čtvrtek 9. ledna 2014

Třikrát běž, klidně měr:), ale radši neporovnávej... Všechno je totiž relativní..:)

Takhle hezké "A" jsem už dlouho neviděl

Začal Nový rok. A i ke mně se to doneslo, i mě zasáhl ten mor -- vzájemného porovnávání. Skoro jak za mlada, kde se ovšem porovnávaly jiné věci, že?:) ... S odstupem si uvědomuji, že jsem si šlápnul kamsi, když jsem si k sobě na blog dal svoje tabulky naběhaných (upozorňuji že fakt pomalu naběhaných!) km.. O co jde?? Těm co mají na "tachometru" méně.. bych rád vzkázal, že se vůbec nic neděje, prostě jsem měl víc času na běhání než oni, nemám jiného koníčka.. A těm, co mají víc a rychleji.. To fakt přeju. I když, mezi námi.. a naprosto upřímně.. Je mi to jedno.:) Nedělá mě to ani šťastnějším, ani nešťastnějším, jestli xx běhá dál nebo rychleji než já. Výjimku tvoří , když to jsou blízcí kamarádi.. s těmi soucítím a raduju se... Jinak je naprostý nesmysl se porovnávat s kýmkoliv jiným.. Kdo ví, kolik tomu on nebo já dáváme úsilí.. Kolik máme kdo času? Jak moc nás to ostatní, co děláme těší... Já většinou chápu běh a pobíhání jako pomocníka proti stresu.. ne jako jeho zdroj.. Zásadně se proto porovnávám jen se sebou, i tak je to boj! :)


To je to neštěstí srovnávání s jinými.. Ale co mě ale vážně zasáhlo byl nedělní závod u Leony. Nálada perfektní, pomáhal jsem u časomíry, podle možnosti i povzbuzoval a tak... Takže jsem měl možnost vidět a vnímat všechno z hodně blízka.. Největší zážitek byly plačící děti, které "nebyly první"... Chápete to?? Zoufalý pláč holčičky, která běžela moc hezky, někde uprostřed "startovního pole", ale byla šíleně nešťastná, protože nevyhrála..

Říkám si, to je ta naše výchova.. To je to, co se hrne odevšad z televize, z novin, ze škol.. že šťastní jsou jen vítězové, pomalejší a ostatní nestojí za nic..(!!) To neštěstí, ten smutek děti v cíli .. to mě fakt dostalo.. Měli bychom se snažit s tím něco dělat.. u sebe i kolem.. Já slibuju, že příště dám Leoně velkou krabici lízátek a hned po doběhu každé dítě dostane lízátko s nalepenou 1..:).. aby si každý uvědomil, že byl skvělý.. a že jim všem vlastně patří dík.. první sice může být jen jeden, ale radost mohou mít úplně všichni, každý svým způsobem "vyhrál"... Mezi námi.. já se vždycky pochválím.. "Byl jsi skvělej Honzo, opravdu super" :).. Protože jako starší chlap vím, že nepochválím-li se sám, těžko to za mě někdo jiný udělá!!! :)..

Tak tentokrát se mi reklama fakt hodila..:)
Jinak je nádherný leden.. Lidé kolem si sice zoufají, že není sníh, že je teplo, že svítí slunce... Jen ti blázni, co běhají kolem v údolí (i ti v parku) si říkají.. To je dneska nádherně, co?? To by byl hřích zůstat doma!!!.. Všechno je relativní.. Bohudík..

12:)

37 komentářů:

  1. :-) palec nahoru, hezký, jen pozor aby ses neuklepl a nedal dětem na lízátka "12" místo "1"
    Zdraví RS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Kazdy mame sva oblibena cisla, ze? :)
      Ale na lizatka.. skutecne jen 1! MSF! 12:)

      Vymazat
    2. ...příště méně "výbušná" témata :-) nebo opravdu raději zůstat u "12" :-) ale jako sonda do "našeho" nahlížení na svět se ti to opravdu povedlo !

      Vymazat
    3. Bylo mi spravne vysvetleno (viz nize) :)... A tak si sypu popel na hlavu.. Nic tam lepit nebudu:).. ale lizatka bych jim dal..
      Jak rikam, mam vzacny dar, casto slapnout nechtene nekomu na nohu, nebo do neceho jineho:)... ale zase proc ne.. je potreba si veci ujasnit..
      MSF! At to beha, 12:)

      Vymazat
  2. Skvělý Honzo, opravdu super :-)), ale vážně ty ranní fotky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, industrialni romantika pri prebehu pres Barandovsky most..:)...
      No chtel bych zase nejak bezet..:). Snad to vyjde.. 12:)

      Vymazat
  3. Honzo, to je tak pekne!!! Moc peknes to napsal! Fakt ze jo!
    A dik i za tu industrialni romantiku. I kdyz jsem dite (pidi)hor, vzdycky me dojimala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik, po ranu je to -- ac to bude znit divne -- vzdy zajimavy pohled.. Casto bezim vstric vychazejimu slunci, nebo slunci ktere se pres mraky/mlhu snazi dostat ven.. Me ta symbolika vzdycky nakopne..:) Tak at to beha! 12:)

      Vymazat
  4. No je to naše výchova, první bere vše! My i doba učíme děti být individualisty bez empatie k okolí.
    A naučit se být spokojený sám se sebou je hodně dlouhá cesta. Často přes několik rozvodů a infarktů.
    Tabulku s Tvými naběhanými kilometry jsem presentoval manželce, aby viděla že jsou i větší "magoři" než má doma.
    BTW, moc pěkná fotka chemtrails :-)
    Pěkný den, radomír

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radku, ono je na moste svizne povetri, takze nakonec to neni ani tak silene (jak by nekteri dodavali, ze jsem "ropacek"..:)..).
      Vidim, ze alespon v jednom pripade tabulka pomohla dobremu ucelu:).. MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Krásně napsané. Je pravda, že porovnávání s jinými nemá cenu. Každý běhá sám za sebe. Já uznávám každého, kdo se nějak hýbe (nemusí to být běh) a snaží se sám se sebou něco dělat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fandim vsem... Ovsem, nejvic sobecky fandim sobe:)... Vim, ze porad je to potreba.. Zvednout se, bojovat.. a co vic.. uzivat si to..:). At se dari! 12:)

      Vymazat
  6. No, já si trochu zahraju na ďáblova advokáta - tvrdit, že vést děti k tomu, že není potřeba se snažit být úspěšný, stačí prostě být, mi přijde trochu dvousečné. Opravdu to stačí? Není to pak o tom, že člověk prouplouvá s co nejmenším úsilím a nemá potřebu dostat se výš a dál?
    A nevěřím, že člověk chodící na závody, se s ostatními nesrovnává. Stejně tak nevěřím, že ho netěší, když spíš předbíhá, než je předbíhaný, že ten pohledu na výsledkovou listinu, kterou neuzavírá, nevěnuje delší pohled... Ale možná to je tou výchovou ;-)
    A fotky jsou krásný a naprosto chápu, cos tím chtěl říct, ne že ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), Jitus, ova vime sve..:).. Nemyslel jsem a ani nechtel rici, ze je spatne nechtit byt lepsi, a nejlepsi.. Samozrejme, ze me potesi, kdyz pribehnu do cile driv nez jini.. ale.. za prve, clovek k tomu "zavodeni" by mel nejak dozrat... taky aby byl silnejsi, unesl jak vyhru, tak i prohru..Pokud hodne male deti placou, ze nevyhraly.. je to skoda..
      [pokud prijmu tvoji tezi o uspesnosti, tak k ni patri i schopnost unest, kdyz se treba nedari:)...]
      Nicmene, at deti zavodi jako certi, ale at neplacou..:). 12:)

      Vymazat
  7. Jo, koukam, ze nase Mazevna (Matka A ZEna V NAdeji) to dneska zhodnotila za me. Vyrostla jsem v generaci "sedavej panenko v koute - nikdy nenajdou te" a trvalo mi celkem dlouho zapskly teplo a bezpeci toho kouta opustit. Jen at deti zavodi a nauci se o neco usilovat, citit radost i smutek neb prumernaku mame kolem sebe dost...
    Lizatka ale urcite, Honzo, priste dodej!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mazevna? :-DDD XOXO Ty mi dáváš! :-DDD

      Vymazat
    2. No April, jsem vyrazne starsi:), nicmene si myslim, ze treba driv bylo toho usili potreba vic.. protoze se (z tech obycejnych) prosadili opravdu jen ti nejlepsi.. Nestezuju si na to, ani to nijak neglorifikuju... Uprimne, doted ziju z toho, ze jsem se prave za sve generace musel "sakra snazit" ..:)... Vsechno ma svoje..
      Ovsem lizatka? Ty priste jiste zajistim.. :)
      A mazevna zni jako Carevna..OMG! 12:)

      Vymazat
    3. no... tady bych mohla oponovat rodinnou historií, kdy by některým členům nepomohla ani svěcená voda a přes původ a kádrový posudek prostě nejel vlak (a naopak, máme poměrně široké spektrum na obou stranách)

      Vymazat
  8. Já tu tak něco šukám po baráku a pořád o tom, co jsi napsal, musím přemýšlet. A vychází mi z toho, že lízátka ano, ale bez jedničky. Protože první může být jen jeden. A já věřím, že rodiče by měli být životními průvodci a ty své ratolesti připravit i na tohle. Nehledě na to, že to devalvuje výkony těch, co byli na bědně, protože ti skutečně ten konkrétní závod vyhráli. Samozřejmě je na místě, abys mi napsal, že si počkáme, jak se tyhle moje teorie v praxi osvědčí, neb stojím na začátku cesty, kterou ty jsi už úspěšně absolvoval a dokázal ze svých dětí vychovat slušný lidi. Přesto věřím, že je nutný vědět, že každý není vítěz, i když je to krásný slogan. Je dobře sportovat, je dobře běhat, je nesmysl kvůli tomu plakat. Pokud je dítě natolik citlivý a soupeřivý, že tohle nezvládá, je chyba s ním na závody chodit, dokud nedozraje a nedokáže případnou prohru zvládnout. Vím, jaký to je být tím, kdo neumí prohrávat, historky o tom, kterak jsem byla jako malá schopná rozdupat Člověče, nezlob se, nechybí na žádný rodinný oslavě... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odpovim tedy jazykem letcu.. roger! Rozumim, lizatka ano, jednicky ne!:)
      Ovsem vy s April jste super. Nevnimate rozdil mezi "zavody", kde zadni zavodnici nejsou a "zavody", kde jsou treba adepti budouci atleticke elity.. V tom je ten hlavni rozdil..:). A pak.. u tech "nezavodu", jak jim rikam ja.. nevidite ty zastupy lidi a deti, kteri zustali doma..:)
      Ovsem, chudak M. jestli tu vychovu k uspechu a k vitezstvi praktikujes, to musi byt pekne spartska vychova.:). Nebo to mas zvladnuty vyborne teoreticky?:).. Tak jako tak.. jsem rad, ze to rozvirilo diskusi v nasem zenskem krouzku [vy jako zeny a matky.. a ja.. dusi zena:)]...
      Nemuzu si pomoci, porad vidim ten rozmer nezavodnich zavodu.. Kde vetsina pole jsou lidi/deti, kteri si tam proste sli zasportovat.. treba si vyzkouset, jak jim to pujde.. nektere to chyti, jini se s tim rozhodnou bojovat:).. a nektere to mine.. Me vzdycky vic chytla ta skupina, co nebyla vepredu a bojovala.. co se treba az postupem casu nejak zlepsila.. i kdyz nikdy to nebyli zadni reprezentanti..:). A tam by se rozhodne nemelo silet a plakat nebo bejt nastvanej, ze nejsem prvni..
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. V deseti letech? Ale no ták! Tam se přeci nikdo nemůže radovat z účasti. Jinak do spartanské má naše výchova, jak dobře víš, pěkně daleko. Ale ráda bych ji naučila, že ne každý pokaždý vyhraje a není na tom nic špatnýho, tak to prostě je. Není to důvod ke smutku ani k tomu, abychom se závodů nezúčastňovali. Přijde mi to lepší, než ji ujišťovat o tom, že je stejný vítěz jako ten první. Jednou může vyhrát ona, jindy někdo jiný... To přeci není o soucitu nebo sounáležitosti se skupinou bojující na chvostu.

      Vymazat
    3. :) tak to je dobre.. aspon se ma M. hezky..:)
      Jinak my dva si zase nijak zasadne neprotirecime.. Kdovi jestli si vubec protirecime..:).. Ale to proberem priste pri behu ci v restauraci ..:).
      Tak at hlavne deti nebreci:).. nasim radostem zdar! 12:)

      Vymazat
    4. A proč by nemohly všechny děti mít na lízátku jedničku? Přece chápou, že ti nejlepší jsou na stupni vítězů a mají diplom a že ta jednička na lízátku je jako že oni jsou jedničky, ale byly tam i lepši jedničky. :) Ale sice, jak moc malé děti tam jsou, ale já bych lízátko bral. :)

      Vymazat
    5. Ale v poslední větě znamená "Nevím". :)

      Vymazat
    6. Děti, které nestály na stupínku, dostaly účastnické medaile i diplomy, takže odměnu za svou snahu dostaly. To jen pro úplnost.

      Vymazat
    7. :) Leo, ani v nejmensim... Ty zavody byly hezke, kazde dite neco dostalo, ty na bedne i hezke ovocne odmeny.. proste bylo to fajn..
      Jen jak jsem "dusi zena", takova citlivka, tak me to dostalo, ty placici deti.. i jsem se snazil je ruzne utesovat..:)
      Takze to je asi jen moje az precitlive vnimani.. S tvoji hezkou organizaci to nema vubec nic spolecneho!:) 12:)

      Vymazat
    8. No slziček bylo hodně, až překvapivě. I mé dítě šlo zklamaně domů, protože neobhájilo "bednu" :o))

      Vymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi nemusela.. souhlasim.. mate pravdu, kdo by se tam lepil s tema jednickama:)! Dostanou lizatka v cili at to zbytecne neprozivaji:)..
      At se dari! 12:)

      Vymazat
    2. Jinak diky za mily komentar.. At se dari a at to beha.. 12:)

      Vymazat
  10. Velmi pekne si to napisal. Ja na pretekoch sutazim iba sam so sebou. Keby som nahodou vyhral (co sa nikdy nestalo a ani sa nestane), tak by som bol samozrejme rad, ale hlavnym cielom je uzit si ten beh a trat. Porovnavanie na nasej urovni fakt nema zmysel - jednak mame vsetci ine danosti a aj vramci toho davame tomu behaniu tolko, kolko chceme alebo mozme. Kazdy inak...
    Ale pozeram, ze behavas do prace trocha neskor nez ja - ja taketo pekne vychody slnka nemavam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vim, vim, Duri, jsi ranni ptacatko.. ja jsem na moste tak kolem 8h, nekdy mozna driv... To vis, rano nez se vykopu, Deri.. Ale slibuju si, ze tam budu drive!! MSF! 12:)

      Vymazat
  11. Dcera od mala závodně sportuje a musela si prostě zvyknout, že někdy ani ten účastnický diplom nedostane :) Jsem jednoznačně pro lízátka, ale bez jedničky. Jsi dobrý, uběhl jsi to, dostaneš lízátko. Ale vidím na pár dětech svých kamarádů, kam to vede, když je jim od mala podsouváno, že jsou "jedničky". Neumí prohrát ani v člověče nezlob se, nebo podvádí a rodiče to tolerují, aby jim náhodou nesnížili sebevědomí. A to si myslím, není dobře.

    OdpovědětVymazat
  12. Holky, mate pravdu..
    Vzpomnel jsem si na pohadku "jak se budi princezny" :)...
    No dobre.. Sypu si popel na hlavu kvuli tem jednickam.. :)
    Nastesti nic (tim spis pro deti) zavodniho neorganizuju, ty lizatka priste zajistim a bez jednicek..:)
    Jinak si myslim, ze na vsech zavodech pro deti by z definice kazdy mel neco dostat.. byt je to hloupe lizatko, nebo neco uzitecneho.. Proste proto, ze tech, kteri prijdou je vyzna, ale vyrazne min nez tech, ktere (nikdy) neprijdou..
    12:)

    OdpovědětVymazat
  13. Já chci lízátko! :-) Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko!!:).. To mi pripomina ten stary vtip, jak si chlapek v kostele stezuje Bohu, ze vsichni kolem vyhravaji v loterii.. a on jediny, byt dobry krestan.. Zatim nic...Paneboze udelej to pro me... V tom rana, zjevi se buh.. a rika Pepiku, udelej pro me taky neco.. KUP SI LOS! :)
      No.. Zuzko, to musis prijit na takove zavody, no! :)... 12:)

      Vymazat
  14. Honzo, děti to cítí trošku jinak než my dospěláci. Vidím to u kluků mé sestry (závodně lyžují, jezdí na MTB a dělají atletiku), ale je na rodičích, aby jim vysvětlili, že v životě nejsou jen výhry, ale že i prohry a "prohry" jsou součástí života, a zároveň je učit, že pokud chci vyhrávat, tak tomu musím něco obětovat a pokud třeba nemám danosti pro tu kterou činnost, ale baví mě a chci ji dělat, tak není třeba se trápit, ale naopak si to užívat :-)
    Jinak opět moc pěkné zamyšlení, díky.

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...