pondělí 28. července 2014

Kladenský vyzkumák aneb hanba mužům, kterým žena vládne!:)

Na 24h v Kladně jsem byl imlicitně posunut do funkce vedoucího zájezdu:), což pochopitelně ve všech zmatcích posledních dnů, (ne)doléčení nohou, časně úterní odjezd na dovolenou (do hor a jezer severní Itálie).. znamenalo jediné.. s rozumem (můžu se zničit, ale musím odvézt Stína k nám, v pondělí plno práce a v úterý je dovolená). Navíc takovým skrytým motivem mojí účasti bylo poznat zase trochu víc sama sebe a vědecky "vyzkoumat", co vlastně na moje nohy platí, co je to pravé, ořechové..

O nějaké přípravě se bohužel nedá ani mluvit, pokud opominu, že jsem v noci ve středu a ve čtvrtek moc toho nenaspal a v pátek se Stín rozhodl přiletět těsně před půlnocí, z čehož se vyklubalo hodinové zpoždění a i s rychlým přesunem jsme zalezlí spát kolem 2 hodiny ráno:)... Ráno byla Deri úplně šílená (kňučí a začíná štěkat), vidí kufry, neznámé lidí, žárlí a boji se.. boji se, že zase jedu někam pryč a tak než stačí všechny vzbudit, tak s ní raději brzo vyrazím na ranní procházku.. Pak už je čas společně snídat, do Kladna bereme Janu G. která u nás také přespala, ovšem šla (a mohla) moudře spát už brzo večer..

Na Sletišti potkáváme Niku s Ondrou, který ji dělá pacera a zázemí.. Rozhodují se informovat své blízké přes twitter a tak můj mobil se stává komunikačním zařízením skupiny:).. ještě používám Martina VP, který nás přišel pozdravit, aby se zaregistroval jako Petr V., který uvázl v dopravní zácpě (naštěstí start stíhá v čas).. a pak už jen postavit se ke startovní čáře a vyrazit...

Tady bych měl udělat asi malou odbočku, vysvětlení... Nikdy jsem 24h neběžel a necílil jsem žádnou vzdálenost.. Asi kdybych byl v pořádku a mohl se totálně zrušit, tak bych si myslel na něco nad 161km (100 mil) .. ale ani jeden předpoklad není splněn:) a tak si dělám legraci, že cílem je aspoň maratón do půlnoci a maratón po půlnoci:)...

Samozřejmě, hlavní cíl bylo vyzkoušet, co to se mnou udělá.. myslím tím nejen psychicky, ale i co nohy na asfaltu takhle dlouho, co moje nevyléčené puchýře a nehty (či jejich zbytky a poraněná lůžka)? Ale především, pojmout moji zdejší účast především jako "výzkum":), beru si s sebou nové boty (nejlevnější silničky), ještě o půl čísla větší než ty moje největší.. sadu různých ponožek.. prostě velmi exaktní přístup.. A také se těším na ten "sociální" rozměr běhu.. Různě někoho pozdravit, třeba s někým chvíli běžet, poučit se z toho, jak kdo s 24h bojuje, jak řeší ponožky, boty, oblečení, jídlo.. prostě být otevřený názorům kolem, pokud to půjde popovídat si, užít si přítomnost velkých běžců, ale hlavně vnímat ten neskutečný rozměr boje, který se vyskytuje u každého, ať už na 24h nebo na 48h (zatím pro mě naprosto nepředstavitelný rozměr kroužení). Prostě.. být tam..

Určitě mi moje kusé poznámky budou stačit, abych si vzpomněl na jednotlivé věci, které by jinak asi zapadly:), ale všechno, úplně všechno se podařilo! Užil jsem si povídání i přítomnosti velkých běžců... Tohle já miluju, naprostá většina z nich jsou normální, skromní lidé, navíc zábavní, co já mohu říci.. Ostatně, komu z hobíků se podaří, aby mu skoro 4h dělala pacera držitelka českého rekordu ve 24h, že?:)... Míša D. v sobotu dělala samé dobré skutky, běžela se mnou a povídali jsme si.. Pochopitelně se dá říci, že běžet tak dlouho s Míšou bylo z mé strany velmi netaktické [jednu dobu jsem byl dokonce na 4 místě v mužích, což jasně ukazuje, že je něco špatně:)] ovšem velmi přínosné jak lidsky, tak i po stránce různých rad,příhod a poučení za které moc děkuji.. a o to víc a lépe teď můžu Míše fandit (!)..

Jedinou věc jsem nevyzkoušel, která věřím, že by mi velmi pomohla.. Hudba (či "něco") do sluchátek.. Stín s Nikou měli totiž nápad informovat (s pomoci Ondry) známé a kamarády přes twitter založený na můj nick a tak jsem se vzdal svého iPhone a povýšil jej na spojovací a komunikační zařízení naší skupiny:). Ale věřím, že poslouchat něco -- obzvlášť v noci či v krizi -- může být velmi přínosné..

Jaké je poučení? 24h na Kladně mě hodně potěšila.. po všech stránkách.. skvělá organizace, skvělí lidé, atmosféra.. sice jsem to čekal:), ale i tak to bylo úplně super a moc milé... Ponožky jsem prozkoumal opravdu důkladně [dokonce jsem různě běhal i s každou nohou jinak oblečenou]..:).. i mně se nejlépe osvědčilo.. promazat, dvoje tenké, nejlevnější ponožky (jdu si hned ještě dva balíky koupit), určitě, jak se propotí, lépe přezout, namazat.. a mazat.. Kdybych měl nohy vyléčené, a držel se téhle strategie, tak by asi problémů bylo po téhle stránce výrazně méně a kdoví jestli nejaké.. Také stojí opravdu za to jakoukoliv záležitost/problém řešit hned, jak se objeví.. tlačí bota/šněrování? zastavit, převázat, povolit..:).. Ne, jak jsem to (dřív) nechával, až se to bude "hodit"..:)

Co bylo čekané i nečekané byl (morální) rozměr těch řekněme "krizi" a pochybování.. Asi jedna z nejtěžších byla po cca 8-9 hodinách.. Paradoxně se mi v té době běželo hodně dobře, mezičasy až neskutečné.. proporcionálně dost km.. a pak to přišlo.. v tom podvečeru taková nejzáludnější otázka... Proč vlastně tady jsem? Na tvrdém asfaltu, kroužím dokola, jako křeček v bubnu (blbnu).. začínám pochybovat o všem i o sobě, mraky lidí mě začínají předbíhat, přecházím do chůze... málem končím.. abych se znova rozeběhl, první stovku tak symbolicky končím před půlnocí a s praporkem běžím poprvé v otočeném směru v 11:45.. I tady je vidět, že těch "životů" je přesně tolik, kolik jich "chceme" mít.. Když se mi rozbouřil žaludek a já musel skoro dvě kola jít.. už to vypadalo zase fakt bledě.. ale zase jsem se "vrátil" do závodu a zase jsem začal běžet a ukrajovat km po km.. Nebo, když se mi už definitivně propotily moje dvojité tenké ponožky a začínal jsem mít nepříjemné bolesti nedoléčených prstů, chodidel... a bolestivě jsem při kroužení pokulhával... A zase jsem se zvedl a rozeběhl to na rozumnou rychlost a mety 160-170 i víc km začínaly vypadat velmi reálné.. Abych potom 3.5h před koncem pohledem na stav chodidel a prstů usoudil, že pokoření vyšších čísel nechám na jindy:).. Mám na starosti dostat Stína k nám, pak na letiště.. v pondělí do práce a v úterý na dovolenou se Slunéčkem poznávat hory a jezera v severní Itálii.. Nemůžu jet na doraz..:).. Kdyby to byl normální závod a chybělo 20-30km do cíle, tak se jistě kousnu:)...

Abych to shrnul.. 24h je z mého pohledu něco úplně jiného, než jsem doposud poznal... Je to závod, kde každého něco bolí, každý s něčím bojuje.. každý různě překonává krize a pochybnosti.. věřím, že i ti nejlepší.. A to všechny lidí na tom okruhu spojuje..

Ne, že bych po tom čerstvém masakru hned zase toužil:), ale věřím, že do toho půjdu znova (a třeba i vícekrát), tentokrát plně soustředěny na závod...

Všemu zdar! Našemu hledání, naším bojům..
PS. Chtěl bych večer s Deri vyběhnout na něco malého.. léčebného:).. Mimo těch chodidel (a maličko namožené achilovky -- to z toho jak jsem nemohl kvuli puchýřům došlapovat) žádné problémy.. Je vidět, že jsem se "šetřil":)..
PPS. Abyste plně pochopili nadpis, je potřeba dodat, že Nika nám se Stínem oběma natrhla tričko i s trenýrkama a že i druhá žena naší výpravy, Jana G. dosahla lepšího výsledku než já..

35 komentářů:

  1. Díky za report, aspoň takhle mám trochu pocit, že jsem tam byl, když jsme se nestihli stavit.-(. Pocitové to mám na 24 docela podobně, euforie střídají pochybnosti, i ten sociální rozměr mě tam pokaždé táhne..., těším se, že se někdy na 24 hod potkáme, a kousek spolu poběžíme, třeba až budeš mít nějakou krizi a nepoběžíš zrovna s Míšou :-), dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak priste bude Misa urcite delat jine dobre skutky.. nebo treba jeste lepe.. pobezi na rekord a vsem to ukaze.!!.:)
      Jinak, uz si rikam, ze bych nekdy zase to zkusil.. To Kladno je hezke, ze je blizko:).. Ostatni 24h jsou drobet z ruky:)... MSF! 12:)

      Vymazat
    2. ...přidal bych se příští rok... je to něco, co si zatím nedovedu (ani) představit :-) díky za hezký článek...
      R.

      Vymazat
    3. Vis, tady je potreba si dat pozor.. Je to neco jineho.. Rada lidi, kterych si vazim, jako treba Sam by ti rekli, ze je to blbarna:) ... proste ne kazdemu se to libi... I kdyz, ja musim priznat jsem k tomu zalibeni:)... nalezl.. Ovsem, podle Davida a moji malickosti neusuzuj na atraktivitu/silenost nektere akce:)..
      MSF! At jsi brzo v poradku! 12:)

      Vymazat
    4. Richarde..jen co ti sundali sádru, tak máš roupy!! (to je dobře :)

      Vymazat
    5. Ja si myslim, ze kdyby sis to predstavit umel, tak bys asi nedorazil ... takze tohle je uplne idealni situace.
      BS

      Vymazat
    6. Myslim, ze Bozena S. ma v tomhle naprostou pravdu.. pokud "prvnicka" opravdu vi, do ceho jde, tak silne klesa pravdepodobnost ucasti:)..
      At se dari.. Bazena 12:)

      Vymazat
  2. z mého pohledu je na 24hodinovce v Kladně nejhorší to, že čteš 12 hodin pořád stejné nápisy jako např. JESTLI NEMÁŠ PŘILBU A JE TI MÉNĚ NEŽ 15 LET, OPUSŤ OKAMŽITĚ STEZKU, naštěstí je in-line stezka jednosměrná :-)
    všechno ostatní bylo fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) tak pravda je, ze napis "uz jste vsichni za sebou?" .. me vzdycky malicko rozhodil:), ale myslim, ze to bylo dobre zpestreni.. jak mi s kazdym okruhem ubyvalo IQ cca o jeden bod:), tak jsem zdarneji zapominal a znovu jsem byl prekvapen..
      At se dari! Jeste jednou gratulace ke skvelemu vykonu! 12:)

      Vymazat
  3. Ty i všichni, co si tam odběhali to svoje, máte můj obdiv, protože pro mě je to něco tak nepředstavitelného, že bych se tam ani nevypravila. To už chce hodně silného ducha! Užij si dovolenou a dej nohám trošičku klidu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik, nozicky se zase maji snad sanci vyhojit:)... za par hodin sedam do auta a mizim smer dovolena se svym sluneckem..
      Tesim se na to, i kdyz zase ta kumulace vseho (vcetne prace dnes a urcitych (ne)dodelavak a pripravy odjezdu.. no to je porad same ultra..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  4. tohle kroužení mi přijde jako totální úlet..pro který mám ale pochopení i velkej obdiv! pěknou slunečnou dovolenou přeju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Urcite je to ulet!!
      O tom zadna..:)
      Na dovolenou se tesim.. verim, ze jako vzdy (tuk-tuk) moje slunecko umi pocasi "osetrit".. To ja neresim..:)
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  5. Tak hezkou dovolenou.Já si říkám cokoliv,kdekoliv,jakkoliv,kdykoliv.Akorát s tím BS jsi mě rozhodil já myslel že je to fikce ale je to fajň chlapík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. no nejlepsi je, ze si podobne lidi mysli, ze si vymyslim.. a ze BS apod. jsou vyplodem me fantasie.. Kdepak, tak bujnou fantasii pratele.. to ja nemam..:)
      Moc rad jsem te videl! 12:)

      Vymazat
  6. Prej ze delal Mise D. pacera ... to tak !!! ... hucel do ni 4 hodiny jak do pilinaku, az ji z toho rozbolelo koleno i zaludek a radsi odstoupila. (Nasi) Veronice tak Honza pootevrel vratka na stupnu vitezu ... kam nutno uznat se Nika naprosto zaslouzene narvala jak parni valec. Ja jsem zase zaridil bourku ze Markete G. promokly boty a udelal se ji puchejr. Ale to bohuzel nestacilo ... ;)
    BS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... a já jsem se pokusil rozhodit tu vítěznou Dánku svojí dánštinou (kterou neumím). Na jedinou větu (kterou umím) "hvordan godt det", mi řekla dánsky že se nemá nic moc (ikke godt), pak přidala pár nesrozumitelných vět v dánštině a zmizela. To bylo asi po půlnoci, chvíli na to jsem se rozložil sám. Psychologickou strategii musíme za rok ještě vylepšit! t-bird

      Vymazat
    2. no ale ty jsi sliboval i kroupy a kde nic, tu nic :-)

      Vymazat
    3. Zaplatbanbu kroupy nebyly... i kdyz jsem s nima pocital:)..
      Dansky "spion" znamy jako t-bird po bourkach ozil :).. a krouzil jako supy nad mrsinami.. doufam, ze priste.. nebudu uz na startovni care zrasovan:).. ze si to necham az do cile:).. 12:)

      Vymazat
    4. Kroupy samozrejme byly, ale o pet kilaku vedle. Trochu to nahore zvorali a misto toho poslali na trat slimaky ... oprvavdovy mrnavy ... takze to klouzalo skoro jakou na kroupach.
      BS

      Vymazat
  7. Pro me jako byste popisovali zazitky z vyhlidkovyho letu na Mars... vsichni, kdo se na tom Sletisti postavili na start, maji muj obdiv :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkusenejsi to mohou lip okomentovat.. Ja jako "prvnicka" muzu jen rici, ze je to neco na mile vzdaleny normalnimu pobihani.. Neco jako pokracovani maratonu na behatku..:)
      Ten rozmer sebeprekonavani je neskutecnej a pro me obohacujici.. MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Honza to zase moc dramatizuje. My jsme si s Petou paradne (asi 14 hodin) pokecali, pivko popili a do cile se plazili. Jake pak prekonavani !!! ... treba do toho piva mne nikdo nutit vubec nemusel!
      Bozena S.

      Vymazat
    3. :).. no nebudu to rozvadet..:)
      Treba ja bych si to pivo ke konci fakt dal.. jenze jako ridic a velitel tanku, jsem nemohl..:)..
      Bozena S. se sebeprekonaval na plny pecky [ne, ze ne.. never mu ani slovo!:)] .. ja jsem s tim take rozumne bojoval.. ale fakt velmi rozumne.. Koneckoncu je potreba ty osobaky vylepsovat, ne?
      MSF! Blazena 12:)

      Vymazat
  8. Tak do takovéto akce jsem zřejmě ještě běžecky "nedorostl". Ale kdo ví, třeba už za rok :o) Máte nějaké tajné psychologické tipy jak si nezamotat hlavu?
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiro, Jana jakozto vedouci severomoravske sekce:).. ti jiste poradi..:)
      Zase je otazka, jestli by te neco takoveho "bavilo".. To neni o tom jestli jsi "dorostl" ci "nedorostl".. proste krouzeni na asfaltu.. podle me je dobre vedet, proc..:)... pak to jde lip a "libi se" to..:)
      MSF! At se dari! 12:)

      Vymazat
  9. Kdo uběhne takovou štreku, je u mě prvotřídní světoběžník! Ať vám to běhá, vy naše sportovní múzy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), diky machy.. Ovsem tohle je asi neco pro Tebe, nebot oni delaji i ty plavecke.. a ve stromovce pristi rok 6-12h?:)
      At se dari, ve vsem!.. 12:)

      Vymazat
  10. Mě zaujaly (samozřejmě kromě hodnotných a pro mě nepředstavitelný výkonů) hlavně ty tvoje ponožky. :)
    Pochopil jsem to dobře tak, že jsi neměl běžecké, ale dvoje normální tenké bavlněné ponožky? Je to lepší?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No na zaklade jednoho experimetu.. byt poctive provedeneho:).. se neda soudit.. ale koupil jsem jedny z nejlevnejsich "bezeckych" tenkych ponozek.. podle jedne rady, i kdyz mam nohu 42.. koupil jsem velikost 36:).. 3 pary za 129Kc? fungovalo to dobre, tak jsem koupil jeste 3 baleni:).. Uvidim..
      Mozna vyzkousim pod ne jeste tenke prstaky.. zase priste..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  11. Jsem rada ze jsme se videli i kdyz jsme si nestihli az tolik popovidat.. Nejdriv jsem na to tvoje pobihani s Misou trochu zarlila ;-) No to jsem jeste netusila ze to mel byt tvuj tah na likvidaci souperky ;-) Jsem netusila ceho vseho jsi schopny! Stin se taky hezky snazil s destikem a slimaky, ale to Marketa rozdejchala ;-) Byla to moc fajn akce, velmi dobre organizovana, klobouk dolu organizatorum! Skoda ze to neni nekde bliz.. Treba se zase nekdy zadari se tam sejit.. Ja jsem nad ranem dorazila zpet do US a muzu rict ze ta cesta (28 hod) dva dny po 24hod zavode mi teda dala zabrat.. V letadle mi prislo ze to nebyl zas tak dobry napad, ale urcite za par dni budu vymyslet dalsi.. to je ten virus od Stina co jsme se tim vsichin nakazili.. Uzij si dovolenou! Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc rad jsem te videl.. s tou cestou.. aspon jsi mohla poznat pocity nalodit se druhy den po nejake silene akci a stravit vic jak den na ceste..:).. to je pokracovani ultra...:)
      Drzim palce a jeste jednou gratulace!!!
      Dala jsi latku vysoko, zkusim priste tech 176.. at me neprestanes zdravit..:)
      12:)

      Vymazat
    2. No, uz is to umim zive predstavit!!! To je ultra hned po ultra.. Kdyz jsem vystupovala z letadla v ABQ tak jsem mela vic otekly nohy nez po zavode.. Taky noseni Jaji do letadla s dalsim kufrem v ruce a dvema batohy byl vykon za ktery by meli davat metaly ;-) Ha ha ha, ja se zatim snazim dostat do vasi kategorie, tech 100M ultrabezcu na trailu.. Tak aby jste vy neprestali zdravit me ;-) Jinak ja bych rada priste dala 200 km ;-) Nika

      Vymazat
    3. :) 200km je hezky cil..
      Je to sileny i kdyz si to umim predstavit...:).. Treba se nekdy vypnu a zaridim si nejakou podporu na trati nebo v depu.. Ale uvidim.. priste by mi 180+ stacilo:)... At se dari! 12:)

      Vymazat
    4. Ja si myslim ze bys tech 200 mohl dat taky. Ale urcite je na to treba nejaky pomahace v depu. Ondra byl senzacni, jak prisunoval jidlo a piti, kdybych se pred polednem donutila bezet misto chuze tak jsem tech 180 asi mohla dat.. Tim ze se mi nikdo nelepil na zada, tak jsem nejak nemela motiaci, nez dorazila rodinka a prinutila me to jeste k zaveru rozebehnout.. Uzivej si dovcu, tesim se na dalsi prispevecek na tvem blogu.. Nika

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...