čtvrtek 5. dubna 2012

Běh je králem dne...

Běh je králem dne, často tím jediným pořádným, co za celý den uděláš......, nádherná věta, kterou jsem si tento týden přečetl v Respektu ve článku o Ivaně Pilařové, kterou taky obdivuju pro její přístup k běhání.. (celé zde). Upřímně, jsou dny u nás v práci, kdy tato věta platí naprosto bez výhrad!

Po 1/2M tradičně --po těch všech radostech ze skvělého času a překonání sama sebe -- zase přichází začátek té každodennosti a to s sebou nese i potřebu dobré motivace:). Protože nevěřím na náhody, tak vím, že mě ten článek našel naprosto cíleně.. I když jsem hned v neděli šel běhat, a od pondělí do středy jsem běhal každý den.. přeci jen to bylo že začátku drobet bojovné a ustrašené...:). Zase jsem si říkal, jestli běhám dobře, že prostě jen tak běhám? Takové ty pochybnosti, za týden Brdská 50, pak maratón a Silva... jestli bych neměl něco dělat jinak? Jen jsem na to pomyslel, tak jsem to zavrhnul. Jinak to neumím a určitě by mě to jinak nebavilo:).

A pak čtu v jejím článku..: "Kdyby měla žáky, řekla by jim, ať běhá jen ten, koho to baví, nevymlouvá se na počasí a moc nezastavuje. Ona, když už opravdu nemůže, se soustředí na to, aby dávala levou nohu před pravou, chvíli si počítá kroky nebo vzpomíná, kdy jí bylo hůř a takových chvil je prý vždycky dost..." :) To mě uklidnilo a naplnilo štěstím a pohodou. Protože, já rád běhám, mě to fakt baví, na počasí a skoro na nic se nevymlouvám a taky se nesnažím moc zastavovat:). Soudím, že jsem na dobré cestě, kde je potřeba vytrvat.

A abych udělal i něco pro ostatní, něco co mě silně, fakt silně motivuje je příběh velkého Gordyho A., který založil tradici Western States (100 mil ultra trail). Z toho filmu jsem si pár jeho vstupů vyříznul, pro nemluvící anglicky udělal orientační titulky a dal na you tube.. když někdy pod vlivem okolí, podmínek.. pochybuju, stačí se kouknout třeba na tyhle dvě minuty filmu.


Ať nám to hezky a radostně běhá, protože...Běh je králem dne...!!!!!

12:)

PS. Pokud potřebujete, zapněte titulky..jsou separatně:) abych nerušil anglicky mluvící.

17 komentářů:

  1. Ivana je uzasna. Ja jeji knihu zhltla za vecer. Behu zdar!

    OdpovědětVymazat
  2. Schvalne se koukni na Gordyho... 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mimochodem, on ubehl snad nejrychlejsi maraton s vahou nad 100kg, mel ho suse pod 3 hodiny! Ty anglicky ctes, precti si treva tenhle clanek: http://www.coolrunning.com.au/ultra/2003014.shtml
      Moc hezky o prvnim behu ve WS, Gordy je pochopitelne ve wikipedii, mam vsechny jeho vstupy ve filmu, jeden lepsi nez druhej:), asi si je postupne sem nalepim:). Je to pro me jako energeticka tycinka.. MSF!

      Vymazat
  3. Mne vzalo to rozhodnutí ubehnout 100mil. O tom zivot je. Mne se líbí ,ze se nekdo rozhodne pro neco a dosáhne toho. Verým ,ze te to motivuje. Moje motivace je prekonávat sebe to mám nadosmrti.Hideosi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak.. Ten chlapek je neuveritelnej.. Asi sem jeste nekdy vlepim video z roku 2010, kdy dobiha hodinu po 30hodinovym limitu.. 64let.. A rika, pristi rok bych to chtel zase bezet a zkusit ten 30 hodinovej limit. Mozna i ten 24hodinovej, ale mozna uz jsem moc starej.. Sakrys to je manik!!!
      At nam to beha a at se nam plni nase blaznivy sny. 12:)

      Vymazat
  4. Já to beru bohuzel tak. Ikdybich se mnel doplazyt tak to dám tak ziju.Hideosi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stin by te pochvalil, ze ses rozenej ultra! Ja verim, ze taky dokazu se vzeprit.. uvidim brzo..:). Mej se fajn, 12:)

      Vymazat
  5. Super Honzo . Povinně bych to pustil všem těm 20-70 letejm starcům co říkaj, že už nemá cenu něco dělat :) Diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rikal jsem si, ze treba tebe muze ten kratky film s titulky potesit..:). At se dari! 12:)

      Vymazat
  6. Prostě je potřeba něco dělat, jak říká tchán. On teda naprosto nechápe, jak může někdo běhat (nebo jezdit na kole:-)), když chytat ryby v divoké vodě je teprve ten správný život, nicméně kromě samotného cíle snažení si s ním v zásadě velmi dobře rozumíme.
    A gratuluji Honzo nacházejí si Tě ty správné články i když Ty jim jdeš notně naproti;-)
    Veselé Velikonoce všem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), posedlost .. to je ta spravna vlastnost..:), co? Ovsem vy TT jsem posedli 3x, o to je horsi vam konkurovat s nejakym sbiranim znamek, chytanim ryb nebo jen pobihanim..:)
      Dik! Nevim, co se to deje, na nahody, jak rikam neverim... Spis na znameni..At se nam dobre beha nebo TTnuje:). MSF! Vesele velikonoce! 12:)

      Vymazat
  7. "... but I don't think anybody could."
    "... and of course that made it quite a bit more attractive"

    ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak! Myslim, ze kazdy mame ty sve vyzvy, me nekdy staci ty reci o tom, ze jsem zacal behat pozde... Ze uz vlastne budu jen a jen behat hur a ze to nema cenu, protoze na ty slusnejsi casy.. maraton pod 3h,...delsi behy ve slusnem tempu... proste uz nemam:). Me to vzdycky postouchne.. Mozna nemam, mozna mam:), nejsem zavodak, ale nesnasim porazenecky myslenky, obzvlast, kdyz se to jeste nezkusilo:). To je motivace, jak hrom!
      Jeste jednou dik za podporu! 12:)

      Vymazat
    2. Ono samozrejme zalezi co jsou ty tvoje mety kterych by si chtel dosahnout. Absolutne nepochybuju ze bys 3h na silnicnim maratonu taky urval (a jen si rikam, kdy se dostatecne namichnes a budes se na to soustredit) ... ale spis bych si tipnul ze se ti posouvaji hodnoty jinam. Vetsina lidi o behani premysli jen dvojdimenzionalne ... marathon, pulmarathon, 2 hodiny, 3 hodiny, 4 hodiny ... ale ja myslim, ze ten behaci svet je mnohem zajimavejsi a plastictejsi, jen se staci podivat trochu kolem sebe.

      Me by se treba taky libilo umet M pod 3, ale mnohem vetsi cenu by pro mne melo treba 200km na 24h, nebo jeste lepe, dat Hardrock, dostat se jednou na Barkley a pak solo Nolanovu Ctrnactku. Jenze tohle oceni jen malokdo ... kdyz uz ale, tak je to od lidi od kterych to ma fakt vyznam a hodne to potesi ... a tak si jinak ziju jak kdysi rikaval Egon Bondy ... "nikdo o mne nevi, ze jsem ultra zbehly" ... i kdyz v originalu to bylo preci jen trochu jinak ... modri (a hlavne rudi) uz vedi ;)

      Vymazat
    3. Fakt mi mluvis z duse... nevim jestli chci tak moc ten nejaky urcity cas,.. tak urcite ne:)...
      jako spis me laka ten rozmer behani samotneho. Zkusit bezet nekam dal:), ona Silva napovi:)..tak jako tak ultra me laka vic mnohem vic nez onen zmineny silnicni cas, cimz nerikam, ze by to nebyl hezky darek k 50-inam:), ale vseho do casu, mam na to jeste rok..Letos bych chtel ubehnout Silvu...mam jeste neco v rukavu, ale postupne..:). Dik za motivaci a podporu! 12:)

      Vymazat
  8. Tak si mě tímhle článkem naladil, že bych hned zkoukla film(kdybych ho měla)a asi se půjdu znovu začíst do knihy I. Pilařové, kterou tu mám v poličce.A je to tak pořád musím přemýšlet nad tím, že všechno je jen v hlavě. Lidé, kteří v životě něco dokázali(co předtím jiní ne) prostě udělali to, co ti druzí ne. Prostě to zkusili, šli do toho, a v mnoha případech navzdory pochybnostem, tomu, že je od toho zrazovali, že je to nemožné, že to ještě nikdo nedokázal... takže jo, Honzo, prostě běž...jak daleko budeš chtít :-).

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...