pondělí 29. července 2013

Víkendové běhání aneb Ve stínu Stína:)

Do Čech doběhlo skutečné léto a svoje rozpálené prsty strká úplně všude... V rádiu začali hlásit, že by se přes víkend nemělo vůbec sportovat, že by si lidí měli pořídit domů klimatizace, zakopat se pod zem... a nějak "přežít" to odporné horko...moje maminka (kterou v tomto ohledu nazývám černou kronikou] mi hned v sobotu po ránu říká.. "doufám, že teď nejdeš běhat!! Víš, že to v rádiu zakazovali.." :). Ujišťuji ji, že teď (dopoledne) běhat nebudu. Viditelně jí to uklidnilo..:). [Podobné rady a přikázání dostávám tradičně v lednu, když zase udeří zima svoji silou.. abych neběhal, když je pod nulou, natož když se teploty blíží minus 20C]

Přemýšlel jsem, jestli to, že v podobných situacích běhám je a) prostě jen fakt, že běhám furt a rád, b) tím, že jsem divnej, c) že mě podobné extrémy a zákazy jistým způsobem i přitahují...Po pravdě vidím to na abc:). A tak jsem v sobotu nelenil a při práci, údržbě a drobných zařizování kolem domu jsem si naplánoval vyběhnout v tom největším žáru, ve 2h, běžet po louce, po "hřebenech" Prokopáku, na Dívčí hrady a kolem Jinonic, primárně vybírám trasu s minimálním zastíněním.. Jednak proto, abych na dálku podpořil Stína, který přes poledne běhá v Los Alamos:) a jednak abych si to zase vyzkoušel a byl lépe připraven kdyby a až něco podobného přijde v Coloradu [nebo na ZG v příštím roce:)]

Je opravdu nádherně. Nikde ani mráček, vzduch se tím horkem tetelí, Deri ani neštěká, že ji neberu s sebou, kouká na mě překvapeně, co v tomhle počasí hodlám vyrábět...Beru si šátek na hlavu, schválně ho nemáčím (on se v mžiku namočí svépomocí) :), pas s dvěma bidony vody a nadšeně vybíhám...

Efekt rádia a kulminujícího horka se dostavil... Nikde nikdo!!! Běžím centrálním parkem o víkendu ... a jsem tu úplně sám... A tak se vlastně tohle moje vyběhnutí stává hlavně hledáním klidu. A to doslova. Na začátku běhu mě trochu rozčiluje, že mi GPS hlásí "méně" km, potom, jak se snažím objevovat různé nové cestičky, tak 99% z nich nakonec nikam nevede.. Tedy vede jen k vrátkům zahrad nebo k opuštěné chatě.. Ten "organizovaný" ve mně to nejdřív nese špatně, že se "musím" vracet:), ale pak mi dochází ta absurdita.. Vždyť já přeci nikam neběžím.. Já si běžím jen tak..:) A je to přeci úplně jedno, jestli mi GPS ukáže o nějaký km méně, nebo jestli jsem neběžel tou "nejkratší" nebo "nejlepší" cestou...

Tohle opakované poznání je nade vše. Od té chvíle se mi běží úplně lehce a těším se ze zajímavých zážitků.. U kraje obilného lánu se sluní mladá žena, v tom horku mám krásné vidiny:), OMG! .. musím se ale pořádně soustředit na cestu, která je kamenitá a plná výmolů...:). Za chvíli při probíhání lesíkem narazím na příbytek bezdomovců. Opravdu krásná tmavovláska tam kolem mezi stromy věší prádlo..Že by fata morgána?:)

Ovšem nejkrásnější je závěr... Běží mi to skoro úplně samo, probíhám okrajem Řeporyj a blížím se domů. Už mi dochází (jednou doplňovaná) voda, ale domů je to jen kousek, tak 4km.. V tom pod stromy vedle jednoho domu rozjařená skupinka rožní maso, pod stanem a slunečníky pořádá party... Volají na mě, že je to nelidské v tomhle běhat a že mi natočí pivo.. Zdravím a při běhu žertem odmítám... Potom mi ale dojde jejich skvělá nabídka s tím, že fakt už jsem delší dobu nepil, po cca 200m to otočím a vracím se k ním. Hurónský smích, bouřlivé vítáni a natočený půllitr piva..:). Snažím se pivo šetřit, ale stejně ho vypiju na dva loky, skoro na ex:)... tím získávám respekt a nabídku na další a abych v rychlosti pití piva závodil s jedním z nich:). Je to sice lákavé, ale ještě jednou poděkuju a běžím domů..

Nádherných 29+km, skvělé pocity, ve finále na trase piju i pivo (!).. Do prachu cest a cestiček v Prokopáku jsem napsal svůj vzkaz pro Stína...Jsem sice ještě  tady, ale už v duchu na cestě do LA, připraven zkompletovat v rámci týmu IthinkBeer.com naši skvělou dvojici Los a Lamos.:)

Běhu zdar! Kamarádům, šílenostem a ultra v nás zvlášť! 12:)

PS. Až poté se dozvídám, že si chlapci střihli v Plzni maratón na Zátopkovu počest..Moc hezký hapenning, ale neměl bych čas tak jet... vědět to, tak večerní pokračovací běh s dcerou maličko protáhnu , ať jsme na stejně vlně:)

PPS. V neděli jsem měl rodinné běhy, večer se koukám na týdenní součet.. Sakra! 120km. Co říkala Leona na posledním srazu? Kdo běhá (přesně) 120km týdne může zblbnout??? No nedá se nic dělat... Budu s tím muset žít..:).

21 komentářů:

  1. Bylo pekelné počasí, jen co je pravda. To pivo bych sice normálně záviděl, ale včera jsem si dal nealko a nějak to nebylo ono. Pivo po běhu jo, ale při běhu radši Coca-Colu nabo Kofolu a pivo až po běhu. Navíc jsem si trochu Birrelu nalil do bidonu a pak jsem při neopatrné manipulaci (lovi jsem zpod bidonu peníze) trochu postříkal pokladní v Bille. Chuděra ani neměla slov. :D

    A včera večer na procházce jsem potkal asi 3 běžce, takže jsou tu i nějací skalní jako my. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vis Davide, ja si myslim, ze vetsina z nas -- co se tak nejak potkavame:), at uz tady v hyperprostoru nebo v lesich a na trati -- jsme ti "skalni":)... Nemusi to byt poctem km, ale tim pristupem, pocity a "pranimi" v nasich hlavach..
      Uvedomuju si, ze jsem snil o "ultra", i kdyz jsem tomu jeste ani nerikal ultra, ale dlouhe behy a ubehl jsem sotva 10km:)... Myslim, ze to, ze je clovek "divnej".. at uz divnej triatlonista, otuzilec, bezec, rybar, filatelista:)... mu vlastne dava jeho identitu a pomaha mu prezit ty nastrahy kazdodenniho zivota..:)
      Bezu zdar! A silenostem, kterych je v nas hodne.. zvlast!:)
      12:)

      Vymazat
  2. Přiznám se, že já jem v těch vedrech neběhal. Nechával jsem to zhruba na desátou večerní, kdy už bývalo snesitelných 25°C. Nicméně i noční běhy je přece potřeba natrénovat. Navíc ty noční běhy mají spousty dalších plusů. Minimálně 1-2. ;) Tolik létajícího proteinu, jako v posledním týdnu, se mi ještě vdechnout nepodařilo. A ještě více potěšil neplánovaný běh v anaerobním pásmu, když vedle cesty zachrochtala a zakvičela divoká prasátka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na vecerni pobihani se tesim trochu vic v tomto tydnu.. snad bude Deri chtit a nebude se tolik "bat":)... Vsechno ma sve kouzlo a letni vecerni behy.. ted snad s kvakanim zab (a s dobrym pocitem, ze spoustu toho letajiciho protejnu:) ty zaby hbite konzumuji) a svitem hvezd..
      Tedy jak chrochtaji prasata, tak se moje osobaky na jakekoliv distanci "chveji".. Uz jsem premyslel i o "povolenem dopingu":).. ze bych treba ve Stromovce nekde nainstaloval magnetak s chrochtanim prasat v poslednim kolecku:).. To by byly finy!:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Jó sobotní odpoledne bylo teplotně výživné :-)) Někdo běžel v Prokopáku, někdo v Plzni, další v Dolomitech, a jiní zase kroužili na Kladně - každopádně nechápu, jak nějací blázni mohli v tomhle horku hrát v Plzni přes 2 hodiny beach voleyball :-)))))))))))))(můžu to dosvědčit běhal jsem kolem těch hřišť dobré 4 hodiny :-))))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petre, jeste jednou gratulace k celkovemu 4 mistu a bedne v kategorii.. Rikam to furt, ze modro-ruzovy oddil je holt dobrej:).
      Ja bych Zatopka letos nebezel, nedalo se casove a potom ani ten maraton bych tam asi nevmestnal.. [i kdyz v pripade, ze bych ho bezel rozumne by to byla skvela priprava..:)]
      MSF! Drzim palce do dalsich zavodu! 12:)

      Vymazat
  4. Tak musím priznať, že cez deň nebehavam ani ja, ťažko skušaný Andaluziou. Aj dnes som radšej vybiehal 5:00 ráno, kým ešte nie je teplo. Ale určite sa ti to zide v auguste. A tiež som slapal na pive, teda polovičnom (radler).
    Inak, nabudúce sem hod aj fotky tých krásnych slečien :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Duri, preci jen jsem slusne vychovany:) a i kdyz jsem se po ocku [rikam po ocku!:), protoze cesta byla sama doura a kamen] koukl a potesil se pohledem, preci jen.. fotografovat? nelze.. Koneckoncu bych tim mohl zazitkove bohy akorat tak nas**t:) a uz by se mi nikdy nic hezkeho a zajimaveho neprihodilo:).
      At se to hezky zavodi v srpnu! Drzim palce! 12:)

      Vymazat
  5. Tak já vstávám o víkendu v půl pátý, abych stihl v relativním stínu odběhnout alespoň 15 km... A ty si střihneš třicítku v té výhni!
    Rozumově nechápu, vnitřně ale rozumím!
    Krásná výzva :))))))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Km jsou relativni..:).. Chlapci bezeli maraton v Plzni:).. nekdo bezel ultra v Dolomitech:)..
      Ty pocity a radost, kterou jsem z toho mel bys mozna zazil taky.. Schvalne.. Zkus udelat neco, co jsi nikdy neudelal. Napij se, namoc si cepici, pripadne i tricko, kdyz to chces zmirnit, vem si vodu s sebou a vybehni na hodku 1.5h ven v tom zaru.. pres vikend budes mit zase moznost:)... Uvidis, ze to 1) prezijes:), za 2) budes mit skvele pocity a za 3)... ziskas potrebnou dusevni silu a pocit, ze jsi taky poradne prastenej, coz pomaha..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Taky se mi i přes extrémní vedra podařila na mé poměry extrémní kilometráž, ale nezblbnu, nastavil jsem to pro jistotu o 3 km :-) Normálně jsem vybíhal tak kolem 16hod, jen v neděli jsem to, abych uklidnil ženu, odsunul až na 8 večer (ale zase jsem přidal na tempu a byl jsem schvácený stejně). Ona prostě nechápe, že ta varování v TV neplatí pro nás ortodoxní ultra. Doufám, že nám to počasí ještě vydrží, ať mám v zimě na co vzpomínat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Koukam Pancho, vsude stejny:)..
      Myslim, ze TV varovani (at uz v zime nebo v lete) by meli vynechavat:)..Zbytecne to stoji cas a vysvetlovani..
      mas to spravne nastaveny.. Ja se taky vzdy snazim te "proklete" 120, jak rikala leona:), vyhybat, ale ted se to bohuzel podatilo, zasah do cerneho.. Ale neda se nic delat, musim s tou svoji "blbosti":) nejak zit..
      At se dari! 12:)

      Vymazat
    2. já bych se té 120ky tak nebála, vždyť je to jenom deset krát 12 :-)

      Vymazat
    3. :) Jani.. Myslim, ze Leona mi to vysvetlila jasne.. pry cetla a varovala me, ze kdo beha 120 tydne zblbne..:).. Pochopil jsem to, ze 119 je O.K., stejne tak 123 nebo 135:).. Jen ze ta 120 je "zakleta":). Celou dobu se to nejak snazim drzet, az ted..
      Ovsem ten pohled na 10x12 to muze v mem pripade zmirnit! Dik! MSF! 12:)

      Vymazat
  7. Plzeňský maraton bych v jeho průběhu hapenningem určitě nenazval, spíš se mi hlavou míhaly slova jako "peklo", "proč jsem sem lezl", "mám já tohle zapotřebí" apod. Od 30.km to byl boj o přežití a nebýt kamarádů u trati, tak bych to asi zabalil. Z původně zamýšlených 3:15-3:30 se nakonec vyklubaly skoro 4h. Ale byla to výborná zkušenost, už zase běhám a přemýšlím, že by se ten M.d.Sables ke kulatinám nějak zvládl :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Nektera hodnoceni jevu a udalosti se mohou lisit od videni v jejich prubehu, v cili a s malym odstupem casu:)... Urcite ten Plzensky maraton byla "zajimava zkusenost":).. dokazu si to zive predstavit... Potom si clovek rika.. [nejdriv].. proc jsem sem lezl???... az po.. ses dobrej, ze jsi to nevzdal..:)..a.. No zas tak blbej napad to nebyl:):)..
      Drzim palce! darky podobneho typu jsou naprosto skvely, protoze tyhle zazitky nam nikdo nevezme..
      MSF! `12:)

      Vymazat
  8. Ono bylo o víkendu vedro??? :-) Měli byste mě vidět v sobotu ráno asi v šest. Na sobě jsem měl tričko, kraťasy,dlouhé kalhoty (přes kraťasy),tenkou bundu, silnou flísku a zrovna vedro mi nebylo. Vedle běžců, co kolem mě běhali v trenýrkách a tričku jsem musel vypadat dost zajímavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) To jsi byl nekde v horach? I kdyz ty mas vydrz na vsechno..:). MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Byl jsem v Kladně na 48 hodinovce. :-) Šílený vedro, ale k ránu se trochu ochladilo a jak jsem moc nechodil a byl dlouho vzhůru, tak mi byla zima.

      Vymazat
  9. ...to mě na těch vedrech taky štve, že psy to moc nebaví, jedině když vytýčím trasu, kde se Bora může každou chvilku vykoupat, nebo to jít rovnou potokem.

    ...běhání za nižších teplot se mi zdá jako normální, ale vedru jsem se vždycky vyhýbal, až letos jsem to zkusil a ono to jde přinejmenším trochu natrénovat. Připravoval jsem se po neblahých zkušenostech na vedro v Brixenu a ono nám tam letos na just nasněžilo. Tak uvidím, jestli se získané zkušenosti nějak projeví zítra v Miřejovicích. Měj se, dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dave, zlaty slova.. me to horko muze inspirovat k dalsim "silenostem":), ovsem chudak Derina..:)
      Bud je tedy doma a coura se po ranu a v noci.. nebo se mnou par km odtrpi:), verim, ze b) je pro ni lepsi:)..
      Drzim palce!!! Uzijte si Mirejovice! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...