pátek 8. února 2013

Kilometro-mánie :)

Jednou se mi svěřil velký ledo-borec Machy, že trpí termo-fobií (odborně též kryofóbie) a hned vysvětlil, co to je... Že se boji, že když si na teplo moc zvykne a pustí si ho k tělu, tak jej pak zima a studená voda obzvlášť skřípnou:). Hned jak mi to řekl, tak už tehdy jsem si uvědomil, že jsou chvíle, kdy trpím silnou kilometro-fobií...

Význam je skrze Machyho vysvětlení naprosto jasný.. Bojím se, že jak nenaběhám, tak mě to také na dlouhých tratích a v kopcích patřičně zmáčkne.:)... Postupem času se u mě kilometro-fobie maličko upravila do mírnější formy kilometro-mánie:). Už jsem zjistil a smířil se s tím, že krize vždycky přijde:), že se s tím nedá nic dělat a bránit se tomu nebo tomu nějak vzdorovat už i mně přijde dětinské... Ale o ty km pořád bojuji i o každé vyběhnutí, protože, co kdyby to zítra nevyšlo!!!:)

A teď si představte, že mi na začátku týdne z nějakých důvodů (práce, rodina, zmatky, lenost..) vypadlo pondělí a následně i úterý... Jaká se mě zmocnila běžecká posedlost!!! :) V úterý v noci jsem téměř vážně přemýšlel, že by se ještě možná dalo před půlnoci uběhnout i něco delšího.. Co na tom, že ráno brzo vstávám..:).. Nakonec jsem ze středy -- kdy jsem měl být brzo ráno v práci a později odpoledne jít se svoji nejmilejší si někam na chvíli sednout -- nakonec udělal "dvojsměrný den". Střihl jsem si to do práce a z práce a jak mi při návratu domů na displeji zasvítilo 31 km, tak mi "žíla na krku" maličko splaskla.. Ve čtvrtek ráno po doběhu do práce (s oklikou na venčení Deri), vidím 51km a už se cítím zase o něco lépe.:)

Kvůli společenským akcím čtvrteční běžecký návrat nepřipadá v úvahu a hned už bych zase málem propadal mánii, protože pátek dopoledne mám dovolenou a předělávám vodoměr. Ale vždyť tento týden je odpočinkový!! :). To by s pár km přes víkend mělo stačit.. Doprčic! :) Znovu si uvědomuji, jak jsou ty závislosti náročné:). Pokaždé mi to připomíná popis bitvy o Stalingrad. O každý kousek, o každý metr..Neustoupit...

Nejhorší/nejlepší je.. že to každé pondělí začne od začátku. Minulé běhy (a km) jsou zapomenuté:), je čas jít běhat..A užívat si každý metr-kilometr -- mánie nemánie..:)

A co vy a vaše fobie/mánie? :). Mezi bězci a běžkyněmi jsou, co já vím asi nejrozšířenější světloplachost (též fotofobie) [osoba nechce být při běhu viděn(a) a vybíhá jen pod rouškou tmy], chronofóbie [strach z času v cíli a proto běžec nechce závodit:)], ...,ale co bych mluvil, jaká je vaše mánie/fóbie? Pokud nevíte, najděte si tu svou fobii nejlépe ZDE. :)..


Naším bojům s fóbiemi a mániemi zdar, ultra zvlášť!!! 12:)

25 komentářů:

  1. jj, taky si každý týden říkám, že tu stovku dám, ale málokdy se to zadaří. Zrovna minulý týden jen 95km. Ale stačí, když se odprostím od toho, že týden začíná v pondělí, mrknu do deníku na posunutý týden 1.-7.2. a rázem mám 114km! A hnedle je mi veseleji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je ovsem genialni napad! :)
      urcite by se dal propracovat i pristup k tvz. rekordnimu tydnu, kdy by si clovek bral nejlepsi pondeli, utery.. za posledni dva tydny nebo v mesici.. to by asi taky zarucene zvedlo naladu..:)
      Ovsem vsechno je relativni.. tvoje behy jsou z meho pohledu sakra rychle treningy:). A to je dobre... Beru to sice s rezervou, protoze jsi desny raketak a zavodak, ale preci jen.. malicka motivace na i me preskoci!:)
      Tak at nam to beha.. 12:)

      Vymazat
  2. Mám jinou metodu. Mám pondělí jako odpočinkový den, ale většinou běžím do sauny, někdy i trošku oklikou. Takže hned v pondělí jsem v plusu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je taky ovsem luxusni postup. Jjo, je videt, ze to ams zmaknuty.. Taky proto jste furt na bedne!:)
      Evidentne dobrej oddil!!! MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Tak jo:
    Traumatofobie.
    A také Cynofobie. Tady hlavně z těch větších. Deri by mě asi moc nevyděsila..
    I když kdo ví ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) tak tim myslim trpi vetsina z nas:).. Ovsem Deri by te urcite nevydesila.. maximalne ulizala k smrti:)..
      Toz at nam nohy, tela i hlava slouzi co nejdele! MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Hola hej, já jsem se z kryofobie přehoupl zpět do kryománie, poslední závod - Branické ledy - byl neskutečný. Průtok 660 kubíků za sekundu je asi 4x víc než normálně, no byl to hukot, jak se jen na první povodňový stupeň patří :)

    S tvým přístupem budeš z fobie zpět v mánii taky, držím palce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky! Tesim se na report!
      No myslim, ze v manii uz jsem.. sice odpocinkovy tyden a propadacky start, odepsany patek, ale pred vikendem 60km.. to je vyzva pro maniaky:)..
      at se dari!!! 12:)

      Vymazat
  5. :-D
    V seznamu jsem bohužel nenašla strach z neplnění tréninkovýho plánu, který se u mě od chvíle, co jsem začala běhat s PN, rapidně vyvýjí. A dva dny volno jsem teď měla vynuceně taky, akorát ta únorová kilometráž je stále zoufale zoufalá (vzhledem k tomu, že se mi při psaní týhle věty rozbušilo srdce a stáhlo hrdlo, je jasný, že trpím i úzkostí z nízký měsíční kilometráže, kteréžto kvůli bolavýmu kolenu tenhle měsíc neuteču... a to doslovně). Není nad se dočíst, že v tom lítaj i jiní (byť je to jako srovnávat Primeru División (tebe) s okresním přeborem Kameňák vs. Kovanice (mě - to aby nedošlo k mýlce;-)...)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Jitus, reknu to slovy venkovskeho lekare.. "to mam taky" :)... pamatujme na to, ze vsechno je relativni.. kilometraz i potize a problemy se kterymi se musime poprat..
      Rekl bych, ze mamina s detmi je z definice vzdycky v "prvni lize", protoze to ma vyrazne horsi nez ja..
      At nam to beha podle nasich predstav! MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Kilometro - mánijí jsem také trpěl až jsem na to hnedle dojel. Ubral jsem a pomalu se propracovávám od začátku. A můj lehký plán mě drží v kilometrech kde mám bít. At to běhá požírači kilometrů. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem mel v prvnim roce a pul "trenyrkovy" :) plan hlavne k tomu, abych si svym nadsenim "neublizil"... Ono to snadno cloveka svede k tomu relativne rychle a masivne zvysit objemy a obzvlast kdyz je starsi (jako ja), tak to muze skoncit spatne..:)
      Ja i tu kilometromanii samozrejme chapu v duchu a rozmezi rozumnych :) objemu.. proste toho, co bych "mel":). I kdyz to asi nedelam dobre.. to nadseni a usili, .. jako Hujer.. verim, ze to pomuze:).
      At se dati na 1/2 M! 12:)

      Vymazat
  7. Honzo, jednou bych chtěl za "normální" týden toho naběhat tolik, co Ty za odpočinkový, to by byla paráda :o)) Takže jasná kilometro-mánie, ale v trochu umírněnějším stavu :-) Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) km-manie, jak vysita!:)
      Jirko, rekl bych ze to neni fakt o objemech, o km, ale jak moc prozivame, ze "neplnime", ze nebehame..:)
      Jinak vydrz, postupne, vsechno ma svuj cas.. Myslim, ze je skvele si projit pres postupne prekonavani vzdalenosti, vetsi km v treningu.. stejne jako ve vztahu nepreskakovat urcite faze:)..
      Drzim palce, behu zdar! Ultra zvlast! 12:)

      Vymazat
  8. Mozem si tento blog skopcit k sebe? Sa tento tyzden presne hodi. PO a UT som sice odbehal, podla planu, ale v stredu vela prace, potom 2 dni sluzobka a dnes neviem neviem, mozno niekedy vecer kratko vybehnem. A hej, nejaky hlas mi vravi, ze treba logovat a neflakat sa :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), myslim si uz hodne dlouhou dobu, ze casto s kamarady prochazime podobnymi uskalimi, takze me to neprekvapuje.. ty dva dny kdyz vypadnou (jeden den treba navic jen kratka..), tak jsem taky nervozni..
      Dneska jsem tedy stihl nastavovane kopce a uz je to veselejsi.. slusny odpocinkovy tyden.. 82km, treba zitra..???:)
      MSF!

      Vymazat
  9. Není nad plánování. To už RVHP vedela. Jen nedokážu úplně přesně rozlišit, jestli je to závislost na běhání nebo umanutost, že když už někdo chytrý udělal plán a já se rozhodl jej akceptovat, tak se to musí splnit i kdyby konec světa byl.
    Radek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) pamatuji na to jako by to bylo dnes.. :). Trenyrkovy plan a kolaloka.. to je zakon! :)
      No postupem (nedostatku) casu a nemoznosti planovani klasicky treningovy plan vymyzel, ale ta posedlost.. ta zustala:)

      Vymazat
  10. Nikdy jsem nechapala, jak je mozny nastavit si pondeli jako odpocinkovej den. Ja jak nezacnu hned v pondeli, uz se to se mnou celej tejden veze...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. April, ses muj clovek. Ja to obdivuji jako skvely napad a inovaci, ale nevim, jestli bych to zvladnul. Optimalni start do noveho tydne je pondeli dvojsmerka (=31km), pripadne uterni 20 a stredecni dvojsmerka prinasi naprostou pohodu do pobihaci duse:).. :)..
      At se ti hezky beha s kocarkem.. MSF! 12:)

      Vymazat
  11. Vidíš. A já myslel, že kilometrofóbií trpím já, když se bojím vyrazit k běhu delšímu než deset kilometrů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se usadi... Asi je problem, ze jsi takovy zavodak..:) mozna pomaleji a s mezichuzi by to slo i o hodne dal..
      Budu drzet palce, brzo se dej do poradku! MSF! 12:)

      Vymazat
  12. No tak já jsem změnil taktiku. Jak tak všichni kolem drtěj ty kilometry tak na otázku kolik sem dal v sobotu v klidu odpovídám 90 podle plánu:)) To že jsou to minuty přece už není důležitý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) pokud je to podle planu, tak je to spravne:)... Pokud mame z toho radost tak je to jeste lepsi!!!
      Jinak, to mas skvele, me se nikdo nepta..(!!!) :)
      Znami bezci vedi, ze jsem dal presne kolik v dane chvili jen trochu slo:).. tem nebezcum je to jedno.. a moji blizci se radeji neptaji, co kdybych to vzal jako pokyn, abych sel jeste behat..:)..:)
      MSF! Ultra zdar! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...