pátek 2. ledna 2015

Místo přecevzetí ... aneb už jen sama pozitiva a sociální jistoty..:)

Slyšel jsem to od mnoha moudrých lidí, že novoroční přecevzetí jsou k ničemu. Často přinášejí negativní energii, vyjadřují naší nespokojenost, ať už s naším tělem, zvyky, dovednostmi.. nebo zosobňují jen plané sliby, které navíc přinášejí jen frustraci...

Proto jsem se skoro vždycky snažil to dělat trochu jinak:)... když něco chci změnit, tak to raději začnu dělat "s láskou k předchozímu stavu":) a co nejdřív.. Nechci čekat na změnu kalendáře nebo nějaké životní předěly, že?

Možná právě proto jsem začal na podzim chodit do fitka, ze začátku to bylo sice hodně toporné (už je to výrazně lepší), teď jsem si dokonce "dobudoval" ve své klubovně i příruční cvičící koutek, včetně sady kettbell nářadí... Postupně jsem začal měnit i stravovací režim... Snažím se..:)

Je to proto, že přeci jen.. tělo staříka je zesláblé a zdeformované kombinací kancelářské práce a mého (do jistě míry stereotypního) pobíhání.. Evidentně potřebuju nové vzpruhy nebo možná i drobnější "šoky":), abych mohl zase další rok(y) běhat -- možná o kousek dál, trochu lépe nebo abych se moc nezhoršil:).

Navzdory mé velmi "komunikativní" povaze:) se snažím o svém úsilí moc nemluvit [je to těžký, typově jsem slepičí prdelka, anglicky blogger:)], ale alespoň tady si o to napsat musím... Dokonce, svoje odběhnutí do fitka skrývám do poledni pauzy v práci.. Co byste tomu řekli? :)
Možná se stydím za to svoje patetické úsilí, možná se těším stejně, jak Michal Tučný, který tajně cvičil roky a  čekal, že "za chvíli už to na něm bude znát":)...

Prostě velkou část podzimu jsem se připravoval na postupnou změnu, která se začínat realizovat v těchto dnech. Začal mi nový běžecký rok, ve kterém jsem si přesně určil svoje závody, priority a i postup, jak toho dosáhnout. V ledasčem se vracím kousek zpátky, zejména se vracím ke svému excelovskemu zapisování mého úsilí, protože všechny ty tabulky na netu berou zbytečný čas, někdy jsou nedostupné a většinou sledují moje úsilí hůř než trochu promyšlený excel (zde je odkaz na tabulku, co jsme před lety vytvořili s Ďurim, používám trochu modifikovanou verzi).

Snažím se držet svého schématu -- dobrý je každý naběhaný km, ještě lepší je víc naběhaných km:), ale dlouhé víkendové turistické výběhy budou doufám kotvou jakýchkoliv mých běžeckých plánů... Udělal jsem proto maximum.

--- malá odbočka, pro ty, kteří neslyšeli/nečetli milé povídky od Miroslava Horníčka ---
Jeho maličko sexistický příběh s ponaučením. MH byl pověstný svojí nešikovností. Vysvětloval, že hned po svatbě šel umývat nádobí, jídelní servis, který dostali darem. Manželka jej z vedlejší místnosti sledovala. Za pár okamžiků slyšela rámus rozbitého nádobí. Co to bylo? To nic miláčku, jen mi upadl talíř.. Za chvíli rozbil podšálek a než stačil rozbít hrníček, byl svoji ženou navždy vykázán z kuchyně..:)
-----------------konec odbočky -----------------

V tomto duchu jsem udělal naprosté maximum. Proti jiným rokům jsem na Nový rok pilně pracoval, šel jsem běhat jen s Deri a běželi jsme (nakonec krátkých, ale symbolických 12.12), stejně krátce jako dneska. Pochopitelně se na mně absence km a pobíhání podepsala natolik, že moje nejmilejší manželka jasné slunéčko otevřeně prohlásila, že zítra a každou sobotu musím jít běhat aspoň na 40-50km, aby se se mnou dalo vydržet a že ať se dřív domů nevracím, dokud nebudu mít "vyběhaný" mozek..:)... [TAK SE TO DĚLÁ!!:)]

Ještě jedné věci se chci stále pevně držet. Svojí mantry -- Chválit, chválit, chválit! :)... Má to neskutečný efekt. Vidím to všude... Běžím z údolí, po mírném kopečku lesní cestou sbíhám s Deri, proti mně jde stařenka s holí. Ptá se "Vyjdu to, není to nějaké obtížné?" .. Povídám, žádný strachy.. Vy? Vy jste ještě děsná čiperka! A babi dala hůl za záda a téměř vyběhla ten kopeček!:)

Takže se radši hned pochválím sám.. "Honzo, seš dobrej! .. fakt to máš skvěle promyšlený:)... a zítra .. to bude fajn!.. a ty naplánované šílenosti? .. To zvládneš!

Všemu zdar, našemu úsilí.. zvlášť!
12:)

13 komentářů:

  1. Honzo, držím palce, nech sa Ti darí plniť Tvoje sny.
    Želám dobré zdravie, nech Ti to behá aj naďalej a neprestávaj písať!
    Bol si mi inšpiráciou, aby som sa po rokoch, vo veteránskom veku znovu vrátil k behaniu aj ja :).
    Miro

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik Miro..:).. To potesi byt inspiraci.. Beru to tak, ze je dobre, kdyz si lidi reknou.. Kdyz uz i Honza, ..tak ja taky:)... A to je mile..
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  2. Dobre to robis, ziadne predsavzatia (a ked, tak nie nahlas), tento rok to mam rovnako. A raz sa dufam doma dopracujem do fazy, ze ma zena kazdy vikend vyhodi na 5h von, nech si zabeham :) Tak este raz vsetko dobre v novom roku, hlavne bezecky. Excel rules!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Duri, zlaty slova.. Zpet k excelu:).. a doma? Furt pracuju, jasne, jako blazen:), ovsem "rozbil jsem tech par talirku" ..:) .. aby bylo plne pochopeno, ze pokud me nevyzenou ven:).. tak to bude se mnou stat za starou backoru.. A obracene.. Kdyz budu venku, tak po navratu stejne vsechno "dozenu"..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. hehe, to je dobra strategia - byt doma nabrucany a oni budu potom este radi, ked sa na chvilu vytratim von :)

      Vymazat
    3. Presne tak..:).. rikam ctu a posloucham klasiky:).. Hornicek mel zase pravdu!:)
      Myslim, ze vikendovy dlouhy beh je "zajisten":).. Mam moudrou a milujuci manzelku:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Honzo, seš fakt dobrej a máš to promyšlené. Já po podzimnich trablech přemýšlím jak dál a jsi pro mne docela dost inspirující. Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. aaa... efekt pochvaly!:) .. Tak to dekuju! :)
      Nicmene, Martine... Casto jsem si delal z fitka legraci, ovsem je potreba to nase pobihani/jezdeni trochu zpestrit, taky se zpevnit, posilit v tom dobrem slova smyslu... Abychom si na "stara kolena".., jeste tim sportem neublizili:).
      MSF! At se dari! 12:)

      Vymazat
    2. Já si na konci srpna zlomil obratel, takže zpevňování je od sundání korzetu moje druhé jmeno :). Na článek zatím nebylo sil, protože komplikace proběhly i jinde. Už ho ale pomalu plodím...

      Vymazat
    3. Ten předchozí post je můj, nějak se mi přepl google+ profil.

      Vymazat
    4. :) to ja jsem pochopil.. Jen jsem dnes uzival "dlouhe".. a pak nejake spolecenske povinnosti, takze muzu reagovat az ted:).
      No to jsi me teda dostal. Doufam, ze pilne zpevnujes.. drzim palce! urcite vsechno zvladnes.. ses preci starej zkusenej..pes!:)
      VSEMU ZDAR! 12:)

      Vymazat
  4. Dofam žes ten novej rok zahájil během a čočkou :))
    Hlavne si dej jen splnitelna předsevzetí jako třeba aspon jednou tydne litr červeného :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. novy rok bez cocky? Z cehopak bych pak zivil rodinu a platil svoje zahranicni pobihani?:).. Samozrejme, ze jsem mel kotel cocky:)!
      S tim vinem je to tak obracene.. nejak se mi darilo v poslednich dnech mit skoro sedmicku kazdy den, takze se musim vic soustredit na obracenou stranu rovnovahy:)
      MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...