sobota 16. listopadu 2013

Pomalé šípy v akci, aneb běžecká pocta českému skautingu:)

Jasně, je podzim... Hodně nás pobíhačů si bere volno, odpočívá, někdo si léčí zranění nebo počínající chřipku... Asi je v nás větší tendence k tomu mít špatnou náladu, podléhat různým tlakům, motivačním krizím, depresím... Ale od toho jsou kamarádi, aby se "někam" společně vyrazilo a udělal se třeba hezky běžecký výlet... Ovšem spojení s bratranci Veverkovými, to je v téhle kategorii něco jako expres do dětství... Když se všichni tři (bratranci v triku) zapojíme do plánování výletu po trampských osadách a do vymýšlení všech možných šílenosti... Nemůže to dopadnout špatně.:)

 K čemu bych to tak přirovnal... Ve čtvrtek u nás na okraji Prahy napadl první sníh. Moje nejmilejší manželka, jasné slunéčko mi líčila, jak na parkovišti u obchodního centra lidí začínají nadávat, že zase už padá to bílé svinsvo... A v tom kolem pobíhají radostně malé děti a mávají rukama, lapají sněhové vločky a nadšeně volají... Novina!!! Skvělá novina!!!! Padá první sníh!!! :) :)

A tak, když se společně předháníme ve vymýšlení různých (bratranci prominou) ptakovin, tak mám asi stejný pocit, jako ty děti... a můžu nadšeně volat... Novina!! Skvělá novina!!! Mám stejně trhlé kamarády.. :) Podzim/nepodzim, deprese/nedeprese, chorůbky/nechorůbky..:)...Neztratil jsem tu radost.. a Veverkovic "chlapci"??? ...Ti už teprve ne...:)

Pro pořádek musím dodat, že taky na mě leze/lezla nějaká rýmička, možná ten noční běh domů v ledovém bavlněném tričku z besedy v Running Mall tomu moc nepřidal, ovšem zůstat doma a zrušit moji účast na plánované "skautské" akci?.. To bych stoprocentně onemocněl..:)

 A tak když se po ránu chystám na Smíchovské nádraží, beru si s sebou pro jistotu balík silných papírových ubrousků na smrkání... z oči mi teče, nos ucpaný.. Hlava taková divná:).. Ale všechny "zlé" myšlenky zaháním, koneckonců, poběžíme pomalu a přeci pomalý běh....ten léčí všechno..:)

Ještě se snažím si vštípit pokyny Veverky Pražského na probíhající oddílovou skautskou soutěž (kůň je za 1 bod, za sprosté slovo se bod odečítá) a spěchám na stanoviště. Vítáni bujaré a po chvíli bratři Cikán, Dřímal i Puk svorně nastupují do dostavníku (=autobus 390) a míříme až ke hrázi Slapské přehrady...

Začínáme náš běh kolem svatojánských proudů... Tady jsem nejen příjemně překvapen, ale znovu přesvědčen, že jsme vybrali dobře... Běžíme kolem stánku se suvenýry, s historickými pohlednicemi.. který tam je úplně opuštěný, jednotlivé položky mají svoje cenovky, uprostřed je košík plný drobných... Nikde nikdo... Mám neskutečnou radost, musím si stánek vyfotit, abych věděl a připomněl si tu víru/naději, že u kolébky českého skautingu se prostě nekrade.... Že tady se zase chovají lidé normálně a hezky a myslím, že to musí dát kolemjdoucím dostatečnou hrdost... Ano, lidé mi věří, že zrovinka já jsem lepší a že nekradu:)...

Všechno je relativní.. Pro úplnost (jako statistik výpravy) upozorňují všechny účastníky, že náš souhrnný věk dosaduje úctyhodné hranice 149 let... když v tom předbíháme pomalu a rozvážně kráčející skupinku cca 45-50 letých turistů... Jeden z nich se tak zasněně podívá na naší trojici a řekne.. "Jóóóó mládí.." :) :)

Trasa nádherná!!! Tedy, když běžíme naproti "Mařence" tak zbaběle a poťouchle čekám, že bratranci, coby praví horolezci vzpomenou na nějaké zážitky z lezení a i to silnější slovo uklouzne:)... Ale kdepak, jen tak s pozvdechem vzpomenou, kudy to vlastně lezli, slzu zamáčknou:) a už zase běžíme dál... Veverka Sudetský už viděl dva koně  (!) a já tak akorát.. houbelec (!).. Chtěl jsem říci něco silnějšího, ale zatím držím čistě konto..:)

Probíháme postupně nejen Ztracenku, ale i Maják, Luisianu, Orinoko.. i bájnou Askalonu.. prostě včetně Svojsíkova pomníku to byl běh po stopách českého skautingu, či krajem Kájí Maříka. Jsem dojatý, i když žádného zpropadeného (držím se!!!) koně jsem zatím neviděl..:)

Ovšem v Mnišku pod Brdy při nákupu vody se mi moje zbabělé lákání bratranců na sprostá slova vymstilo. Skautská soutěž mi totiž začíná rychle unikat. Vypadla mi čepice a bratr Puk mě upozorňuje, že mi ji vítr bere.. Poděkoval jsem mu [všude je plno holubů, kteří se hrnou k čepici] a říkám, musím si dát pozor, aby mi ji neposr*li holubi (!). V tom si uvědomím, co jsem řekl... a naštvaně to komentuju.. zasr*ní holubi a bod je v prd*li... Tedy, jak sami poznáte, ono těch bodů bylo ztracených výrazně víc..:).

Pochopitelně, Veverka Pražsky (plantážník jeden!!) měl skautskou soutěž asi předem zmáknutou, protože běžíme místy, kde se pase skoro celý stádo koní a tak obratem získává neuskutečný náskok a to Veverku Sudetského vede k prohlášení, že bratr Dřímal určitě věděl, že se ty sv*ně tady budou pást..:)..a připojuje ještě několik pregnantních komentářů a získává ještě řadu dalších záporných bodů:). . Ve finále bratr Puk naštěstí uviděl větší skupinu koní, což mu pomohlo se dostat k nule, ale já jsem v minusu dosahujícím téměř parametrů ruské zimy. Vítězství VP už je jasné a tak si aspoň touto cestou od plic ulevím:). U kamarádů se rychle omejeme, převlíkneme, dostaneme i najíst a hupky šupky do Prahy...

Celý výlet měl úplně neskutečné parametry, počasí, náladu, kamarádský rozměr, ale i číselné hodnoty byly skvělé [například souhrný nákup tekutin v Mnišku -- 112Kč, celková doba běhu 6:12 (:12) -- tedy na těch extra 12s jsem si počkal:) ]... Když večer vystupují z metra tak si a v nočním parku najednou uvědomuju, že je mi výrazně líp než ráno... Z nosu, ani z oči mi neteče, hlava už neboli.. Dobrá nálada.. příjemná únava..:)

Běhu zdar! Běžeckým ultra výletům a kamarádům zvlášť! 12:)

18 komentářů:

  1. Já si říkal, že to bude parádní výlet a byl.
    Jen tu mluvu si příště musíš lépe ohlídat.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Clovece, Davide, ja normalne vubec nepouzivam sprosta slova.. velmi velmi vyjimecne.. jenze, jak byla ta skautska soutez:), tak me porad neco lezlo do pusy:)...
      Vsak znas moji slabost pro bezeckou turistiku.. Nadhernych 45km podel tri rek, kolebky ceskeho skautingu.. Fakt pohodovy den..Premyslim, jakou spravnou citaci Rychlych sipu pouzit.. asi tuhle:
      "To je spěchu, to je spěchu! To bude asi zase nějaká pochvala!! Ať je tu klid, než přijdu!" :)... Tedy to je pro VP! 12:)

      Vymazat
  2. Jóóóó mládí :o) trochu mi to něco připomíná:o) když jsem na stovce podkrkonoším potkal myslím v Úpici na 80 km postarší paní která lezla do kopce naproti v rukou hůlky a říkala jo hochu ty se máš že ti to tak jde :o)"já sotva běžel" jenom jsem se pousmál a v duchu si říkal "myslím že tebe ty nohy tolik nebolí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamile, ja obdivuji ty 70+ a 75+ turistky, co razuji nasimi lesy a stezkami.. S nima je nejvetsi legrace...:)
      Myslim, ze ta cesta kolem korenu ceskych skautu byla fakt povzbuzujici.. ta cesta od hraze Slap podel Ztracenky, Bilych skal... Co budu povidat.. Za domaci ukol jsem dostal naposlouchat "Ztracenka zpiva" (!) ... mel jsem to, abych neohrozil svoje 23 lete manzelstvi pustene v praci a malem jsem prisel k pracovnimu urazu:)... Jjo, neni lehke byt skautem! MSF!
      At nam to radostne beha! 12:)

      Vymazat
  3. My dneska podnikly cyklovýlet za účelem nalezení ztracené dětské rukavice. Skóre bohužel 0:0. A ani koně jsme neviděly :( :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ted jsme o to, kde a jak jste hledaly:)... Mam ti takovej divnej pocit, ze Veverkovic by nasli i cizi rukavice i s ditetem:)... Ja jsem nechtel sirit moc podrobnosti o vyletu, myslim, ze staci vzit par stejne prastenych kamaradu.. a o zabavu je postarano:). Tak je tam treba vyrazit opakovane..:).. Takhle nejak vznikaji zavedene zavody.. Prvni a nulte rocniky se hledaji rukavice, deti.. pak se to rozkrikne a je z toho velky zavod.. MSF! At se dari! 12:)

      Vymazat
    2. Jooooo!!! A je to tady! Bude z toho závod, hurááá! :-)
      Pepa

      Vymazat
  4. ... vždyť jsem to říkal ... a hra s čísly pokračuje (čas vložení příspěvku). Byl jsem na cestě domů autobusem pouhých 12 minut a tvůj příspěvek byl na světě. Ještě jednou děkuju za nezapomenutelný zážitek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne nedekuj.. ja byl stejny ucastnik, jako ty:)... Jinak znas me.. ja musim sednout a hned si to nejdulezitejsi, co je ve mne dat k sobe do denicku..:).. Od tebe cekam tradicni moury, az cimrmanovsky:) pohled na sobotni probehnuti..:)
      Prislo mi neskutecny, jako bych cestoval v case.. Jako by mi nebylo 50, ale o spoustu desitek let mene a sedel jsem se skautiky v autobuse (pardon v dostavniku!) na sobotni vylet... Fak jsem si to uzil.. tech detailu, stripku bylo tolik, ale ten celkovy obraz je mi jasny..
      At zije ultra! At ziji kamaradi! 12:)

      Vymazat
  5. Krasny vylet! Raz ma musis na nejake taketo potulky zobrat so sebou, aby som spoznaval krasy JZ od Prahy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Duri, neco urcite vymyslime.. i kdyz v sobotu to malem Deri "odstonala" :)... Byla tak smutna, ze jsem cely den nebyl doma, ze jsem potom vecer s ni musel na dlouhou prochazku, sedet s ni az pres pulnoc a hladit ji, abych ji ubezpecil, ze jsem doma, nikam nejdu a muze se konecne nazrat a vyspat..:)
      Zkusime neco zajimaveho/poznavaciho pri pripadnem obehu Prahy.. To si musim naplanovat postupne.. MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    2. Coze? Tys bezel bez Deri????????

      Vymazat
    3. Na nějakou poznávací akci bych se hlásil taky:o))

      Vymazat
    4. 2 April: No preci jen... bylo to 40, ve finale 45.. myslim, ze bych ji musel kus nosit:).. navic asi ma neco v nose, casteji kycha a krvave.. jdu s ni dneska na veterinu .. [nicmene aspon 5km jsme po ranu spolu odpajdali, aby nebyla smutna:)]
      2 Kamil: No prazaci vsechno znaji:)... ja ted abych premyslel nad vyletem pro veverky:), pak chci v ramci nahrady za prazskou 100 si obehnout Prahu a to chce taky naplanovat poradne..:).. takze se pritom urcite neco poznavaciho vyvrbi:). 12:)

      Vymazat
  6. No byl to opravdu takový výlet snad až někam do dětství, žádné spěchy, čas plynul pomalu jako voda v té řece, do toho ty podzimní barvy, statistické úlovky maximální, prostě to nemělo chybu. Z takhle kaloricky výživného duševního zákusku budu dlouho čerpat. Takže jako připomínku hudebního masochismu, kterým jsem vás plantážníci častoval v minulém týdnu připojuji úryvek ze Ztracenka si zpívá: Ztracenka si zpívá, nad kaňónem stoupá dým. Vlajka drahá všem, splývá s obzorem, táborák když dohořívá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, bratre Drimale... fakt jsi to pripravil naramne.. Budu z toho zit radu dni..
      Ovsem, tim, ze jsi to udelal tak skvele, jsi me taky malicko nastval:).. Co ja ted, ze??? :)
      No nic plantaznici... Obeh(y) Prahy se blizi, jarni akce mi snad do te doby vykrystalizuje v hlave, mam uz diky Deri, takovy maly napad..:)
      VSEMU ZDAR! 12:)

      Vymazat
  7. Krásný běžecký výlet! Cesta z Třebenic do Štechovic je úžasná i když ji znám jen z druhé strany - chodím pochod ze Štěchovic a oklikou zase zpět. Tam se prostě zastavil čas a je tam nádherně v každé roční době! Z tvého popisu sálá hrozná pohoda a to je moc dobře! MSF

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, je to tam fakt moc hezky... pred nejakou dobou jsme to sli se Sluneckem a s Deri jako vylet... Probehnout si to (a dalsi trasy) spolecne se "skautskym oddilem" :) .. to byl zazitek -- presne jak rikas.. vytrzeni z prostoru a casu.
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...