čtvrtek 26. dubna 2012

Sedlák a běh, aneb krize je stav mysli (!)

Věřím, že tenhle týden jsem se snad dal "endorfinově" do pořádku, vždycky, když se zadaří, tak jsou nálada a pocity tak nahoře, že návrat do normálu a vnímání standardních věcí může na mě působit špatně, až negativně... Jako prudké vystřízlivění po skvělém večírku:). V tu chvíli si znova uvědomuju, že krize je z velké části stav mysli... Vždyť je mi opravdu dobře/skvěle, nic mi nechybí, všechno se daří (zaplaťpánbu a hned to zaťukávám)... prostě už bych to měl i já lama vědět, že po tak skvělém zážitku na Brdské, se mi mohou zdát ty všední dny moc všední, ... to kyselo moc kyselý a ten bramborák moc bramborovej:).

[Je zajímavý, že já musím řešit vztah běhání a okolí jako reakci na rady, doporučení apod., kterých se mi zvenku dostává na můj vkus až moc štědře:). A protože jsem lama -- díky Leono za skvělou figurku - tak se musím sám sebe znovu ubezpečovat, že svůj postup nechci a nebudu nijak měnit.:)]

A protože jinak to neumím, tak jsem se zase rychle vrátil ke své jistotě, k běhání do práce a z práce, jako k jediné kotvě, pevnému středu mého všehomíra. Některé spřátelené blogy mají pevný tréninkový řád, včetně způsobu tréninku a tak jsem si aspoň trochu modifikoval to svoje pobíhání... Začal jsem v pondělí zařazovat cestou do práce odbočku na jeden celkem pěknej kopec.. ulice v Prokopském údolí se jmenuje Na Placích:).. z ulice V Dalejích míří cca 900m do kopce a dělá převýšení asi 150m. Vyběhnu nahoru, seběhnu dolů a zase se napojím na trasu do práce, která se tím dostává na cca 17km a získává zajímavější výškový profil:)... třeba to postupně dám po cestě do práce i vícekrát:).Ale jak mě správně upozornil BS, neměl bych to s těmi km přehánět. [NEBUDU! Ale zese ten čas, kdy běhám patří jen a jen mě, maximálně Deri:)]

No nic, až mě dostalo, jak jsem ten kopec nahoru vyběhl light and easy:).. Pak jsem sice v práci čekal, že dvojsměrka zpět bude náročná -- po prosezené pracovní době, bohužel díky zmatkům jsem moc nepil, v krámě, kde jsem si chtěl koupit vodu měli zavřeno..:), ale i bez toho nakonec cesta zpět byla light and easy:), i ve slušným čase.. Jako obyčejný pěšák, jsem myslel na ty, co nám ukazují, jak se má bojovat s myslí:)...

Prostě mě ty dlouhé běhy lákají... Konkrétně (po právu oslavovaný) Stín mě už dávno získal pro ultra. Fakt nevím, jaký to bude při mém křtu na Silvě, ale to nevadí. To brzo zjistím:)... Pocitově jsem asi divnej, ještě jsem nedospěl na "ultra":)... Protože i když vím, že na trati budou a přijdou krize, přesto se jim snažím dopředu bránit a předcházet jim extra naběhanými km. Což je určitě pitomost, jako kdyby si člověk proti zemětřesení otevíral deštník:). Když ale nad tím víc přemýšlím, tak mě při "krizičkách" :) zatím moc pomáhalo myslet na to, jak jsem byl předtím poctivej, jak jsem nezkrátil, neodbočil, nezpomalil.. Na ty relativní hromady km, mráz, déšť, slunce, mlhavý rána, únavu z práce a přesto běh s určitou lehkostí...na ty skvělý pocity i občasný boj:).

To moje "hrdinství":) o které se dlouhodobě pokouším je takové selsky prosté, takové každodenní, určitě ušmudlané, upracované, ale já to jinak neumím. To je asi rozdíl, jak bojuje sedlák a rytíř. :) Sedlák, ten se každý den stará o svá zvířata a pole.. zato rytíř ten se umí povznést nad ten denní shon, nadchnout lidí kolem, zavelet do boje a dát do něj všechno. Musím na to myslet... Proto si před Silvou určitě znova začtu v bojích nejmenovaného kamaráda:), budu se zaklínat jeho pocity spolu s mým úsilím.:)

Jjo, jak jsem poprvé běžel do toho kopečka, tak mě hned na začátku předjel cyklista, ale držel jsem se celou cestu s ním, i když se snažil:). Nechtěl jsem ho předbíhat, jen jsem si držel malou krátkou distanci a on se několikrát úzkostlivě ohlédl. Usmíval jsem se. Ve slunci běžel vedle mě (můj) stín a těžce jsme si to užívali.. Ten cyklista nakonec jistě taky, vždyť byl na vrcholku o pár metrů dřív...:)

Tak já už končím -- spěchám obdělat pole, obstarat zvířata..:), teda prostě po selsku (na)běhat a užívat si to... 12:)

PS. Ta ranni duha ze středečního rána stála za to..vůbec středa byla taková správně střelená. Svět je malý a o náhody tu není nouze.. při zpáteční cestě domů se kochám na nábřeží a předjíždí mě Nikie... Chvili jedeme-běžíme spolu a ona hned komentuje, jak jí to pěkně sviští na Zbraslav, tedy zrovna když s ní něběží taková lemra:). Žádná úcta ke stáří, to mě potěšilo..:)

27 komentářů:

  1. jj, kopecek vim, znam :-) stejne je proste pekny, jak vsechno pisujes. Ja sem chodim za pohodou, ktera z Tvych clanku proste dycha... btw: vcera jsem mela pocit, ze jsem Te videla v Centralu, ale nakonec to byl bohuzel nekdo jiny.. :-) Co rikas na ty asfaltove cesticky? :-( Kde jsou kaminky? chjoooo ja si je tak uzivala ve FiveFingers :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mozny je vsechno, ja bezel parkem po seste vecer z prace.. a rano tak kolem 7-1.15.. Dneska ale pobezime s Deri driv. Cesticky neres:).. vzdyt staci popobehnout jen kousicek a jsi v prokopaku, kde jsou nadherne i travnate okruhy, kde ja rad beham ve FF..At se dari! 12:)

      Vymazat
    2. Ja tam byla vcera mezi 17:00 a 17:30 (jen jsem tentokrate prochazela), ale jak se mi chtelo bezet :-))

      No ja se do prokopaku zatim sama trochu bojim, ale s mym muzem tam zabehneme :-)

      Vymazat
    3. No rada tech cest, kde se pekne beha je hodne frekventovanych.. i moje dcera tam obcas vybehne.. Na noc to neni:), ale behem normalniho dne je to bezpecnejsi nez central, kde, jak vime te jeste nekdo muze prastit tyci..MSF! 12:)

      Vymazat
    4. Mel si svatou pravdu!!!!!! Diky moc, za to nenapadne postouchnuti! Byla to nadhera (vice u me). Jeste jednou diky!!!!!

      Vymazat
  2. Ta analogie se zemětřesením a deštníkem mě dostala:-)). Taky mám pocit, že ať dělám co dělám, stejně na tý Silvě někde chcípnu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) No proto jsem si to napsal. Abych uz neblbnul a uvedomil si, ze krize prijde... to je naprosta tutovka:). Taky bych rekl, ze nebude jen jedna:). Ale na co se chci mentalne pripravit je, ze "ona" tam zustane, kdezto ja pujdu/pobezim dopredu.. MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Tvoje kilometraz je absolutne paradni a vubec by me neprekvapilo kdyby lidi na Silve s vetsimi kilometry slo spocitat jen na prstech obou rukou. V tomhle bych opravdu zadny strach nemel. A ta krize prijde, a samozrejme nebude sama. O to bych se taky nebal :)) ... stejne tak dalsi jistota je ze te neco prekvapi co nebudes cekat, co si dopredu nedokazes vubec ani predstavit. U me to treba bylo na Cedru, ze se clovek z nenadani dostane do cela, a cela bezecka strategie v cudu, nebo zacnes zvracet uz jen z vody, nebo ztratis botu (me se to jeste nestalo, jinejm ano - spadla z utesu, jini ji nechali v bazinach), ... na tohle nabehany kilometry moc nepomuzou, ale kdyz prekonas nekolik podobnych obtizi, ziskas v sebe viru ze te proste jentak neco nerozhazi ... a zacnes se sadomasochisticky tesit na to co jeste muze prijit priste ...
      tohle je na ultra (dle meho) krasny, ze je cas podobny veci resit, a ze i z toho nejhorsiho je mozny se oklepat a jeste dobehnout v pohode a rychle na solidnim miste. Vsak uvidis :) ... jak uz jsme ale psal drive, myslim, ze spis nez Tvoje uctyhodna kilometraz je pro Silvu vetsim vkladem fakt ze mas deti :)

      P.S. Stinovo lemma: Prumerna hodnota vlastniho ci adoptovaneho potomka je 50 kilometru.

      Takze tu prvni stovku das v poho, a ty tri posledni kilaky urves na moral :)

      Vymazat
    3. LOL, tradicne vtipne pravdivy... Moc diky, to potesi.. Budu tedy poctive trenovat na ty posledni tri, co musim urvat na moral:). MSF! 12:)

      Vymazat
    4. Stíne, než jsem pochopila tvoje P. S., tak jsem si ho několikrát četla . A pak mi vyšlo (to je ten nematematický mozek), že jsem s kilometráží (nenaběhanou) celkem za vodou. :)

      Honzo, Labutě už máme doma a samozřejmě jsem je ještě ani neměla v ruce, zahloubán je do nich manžel. Protože je výborný angličtinář, tak se některým částem (kvůli překladu) směje.

      Vymazat
    5. To je u prekladu to nejhezci:), znalec se tesi dvojnasob... Jinak je to sice Stin (kteremu hodne duveruju), ale doporucoval bych to silene lemma nejdrive otestovat. Brzo uvidim, kolik jsem ve skutecnosti bezel na moral:) a dal vedet. MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Krize tam prijdou a krize tam za vama zustanou ale ci to budou to se jeste uvidi :) Muj mozna zustane v doma :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vzdyt uvidis, nic nelamej pres koleno, hlavne se uzdrav, klidne pro Tebe nejakej zavod na podzim v prokopaku zorganizuju! MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Kurnik, ty si to užíváš!
    A to je moc dobře. Jen tak dál...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi starsi musime:), ne? Vzdyt ty taky si to uzivas.. Snad to letos vyjde a na Zebracke se uvidime.. 12:)

      Vymazat
    2. S Žebráckou počítám, takže když na mě v cíli hodinku počkáš, tak ano :-)

      Vymazat
    3. No porad si pohravam s myslenkou, ze bychom Zebrackou mohli bezet s Deri, aby chudinka doma beze me netrpela:) a mohla si uzit atmosferu zavodu...musim jen zjistit, jestli mi to dovoli poradatele s ni bezet. mel bych ji klidne i na voditku, az v zaveru, kdy bude kolem malo lidi, bych ji treba pustil na volno.. no jeste je cas..MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Krásný článek jako vždy!!! Stejně jako Ty možná trochu "naivně" věřím na ty nezkrácené, protrpené, zmrzlé, upršené atd. kilometry, že se to prostě musí projevit :) Nicméně Stín dal jako vždy všemu zcela nečekané rozměry :D :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) DIK.. No diky tem dvema detem mam dle Stina 100km pred tebou naskok:). Ten me zase dostal... Tak nasi naivite zdar, ja budu ty tri moralni km stejne potrebovat:). MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Muj deda to rikal taky: Neni nad selsky rozum!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), no tady je to spis takovy selsky upachteny:), ale casto se rika, cim hloupejsi sedlak, tim vetsi brambory:).. tak treba i tady se muze urodit.. MSF!

      Vymazat
  7. Honzo, no tak to nejsi sám, kdo věří na možnost předejití krizím v závodě prostřednictvím poctivého tréninku. To mě fakt dostalo Ty sedláku :-DDD
    Nad Stínovým lemma se budu muset zamyslet, už mi to v hlavě chvíli chrastí, byť zatím bych spíš testl jenom Marušku, na oba i s Matýskem času dost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Martine, trening je urcite potrebnej, navic ja pobiham moc rad.. ale musel jsem se smat, kdyz jsem si uvedomil, jak jsem blahovej.. Samozrejme mi trenink vic nez pomuze, ale je naprosto jasny, ze krizim se na delsi strece nez 50km proste nevyhnu. Zase dobre, kdyz si to uvedomuju brzo, aspon clovek neni nemile prekvapenej. Drzim palce! 12:)

      Vymazat
  8. Honzo, ty jsi ten typ člověka, který před nějakou tou krizí do díry nezaleze! Napobíháno máš úžasné množství kilometrů a to, že tě pomalu a jistě zachvacuje předstartovní horečka je asi úplně normální. Jdeš přece jenom do něčeho úplně nového, ale spousta lidí ti bude fandit a držet pěsti. A pokud "přežiji" maraton do cíle, tak ti na těch tvých posledních 3km co "půjdeš na morál" moc rád kousek pomůžu :-))))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevim, jak letosni trat, ale loni (kus jsme bezeli po ni) byla trat maratonu na Silve fakt nadherna.. Vzdyt si to uzijes, proste nemusis za kazdou cenu dat tratovy rekord.. klidne nad 3 hodiny, zadna krec, uzivat si to musime..:)
      MOC DIKY ZA PODPORU! At nam to beha.. 12:)

      Vymazat
    2. jj kdyby na 3 ty kecko:-))) u mě to bude letos klidně na 4 hodiny :-))) ale užívám si teď každý běh - to víš "absťák" jako vyšitej.

      Vymazat
    3. Oba vime, ze cas je relativni, Kenani nejsme:), ale to nadseni!!! A ten moral!!! Toho tam je vagony:), a tak to ma bejt, tak jsme stastny.. a vo .. vo tom to je..:)..

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...