!
    p.s.najdu vás někde na RFOL?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hadej moje jmeno.. muzes 1x maximalne 2x.. :) Tam se da vyhledavat ve jmenech a jednoduse se muzes pripojit..:) At nam to ehzky beha! 12:)

      Vymazat
    2. Dík, já si tam dosud jen psala běhy a tak,ale nikoho jsem na začátku neznala a pak už jsem to nezkoušela :-). To víš jsem nesmělá :-))).

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...